Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Strukturované editace/Přidávání odkazů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Strukturované přidávání odkazů na české Wikipedii (pořízeno 10. května 2021)

Přidávání odkazů je typem strukturovaných editací připravené týmem Growth a nasazené koncem května 2021 na české Wikipedii. Umožňuje nováčkům snadno přidávat odkazy mezi jednotlivými články, přičemž odkazy k přidání předvybral algoritmus. Na to, jak strukturované přidávání odkazů funguje, se můžete podívat v přiloženém video souboru.

Editace provedené pomocí tohoto nástroje jsou označeny značkou „Doporučeno: Přidaný odkaz“ a jejich seznam je v posledních změnách. Je možné také sledovat záznam zkontrolování navržených odkazů, kde jsou i nováčci, kteří všechny navržené odkazy odmítli (a neuložili tedy žádnou editaci).

Jakékoli komentáře týkající se projektu uvítáme na diskusní stránce.

Jak si mohu strukturované přidávání odkazů sám vyzkoušet?[editovat | editovat zdroj]

Stačí si aktivovat Domovskou stránku nováčka ve svém nastavení na kartě „Údaje o uživateli“; na konci je sekce „Funkce pro podporu nováčků“, kde je třeba zaškrtnout „Zobrazit Domovskou stránku nováčka“. Zároveň je také nutné si aktivovat i panel Potřebuji pomoc; ten se dá zapnout na kartě „Editace“ zaškrtnutím políčka „Povolit panel Potřebuji pomoc“.

Není přidávání odkazů zbytečné?[editovat | editovat zdroj]

Není. Pomocí relativně jednoduchého úkolu si budeme moci vyzkoušet, zda tento typ editací vede k zlepšení produktivity nováčků. Pokud to bude fungovat, můžeme se věnovat podobně sestaveným složitějším projektům. V tuto chvíli například testujeme algoritmus pro vytipování obrázků. Pomocí tohoto algoritmu bychom pak mohli navrhovat vhodné obrázky do článků bez obrázků. Nováčci by tak mohli obrázky doplňovat do článků a zvýšit tím jejich ilustrovanost.

Jak dobře tento nástroj funguje?[editovat | editovat zdroj]

Přidávání odkazů bylo nováčkům zpřístupněno koncem května 2021. Od té doby bylo uloženo přes 1200 editací, a tým Growth se na ně pečlivě podíval, aby zjistil, zda nástroj nováčkům pomáhá editovat lépe. Zjistili jsme, že:

  • Nováčci se strukturovanými editacemi ukládají kvalitnější editace (měřeno podle počtu revertovaných editací), než nováčci bez strukturovaných editací:
  • celkem bylo pomocí nástroje uloženo 1250 editací, z toho jen 6 % editací bylo revertováno (pro srovnání: u nováčků je průměrně revertováno 15 % editací, u zkušených wikipedistů 10 %).
  • Nováčci nad ukládáním editací přemýšlejí, přijmou pouze 67 % návrhů (zbytek je buď odmítnut, nebo přeskočen).