Jindřich Nováček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jindřich Nováček
Narození4. ledna 1980 (44 let)
Třebíč
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jindřich Nováček (* 4. ledna 1980, Třebíč, Československo) je český herec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Třebíči, kde také vystudoval Střední průmyslovou školu technickou. V roce 1999 byl přijat na pražskou Vyšší odbornou školu hereckou, hereckými pedagogy byli Lenka Termerová a Jan Vlasák. Už během studií hostoval v několika pražských divadlech, např. Divadlo na Vinohradech v inscenaci Trojhvězdí v režii Jana Nováka, Divadlo v Dlouhé v inscenaci Obrazy z francouzské revoluce pod režijním vedením Hany Burešové, v muzikálu Rychlé šípy si zahrál roli Červenáčka, který se inscenoval ve Stavovském divadle a v Divadle na Vinohradech. Také hostoval v Divadle na Fidlovačce nebo v Divadlo Antonína Dvořáka v Příbrami.

Činoherní herectví vystudoval na DAMU pod vedením Jaroslavy Adamové, Ladislava Mrkvičky a Věry Galatíkové. Absolvoval v inscenaci španělského dramatika Pedro Calderóna Život je sen, rolí Segismundo.

Po studiu na DAMU poté tři roky hostoval v Šaldově divadle v Liberci např. ve Shakespearově komedii Večer tříkrálový, kde si zahrál roli Sebastiana, režie: Kateřina Dušková. Také dvakrát spolupracoval v Národním divadle v Praze na dvou inscenacích světoznámého režiséra Roberta Wilsona (Janáčkova Osudu a Káti Kabanové) nebo s divadlem Gerhart–Hauptmann–theater Zittau v Německu (Oliver Schmaering: Dreiland oder die prophezeiung des riesen, role: König Jaroslav, Journalist). Nebo po dobu pěti let na Letních shakepearovských slavnostech v Praze v inscenaci Daniela Špinara Zkrocení zlé ženy. A v GOJA Music Hall v Praze ve světovém muzíkalu Fantom opery, kde zvtárnil postavu Monsieur Reyer.

Vedle divadla se také objevil před kamerou například v roli Jakuba ve filmové pohádce Zděnka Trošky Nejkrásnější hádanka. Také několikrát spolupracoval s režisérem Jiřím Krejčíkem (Dědictví slečny Innocencie, Slečna Julie). Dále spolupracoval na posledním Krejčíkově hraném televizním filmu Osudové peníze, kde se objevil v roli důstojníka jezdectva Roberta Taraby. V televizní tvorby také zahrnout film Kobova garáž I, II (role Mirek), 3+1 s Miroslavem Donutilem (Kamil; řidič tramvaje), Černá sanitka (Mirek), seriál Cukrárna (policista), Vyprávěj (kardiochirurg Otakar Štros) a mnoho dalších. Mimo tvorby pro české produkce také spolupracuje s produkcemi zahraničními, např. s německou televizí ZDF (Mise X, role: A. G. Bell, režie: Oliver Frohnauer).

V současné době hraje na Letních shakespearovských slavnostech v Praze v inscenaci Martina Hilského Pocta Shakespearovi. A od února 2017 v GOJA Music Hall v Praze v muzikálu Ples upírů, postava Koukol.

Divadelní inscenace[editovat | editovat zdroj]

Televize, film[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]