Chotětov (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chotětov
Nádraží v Chotětově
Nádraží v Chotětově
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
MěstysChotětov
Souřadnice
Chotětov
Chotětov
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice544817
TraťPraha–Turnov
Nadmořská výška265 m n. m.
V provozu od15. října 1865
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo K2002 (DOZ z Kropáčovy Vrutice)
Dopravní koleje4
Nástupiště (nástupní hrany)3 (3)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaAutobusová stanice před nádražní budovou
Služby ve staniciNe
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chotětov je železniční stanice ve východní části stejnojmenného městyse v okrese Mladá Boleslav ve Středočeském kraji poblíž řeky Jizery. Leží na neelektrizované trati 070. V minulosti byla ze stanice vyvedena již neexistující dráha do Skalska.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla vystavěna dle typizovaného předpisu společnosti Turnovsko-kralupsko-pražská dráha (TKPE) ze směru z Kralupy nad Vltavou do Turnova, pravidelný provoz zde byl zahájen 15. října 1865. TKPE dále 23. října 1871 otevřela železniční trať do Čakovic u Prahy, odkud mohly vlaky následujícího roku pokračovat až do Prahy. Roku 1883 byla TKPE sloučena s Českou severní drahou (BNB).

13. září 1881 byla zprovozněna nákladní vlečka do cukrovaru v Dolním Cetně. 4. prosince 1897 byl pak společností zprovozněn úsek z Dolního Cetna do Mšena. V této době zde vznikla též nová staniční budova. Z Dolního Cetna byla pak trať 26. listopadu 1905 prodloužena společností Místní dráha Sudoměř - Skalsko - Stará Paka do Mladé Boleslavi. Oba nádražní objekty byly v následných letech sjednoceny do podoby celistvé budovy.

Po zestátnění BNB v roce 1908 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.[1]. Trať do Skalska byla pak ve dvou fázích, v letech 1970 a 1974, vyřazena z provozu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde tři jednostranná úrovňová nástupiště, příchod k vlakům probíhá přes kolejové přechody. První nástupiště je kryto přístřeškem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SEKERA, Pavel. Historie železničních tratí, elektronická databáze [online]. Rev. 2011 [cit. 2022-05-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]