Mladá Boleslav hlavní nádraží

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mladá Boleslav hlavní nádraží
Staniční budova
Staniční budova
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
MěstoMladá Boleslav
Souřadnice
Mladá Boleslav hlavní nádraží
Mladá Boleslav
hlavní nádraží
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice544510
Tratě064, 070, 071, 076
Nadmořská výška210 m n. m.
V provozu od15. října 1865
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo[1]
Dopravní koleje7 + 1 kusá[1]
Nástupiště (nástupní hrany)8 (8)[1]
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaMěstská autobusová doprava v Mladé Boleslavi (autobus)
Služby ve staniciVnitrostátní a mezinárodní pokladní přepážkaPlatba v EurechČekárna pro cestujícíBariérové WCVnitrostátní pokladní přepážka
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mladá Boleslav hlavní nádraží je centrální železniční stanice v statutárním okresním městě Mladá Boleslav ve Středočeském kraji nacházející se městské části Čejetičky oddělené od středu města řekou Jizerou. Leží na neelektrizovaných tratích 064, 070, 071 a 076. Nádraží je vzdáleno přibližně tři kilometry od městského centra.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova hlavního nádraží v Mladé Boleslavi

Stanice byla vystavěna dle typizovaného předpisu společnosti Turnovsko-kralupsko-pražská dráha ze směru z Kralupy nad Vltavou do Turnova, pravidelný provoz zde byl zahájen 15. října 1865. Následně zde vznikla po východní straně nádraží nová staniční budova postavená společností Rakouská severozápadní dráha jako nádraží II. třídy B (uzlová stanice) jakožto konečnou stanici své odbočné trati z Nymburka. Autorem typizovaného vzhledu byl architekt Carl Schlimp. Trať byla oficiálně otevřena 29. října 1870. K dobudování železničního spojení s Mšenem přes již dokončenou trať ve Skalsku došlo 19. února 1904 společností Místní dráha Sudoměř - Skalsko - Stará Paka, trať dále pokračovala do Sobotky a Staré Paky.

Současný provoz osobní dopravy[editovat | editovat zdroj]

Stanice je integrovaná do Pražské Integrované Dopravy, leží v 7. tarifním pásmu. Stanici obsluhují několikrát denně rychlíky linky R21 (Praha hl.n - Tanvald), rychlíky linky R22 (Kolín - Šluknov), dále osobní vlaky linky S3 (Praha Masarykovo nádraží - Turnov), spěšné vlaky R43 (Praha Masarykovo nádraží - Turnov). Dále pak osobní vlaky do Dolního Bousova a Mladějova v Čechách, z nichž některé pokračují do Lomnice nad Popelkou, a také několikrát denně do Mělníka přes Mšeno.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Plánek stanice Mladá Boleslav hlavní nádraží. Portál Provozování dráhy. Správa železnic, srpen 2022. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]