Diskuse s wikipedistkou:Czeva/Archiv5

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatelky Czeva v tématu „Otázka od wikipedisty MrSasek (2. 6. 2022, 14:48)

Tým Growth připravuje nástěnku mentorů! Zapojte se do komunitní konzultace

Milí mentoři, milé mentorky,

tým Growth se rozhodl vytvořit Nástěnku mentora, která by měla mentorům usnadnit práci s nováčky za pomocí nových funkcí. Obdobně jako Domovská stránka, i Nástěnka mentora by se měla skládat z několika na sobě nezávislých modulů, které budou mentorům poskytovat různé funkce.

Připravili jsme seznam devíti různých modulů, které by mohly být vytvořeny jako součást první verze Nástěnky mentora. Jelikož není možné je v rámci první verze implementovat všechny, rádi bychom tento seznam zkonzultovali s komunitou české Wikipedie. Na základě komunitní zpětné vazby se poté rozhodneme, které moduly se stanou součástí první verze Nástěnky mentora.

Rádi bychom vás proto požádali, abyste si prošli seznam zvažovaných modulů, a zodpověděli nám celkem šest otázek. Ocenili bychom, kdybyste se vyjádřili do 23. března 2021.

Zapojit se do komunitní konzultace

Jakékoli otázky týkající se projektu rád zodpovím.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 18. 3. 2021, 18:13 (CET)

Řád vstřícného wikipedisty

Otázka od wikipedisty Swagger1234k (20. 3. 2021, 13:44)

Ahoj, nemůžu najít jak bych mohl založit vlastní článek. Předem děkuji za odpověď. --Swagger1234k (diskuse) 20. 3. 2021, 13:44 (CET)

@Swagger1234k: Ahoj, děkuji za dotaz. Na tvou diskusní stránku jsem nyní vložila odstavec s odkazy a informacemi o základních úpravách a editacích na WP, mezi nimiž je i Jak zakládat nové články. Věřím, že informace se ti budou hodit, protože začínat editaci hned novým článkem není nejjednodušší volba. Stručný postup: napsat jméno článku do vyhledávacího políčka, zkontrolovat, jestli už neexistuje, a případně kliknout na červený odkaz – tím začneš pracovat na nové stránce. Nejdříve je dobré mít článek na Pískovišti (odkaz na něj je vidět vpravo nahoře v řádku vedle jména), kde ještě ani po uložení není zveřejněný v hlavním vyhledávacím prostoru – tam se k němu můžeš vracet, jak je potřeba, a zveřejnit (tedy zkopírovat si ten text z Pískoviště na vyhledanou neexistující stránku a uložit) až v okamžiku, kdy splňuje všechny potřebné náležitosti. Nejlépe je dle mých zkušeností opsat formát článku z nějakého již existujícího podobného (tzn. infobox, nadpisy, odkazy a reference apod.). Budeš-li potřebovat pomoci s konkrétními věcmi, zase se třeba tady ozvi. --Czeva (diskuse) 20. 3. 2021, 16:39 (CET)

Otázka od wikipedisty Heysappho (20. 3. 2021, 22:29)

Dobrý den, jak založím vlastní stránku? --Heysappho (diskuse) 20. 3. 2021, 22:29 (CET)

@Heysappho: Dobrý den, děkuji za dotaz. Na vaši diskusní stránku jsem nyní vložila odstavec s odkazy a informacemi o základních úpravách a editacích na WP, mezi nimiž je i Jak zakládat nové články. Věřím, že informace se vám budou hodit i při úpravách a později třeba i tvorbě článků hlavního prostoru. V zásadě se vytvoří stejně jako jakákoliv jiná stránka (napsat jméno článku do vyhledávacího políčka, zkontrolovat, jestli už neexistuje a případně kliknout na červený odkaz – tím začnete pracovat na nové stránce.), osobní stránku wikipedisty však nejjednodušeji klikem na své červené jméno nahoře - pak lze vkládat obsah a na konci úprav uložit (zveřejnit). K tématu také existuje stránka Wikipedie:Uživatelská stránka. Budete-li potřebovat pomoci s konkrétními věcmi, zase se třeba tady ozvěte. --Czeva (diskuse) 21. 3. 2021, 10:01 (CET)

Otázka od wikipedisty Jonáš Balšan (24. 3. 2021, 16:09)

Jak můžu vytvořit nový článek nebo věc(postavu bych rád)? --Jonáš Balšan (diskuse) 24. 3. 2021, 16:09 (CET)

@Jonáš Balšan: Ahoj, děkuji za dotaz. Na tvou diskusní stránku jsem nyní vložila odstavec s odkazy a informacemi o základních úpravách a editacích na WP, mezi nimiž je i Jak zakládat nové články. Věřím, že informace se ti budou hodit, protože začínat editaci hned novým článkem není nejjednodušší volba. Stručný postup: napsat jméno článku do vyhledávacího políčka, zkontrolovat, jestli už neexistuje, a případně kliknout na červený odkaz na onen zatím neexistující článek – tím začneš pracovat na nové stránce. Nejdříve je ale určitě dobré mít článek na Pískovišti (odkaz na něj je vidět vpravo nahoře v řádku vedle jména), kde ještě ani po uložení není zveřejněný v hlavním vyhledávacím prostoru – tam se k němu můžeš vracet, jak je potřeba, a zveřejnit (tedy zkopírovat si ten text z Pískoviště na vyhledanou neexistující stránku a uložit) až v okamžiku, kdy splňuje všechny potřebné náležitosti. Nejlépe je dle mých zkušeností opsat formát článku z nějakého již existujícího podobného (tzn. infobox, nadpisy, odkazy a reference apod.). Budeš-li potřebovat pomoci s konkrétními věcmi, zase se třeba tady ozvi. --Czeva (diskuse) 24. 3. 2021, 17:43 (CET)

Otázka od wikipedisty Filip Martin (2. 4. 2021, 23:49)

jak založím článek nejde mi to. --Filip Martin (diskuse) 2. 4. 2021, 23:49 (CEST)

@Filip Martin: Dobrý den, děkuji za dotaz. Článek se zakládá podobně, jako když vyhledáváte článek existující: do vyhledávání napíšete název zamýšleného článku a v zobrazeném seznamu kliknete na červený odkaz, neobjevil-li se modrý odkaz na podobný článek. Na vaši diskusní stránku je od 20. 8. 2020 vložena malá uvítací pomoc – věřím, že informace se Vám budou hodit, protože mezi odkazy je uvedena i Nápověda:Jak vytvořit článek; přečíst doporučuji také základy textu Wikipedie:Pět pilířů. Vše si navíc dopředu můžete vyzkoušet na svém Pískovišti – červený odkaz vpravo nahoře vedle vaší Diskuse (lze tam i třeba před publikací připravit celý článek, aniž by vám do něj kdokoli zasahoval, můžete si jej uložit, vracet se k němu a upravovat, než ho překopírujete do zcela nového článku pod správným názvem). Kdybyste s čímkoli potřeboval pomoci, ozvěte se – třeba i tady s dvěma dvojtečkami na začátku (pro odražení textu). Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 3. 4. 2021, 11:12 (CEST)

Otázka od wikipedisty Krimar55 (9. 4. 2021, 10:41)

chci udělat nový článek --Krimar55 (diskuse) 9. 4. 2021, 10:41 (CEST)

@Krimar55: Dobrý den, to je chvályhodné. A potřebujete s něčím poradit? Jestli obecně s novým článkem, můžete se podívat na odpovědi na stejné dotazy výše, konkrétnější dotazy případně pište zde. S přáním příjemného dne --Czeva (diskuse) 9. 4. 2021, 13:44 (CEST)

Otázka od wikipedisty Mikebox wiki (22. 4. 2021, 15:39)

Ahoj, chtel bych si zde vytvorit svuj profil jakožto politicky činné osoby, je to možné ?? --Mikebox wiki (diskuse) 22. 4. 2021, 15:39 (CEST)

@Mikebox wiki: Ahoj, děkuji za dotaz. Jde o to, co myslíš „profilem“. Jestli máš na mysli svou osobní, tzv. uživatelskou stránku, samozřejmě. Existuje stránka tomuto tématu věnovaná: Wikipedie:Uživatelská stránka, kde jsou uvedená některá doporučení i obsah nedoporučovaný, ale víceméně je to osobní záležitost. Naopak psaní wikipedického článku o sobě samém se velmi nedoporučuje, stejně jako článku o čemkoli, s čím jsi osobně spojený (příbuzný, firma, organizace apod.), protože pak je pro pisatele složité odhlédnout od osobních vazeb na téma článku a psát opravdu encyklopedicky a neutrálně, což je na WP nutnost, natož zahrnout případné negativní informace. Na tvou diskusní stránku jsem nyní vložila malou uvítací pomoc – věřím, že se ti další informace budou hodit. Budeš-li potřebovat ještě něco, klidně se ptej dál. S přáním příjemného dne --Czeva (diskuse) 22. 4. 2021, 18:30 (CEST)

Otázka od wikipedisty Mgr. Milan Šedivý (24. 4. 2021, 15:14)

Dobrý den, má mentorko,

rád bych vytvořil stránku s názvem gazel, která by měla být zařazena do kategorie Literární žánry / Básnické formy. V minulosti jsem velmi rozvinul stránku "sestina", která byla zakladatelem v minulosti zařazena do stejné kategorie. Můžete mi poradit, jak na takovou hierarchizaci?

S díky Milan Šedivý --Mgr. Milan Šedivý (diskuse) 24. 4. 2021, 15:15 (CEST)

@Mgr. Milan Šedivý: Dobrý den, děkuji za dotaz. Jestli jej správně chápu, tak zmíněná „hierarchizace“ se na WP dělá pomocí kategporií (jestli se pletu, prosím vyveďte mne z omylu). Začnete-li tedy tvořit tento článek, tak před tím, než jej definitivně uveřejníte, přidáte k němu kategorii, např. zmíněnou „Básnické formy“. Zde je ke kategoriím nápověda – kód [[Kategorie:Název kategorie]] je pro Editovat zdroj, vizuální kód je pro Editovat, což asi používá většina nových wikipedistů. Předpokládám, že předchozí editace proběhly bez přihlášení, protože ve vašich příspěvcích editaci Sestiny nevidím.
Na vaši diskusní stránku jsem nyní vložila malou uvítací pomoc – věřím, že informace se Vám budou hodit, protože vytvořit nový článek není úplně nejjednodušší volba. Mezi odkazy je uvedena i Nápověda:Jak vytvořit článek; přečíst doporučuji také základy textu Wikipedie:Pět pilířů. Vše si navíc dopředu můžete vyzkoušet na svém Pískovišti, kam vede červený odkaz vpravo nahoře vedle vaší Diskuse (lze tam i třeba před publikací připravit celý článek, aniž by vám do něj kdokoli zasahoval, a můžete si jej uložit, vracet se k němu a upravovat, než bude ve finální podobě. Pak jej překopírujete do zcela nového článku, vyhledaného a otevřeného pod správným názvem). Novým editorům se velmi se osvědčuje formátování zkopírovat z podobného článku a změnit jen konkrétní obsah. Kdybyste s čímkoli potřeboval pomoci, ozvěte se – třeba zase tady s dvěma dvojtečkami na začátku (pro odražení textu). Příjemné editování přeje --Czeva (diskuse) 24. 4. 2021, 17:22 (CEST)
Můžete se mi prosím podívat na ten článek na pískovišti? Zejména z těch externích odkazů jsem magor. Rovněž mám rezervu v těch červených, neexistujících odkazech, nevím jak na ně a pak ještě něvím, jak postupovat, když bych někdy přidával obrázek. Děkuji. https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:Mgr._Milan_%C5%A0ediv%C3%BD/P%C3%ADskovi%C5%A1t%C4%9B --Mgr. Milan Šedivý (diskuse) 24. 4. 2021, 22:56 (CEST)
Zdravím, podívám se, jen diskusi přesunuji přímo tam. --Czeva (diskuse) 25. 4. 2021, 09:19 (CEST)

Komunitní konfigurace: nový způsob, jak konfigurovat funkce týmu Growth

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth v tuto chvíli pracuje nejen na nástěnce mentora, ale i na novém projektu: komunitní konfigurace. Komunitní konfigurace je novým nápadem, který by měl umožnit správcům a správcům rozhraní nastavovat, jak se funkce týmu Growth budou na daném projektu chovat. Komunita si tak bude moci například sama nastavit, kde se nachází seznam mentorů či přizpůsobit chování panelu Potřebuji pomoc, uzná-li tak za vhodné.

Rád bych vás požádal, abyste si našli několik málo minut svého času, seznámili se s tím, jak komunitní konfigurace má fungovat, a odpověděli na tři otázky, které jsem napsal na diskusní stránku k projektové stránce.

Odpovědět na otázky

Chcete-li si komunitní konfiguraci vyzkoušet na vlastní kůži, je to možné na beta verzi české Wikipedie. Pokud byste o to měli zájem, vytvořte si tam uživatelský účet, a pošlete mi zprávu na moji diskusní stránku; přidělím Vám tam práva administrátora. Poté si budete moci formulář vyzkoušet na této adrese.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 28. 4. 2021, 18:37 (CEST)

Vyznamenání za účast na WikiGapu 2021

Growth Newsletter #18

17. 5. 2021, 17:23 (CEST)

Nově nasazený projekt týmu Growth: strukturované editace: přidávání odkazů

Přidávání odkazů – česká Wikipedie

Milí kolegové, milé kolegyně,

před pár dny tým Growth spustil další projekt: strukturované editace, konkrétně přidávání odkazů. Jde o doposud nejambicióznější projekt týmu Growth, který má za cíl zjednodušit nováčkům editování Wikipedie, v první fázi pomocí přidávání . Rozhraní nejdříve vysvětlí, jaké odkazy mají a nemají být přidány. Následně algoritmus vytipuje, jaké odkazy by do článku mohly být přidány a jednoduché rozhraní následně nováčkovi umožní posoudit, zda odkaz má nebo nemá být vložen. Výhodou rozhraní je, že nově příchozí může rychle zažít, jaké to je, když se jeho změny přímo projeví ve Wikipedii.

Tento projekt byl nasazen 27. května, a to celkem pro 40 % všech nováčků[pozn. 1]. Následující dva týdny budeme sbírat data, a poté vyhodnotíme úspěšnost projektu. V závislosti na tom pak rozhodneme, zda má model strukturovaných editací smysl, a zda má smysl vyvíjet další, podobné, nástroje[pozn. 2].

Na to, jak přidávání odkazů funguje, se můžete podívat v přiloženém videosouboru. Můžete si také vše sami vyzkoušet – stačí si aktivovat Domovskou stránku nováčka[pozn. 3]. Jakékoli otázky či připomínky týkající se projektu můžete vložit na diskusní stránku.

Poznámky
  1. Dalších 40 % nováčků dostane starou domovskou stránku, a posledních 20 % nedostane vůbec žádnou. To nám umožní porovnat úspěšnost jednotlivých verzí Domovské stránky, a rozhodnout tak o úspěchu či neúspěchu projektu.
  2. V tuto chvíli např. testujeme algoritmus pro vytipování obrázků. Pomocí tohoto algoritmu bychom pak mohli navrhovat vhodné obrázky do články bez obrázků, a nováčci by mohli obrázky doplňovat do článků.
  3. Aktivaci Domovské stránky můžete provést ve svém nastavení na kartě „Údaje o uživateli“; na konci je sekce „Funkce pro podporu nováčků“, kde je třeba zaškrtnout „Zobrazit Domovskou stránku nováčka“.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 31. 5. 2021, 15:56 (CEST)

Otázka od wikipedisty Hanikbanik2 (3. 6. 2021, 09:21)

ahoj --Hanikbanik2 (diskuse) 3. 6. 2021, 09:21 (CEST)

@Hanikbanik2: Ahoj, děkuji za pozdrav. Kdybys chtěl/a tuto pomoc opravdu využít k tomu, k čemu je jasně určená svým nadpisem (dotaz k Wikipedii), budu se těšit. --Czeva (diskuse) 3. 6. 2021, 10:30 (CEST)

Otázka od wikipedisty KubicovaKa (16. 6. 2021, 14:47)

Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, jak upravit infobox, nebo zdali to je vůbec možné? Ráda bych v něm upravila informace u článku císař Kuangsu, ale zatím se mi to nepodařilo. Poradíte mi, prosím? Předem děkuji! --KubicovaKa (diskuse) 16. 6. 2021, 14:47 (CEST)

@KubicovaKa: Dobrý den, děkuji za dotaz. Infobox je šablona a běžní uživatelé v něm mohou pouze měnit obsah jednotlivých polí, nikoli jeho parametry. Na odkazu výše v obsahu najdete také část Vytvoření vlastní šablony anebo můžete zadat požadavek například na přidání dalšího řádku (tzv. parametru) třeba na stránce Pod lípou (technika), přičemž je třeba mít na paměti, že tento řádek by se objevil ve všech článcích, kde je tato šablona použita. Stačí takto? Případně se klidně ptejte dál :-) Na vaši diskusní stránku jsem nyní vložila malou uvítací pomoc se spoustou užitečných odkazů pro první editace. Příjemné editování přeje --Czeva (diskuse) 18. 6. 2021, 09:08 (CEST)
Moc děkuji, teď už vím jak na to! Přeji pěkný den :) --KubicovaKa (diskuse) 18. 6. 2021, 12:38 (CEST)

Zkušenosti nových wikipedistů: začínáme pracovat na strukturování přidávání obrázků

Milé kolegyně, milí kolegové,

je to tady, tým Growth se rozhodl začít pracovat na strukturování přidávání obrázků. Přidávání obrázků je jednou z nejčastějších činností, kterou nováčci chtějí na Wikipedii dělat – i přesto je až nečekaně složitá. Abychom to změnili, ve spolupráci s výzkumníky nadace Wikimedia byl vyvinut algoritmus, který umí k neilustrovaným článkům doporučit vhodné obrázky, které existují na Wikimedia Commons.

Tým Growth v průběhu posledního půl roku pracoval mimo jiné na zpracování zpětné vazby z poslední komunitní konzultace týkající se přidávání obrázků. Jelikož vyjádření komunity je opatrně optimistické, připravili jsme plán, jak by se dalo strukturování přidávání obrázků realizovat. Abychom maximálně předešli hrozícím rizikům, přidávání obrázků budeme implementovat po malých částech – první z těchto částí nazýváme iterace 1. Cílem této iterace bude především získávat další zkušenosti – především týkající se schopnosti nováčků psát dostatečně kvalitní popisky.

Ocenili bychom, kdybyste si připravený plán prošli, a řekli nám, co si myslíte. Budeme rádi, pokud nám pomůžete identifikovat případná další rizika, která jsme při plánování mohli přehlédnout či nedostatečně zohlednit. Vyjádřit se je možné na diskusní stránce připravovaného projektu – bylo by skvělé, kdybyste zpětnou vazbu stihli poslat do 23. srpna 2021. Samozřejmě si ji rád přečtu i kdykoli později, jen ji možná nebudeme moci plně vzít v úvahu.

Vyjádřit se v rámci komunitní konzultace Otevřít si materiály k iteraci 1

S pozdravem,
Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 15. 8. 2021, 20:50 (CEST)

Otázka od wikipedisty Brantsuch (10. 9. 2021, 19:00)

Zdravím - rád bych publikoval - novou zkratku. Navedete mne pls jak postupovat ? --Brantsuch (diskuse) 10. 9. 2021, 19:00 (CEST)

@Brantsuch: Zdravím, děkuji za dotaz. Samozřejmě ráda pomohu, s čím budu moci. Publikovat = napsat na WP článek o nějaké nové zkratce? Jak mohu pomoci?
Na své diskusní stránce máte od kolegy Jvs mnoho užitečných odkazů, které věřím, že hodně dotazů mohou zodpovědět, včetně odkazů Jak zakládat nové články nebo Pět pilířů. Odkazy, které Jvs vložil do kapitoly DLYF, určitě také pomohou, případně se pozvěte, co není jasné. Přeji pěkný den a budu se těšit na další komunikaci. --Czeva (diskuse) 11. 9. 2021, 13:42 (CEST)

Nástěnka mentora již je k dispozici

Současná podoba nástěnky mentorů

Milí mentoři,

přicházím s radostnou zprávou: Před malým okamžikem tým Growth nasadil Nástěnku mentorů na české Wikipedii. Odkaz na ni najdete ve svých osobních nástrojích (v pravém horním rohu obrazovky), měla by se tam objevit pulsující modrá tečka.

V tuto chvíli vám Nástěnka mentorů mentorům umožní pouze zobrazit si seznam nováčků, které máte přiřazené, spolu se základními informacemi o nich (datum registrace, počet editací, a podobně). Tyto informace se aktualizují jednou denně. Je také možné si poslední změny filtrovat pouze na vaše nováčky – tato funkcionalita by měla fungovat v reálném čase. Už v tuto chvíli ale pracujeme na vývoji dalšího modulu: bude jím modul Nástroje pro mentory, který mentorům umožní dát si v mentorování pauzu. Bude také obsahovat odkazy na další nástroje, které mentoři mají k dispozici (například možnost převzetí nováčka).

Věřím, že se vám nástěnka mentorů líbí. Jakékoli postřehy, návrhy či komentáře si rád přečtu na diskusní stránce.

Tato zpráva byla odeslána všem mentorům, protože obsahuje důležité informace týkající se fungování mentorství.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 7. 10. 2021, 21:12 (CEST)

Growth Newsletter #19

26. 10. 2021, 20:36 (CEST)

Strukturované přidávání obrázků bude brzo nasazeno!

Přidávání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth finalizoval funkcionalitu přidávání odkazů, a rozhodl se ji nasadit na české Wikipedii nejdříve přespříští pondělí, 29. listopadu 2021. Celkem budou mít nováčci k dispozici dvacet tisíc navržených obrázků k projití. U každého z nich budou moci rozhodnout, zda do článku patří, nebo ne. Aby k tomu měli všechny potřebné podklady, budou si moci zobrazit podrobnější informace, jako například název souboru, jeho popis a popisek či články jinojazyčných Wikipedií, do kterých je vložen. Jelikož si stále nejsme zcela jisti tím, jak moc úspěšní nováčci s přidáváním obrázků budou, rozhodli jsme se omezit množství návrhů, které může jeden nováček během jednoho dne zkontrolovat.

Jak rozhraní v tuto chvíli vypadá je možné si projít v demo videu přiloženému k této zprávě. Jak je zřejmé z videa, v tuto chvíli je stále ještě část rozhraní v angličtině. Nejpozději při nasazení nováčkům ale samozřejmě vše bude i v češtině.

Pokud byste si rádi rozhraní sami vyzkoušeli, můžete se mi ozvat e-mailem na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám nástroj pro přidávání obrázků aktivuji. V případě libovolného dotazu můžete také napsat na diskusní stránku – rád na něj odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 19. 11. 2021, 15:49 (CET)

Otázka od wikipedisty Lustigea (19. 11. 2021, 23:50)

Zdravím vážená mentorko,

Přál bych si jenom pozdravit a poděkovat za ochotu. Doufám, že naše vzájemná spolupráce bude fungovat.

S přáním hezkého zbytku dne, Jakub Lustig --Lustigea (diskuse) 19. 11. 2021, 23:50 (CET)

@Lustigea: Vážený kolego, také zdravím a děkuji za kontakt. Historie Vašich dosavadních příspěvků na Wikipedii dokládá, že jste mne zde poprvé kontaktoval včera 19. 11. 2021 ve 23:50, kdy jsem již libě spala po celodenní práci i další práci dobrovolnické pro Wikipedii. Řekla bych, že mám nárok si uvařit rodinný víkendový oběd a následně se v klidu naobědvat, proto děkuji za pochopení skutečnosti, že jsem Vám odpověděla až po 13 hodinách od doby, kdy jste první vzkaz vložil. V době čekání jste jistě měl dostatek času pročíst základní informace o úpravách a zakládání článků na Wikipedii, vložené kolegou GeXeSem už cca hodinu po půlnoci. Máte-li nadále se zájem se něco dozvědět o Wikipedii, velmi doporučuji tato základní fakta projít a pak něco vyzkoušet (třeba editace nabízené Vaší domovskou stránkou – i "jen" oprava třeba překlepů je důležitá), což ráda vidím, že již činíte. Pro tvorbu nových článků je asi nejjednodušší zkopírovat podobný již existující článek do nového (nejlépe přes tlačítko Editovat zdroj, aby se opravdu nic neztratilo, potom klidně přepnout na Editovat), vyměnit fakta tak, aby odpovídala předmětu nového článku, a samozřejmě vše ozdrojovat pomocí tlačítka Citace. S potěšením zodpovím jakékoli konkrétní dotazy k editaci, které budete mít, třeba i k wikipráci o Vaší oblíbené geologii. Budu se těšit. S přáním pěkného dne --Czeva (diskuse) 20. 11. 2021, 13:28 (CET)

Otázka od wikipedisty Albixon (30. 11. 2021, 09:40)

Dobrý den, mohu se zeptat, zda a jak lze editovat uživatelské jméno? Děkuji za radu, Petra --Albixon (diskuse) 30. 11. 2021, 09:40 (CET)

@Albixon: Dobrý den, děkuji za dotaz. Změnou jsem sama prošla (viz má uživatelská stránka, nové jméno jsem globálně dokonce tzv. uzurpovala), takže Vás pomocí odkazu směruji na konkrétní část stránky s více informacemi, a zde je odkaz přímo na wikistránku, kde můžete o změnu požádat. Budu ráda, když dáte (třeba zase tady) vědět, jak se to povedlo. --Czeva (diskuse) 30. 11. 2021, 17:02 (CET)
Dobrý den, jméno změněno, pro urychlení jsem vyplnila v angličtině a už proběhlo. Děkuji za pomoc, p. --Petra AX (diskuse) 6. 12. 2021, 07:37 (CET)

Otázka od wikipedisty Valtris23 (10. 12. 2021, 11:04)

Dobrý den, byl mi zamítnuty popisek k Václav Trefil. Když to napíšu jinak a nebude se to tak podobat bude to schváleno? Diky --Valtris23 (diskuse) 10. 12. 2021, 11:04 (CET)

@Valtris23: Dobrý den, děkuji za dotaz. Přesně tak – doslovné zkopírování textu je totiž porušením autorských práv, zde se zřejmě jednalo o práva galerie, jež stránky vlastní. Za každou přeformulovanou informaci je také dobré doplnit její zdroj pomocí tlačítka Citace, kam můžete dát tu url nebo ISBN knihy apod., odkud jste čerpal, ideálně by se v článku mělo objevit více zdrojů. Budete-li s čímkoli potřebovat pomoci, prosím ozvěte se. Omlouvám se zároveň za tuto celkem pozdní reakci, většinou stíhám do 24 hodin. --Czeva (diskuse) 12. 12. 2021, 18:49 (CET)

Čerpám ze zdrojů od rodiny. Byl to praděd mé přítelkyně. Takže když to napíšu vlastními slovy. Zustane to tam? A musím podkládat že ta informace je pravdivá? A když dám odkaz na nějakou stránku kde má dílo mužu nebo taky porušují práva? Diky Valtris23 (diskuse) 14. 12. 2021, 06:12 (CET)

@Valtris23: Dobrý den, bohužel nejspíše nezůstane, protože jedním ze základních pravidel Wikipedie (WP), stejně jako každé jiné důvěryhodné encyklopedie, je „žádný vlastní výzkum“ – encyklopedie vycházejí z respektovaných sekundárních zdrojů, na WP jsou v každém článku potřeba 2NNVZ (dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje, na stránce je to opět podrobně vysvětleno). O čem dosud žádný respektovaný zdroj nepsal, nemá na Wikipedii právo na existenci jako samostatný článek (možná se tam možná zpočátku objeví jen žádost „Doplňte zdroj“, a po jejich logickém nedodání bude smazáno po nepříliš dlouhé době, takže je to spíše zbytečná práce). Můžete text ale určitě vložit do sesterského projektu Wikiknihy (přístup z hlavní strany WP) pod stejným uživatelským účtem. Jestliže o V. T. tedy zdroje existují, zaměřila bych se při vytváření článku na čerpání z nich.
Prosím o bližší popis řádku „když dám odkaz na nějakou stránku kde má dílo“ – třeba nějaký konkrétní příklad. Externí odkazy (vedoucí mimo WP) se vkldají pouze do dolní sekce Externí zdroje v kapitole Odkazy a také jsou velmi důležité, ale v textu samotném bývají pouze odkazy vnitřní, tedy na jiné články na WP. Stačí takto? Mohu ještě s něčím pomoci? --Czeva (diskuse) 14. 12. 2021, 20:59 (CET)

Otázka od wikipedisty KarelNykl (17. 12. 2021, 11:27)

Dobrý den, chtěl bych prosím pěkně přidat význam jednoho slova, který je rozšířený na severní moravě a Olomoucku. Hodně lidí se mě na to při používání dotazuje a rád vych vysvětlil veřejně. :-) --KarelNykl (diskuse) 17. 12. 2021, 11:27 (CET)

@KarelNykl: Dobrý den, díky za sdělení, jen nevím, s čím potřebujete pomoci :-) K vysvětlování významů slov slouží především sesterský projekt Wikislovník, ale třeba je o daném slově možné napsat i článek na Wikipedii – to z vašeho popisu bohužel odhadnout nedokážu. Na vaši diskusní stránku jsem nyní vložila malou uvítací pomoc se spoustou užitečných odkazů pro první editace. Když budete s něčím potřebovat poradit/pomoci, určitě se ptejte, třeba zase zde. Pěkný den přeje --Czeva (diskuse) 17. 12. 2021, 19:04 (CET)

Otázka od wikipedisty Lektor online 21-10 (21. 12. 2021, 16:07)

Ahoj Czevo, tohle není otázka, jenom tě zdravím z Kurzu. :-) (Vojta V.) --Lektor online 21-10 (diskuse) 21. 12. 2021, 16:07 (CET)

@Lektor online 21-10: Ahoj, ráda o Tobě vím, milý Lektore :-) --Czeva (diskuse) 22. 12. 2021, 20:18 (CET)

Otázka od wikipedisty Vladi1978 (3. 1. 2022, 17:40)

Dobrý den, vložil jsem omylem 2x stejný obrázek.. jak jej prosím smažu ? Děkuji --Vladi1978 (diskuse) 3. 1. 2022, 17:40 (CET)

@Vladi1978: Dobrý den, děkuji za dotaz. Jestli to dosud nikdo neudělal, tak úplně stejně snadno, jako jste jej vložil: v Editovat zdroj smažete celý řádek v hranatých závorkách a v Edituj jen klikem na obrázek (označí se) a Delete. Když na obrázek kliknete, objeví se okno s tlačítkem "Editovat" – po kliku na to pak můžete vlevo dole vidět i možnost Vybrat jiný obrázek, kdyby se to hodilo víc. Funguje? --Czeva (diskuse) 4. 1. 2022, 17:29 (CET)

Otázka od wikipedisty Mattyyysek (12. 1. 2022, 19:30)

Dobrý den, mám otázku. Jak můžu vytvořit úplně novou stránku s jménem a dalšími věcmi prosím? -Mattyyysek --Mattyyysek (diskuse) 12. 1. 2022, 19:30 (CET)

@Mattyyysek: Dobrý den, děkuji za dotaz. V zásadě tak, že napíšete do vyhledávacího políčka název článku, vyhledáte a zvolíte pak stránku vytvořit/založit, podrobněji v článku Nápověda:Jak vytvořit článek, část Volba názvu. Není špatné nejdřív kouknout na základní informace nyní vložené na vaši diskusní stránku, ráda pak zodpovím další konkrétní dotazy k tvorbě. "S jménem a dalšími věcmi" je poněkud široký termín, prosím o konkretizaci. Budu se těšit, --Czeva (diskuse) 14. 1. 2022, 16:49 (CET)

Otázka od wikipedisty Mattua (1. 2. 2022, 08:58)

Ahoj, rád bych přidal na wiki bio a informace o mladém českém závodníku mistrovství světa superbike Oliveru Königovi, ale nikdy jsem to nedělal. Můžeš mne jen lehce nasměrovat? Děkuju, Matouš --Mattua (diskuse) 1. 2. 2022, 08:58 (CET)

@Mattua: Ahoj, děkuji za dotaz, ráda pomohu. Asi není v mých silách ani možnostech popsat vše, ale základy se nechají docela dobře vyčíst na odkazech, které jsem nyní vložila na tvou diskusní stránku (odkaz najdeš vpravo nahoře vedle svého wikijména). V zásadě se to dělá tak, že napíšeš do vyhledávacího políčka jeho název, vyhledáš a zvolíš pak stránku vytvořit/založit, podrobněji v článku Nápověda:Jak vytvořit článek, část Volba názvu.
Dobrou alternativou je si článek dávat postupně dohromady na svém Pískovišti (taky vpravo nahoře), kde zatím nikdo nebude řešit, zda má vše, co mít má – to se stane až v okamžiku, kdy článek zkopíruješ na stránku zcela novou se správným názvem. Na Pískovišti si můžeš udělat část, uložit a pokračovat třeba až další den. Pro mne nejlépe funguje si zkopírovat formát z nějakého podobného článku a jen tam povyměňovat fakta a doplnit zdroje. Je důležité nic doslovně odnikud neopisovat a ke všemu doplnit zdroje pomocí tlačítka Citace. Ráda zodpovím další konkrétní dotazy k tvorbě, budou-li. Budu se těšit, --Czeva (diskuse) 1. 2. 2022, 17:24 (CET)

Strukturované přidávání obrázků je již k dispozici i na počítači

Rozhraní pro přidání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

na konci listopadu tým Growth na české Wikipedii nasadil strukturované přidávání obrázků. Tím nováčkům umožnil snáze přidat do článků obrázek navržený algoritmem. Nástroj byl donedávna k dispozici pouze na mobilních zařízeních. Jelikož ale funguje dostatečně kvalitně (jen na české Wikipedii bylo přidáno přes šedesát obrázků, a jen osm z nich bylo revertováno), rozhodli jsme se jej zpřístupnit i nováčkům, kteří na Wikipedii přichází z počítače.

Tato změna pravděpodobně povede k zvýšení množství editací uložených skrz tento nástroj. Nemělo by ale dojít k výraznému nárůstu množství revertovaných či jinak závadných editací.

Pokud byste si chtěli rozhraní pro přidávání obrázků vyzkoušet sami, prosím, ozvěte se mi na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám jej aktivuji. V případě libovolného dotazu týkající se přidávání obrázku mi můžete napsat na diskusní stránku – rád odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 7. 2. 2022, 20:41 (CET)

[Nástěnka mentora] Přidali jsme nový modul „Nastavení“

Nově nasazený modul Nastavení Nástěnky mentora

Milé kolegyně, milí kolegové,

s radostí oznamuji, že v Nástěnce mentora je nyní k dispozici další modul, který se jmenuje „Nastavení“. Tento nový modul umožňuje mentorům přizpůsobit mentorství svým potřebám. Modul tak například umožňuje:

  • Krátkodobě si od mentorství dát pauzu (nastavením počtu dní, po který mi nemají být zasílány žádné otázky)
  • Změnit množství nováčků, kteří mi budou přiřazeni
  • Pomocí odkazu na seznam mentorů změnit zprávu, která je zobrazena všem nováčkům
  • Snadný přístup k rozhraní Převzít nováčka

Jakékoli připomínky, komentáře či otázky týkající se nově nasazeného modulu (či čehokoli jiného týkající se Nástěnky mentora) uvítám na diskusní stránce.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 10. 2. 2022, 21:15 (CET)

Otázka od wikipedisty Tagi19302 (14. 2. 2022, 20:01)

dobrý den, rád bych na wikipedii založil článek o novém náboženství co vzniklo, mohl bych se zeptat jak na to ? nemáte nějaké rady ? --Tagi19302 (diskuse) 14. 2. 2022, 20:01 (CET)

@Tagi19302:Dobrý den, děkuji za dotaz. V zásadě tak, že napíšete do vyhledávacího políčka jeho název, vyhledáte a zvolíte pak stránku vytvořit/založit, podrobněji v článku Nápověda:Jak vytvořit článek, část Volba názvu. Spoustu rad máte na vaší diskusní stránce, kam je už včera jako uvítání na Wikipedii vložil kolega. Určitě se lze dobře inspirovat zkopírováním formátu z nějakého podobného již existujícího článku a jen tam pro začátek vyměnit fakta a přitom držet v paměti, že texty odnikud nekopírujeme doslova a že je nutné dokládat zdroje informací např. pomocí tlačítka Citace. Čánek si celý můžete připravit na svém Pískovišti (odkaz vpravo nahoře vedle jména a Diskuse) a před publikací jej třeba s někým zkušenějším konzultovat. Ráda zodpovím další konkrétní dotazy k tvorbě. Budu se těšit, --Czeva (diskuse) 15. 2. 2022, 16:30 (CET)

Otázka od wikipedisty Pavel Bednařík (WMCZ) (22. 2. 2022, 08:18)

Dobrý den, ahoj,

mám dotaz - jsem teď v zaučování jako hlavní editor. Vytvořil jsme první článek: https://cs.wikipedia.org/wiki/Boris_Jachnin, ale budu na něm ještě pracovat. Prý je možné jej nastavit se šablonou "ve výstavbě". Můžeš prosím poradit, jak to udělat?

Děkuju.

Pavel --Pavel Bednařík (WMCZ) (diskuse) 22. 2. 2022, 08:18 (CET)

@Pavel Bednařík (WMCZ): Ahoj, děkuji za dotaz – a vítej :-). Šablona se jmenuje Pracuje se, ve zdroji {{Pracuje se}} nebo ve vizuálu prostě zvolíš přes Vložit > Šablona > Pracuje se, a standardně je tolerována jen pár hodin, pokud nezvolíš vlastní konkrétní dobu. Já ji používám hlavně tehdy, překládám-li pomocí nástropje Content Translate, abych pak měla klid na následné úpravy, které vždy nějaký čas zaberou. Více informací o šabloně je případně zde. Stačí takto nebo můžu pomoci ještě s něčím? Hezký den a příjemné editování přeje --Czeva (diskuse) 22. 2. 2022, 14:00 (CET)
@Pavel Bednařík (WMCZ): Edit: Ještě mne napadlo – když článek dáváš teprve dohromady a ještě nechceš, aby do něj někdo jakkoli zasahoval, je dobré jej dávat dohromady na nějaké své osobní podstránce, kde se jím primárně nikdo zabývat nebude. Můžeš využít Pískoviště anebo si založit další stránku – já mám Drafts, kterou jsem zakládala ještě před tím, než všichni dostali automaticky stránku Pískovišě, a své Pískoviště používám jen během kurzů, aby případný prozatímní a nedokonalý obsah účastníky nemátl, jen jim vysvětlím, že na Pískovišti mám nějaký obsah, který si tam chci zatím nechat. A dík, aspoň jsem si Pískoviště zase po čase vyklidila. --Czeva (diskuse) 22. 2. 2022, 14:17 (CET)
@Pavel Bednařík (WMCZ): Ahoj, pokud nevadí vstoupím do diskuse. Šablona {{Ve výstavbě}} existuje a v její dokumentaci je popsaný i způsob použití. Ještě taková maličkost, píšeš, že jsi hlavní editor, nemělo tam být hlavní lektor? --Podroužek (diskuse) 22. 2. 2022, 19:44 (CET)
Ano, je to hlavní lektor a metodik, nikoliv editor. Díky! --Pavel Bednařík (WMCZ) (diskuse) 14. 3. 2022, 19:52 (CET)

Návod na překlad - pro Wikigap

Ahoj, v nápovědě o použití Content translator nic není a vůbec jsem tam našla jen obecné zásady jak překládat - Wikipedie:WikiProjekt Překlad/Rady, v příručce SePW je jen o šabloně. Kdybys nějaký návod založila, klidně v bodech, rozpracuju a mohly bychom to pak dotáhnout na vhodnou kompletní nápovědu. (Nápovědy píšu ráda, ale výkop by měl udělat zkušenější :-)) --Helena Dvořáková (diskuse) 22. 2. 2022, 18:46 (CET)

@Helena Dvořáková: Milá Heleno, děkuji za inspiraci. Na své podstránce jsem vytvořila nástřel pro základní nápovědu k nástroji přo wikipřeklad. Prosím koukni na to a neboj se přímo tam dělat změny. Některé jsem poznamenala přímo do článku, přidat určitě bude dobré i modré odkazy, např. na šablony apod. Snažila jsem se to udělat rychle, abychom to pro WikiGap mohli použít, proto tam asi najdeš hodně práce... Určitě není kompletní a je možné, že něco jsem dělala spíš popaměti, tak raději kontrolovat i fakta. Děkuji za pochopení. Když Tě napadne rozumný název, klidně text přesuň do nového článku. Třeba to bude zajímat i další účastníky naší schůzky: @Pavel Bednařík (WMCZ), @Podroužek, přidejte kohokoliv dalšího. --Czeva (diskuse) 25. 2. 2022, 09:39 (CET)
K překladům se teprve dostanu. Děkuji za sepsání zásad, podívám se na to. --Pavel Bednařík (WMCZ) (diskuse) 25. 2. 2022, 20:51 (CET)
@Pavel Bednařík (WMCZ): Jasně, můžeš tak být i náš dobrovolný pokusný králík, kdo ho zkusí použít a najde nejasnosti, které bude dobré ještě před akcí vychytat :-) --Czeva (diskuse) 26. 2. 2022, 17:12 (CET)
Czevo, jsi skvělá, už jen něco doladit! Já jsem si teda dnes jeden překlad udělala, abych mohla když tak něco doplnit. Zatím jsem přidala, že je to nutné přes Nastavení zapnout a ještě něco dotvořím. Co název Překlady z jinojazyčných wikipedií? --Helena Dvořáková (diskuse) 26. 2. 2022, 20:08 (CET)
@Helena Dvořáková: To jsem ráda, že Ti to přijde jen na "doladění" :-), a samozřejmě díky za doplnění. Malinko jsem přidala, název je ok, ale pak nebude přesně odpovídat obsahu, nicméně bude stačit dodat informaci, že překládat lze i jinak a uvést třeba i znovu odkaz na zásady o překladech. --Czeva (diskuse) 27. 2. 2022, 16:17 (CET)

Otázka od wikipedisty Matěj Lošťák (1. 3. 2022, 22:13)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak správně uvést internetový zdroj? --Matěj Lošťák (diskuse) 1. 3. 2022, 22:13 (CET)

@Matěj Lošťák: Dobrý den, děkuji za dotaz. V Editaci je to nejjednodušší přes tlačítko Citace, v Editaci zdroje je na roletce nabídka různých citačních šablon. Do nabídnutého řádku pak vložíte např. url webu, ISBN knihy apod. Pozor, necitovat doslovně, aby nebyla porušena autorská práva. Více podrobností o referencích najdete prřípadně zde. Mohu-li pomoci ještě s něčím, určitě se ozvěte, například zase zde. Na vaší diskusní stránce najdete nyní i další základní odkazy na nápovědu. Pěkný den přeje --Czeva (diskuse) 2. 3. 2022, 18:53 (CET)

Otázka od wikipedisty Vladi1978 (10. 3. 2022, 13:18)

Dobré odpoledne, jsem domluvený s Městysem Liteň, že mohu na stránky Liteň aktualizovat znak a vlajku Městyse? Jak mohu editovat část šablona infobox? Kdy tam změnit titulní obrázek, moje vlastní dílo... a znak a vlaku obce, dostal jsem od městyse se souhlasem... Děkuji. --Vladi1978 (diskuse) 10. 3. 2022, 13:18 (CET)

@Vladi1978: Dobrý den, děkuji za dotaz. Bohužel nejsem schopna odpovědět na dotaz, zda jste „domluvený s Městysem Liteň, že mohu na stránky Liteň aktualizovat znak a vlajku Městyse“. Šablonu infobox však můžete upravovat stejně jako všechny ostatní části článku, tedy přes Editovat klikem dovnitř, zvolením Editovat a výměnou názvu obrázku v odpovídajícím řádku za ten aktuální nahraný na Commons, a v Editaci zdroje výměnou téhož. Mohu-li pomoci ještě nějak, určitě dejte vědět. S přáním pěkného dne --Czeva (diskuse) 12. 3. 2022, 10:34 (CET)

Otázka od wikipedisty Pavel Bednařík (WMCZ) (14. 3. 2022, 14:59)

Ahoj Czevo, moc tě prosím o pomoc. Zkoušel jsem přidat infobox k filmu Amonit, ale nějak se to divně zobrazuje. Můžeš se na to prosím podívat? https://cs.wikipedia.org/wiki/Amonit_(film). Díky!!! Pavel --Pavel Bednařík (WMCZ) (diskuse) 14. 3. 2022, 14:59 (CET)

@Pavel Bednařík (WMCZ): Ahoj, jasně, ale už to mezitím fixnul @JAn Dudík: - imho ten IB nebyl uzavřený složenými závorkami }}, jak by měl být, takže to prohlížeč neuměl správně přečíst. Dočistil to pak @Tomas62: – vymazané ruční odřádkování pomocí trochu rozbitého <br />. Je to klasika HTML, kde je většina tagů párových, např závorky. Na podobné potíže se právě dost dobře hodí přepnout do Editace kódu, kde jsou tyhle věci dobře vidět, když je každá část na vlastním řádku – všechny šablony začínají i končí slož. závorkami, a IB je taky šablona. Někdy se nám něco podobného stalo všem a na WP se dá všechno opravit, takže komunita opět skvěle zafungovala a já už jen dovysvětluju :-) --Czeva (diskuse) 14. 3. 2022, 17:46 (CET)
To je skvělé, už jsem si všiml, že je to opraveno. Já jsem to dělal v Editaci kódu, ale jak neumím "číst" ty kódy (jen jsem zkopíroval odjinud), tak jsem nevěděl, co je špatně. Ale pár dalších hesel, a už se to naučím. Díky moc! --Pavel Bednařík (WMCZ) (diskuse) 14. 3. 2022, 19:51 (CET)

Growth Newsletter #20

16. 3. 2022, 18:11 (CET)

Otázka od wikipedisty Imkokosbracho (21. 3. 2022, 10:12)

Dobrý den, mam otázku. Jak si vytvořím vlastní článek třeba o naši škole --Imkokosbracho (diskuse) 21. 3. 2022, 10:12 (CET)

@Imkokosbracho: Dobrý den, děkuji za dotaz. Článek se zakládá podobně, jako když vyhledáváte článek existující: napíšete název článku a v zobrazeném seznamu kliknete na červený odkaz zamýšleného článku. Na vaši diskusní stránku jsem nyní vložila malou uvítací pomoc – věřím, že informace se Vám budou hodit, protože začínat editaci hned novým článkem není nejjednodušší volba. Mezi odkazy je uvedena i Nápověda:Jak vytvořit článek; přečíst doporučuji také základy textu Wikipedie:Pět pilířů. Vše si navíc dopředu můžete vyzkoušet na svém Pískovišti – červený odkaz vpravo nahoře vedle vaší Diskuse (lze tam i třeba před publikací připravit celý článek, aniž by vám do něj kdokoli zasahoval, a můžete si jej uložit, vracet se k němu a upravovat, než bude ve finální podobě. Pak jej překopírujete do zcela nového článku, vyhledaného a otevřeného pod správným názvem). Kdybyste s čímkoli potřeboval pomoci, ozvěte se – třeba i tady s dvěma dvojtečkami na začátku (pro odražení textu). Ráda pak zodpovím další konkrétní dotazy k tvorbě. Budu se těšit, --Czeva (diskuse) 23. 3. 2022, 07:52 (CET)

Otázka od wikipedisty Drahomír Vančík (3. 4. 2022, 17:57)

Dobrý den, dostal jsme úkol do informatiky do kterého potřebují i IP adresu mého účtu ale ať hledám jak hledám nemohu tuto adresu nalézt a proto bych vás chtěl poprosit o malinkou pomoc.

Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den. --Drahomír Vančík (diskuse) 3. 4. 2022, 17:57 (CEST)

@Drahomír Vančík: Vážený pane kolego, obávám se, že Wikipedie je encyklopedie, nikoli osobní poradna. Máte-li dotaz k tvorbě na Wikipedii, pak se samozřejmě ptejte a já ráda pomohu. S přáním pěkného dne --Czeva (diskuse) 3. 4. 2022, 18:23 (CEST)

Pozvánka na wikipedický sraz

~~~~

Zveme na setkání českobudějovických wikipedistů, více info v pozvánce. Zaslal JAnD prostřednictvím MediaWiki message delivery (diskuse) 3. 4. 2022, 22:50 (CEST)

Otázka od wikipedisty CzechYan (5. 4. 2022, 11:23)

Dobrý den, ahoj (jak je libo, snad se neurazíte :)),

je dost možné, že bych měl článek ke zveřejnění, který ještě na wiki neexistuje. Byl by to prakticky článek o autorce jménem Michaela Gautam. Jak se v tomto dá postupovat prosím?

Děkuji, Honza --CzechYan (diskuse) 5. 4. 2022, 11:23 (CEST)

Kdybych věděl, že takhle na stránce jsou i předchozí otázky, tak bych se takhle blbě jako 10. v pořadí neptal :) Našel jsem odpověď a první "celý" článek jsem zkusil publikovat. --CzechYan (diskuse) 5. 4. 2022, 16:34 (CEST)
@CzechYan: Ráda zdravím ahoj a děkuji za dotaz i komentář. Je pravda, že hodně dotazů se opakuje, ale když člověk (obzvlášť jako nový editor) neví, kde najít odpověď, je položení dotazu logické a není za co se omlouvat. Věřím, že se ti budou hodit také informace, které jsem nyní vložila na tvou diskusní stránku jako malou uvítací pomoc. A neboj se ptát na další konkrétní věci, které nebudou jasné – proto jsme tady.
Blahopřeji také k prvnímu publikovanému článku – dobrý začátek. Upravila jsem v něm pár wikidrobností (všechny provedené změny si lze prohlédnout přes Historii článku a kliknutím na rozdíl) a kvituji, že ses se už od začátku snažil používat citace/zdroje. Ty nicméně používáme ideálně u všech informací, které do článku vkládáme (Wikipedie nepracuje s vlastním výzkumem, ale cituje již někde publikované informace), ke všem odstavcům (nebo i větám či jejich částem) tedy prosím doplň, odkud informace pocházejí. Bylo by také fajn strávit trochu času nad vložením tzv. modrých (vnitřních) odkazů, abys článek propojil s dalšími již existujícími, jako jsem to udělala na začátku jako příklad s „neziskovou organizací“. Až jich aspoň pár doplníš (neopakovat a vybírat ideálně jen takové, kde se člověk něco nového dozví), ty šablony samozřejmě smaž. Díky! Pěkný den přeje --Czeva (diskuse) 5. 4. 2022, 18:49 (CEST)

Otázka od wikipedisty Puschkyn (16. 4. 2022, 18:22)

Ahoj, vkládal sem článek, z části jako vtip a zčásti vážně. Chtěli jsme okolo toho s kamarády budovat nějakou věc, ale někdo to smazal...asi tak minutu po publikaci...co s tím? --Puschkyn (diskuse) 16. 4. 2022, 18:22 (CEST)

@Puschkyn: Ahoj, děkuji za dotaz. Ačkoli wikipedisté smysl pro humor opravdu mají (příklady: 1, ), je třeba mít na paměti, že Wikipedie je standardní encyklopedie, která se řídí pravidly: to, že je svobodná a otevřená, neznamená, že si do ní každý může psát, co chce, stejně jako tak nemůže činit nikdo v demokratickém státě či jakékoliv dobře fungující organizaci. Nemám přístup do smazaných stránek, tedy netuším, o co v tvém článku šlo, ale jsem si jistá, že správce, který smazání provedl, k tomu měl podstatný důvod související s danými pravidly. Aby se ti to už nestalo, doporučuji kouknout alespoň na základy pravidel Wikipedie, kterými se její editoři s respektem řídí – základ jsem ti před chvilkou vložila na diskusní stránku, na cokoli dalšího konkrétního se určitě neboj zeptat: ráda přispěji k tomu, aby tvé texty na Wikipedii zůstaly. K volnější tvorbě případně můžeš (pod stejným účtem) využít sesterský projekt Wikiknihy (tam není například nutné uvádět zdroje/citace k uvedeným informacím, dodržovat běžně používaný standardizovaný formát stránky apod.). --Czeva (diskuse) 16. 4. 2022, 19:13 (CEST)

Poděkování za účast ve výzvě WikiGap 2022

Vážení účastníci a účastnice WikiGapu,

rádi bychom vám touto cestou poděkovali za účast v letošní výzvě Wikigap. Velmi nás těší, kolik vás přispělo k tomu důležitého projektu. Vážíme si každého nového a vylepšeného článku.

Dosáhli jsme nového rekordu WikiGapu – česká Wikipedie byla během měsíce obohacena o 431 článků! Během měsíce se zapojilo 43 lidí. Někteří v rámci editatonů, jiní samostatně. Všechny podrobnosti najdete ve statistikách nástroje hashtag, který jsme používali pro sledování projektu. Vítěze soutěže budeme kontaktovat přímo

Pro zajímavost posíláme seznam tří nejčtenějších článků (k 6. dubnu 2022), které vznikly v rámci výzvy WikiGap 2022:

  1. Jada Pinkett Smith (2 629 zobrazení)
  2. Ariana DeBose (1 016 zobrazení)
  3. Olha Perebyjnis (416 zobrazení)

Doufáme, že vás projekt bavil a že se zúčastníte i našich dalších akcí. Odebírejte náš newsletter, ať vám nic neuteče. Ještě jednou díky a krásný den, Natalia Szelachowska (WMCZ) (diskuse) 19. 4. 2022, 11:49 (CEST)

Otázka od wikipedisty Iška Sára (19. 4. 2022, 17:10)

Dobrý den, ráda bych vytvořila odkaz na malířku Claudi Ondok, ale nevím jak začít. --Iška Sára (diskuse) 19. 4. 2022, 17:10 (CEST)

@Iška Sára: Dobrý den, děkuji za dotaz. Jsem ráda, že se vám podařilo článek publikovat a mrzí mne, že zatím nemůže být přijatý mezi plnohodnotné wikipedické články. K jeho vylepšení určitě pomůže inspirovat se již existujícími články na podobné téma – mně i jiným velmi pomáhá zkopírovat obsah podobného článku, následně ponechat jen kostru/formát a doplnit fakta, fotky a zdroje týkající se objektu, o kterém má plánovaný článek být. Tady určitě chybí souvislý text v odstavcích a zdroje informací, které je třeba do textu vložit (koukněte na drobná čísla u informací v jiných článcích a u C. Ondok využijte tlačítko Citace – pro vložení odpovídající url nebo ISBN, například). Na vaší diskusní stránce již také od kolegů přibyl základ nápovědy pro začínající editory, který věřím, že rovněž v lecčem pomůže. S konkrétními dotazy k tvorbě ráda pomohu já. S přáním pěkného dne --Czeva (diskuse) 20. 4. 2022, 22:00 (CEST)
@Iška Sára: Trošku jsem upravil úvod, ale kromě stylových a jazykových úprav tomu chybí hlavně nějaké zdroje. Tedy odkazy na články o samotné autorce, ne pouhé zmínky, že někde vystavuje. Pokud někde vyšel článek o výstavě, třeba v něm bylo i pár vět o autorce. Jeden takový jsem do článku dodal, ale chtělo by to více (nejlépe i ze známějších novin). Držím palce, aby se něco podařilo najít, Bářino dílo si to zaslouží ;-) --JAnD (diskuse) 21. 4. 2022, 08:07 (CEST)
Dobrý den, moc děkuji za pomoc. Dnes jsem přes "pískoviště" přidala další informace a odkazy, ale obávám se, že opět nesplňuji pravidla. Pokud by bylo možné odkazy na články a publikace dát do správného tvaru, budu ráda. --Iška Sára (diskuse) 21. 4. 2022, 15:28 (CEST)
@Iška Sára: Zdravím, článku jsem přidala pár citací k dalším výstavám a udělala nějaké drobnější technické wikiopravy, ale obávám se, že vymazání článku stále hrozí – přidané ref jsou jen k jednotlivým výstavám. Zkuste prosím zapátrat po 2NNVZ (rozklikněte, prosím), což je podmínka toho, aby článek na WP mohl zůstat. Reference jste někde asi vyhledal, takže stačí, abyste vložil tyto zdroje podle návodu, jak jsem popisovala výše. Na pískovišti opravdu nějaké zdroje jsou, ale dohledávat, který z nich odpovídá jaké informaci, budete muset sám. Postup podrobněji: v Editaci (nikoli E. zdroje, ale vizuální) umístit kurzor na místo, kde končí informace z daného zdroje > klik na zlačítko Citace > vložit url > zveřejnit/uložit. Kdyby to z nějakého důvodu nešlo, tak do článku vložte alespoň url, technicky to pak když tak ma citace převedeme. Nebojte se toho, platí ESO – všichni jsme se nějak učili. Držím palce :-) --Czeva (diskuse) 21. 4. 2022, 17:33 (CEST)
Děkuji za pomoc a rady, budu to zkoušet, snad to půjde. :-) --Iška Sára (diskuse) 21. 4. 2022, 19:16 (CEST)

OznámeníRC

Ahoj, přidal jsem informaci ke srazu v ČB do šablony. Nevím, jestli jsi omylem zapomněla, nebo jsi to plánovala a nevložila. :) --Filip Havlíček (diskuse) 21. 4. 2022, 13:07 (CEST)

@Filip Havlíček: Ahoj, dík, šablony vzkazů ke srazům vždy vytváří @JAn Dudík:. Rozesílá se to na DS, takže tím se pro zájemce zatím nic nezměnilo – jedině kdybychom ještě rozesílali další pozvánku, ale předpokládám, že ti, které to zajímalo, se asi zapojili už do hlasování o termínu. Nebo myslíte, že ještě má smysl to rozesílat znovu s místem a časem? --Czeva (diskuse) 21. 4. 2022, 17:40 (CEST)
Pode mě to nemá smysl. Co myslíš Ty? --Filip Havlíček (diskuse) 22. 4. 2022, 08:30 (CEST)
@Filip Havlíček: Ahoj, já už jsem se vyjádřila výše: „předpokládám, že ti, které to zajímalo, se asi zapojili už do hlasování o termínu“. --Czeva (diskuse) 22. 4. 2022, 17:48 (CEST)
Asi šlo o aktualizaci textu na pozvánce, tu jsem provedl a ještě pozval dva potenciálně budějovické wikipedisty. --JAnD (diskuse) 23. 4. 2022, 17:06 (CEST)

Otázka od wikipedisty Tercik88 (21. 4. 2022, 19:39)

jak utvořit nový článek? --Tercik88 (diskuse) 21. 4. 2022, 19:39 (CEST)

@Tercik88: Dobrý den, děkuji za dotaz. Článek se zakládá podobně, jako když vyhledáváte článek existující: napíšete název článku a v zobrazeném seznamu kliknete na červený odkaz zamýšleného článku. Na vaši diskusní stránku jsem nyní vložila malou uvítací pomoc – věřím, že informace se Vám budou hodit, protože začínat editaci hned novým článkem není nejjednodušší volba. Mezi odkazy je uvedena i Nápověda:Jak vytvořit článek; přečíst doporučuji také základy textu Wikipedie:Pět pilířů. Nejjednodušší je asi zkopírovat si článek s podobným tématem, díky čemuž získáte většinu nutného formátování a vhodných (rozumějte: encyklopedicky vhodných) kapitol, a pak jen vyměňujete fakta a všude doplňujete odpovídající reference pomocí tlačítka Citace (tam vkládáte např. url nebo ISBN zdroje informací). Vše si navíc dopředu můžete vyzkoušet na svém Pískovišti – odkaz vpravo nahoře, který jste už zkoušel(a) využít – lze tam i třeba před publikací připravit celý článek, aniž by vám do něj kdokoli zasahoval, a můžete si jej uložit, vracet se k němu a upravovat, než bude ve finální podobě. Pak jej překopírujete do zcela nového článku, vyhledaného a otevřeného pod správným názvem). Kdybyste s čímkoli konkrétním potřeboval(a) pomoci, ozvěte se – třeba i tady s dvěma dvojtečkami na začátku (pro odražení textu). Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 22. 4. 2022, 17:48 (CEST)

Otázka od wikipedisty CzechRei (2. 5. 2022, 12:02)

můžu napsat o sobě? --CzechRei (diskuse) 2. 5. 2022, 12:02 (CEST)

@CzechRei: Dobrý den, děkuji za dotaz. Samozřejmě můžete, jde však o to, zda a jak dlouho takový článek na Wikipedii zůstane. Jak se píše v nápovědě k volba tématu, spíše se to nedoporučuje, ale zakázané to není. Předpokládá se totiž logicky, že pokud jste opravdu encyklopedicky významný/á, určitě se brzy najde wikipedista, kterému budete stát za to, aby o vás článek napsal. Dalším z důvodů proti je fakt, že pro vás asi bude složité odhlédnout od osobních vazeb na téma článku a psát opravdu encyklopedicky a neutrálně, natož zahrnout případné negativní informace, což logicky vede ke konfrontacím. Na vaši diskusní stránku jsem nyní vložila malou uvítací pomoc – věřím, že informace se Vám budou hodit, protože začínat editaci hned novým článkem není nejjednodušší volba. Mezi odkazy je uvedena právě i Nápověda:Jak vytvořit článek; přečíst doporučuji také základy textu Wikipedie:Pět pilířů. Vše si navíc dopředu můžete vyzkoušet na svém Pískovišti – červený odkaz vpravo nahoře vedle vaší Diskuse (lze tam i třeba před publikací připravit celý článek, aniž by vám do něj kdokoli zasahoval, a můžete si jej uložit, vracet se k němu a upravovat, než bude ve finální podobě. Pak jej překopírujete do zcela nového článku, vyhledaného a otevřeného pod správným názvem). Kdybyste s čímkoli potřeboval/a pomoci, ozvěte se – třeba i tady s dvěma dvojtečkami na začátku (pro odražení textu). Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 2. 5. 2022, 18:03 (CEST)

Otázka od wikipedisty Toncek Hron (21. 5. 2022, 12:33)

Ahoj, chtel bych přeložit ze švédštiny do češtiny článek o "John Antonin Fritz Hron" a samozřejmě přeložit a přidat aby to v češtině bylo spravné a srozumytelné, jedná se o chlapcovi co byl zavražděn ve Švédsku roku 1995, byly o něn natočeny filmy, divadelní hry, písně atd. Ve Švédsku je John Hron pokládán za velkého hrdinu, když v posledních minutách svého života zachránil svému kamarádovi život a za to byl mučen a zavražděn. --Toncek Hron (diskuse) 21. 5. 2022, 12:33 (CEST)

@Toncek Hron: Ahoj, budeme se na něj těšit. Dotaz nevidím, takže jen podotknu, že souhlas předem ke zveřejnění článku od nikoho nepotřebuješ, prostě ho napiš/přelož se všemi wikináležitostmi (hlavně dobré zdrojování u všech informací!), nejsnazší je se inspirovat v existujícím článku o podobném tématu. Se vším rádi pomůžeme, ptej se když tak konkrétně.
Jinak na překlady je imho výborný je nástroj Content Translation, který samozřejmě jako všechny strojiové překlady po překladu do češtiny jistě potřebuje hodně jazykových úprav, ale má výbornou slovní zásobu a já na něm oceňuji především to, to že za mne dělá spoustu „wiki-práce“, např. napojení na wikidatovou položku, uvedení ostatních jazykových verzí článku a převod většiny existujících modrých odkazů a referencí. Už před první publikaci je potřeba vložit šablonu Překlad.
Na tvou diskusní stránku jsem nyní vložila malou uvítací pomoc – věřím, že informace se budou hodit, protože začínat editaci hned celým novým článkem není nejjednodušší. Mezi odkazy je uvedena i Nápověda:Jak vytvořit článek; přečíst doporučuji také základy textu Wikipedie:Pět pilířů. Vše si navíc dopředu můžeš vyzkoušet na svém Pískovišti – červený odkaz vpravo nahoře vedle Diskuse (lze tam i třeba před publikací připravit celý článek, aniž by ti do něj kdokoli zasahoval, a můžeš si jej uložit, vracet se k němu a upravovat, než bude ve finální podobě. Pak jej překopíruješ do zcela nového článku, vyhledaného a otevřeného pod správným názvem). Kdybys s čímkoli potřeboval pomoci, ozvi se – třeba i tady s dvěma dvojtečkami na začátku (pro odražení textu). Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 23. 5. 2022, 12:40 (CEST)

Tým Growth připravuje nový projekt: Zapojte se do komunitní konzultace!

Milé kolegyně, milí kolegové,

až do současnosti se tým Growth zabýval především tím, jak nováčky přimět, aby uložili svou první editaci. Myslíme, že splnit tento cíl se nám vcelku daří – rozhodli jsme se proto posunout na další úroveň: vytvořit funkci, která nováčkům pomůže na Wikipedii se znovu vrátit, uložit další editace a postupně tak zlepšovat své editační dovednosti. Tento projekt jsme nazvali pozitivní posílení.

Připravili jsme seznam tří různých funkcí, které bychom rádi implementovali. Protože víme, že v průběhu práce na tomto projektu můžeme narazit na řadu původně nepředvídaných problémů, chceme s vámi projekt zkonzultovat co nejdříve.

Rádi bychom vás požádali, abyste si prošli naše myšlenky a zodpověděli nám celkem čtyři otázky. Ocenili bychom, kdybyste zvládli odpovědět nejpozději do 5. června 2022, kdy vaše odpovědi začneme vyhodnocovat. Vyposlechneme si ale i později odeslané připomínky či komentáře.

Zapojit se do komunitní konzultace

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 25. 5. 2022, 00:54 (CEST)

Vyznamenání za účast ve výzvě #Wikipedie20

Článek o dílu seriálu

Zdravím, chtěl bych vytvořit článek o prvním dílu seriálu Umbrella Academy. Jediná věc, na kterou nedokážu přijít, je, jak mám dát do infoboxu odkaz na seznam dílů, který by se měl objevit dole. Předem děkuji za pomoc, s pozdravem --Matej06 (diskuse) 29. 5. 2022, 20:15 (CEST)

@Matej06: Zdravím a děkuji za dotaz. Dívala jsem se na vaše Pískoviště a tam článek připravený nevidím, tedy se pokusím odpovědět obecně. Možná bych nejdříve zkontrolovala stránku samotné šablony (hledat: Šablona:Název, např. Šablona:Infobox - osoba), jaké položky šablona formálně povoluje, pokud jste ji tedy už neviděl použitou u nějakého jiného článku s podobným tématem. Jestli ne, nic s tím bohužel neuděláme, protože do infoboxu vpravo nahoře nemůžeme žádné naše nové řádky vytvářet – šablona by je nezobrazila (je to formát, který by se mohl změnit až po předchozí shodě komunity; anglické šablony bývají často jiné než odpovídající české, jestli jste to viděl na en.wp). Jestli vaše řádky stránka šablony uvádí jako možné, jsou dvě možnosti, a to vepsat a vyplnit je ručně anebo se spoléhat na to, že jsou díly uvedeny ve wikidatové položce (v levém menu: Položka Wikidat nebo hledat dle názvu přímo na WD) – doplní se tak možná samy automaticky poté, co bude článek zveřejněn jako samostatný článek (pozor, na Pískovišti to nebude fungovat), stejně jako řada dalších informací. IB můžete v každém případě doplnit kdykoli později, až po zveřejnění článku. Budete-li někde mít článek připravený, ráda se na to podívám konkrétně. Stačí takto? --Czeva (diskuse) 1. 6. 2022, 15:52 (CEST)
Zdravím a děkuji za odpověď. U článku jsem začínal infoboxem a když jsem nepřišel, jak tam vložit toto, tak jsem si jej bohužel neuložil. Zkusím se na to podívat a vytvořit jej. Pokud na to nepodaří, ještě se na vás s konkrétnějším vysvětlením obrátím. Děkuji za pomoc, s pozdravem --Matej06 (diskuse) 1. 6. 2022, 18:56 (CEST)
@Czeva: Tak jsem na to přišel, děkuji za pomoc. S pozdravem--Matej06 (diskuse) 1. 6. 2022, 19:23 (CEST)
@Matej06: Rádo se stalo :-) --Czeva (diskuse) 2. 6. 2022, 11:22 (CEST)

Otázka od wikipedisty MrSasek (2. 6. 2022, 14:48)

Dobrý den. Co musí splňovat hudební kapela, aby byla relevantní a vhodná pro článek na wikipedii? --MrSasek (diskuse) 2. 6. 2022, 14:48 (CEST)

@MrSasek: Dobrý den, děkuji za dotaz. Předpokládám, že jde o článek na vaší uživatelské stránce. Pro tvorbu nových článků je vždy dobré podívat se na to, jak vypadají články o podobných a třeba velmi známých tématech – pro vás to tedy může být jakýkoli už dobře zpracovaný článek o velmi známé kapele, byť třeba zcela jiného žánru, než jak hraje ta vaše. Stručně řečeno jde o významnost, což v našem kontextu znamená, že objekt článku je natolik významný, že už o něm psaly jiné zdroje, a má tedy právo v encyklopedii být.
Wikipedie (WP) je svobodná a otevřená, ale aby tu nevznikla anarchie, musí se dodržovat jistá pravidla, z nichž mnoho najdete na odkazech, které už kolega vložil na vaši diskusní stránku, a je potřeba, aby informace v ní byly spolehlivé, tedy doložené zdroji, což ve vašem článku zatím chybí (konkrétní příklady: vyberte kterýkoli z mých článků psaných pro výzvu # Wikivšem a uvidíte, že všechny uvedené informace jsou podložené zdroji, odkud informace pochází – všude jsou čísla, která odkazují na zdroje uvedené v seznamu dole; ideálně by to tak mělo být u všech publikovaných článků). Nedoložená encyklopedická významnost víceméně říká, že aby se o něčem na WP mohl napsat článek, musí se o něm nejdřív informace nezávisle, netriviálně (tj. významně) a věrohodně psát jinde – to se na WP dokládá jinde publikovanými zdroji (např. knihy, noviny, webové stránky apod.). To doložíte při Editaci pomocí tlačítka Citace > Automaticky > vložíte url nebo ISBN se zdrojem informace. Vše, co jen „odněkud“ víte, je sice pěkné, ale na WP to odporuje pravidlu žádný vlastní výzkum – encyklopedie pouze cituje, informace nezjišťuje sama. Pro schválení existence článku jsou třeba alespoň 2 NNVZ (viz výše), nicméně nejlépe je doložit informace všechny, protože WP se snaží být spolehlivá.
Je to jasnější? Budete-li s čímkoli potřebovat pomoci, neváhejte se ozvat, třeba zase zde (jen nyní o víkendu nebudu mít dobrý přístup o víkendu), využít samozřejmě můžete i odkaz Potřebuji pomoc v levém menu, kde vám odpoví někdo jiný z komunity. Budu se těšit na vylepšenou verzi :-) --Czeva (diskuse) 3. 6. 2022, 10:09 (CEST)
Dobrý den @Czeva. Děkuji za rozsáhlou odpověď. Pomohlo mi to pochopit podstatu. Stránku o kapele Youlie jsem upravil a ozdrojoval. Mohla byste se na ni prosím podívat a dát mi zpětnou vazbu, jestli je už teď pořádku?
Děkuj a přeji hezký den. --MrSasek (diskuse) 5. 6. 2022, 12:01 (CEST)
@MrSasek: Zdravím a ráda na žádost pomohu. Najdříve moc chválím důsledné používání zdrojů, výborné kategorizování, doplnění vnitřních (modrých) odkazů a velmi kvalitní fotky – jsou-li opravdu vaším dílem, jak je popsáno na Commons, máte ode mne speciální pochvalu (pokud ne, pozor – je to třeba okamžitě řešit). Fotkám jsem založila vlastní kategorii a pár jich ke každé přidala. Coomons, kam se nahrávají, slouží jako zásobárna médií celému světu, takže je ustálené používání anglických kategorií, aby se tam všichni měli šanci vyznat.
Bohužel je jisté, že kolega @OJJ: zcela dle pravidel Wikipedie vyjádřil pochybnosti o 2NNVZ – většina zdrojů totiž pochází z webů spravovaných samotnou kapelou (tedy to není nezávislé – jedno z „N“ v předchozí zktratce, o které jsem posala výše) a v nezávislých jsem si všimla pouze jednoho netriviálního (druhé N: zitusti.cz). Jestli jsem nečetla dost pozorně, prosím o komentář. Nelze-li další netriviální možné doplnit (tedy neexistuje-li), článku opravdu hrozí do 2 týdnů smazání, jak je uvedeno v šabloně nahoře. Do doby, než se toto podaří vyřešit, nemá smysl se zabývat drobnými opravami, jako je tradiční organizace, (Vzhled a styl vč. závěrečné sekce), typografie, správné gramatické tvary, doplnění oné nové kategorie z Commons, wikidatová položka apod. To jsou totiž oproti aktuální hrozbě smazání zcela podružné záležitosti, které pak velmi rychle opravíme/doplníme/poradíme, jak vylepšit atd. Jsem inkluzionista a nerada vidím mazání pečlivé práce, ale pravidla je opravdu třeba dodržovat, aby se z Wikipedie například nestal terč novinářů, protože akceptuje témata podobně jako bulvární plátek (mj. nedoložená nezávisle a netriviálně). Budu se těšit, že mi dáte vědět, že máme důvod šablonu smazat, a klidně se ptajte dál :-) --Czeva (diskuse) 5. 6. 2022, 20:33 (CEST)

Dobrý den. Rád bych přidal další zdroj informací o kapele. Je jím Ústecký kulturní časopis Enter, který v roce vydal článek o kapele Youlie na celou stranu časopisu. Nemohu ale najít digitální verzi, našel jsem pouze příspěvek na Facebooku, kde časopis tento článek sdílel. Předpokládám, že Facebook příspěvek není dostatečný zdroj, ale mohu napsat do redakce a poprosit je, aby mi poskytli z archivu právě ono vydání časopisu. Mohla byste se prosím podívat, jestli by uvedení tohoto zdroje pomohlo tomu, aby se článek o Youlie nemazal? https://m.facebook.com/EnterUL/photos/kulturn%C3%AD-st%C5%99edisko-m%C4%9Bsta-%C3%BAst%C3%AD-nad-labem-810-uvede-lords-of-the-sound-akce-se-kon/3315957298495721/ MrSasek (diskuse) 5. 6. 2022, 20:42 (CEST)

Dobrý den. Získal jsem od redakce digitální verzi časopisu a přidal jsem ji jako zdroj na web. Doufám, že to bude stačit. :)
Page 1 - EnterUL ONLINE (strana 26) --MrSasek (diskuse) 5. 6. 2022, 21:46 (CEST)
@MrSasek: Dobrý den, děkujeme za pokus o vylepšení. A díky kolegovi JirkaSasek (nebo je to druhý účet?) za založení wikidatové položky – do toho se začátečníci taky hned tak nepouští – propojila jsem ji s článkem a trochu doplnila. Jinak není vůbec problém citovat papírový časopis (pro doložení věrohodnosti i s uvedením konkrétních stránek) – jen je pak ještě více na vaší zodpovědnosti, aby tam ty informace opravdu byly, protože online je k tomu pro kontrolu málokdy možné se dostat. Nově vepsaný odkaz bohužel vede na konkrétně stránku 1 jen s několika slovy, kde skupina není zmíněna ani triviálně, natož aby jí byl článek věnován, ale nechala jsem to tam. Náhled výše vložené facebookové stránky však vypadal, že tam o Youlie opravdu je celý článek. Podařilo se mi dohledat facebookový nemobilní post a následně vložit nový odkaz na specifičtější/potřebnou str. 26. Pokusím-li se časopis otevřít, načítání dalších stránek je tak zoufale pomalé, že to prohlížeč brzy zablokuje s tím, že stránka není dostupná. Dál než na str. 4 to čtenáře nepustí, což může souviset s Flash Playerem, který se dnes již prakticky nepoužívá. Nějak jsem se tím ale prokousala a odkaz máme, stránku jsem trochu doupravila a mělo by to fungovat. Gratuluji – začít editaci na Wikipedii prakticky hned novým článkem a tak rychle jej finalizovat je opravdu velmi slušný výkon, obzvláště jestli máte s předmětem článku osobní vazby (hrozí pak různé potíže ohledně neencyklopedičnosti, osobních dojmů a přání apod.).
Všechny změny v článku si samozřejmě můžete prohlédnout zakliknutím dvou verzí záložky Historie – je tam spousta malých drobností, které asi nyní nebudu vysvětlovat, ale kdybyste chtěl něco konkrétně a nepodařilo se to vyhledat v Nápovědě, určitě se ptejte. --Czeva (diskuse) 6. 6. 2022, 16:45 (CEST)