Diskuse:Hlavní strana/Archiv5

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele OJJ v tématu „Technické poznámky k nové verzi

Redakce

Dovolil jsem si navrhnout novou - doufejme čistší a srozumitelnější - podobu sekce Redakce. Je na Wikipedista:Ioannes Pragensis/Redakce. Měl byste někdo něco proti náhradě?--Ioannes Pragensis (diskuse) 21. 4. 2020, 11:18 (CEST)

Super, jistě lepší, než ta současná (velvyslanectví je tam na nic, to potřebují jen cizinci, kteří to mají napsané v šabloně {{Vítejte - cizojazyčně}}, pro české editory či čtenáře je tento odkaz zbytečný). Naopak mnohem lepší je mít odkaz na spolek WM ČR, protože ten Češi mohou reálně využít. Myslím si, že je zbytečné mít odkaz na článek o Wikipedii v kolonce Wikipedie, stačilo by asi jen owifikovat tu samotnou kolonku (resp. nadpis). Možná bych ponechal odkaz na zdroje informací, ale jinak se mi návrh líbí – je střídmý. --Ján Kepler (diskuse) 21. 4. 2020, 13:17 (CEST)
Nejen část Redakce, ale i další úpravy byly diskutovány kolem návrhu Hlavní strana/návrh květen 2018, včetně té Redakce. Doporučuji proto vzít v úvahu nápady a argumenty, které v té souvislosti už zazněly. --Bazi (diskuse) 21. 4. 2020, 13:55 (CEST)
Nová podoba redakce byla diskutována také v únoru na online meetingu WikiProjektu Nápověda, zahrnuje i diskuse ze zmíněného návrhu Hlavní strana/návrh květen 2018 a někdo z WikiProjektu Nápověda ji myslím měl přidělenou k přepracování. Kontaktujte tedy prosím daného člověka a prodiskutujte s ním svůj návrh, případně slučte oba vaše rozpracované návrhy + návrh z roku 2018 a koordinujte společnou spolupráci. Za mě tam nejsou vhodné ty příklady, říkáme tím v podstatě čtenáři, že tyto stránky jsou ty nejhlavnější a ostatní jsou podružné, což pravda není. Také tam jsou navíc ikonky, ty by dle návrhu nové hlavní strany měly přijít pryč. --Dvorapa (diskuse) 21. 4. 2020, 14:10 (CEST)
Milí přátelé, děkuji za diskusi.
@Ján Kepler: Odkaz v nadpisu bych úplně nechtěl, protože to trochu ruší grafický design. Odkaz na Zdroje informací můžeme přidat, zapracuji to.
@Bazi, Dvorapa: Návrh z roku 2018 není obsahově moc odlišný od stávajícího stavu a myslím si, že můj návrh je čistší a přehlednější a neobsahuje odkazy pro náhodného čtenáře málo podstatné (seznam všech článků Wikipedie apod.). Po stránce designové se samozřejmě můj návrh přizpůsobí takovému designu, který bude případně pro Hlavní stranu vybrán. Tento můj návrh nemá vůbec v úmyslu předjímat jakékoli vyústění diskuse z roku 2018 a myslím, že na ní není příliš závislý. Kolega, který měl zpracovat alternativní návrh Redakce, mi není bohužel znám, jelikož jsem se zmíněného on-line meetingu WikiProjektu Nápověda roku 2018 neúčastnil, ale samozřejmě jeho zkušenosti využiji, pokud bude chtít a ozve se mi.
@Mormegil: (dotaz položený v diskusi návrhu o tom, kdo bude aktualizovat seznam článků): Počítám s tím, že to aspoň několik měsíců budu aktualizovat já podle seznamu Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k rozšíření. Předpokládám, že články budu obměňovat asi tak po týdnu nebo 14 dnech. Kdybych toho nechal a nikdo mě nezastoupil, tak by se prostě závorka se seznamem konkrétních článků k vylepšení smazala.
Zdravím,--Ioannes Pragensis (diskuse) 21. 4. 2020, 16:00 (CEST)
Nejde o obsah stránky Hlavní strana/návrh květen 2018/Redakce, ten ještě nebyl podle návrhu 2018 přepracován (takže je v podstatě zatím shodný s aktuální HS). Jde o diskusi ke stránce Hlavní strana/návrh květen 2018, kde změny této sekce byly probírány. --Dvorapa (diskuse) 21. 4. 2020, 16:54 (CEST)
Jinak další výtka, hodně těch stránek jen duplikuje levé menu, z toho úhlu pohledu mi přijde zbytečné je duplikovat ještě v redakci a prodlužovat tím už tak dlouhou HS (byť jen trochu). také jeden z bodů návrhu 2018. --Dvorapa (diskuse) 21. 4. 2020, 16:56 (CEST)
@Dvorapa: Co se týče duplikace levého menu, to vím, ale připadá mi, že to není až tak hrozné, protože jde o pár odkazů. Jde o to, že někdo je může hledat nalevo a někdo zase napravo a chci, aby je našel tak jako tak. Mají to tak i zavedené profesionální portály, třeba na hlavní straně Seznam.cz je odkaz na Mapy.cz jak v horní liště, tak i v sekci Služby. Ale pokud by to opravdu vadilo, tak se můžeme bavit, který odkaz odstranit odkud.
Pokud jde o výsledek diskuse Hlavní strana/návrh květen 2018 (děkuji za odkaz), tak podle mého názoru je můj návrh lepší, než co zaznělo tam, protože účastníci předloňské diskuse pojali sekci Redakce v podstatě jen jako seznam odkazů na nápovědu. Já ji chápu šířeji, tedy hlavně jako místo, kde vyzýváme čtenáře, aby se zapojil, a snažíme se ho zatáhnout do dění v redakci a ve spolku Wikimedia. To ostatně odpovídá lépe i nadpisu této sekce Hlavní strany - nejmenuje se Nápověda, ale Redakce.--Ioannes Pragensis (diskuse) 21. 4. 2020, 17:20 (CEST)
Myslím, že Redakce se s čistým designem bez ikonek obejte klidně už teď. Cesta opačným směrem, kdy se místo dvou sekcí a ikonek přidává ještě třetí, aby to členění a ten vizuální smog ještě dál bobtnal, není podle mého názoru šťastná.
Ohledně obsahu: odkazovat na encyklopedické články Wikipedie a Česká Wikipedie mi nepřijde v této části nijak užitečné, když už tam vybírat jen pár upřednostněných odkazů, pak by to všechno měly být odkazy "interní", komunitní, opravdu redakční. Taky souhlasím s výše zmíněným, že vybírat nějaké tři nahodilé články, které by potřebovaly vylepšit, bych viděl jako zbytečné zabírání místa. --Bazi (diskuse) 21. 4. 2020, 20:50 (CEST)
@Bazi: Dobře, předělal jsem to na minimalistický design a ještě trochu zredukoval odkazy. Líbí se Vám to více? A co se týče nabídky článků k vylepšení, tak určitě nepůjde o žádné tři nahodilé články, které by potřebovaly vylepšit, ale články z nejdůležitějších a zároveň málo kvalitních, jak je shromažďuje Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k rozšíření. Snažil jsem se tam nastavit laťku tak, aby šlo jen o články, jejichž zlepšení je opravdu naléhavé. Přiznávám, že zatím to sám považuji poněkud za experiment, byt celkem nadějný – prosím Vás proto, abyste to pár měsíců nechali běžet, a pak vyhodnotíme, jestli prezentace těchto článků v sekci Redakce povede k jejich vylepšování. Pokud ano, byla by to velká pomoc s tím, co nás pálí nejvíc, a pokud ne, tak tu závorku se seznamem článků prostě vymažeme.--Ioannes Pragensis (diskuse) 21. 4. 2020, 21:50 (CEST)
Budiž, odstranění ikon pomohlo, i když "nadpisy" bych rád od ostatních položek přece jen oddělil jinak. V návrhu měly samostatný řádek, ale to by zas při třech sekcích a málo položkách v sekci zbytečně bobtnalo. Nevím, jestli by stačily třeba jen klasické dvojtečky... Co se týká příkladmých článků, asi to tedy můžeme experimentálně zkusit, ovšem byl bych pro jejich odtučnění. Např. v zápatí Článku týdne teď máme podobně příkladmý nejlepší článek (aktuálně Jindřich z Lichtenburka), který není ztučněný. Držel bych se toho i zde. Podobně myslím, že je zbytečně kurzívou odkaz Pod lípu - toho formátování je tam na můj vkus ještě nadbytek, bez jasného účelu. --Bazi (diskuse) 22. 4. 2020, 00:26 (CEST)
@Bazi: Děkuji! Dvojtečku jsem zkoušel a nelíbilo se mi to. Kdyby Vás napadlo něco lepšího, můžeme to zkusit. Ztučnění je proto, že je to jediný proměnlivý obsah v bloku textu pořád stejného, a čtenář, který vyhledává jenom jej, ho tak snáze najde - nemusí číst to okolo. Naopak zápatí Článku týdne je proměnlivé pořád, takže ho není potřeba zvýraznit. Kursivu odstranit můžeme. Předělám to ještě.--Ioannes Pragensis (diskuse) 22. 4. 2020, 09:05 (CEST)
Nezvýrazňoval bych tučně obojí naráz: nadpisy i ty články, může to vypadat zavádějícně. Také se mi nelíbí to oddělení nadpisů, možná netučná dvojtečka a větší mezera? Nebo aspoň ta větší mezera mezi nadpisem a tečkou? --Dvorapa (diskuse) 22. 4. 2020, 10:30 (CEST)
Dovolil jsem si vlastní editací naznačit některé úpravy, jak designové (jakýsi kompromis mezi stávajícím a pročištěným), tak i obsahové (pořadí sekcí, +odkaz na komunitní portál, nějaká přetextování odkazů). Je to vlastní návrh, neváhejte revertovat nebo některé z navržených úprav převzít podle posouzení. --Bazi (diskuse) 22. 4. 2020, 12:25 (CEST)
@Bazi, Dvorapa: Ano, takto to vypadá ještě lépe. Design se mi líbí, se slovním zněním jsem si ještě trochu pohrál a přišel na to, jak se zbavit kursivy. Myslím, že už je to na první pohled lepší než to, co je na HS nyní. Díky!--Ioannes Pragensis (diskuse) 22. 4. 2020, 18:28 (CEST)
Myslím si to stejné, za mne je to nyní vyhovující. Nevím ale, jak moc tato „diskuse“ musí být „aktivní“, aby se to na hlavní stranu protlačilo. --Ján Kepler (diskuse) 22. 4. 2020, 18:30 (CEST)
@Ján Kepler: Myslím, že není potřeba nic protlačovat. Prostě ve chvíli, kdy nikdo nebude zásadně proti, to dáme na hlavní stranu. Bude-li někdo mít námitky, ozve se tady, a my to pak budeme řešit. Nebude-li nikdo protestovat, tak to tam zůstane do doby, kdy někdo vymyslí něco ještě lepšího.--Ioannes Pragensis (diskuse) 22. 4. 2020, 18:34 (CEST)
Určitě ne „řekněte si o pomoc“. Už nyní se nám na WP:POMOC množí dotazy nesouvisející s Wikipedií, tohle by to mohlo ještě zhoršit. Co třeba „pomoc s Wikipedií“ nebo tak něco? Dále „další nedopsané články“ trochu zní jako kdyby údržba byly jen pahýly. Údržba jsou ale také dopsané články s nějakou úmyslnou či neúmyslnou chybkou. --Dvorapa (diskuse) 24. 4. 2020, 00:40 (CEST)
@Dvorapa: „Pomoc s Wikipedií“ by šlo, ale nechce se mi opakovat slovo Wikipedie, které se už na stránce vyskytuje mnohokrát a je neskladné; doufám, že stávající znění situaci moc nezhorší, protože je to umístěno v kontextu Redakce, takže inteligentní čtenář by měl pochopit, že se to týká pomoci s redigováním. (A mimochodem se mi zdá, že by se dalo vylepšit spíš zacházení s dotazy nesouvisejícími s Wikipedií a možná i rozhraní, které by jasněji řeklo, že toto není všeobecný diskusní klub.) „Další nedopsané články“ - bylo by podle Vás lepší třeba „další nedodělané články“?--Ioannes Pragensis (diskuse) 24. 4. 2020, 08:20 (CEST)
Spoléhat se na inteligenci čtenářů mi vůbec nepřijde vhodné. Klidně vymyslete vhodnější název, nebo použijte ten v levém menu (Potřebuji pomoc), který je také mnohem lepší než Řekněte si o pomoc. Řekněte si o pomoc přímo vybízí zeptat se, jak ze dna toustovače vyškrábu zbytky chleba :/ Určitě ani nedodělané, ani nedopsané. Mnoho z nich je dodělaných i dopsaných, jen obsahují nějakou drobnou chybku. Nebo máte špatně odkaz, místo údržby tam má být pahýly? články k rozšíření? příliš krátké články? --Dvorapa (diskuse) 24. 4. 2020, 10:27 (CEST)
Pokud obsahují chybu, byť drobnou, tak jsou podle mě nedodělané. Opravdu dodělaný článek žádné známé chyby neobsahuje. "Dodělaný" doslova znamená, že už se na něm nemusí dělat, a to v případě chyby není pravda.
A "potřebuji pomoc" mi co do využití připadá zhruba podobné - chleba na dně toustovače se do toho vejde taky. Já bych chtěl nějak naznačit, že se jedná o místo, kam si člověk může opravdu napsat o pomoc a někdo mu možná odpoví, tedy vyjádřit tu interaktivitu. A tu "potřebuji pomoc" vyjadřuje o něco méně, protože to může být i obyčejná nápověda.--Ioannes Pragensis (diskuse) 24. 4. 2020, 10:59 (CEST)
Stručně: V tom případě jsou ale nedodělané články všechny, protože žádný článek na Wikipedii není bezchybný. Tohle mi přijde jako zcela zavádějící tvrzení. Proč tam nenapsat třeba články s chybami nebo články k úpravě? Co se týče potřebuji pomoc, asi máte pravdu s tou interaktivností, asi by to chtělo nějaký kompromis, třeba řekněte si o pomoc s Wikipedií nebo tak něco. --Dvorapa (diskuse) 24. 4. 2020, 11:12 (CEST)
Máte pravdu, že nedodělané jsou v jistém smyslu všechny, ale u těch, na které odkazujeme, je obvykle poměrně přesně známo a vyznačeno, co se s nimi má dělat. Doporučoval bych nepožadovat absolutní přesnost, nepíšeme učebnici matematiky, ale něco, čemu má běžný čtenář porozumět obvyklým způsobem. Tu žádost o pomoc jsem se pokusil vyřešit zvýrazněním zákazu pokládat nesouvisející dotazy v rozhraní, kde se dotazy pokládají, snad to trochu pomůže a počet nesouvisejících dotazů se nezvýší.--Ioannes Pragensis (diskuse) 24. 4. 2020, 11:27 (CEST)
„Spoléhat se na inteligenci čtenářů mi vůbec nepřijde vhodné.“ Něco takového může vypustit z klávesnice snad jen pravověrný wikipedista (sarcasm alert!). Zkusme nejdřív sami zapojit rozum, když už přemýšlíme o jiných lidech. Díky za pochopení. Hlásím se hrdě k autorství formulace „řekněte si o pomoc“, protože předchozí formulace „položte dotaz“ mi přišla málo cílená na hlavní účel té stránky a zároveň jsem to chtěl víc přiblížit k názvu samotné stránky. V kontextu výše Ioannem napsaného jsem nadále ještě více za tuto „svou“ formulaci, protože skutečně vybízí uživatele k aktivitě. A souhlasím i s tím, že znovu dokola do omrzení opakovat slovíčko „Wikipedie“ je nevhodné, nežádoucí. Instrukce mají být a jsou v úvodu té odkazované stránky, takže nemá smysl se snažit to nacpat už do popisu odkazu na hlavní straně. --Bazi (diskuse) 24. 4. 2020, 13:56 (CEST)

Obrázek

Ještě bych se chtěl zeptat, zda by někomu nevadilo přidat obrázek o šířce buď 120px (stejné jako u Aktualit) pro obrázky naležato, anebo 100px pro portréty. Obrázek by ilustroval některý z článků k úpravě. Cílem je sekci oživit, přitáhnout pozornost na její občasné změny a připodobnit ji ostatním sekcím hlavní strany. Náhled opět na Wikipedista:Ioannes Pragensis/Redakce.--Ioannes Pragensis (diskuse) 25. 4. 2020, 12:53 (CEST)

Viz celá podstata Hlavní strana/návrh květen 2018. Lépe méně odvádět pozornost od samotných odkazů na ty články k obrázku na Commons. Popisek obrázku na Commons jistě potřebuje taky vylepšit, ale nám jde o ty články. Navíc by obrázek k jednomu ze tří článků lehce zastínil i ty ostatní zmíněné články. --Dvorapa (diskuse) 25. 4. 2020, 14:35 (CEST)
Moje hypotéza je, že by obrázek přitáhl pozornost nepravidelných čtenářů k té sekci, která jinak působí hodně nudně, spíš jako impresum než jako část obsahu. Rád bych prostě teď čtenáři ukázal: hle, tady se něco děje, stojí za to této sekci věnovat větší pozornost. A prozatím jde jen o experimentální provoz, který možná brzy skončí, takže není potřeba to zatím řešit jako dlouhodobé rozhodnutí.--Ioannes Pragensis (diskuse) 25. 4. 2020, 17:09 (CEST)
Nevím, zda by to mělo nějaký význam, vzhledem k tomu, že HS je obrázky přecpaná, což právě řeší ten návrh. To už by mi přišly milejší ty ikonky, které by tedy čtenáři oznámily „hle, tahle sekce je nějaká nově udělaná“, než se tedy ten návrh dotáhne. --Dvorapa (diskuse) 25. 4. 2020, 17:40 (CEST)
Souhlasím, že obrázků je tam možná až moc, ale jsou to většinou statické obrázky. Ikonky. Právě proto bych viděl raději proměnlivý obrázek.
A ještě poznámka k tomu návrhu: právě vzhledem k tomu, že je ve hře určitý návrh celkové změny, který zatím nebyl dotažen, bylo by dobré zkoušet už teď různé varianty vzhledu, abychom před případným rozhodování o trvalých změnách mohli vidět, jak mohou různé části HS vypadat. Ikonky jsme už vyzkoušeli, bez ikonek také, takže možná stojí za to se aspoň na pár týdnů podívat, jak tam vypadá proměnný obrázek.--Ioannes Pragensis (diskuse) 25. 4. 2020, 17:56 (CEST)
Experimentovat s hlavní stranou české Wikipedie mi jako dobrý nápad nepřijde. --Dvorapa (diskuse) 25. 4. 2020, 18:04 (CEST)
Pokud vím, tak experimentování s podobou webu pomocí řízené obměny jednotlivých drobných částí se považuje za standardní cestu jeho postupného zlepšování. Když to dělají Amazon.com, Facebook.com a jiní podobní, tak proč by to neměla dělat Wikipedie? (Samozřejmě experiment nesmí v žádném případě narušit charakter webové stránky - zkoušejí se právě jen maličkosti, které nerozbijí celkový dojem a funkčnost stránky.)--Ioannes Pragensis (diskuse) 25. 4. 2020, 19:40 (CEST)
Ovšem v jejich případě se testuje pouze na úzkém okruhu uživatelů, z miliardy uživatelů Facebooku testují na náhodném vzorku v jednotkách tisíců lidí, u Hlavní strany české Wikipedie by to po přepočtu znamenalo třeba jednotky uživatelů. --Dvorapa (diskuse) 25. 4. 2020, 21:07 (CEST)
Jak kdy, někdy se experimenty týkají celých jazykových oblastí nebo jiných velkých počtů. - V našich silách však není si někoho vybírat a někoho ne, takže můžeme dělat experimenty jedině tak, že něco vyzkoušíme na nějaký čas pro všechny. Což však neznamená, že bychom nic zkoušet nemohli a museli všechno rozhodovat od zeleného stolu, bez přihlédnutí k reálné zkušenosti s tím, jak věc funguje v praxi.--Ioannes Pragensis (diskuse) 25. 4. 2020, 21:36 (CEST)
@Ioannes Pragensis: Prozatím bych, když Vaše editace byla vrácena to zkusil umístit na ten návrh HS, abychom viděli, jak to vypadá a vyvarovali bychom se editačních válek.--Ján Kepler (diskuse) 26. 4. 2020, 14:58 (CEST)
@Ján Kepler: Dobrý den, tato změna jednak nemá zatím ambici stát se trvalou součástí hlavní strany, jde pouze o zkoušku, kterou bych chtěl udržet aspoň měsíc, ale pak ji možná zruším, čímž by tato sekce byla zase bez obrázku. Jde tedy pouze o krátkodobou změnu. A jednak si myslím, že návrh hlavní strany z roku 2018 je již rok mrtvý, a pokud bychom chtěli HS měnit, tak by se musel udělat návrh 2020 - ten 2018 je lépe archivovat jako doklad určité etapy přemýšlení. Cokoli na něm teď změníme, tak jednak poruší jeho historickou věrnost a jednak nevyvolá dostatečnou reakci, protože málokdo se bude chtít vracet k diskusím z roku 2018.--Ioannes Pragensis (diskuse) 26. 4. 2020, 15:21 (CEST)
Na návrhu se stále průběžně pracuje, určitě ho po dvou letech práce jen tak nezahodíme. --Dvorapa (diskuse) 26. 4. 2020, 15:34 (CEST)
Jistě ho netřeba zahazovat, naopak by bylo velmi vhodné ho uchovat. Diskuse kolem toho návrhu však vyhasla, a tak by případně bylo potřeba připravit nový návrh a zahájit novou diskusi, pokud byste opravdu chtěli někdy Hlavní stranu překopat.--Ioannes Pragensis (diskuse) 26. 4. 2020, 18:26 (CEST)
Diskuse vyhasla, protože se pracuje na bodech, které byly v diskusi vyřešeny. Nový návrh by zabral další roky, čili až tento bude hotový, představíme jej komunitě a pak samozřejmě oživíme diskusi. Potřeboval bych už konečně prázdniny nebo aspoň nějaké kratší volno, abych se těmto věcem mohl věnovat, snad v létě. --Dvorapa (diskuse) 26. 4. 2020, 22:14 (CEST)
@Dvorapa: V pohodě, já jsem vůbec to téma nechtěl zde otevírat a v zásadě je pro tuto naši otázku lhostejné. Jde mi pouze o změnu v rámci stávajícího designu HS, a to ještě zatím jen dočasnou, která možná bude v době vznesení návrhu na celkovou změnu HS dávno irelevantní. Pokud náhodou editaton Pišme spolu přežije do doby dozrání návrhu nové HS, pobavíme se, jak odkaz zapracovat, ale zatím souvislost s Vaším návrhem nevidím.--Ioannes Pragensis (diskuse) 26. 4. 2020, 22:23 (CEST)

Návrh mi přijde rozumný. Souhlasím, že obrázek jistě čtenáře nějak přitáhne (i když já na HS scrolluji dolů jen málo kdy), takže si myslím, že je dobré to zkusit. Ostatně další již bylo zmíněno Vámi na diskusní stránce Martina Urbance.--Ján Kepler (diskuse) 26. 4. 2020, 18:45 (CEST)

S designem bychom se měli snažit posunout dál. I v novém návrhu chceme hlavní stranu co nejvýše zjednodušit. Tohle je tedy spíše krok zpět. --janbery (diskuse) 26. 4. 2020, 22:40 (CEST)
Jestli bych měl osobně k něčemu současnou stranu a návrh z roku 2018 přirovnat, tak současná strana je opilá a návrh je po PZS. Krok zpět to není, protože to nemůžeme vědět, jelikož to tam vydrželo včera asi tak dvě minuty. To, že ostatní strany mění svůj vzhled je pro wiki úplně nepodstatné, ano, bylo by dobré odstranit některé ikony, ale ne všechny. Tento návrh, jak vidím bude mít ještě dlouhou cestu a myslím si, že i v závěrečné fázi, tedy protlačení za stávající HS bude mít problémy.--Ján Kepler (diskuse) 27. 4. 2020, 06:31 (CEST)
Osobně si myslím, že návrh z roku 2018 byl dobrý v tom, že upozornil na možnost HS výrazně zlepšit a že identifikoval odlehčení této stránky jako jednu cestu ke zlepšení (současná HS je opravdu přetížená textem i ikonkami). Nebyl však dotažen a myslím, že není dobré v něm pokračovat způsobem, jakým bylo započato. Jak ukazují reakce kolegů @Dvorapa, Janbery:, stalo se odlehčení designu tím hlavním kritériem, podle kterého se automaticky posuzuje, co je dobré a co ne, a dokonce se normativně argumentuje tímto návrhem ve smyslu, že jakékoli jiné návrhy změn se mu musejí přizpůsobit - jako by odlehčení byla jediná cesta ke zlepšení nebo dokonce sám cíl a jako by návrh 2018 byl již přijat. Což je však špatně. Hlavním kritériem návrhu webu mají být potřeby uživatelů stránky a jejího provozovatele. Tj. v našem případě co od HS očekává nadace Wikimedia, co čtenáři a co tvůrci obsahu. To se v podstatě nezjistilo a nevydiskutovalo. Takže není shoda, co a proč tam může, má či musí být. Tím pádem je podle mého názoru lepší začít od začátku a verzi 2018 si ponechat jako určitou inspiraci, ale ne jako skoro hotový produkt.--Ioannes Pragensis (diskuse) 27. 4. 2020, 19:51 (CEST)
Hlavním cílem návrhu 2018 (viz diskuse u návrhu) není odlehčení HS, nýbrž přesměrování pozornosti čtenáře od ikonek, obrázků a dalších grafických prvků k samotnému obsahu, který je mezi těmi hromadami grafických věcí zcela ztracen. To ale jde udělat pouze odlehčením. Pokud bychom měli jít opačným směrem, tedy se pokusíme o čtenářovu pozornost soutěžit. Jednotlivé rámečky a jejich správci budou mezi sebou bojovat o čtenářovu pozornost ještě větším počtem obrázků, ikonek, grafických blbinek apod., budou se předhánět, kdo ve svém rámečku více upoutá pozornost a povede to ke karikaturizaci hlavní strany. Neříkám, že HS má být jen textová, samozřejmě bychom měli zkusit zaujmout jak čtenáře textu, tak listující obrázky, ale také případné editory. Z toho důvodu je potřeba hledat rovnováhu mezi grafickým a textovým obsahem stránky a rovnováhu mezi jednotlivými rámečky. Nyní bohužel přebývá grafické pozlátko a grafický obsah, textový obsah jako článek měsíce nebo zajímavosti je velmi znevýhodněn. Přijde mi, že se snažíte svojí snahou ještě více ubrat těmto textovým částem stránky. Což mi nepřijde vhodné. Návrh 2018 se blíží do finiše a v létě by mohl být představen komunitě. Bude responzivní a bude čtenáře oslovovat více svým obsahem nežli grafickým pozlátkem. Pokud se vám návrh nelíbí, konstruktivní kritiku uvítáme. Ještě bude dost času ten návrh v komunitě doladit, přechod by neměl být uspěchaný. Samozřejmě začněte od začátku a za tři roky přijďte s vyladěným návrhem, jako na tom nyní pracujeme my, nemám s tím problém. Ovšem do té doby se zaměříme na současný návrh, který řeší mnohé problémy současné HS a na kterém pracuje parta lidí ve volných chvílích poslední dva roky (a bohužel, i díky souřasné virové situaci, je času čím dál tím méně, ale snad se to brzy zlepší). --Dvorapa (diskuse) 27. 4. 2020, 20:23 (CEST)
Já svou současnou snahou chci spíše jistou doposud statickou, zanedbanou a často duplicitní textovou část (Redakce) trochu zlepšit a oživit a udělat z ní obsahovou součást HS. Ideálně by měla být opravdu ohniskem redakčních snah, jak říká název.
No a myslím si, že obrázky jsou také součástí obsahu Wikipedie, byť jsou obvykle ukládány na Commons. Vámi předestřená dichotomie "obrázky nebo obsah" je tedy zavádějící, byť s Vámi souhlasím, že grafika nemá být pozlátko ani předmět soutěžení mezi rubrikami. Snaha by měla spíš být o to, jak vyváženě a přitažlivě prezentovat obsah, který tam potřebujeme mít, a to jak grafický, tak i textový. No a když se třeba teď podívám na jednotlivé rámečky na HS, tak jediná Redakce neobsahuje žádný grafický prvek vyjma ikonky u nadpisu, což vyváženost rozhodně nezvyšuje, ale naopak z ní dělá Popelku mezi rubrikami.--Ioannes Pragensis (diskuse) 27. 4. 2020, 21:07 (CEST)

Nesprávný den v týdnu

V "Aktualitách" je 9. května označeno jako středa i když je to sobota. Je to ta aktualita s Little Richardem.Nabulcar (diskuse) 10. 5. 2020, 15:45 (CEST)

OpravenoOpraveno Opraveno. @Nabulcar: Tuto chybu můžete opravit i vy sám, text je tvořen šablonou nejnovější aktuality. --janbery (diskuse) 10. 5. 2020, 16:19 (CEST)
Aha, to jsem nevěděl, já jsem si všiml, že je zamčený čláenk, neviděl sjem talčítko editovat, tak jsem z toho znerovzněl a napsal jsem z toho znerovznění příspěvek do diskuze. Ale příště se pokusím Nabulcar (diskuse) 13. 5. 2020, 16:19 (CEST)

Oprava

Může prosím někdo opravit 1535 – Jindřich VIII. nechal stít biskupa Fischera na Fishera?--Jan Spousta (diskuse) 22. 6. 2020, 11:14 (CEST)

OpravenoOpraveno Opraveno.. „O obsahu rubrik Zajímavosti (Víte, že…), Článek týdne, Obrázek týdne, Vybraná výročí dne (Tento den v minulosti) a Aktuality zobrazovaných na hlavní straně diskutujte na diskusích jim příslušných.“ ;-) --Mormegil 22. 6. 2020, 13:40 (CEST)
Díky, ale já jsem v práci a nemám čas hledat, kde jsou místa příslušná. Kdyby to šlo nějak jednoduše, tak to opravím sám, ale je to pro nezasvěcené dost neprůhledné.--Jan Spousta (diskuse) 22. 6. 2020, 14:40 (CEST)

Technický dotaz

Dnes jsem přišel na Wikipedii a nebyl jsem přihlášen. Na Hlavní straně jsem viděl 22. červen v minulosti (!!). Po přihlášení už tam byla správná výročí k 26. červnu. Překvapuje mne, že je možné, že nepřihlášený uvidí na Hlavní stránce něco jiného než přihlášený, a zajímalo by mne, jak se to stává často. Pokud více často, je to dost velký problém, protože nepřihlášených bude asi většina čtenářů a hlavní stránka nám pak v jejich očích dobrou reklamu rozhodně dělat nebude... --Týnajger (diskuse) 26. 6. 2020, 06:31 (CEST)

PS: Když jsem se odhlásil a přišel na HS znovu odhlášený, byla tam pro mne výročí z 23. června. --Týnajger (diskuse) 26. 6. 2020, 06:34 (CEST)

@Týnajger: @Martin Urbanec: Je to problém s cache, párkrát jsem podobné problémy (vč. výročí dne v prosinci 2016) také zaznamenal/hlásil. Technické podstatě problému úplně nerozumím (kromě toho, že cache může mít až 24hodinové zpoždění), ale toto považuji spíš za bug než feature. — Draceane diskusepříspěvky 26. 6. 2020, 07:18 (CEST)
zkoušel jsem ověřit (zdánlivě neuvěřitelné) tvrzení kolegy Týnajger, a to v prohlížeči Edge i v trochu archaickém Internet Explorer a potvrzuji: nepřihlášený 22.6.; přihlášený 26.6.; takže zřejmě to není závislé na prohlížeči (je česká wikipedie optimalizována pro nějaký konkrétní prohlížeč? Chrome nebo Firefox?) --Jan Hejkrlík (diskuse) 26. 6. 2020, 07:27 (CEST)
Já použil Google Chrome. --Týnajger (diskuse) 26. 6. 2020, 15:51 (CEST)
S prohlížečem to nemá co dělat. Zpoždění cache max. 24 hodin s tímto problémem taky nemá co dělat. Není to bug, je to feature celé Wikipedie, její podstaty. Podstatou problému je, že se vždy bude zobrazovat taková verze hlavní strany, kdy byla hlavní strana naposledy uložena (byť třeba prázdnou editací). Problém lze napravit tak, že bude robot se správcovskými právy vždy po půlnoci ukládat prázdnou editaci hlavní strany, což se z principu nelíbí některým uživatelům. --Dvorapa (diskuse) 1. 7. 2020, 23:25 (CEST)
Možná související, možná ne, nezkoumal jsem detailně. Citace z WP:PLT: Některým čtenářům se nezobrazovaly nové editace stránek. Pokud byla stránka nedávno upravena, zobrazila se jim starší verze. Toto se týkalo pouze nepřihlášených čtenářů. Chyba se projevovala deset dní. Problém je nyní vyřešen. [26]. --Martin Urbanec (diskuse) 2. 7. 2020, 23:22 (CEST)

Šablona:/Info <onlyinclude>

Zdravím. Na pravém sloupci pod aktualitami se mi nesprávně zobrazuje šablona:/Info <onlyinclude>. Neznám ji, a tak netuším, co tam má místo ní být, či zda tam vůbec má být. Mohl by se na to prosím někdo ze správců kouknout? Netroufnu si zrovna tohle opravovat osobně. Děkuji. --Fraxinus (diskuse) 15. 7. 2020, 02:04 (CEST)

Omylem jsi smazal ukončovací tag </onlyinclude>, takže se rozbilo zobrazování. Zdraví.--Kacir 15. 7. 2020, 04:23 (CEST)
Jejda. To jsem se překoukl, za to se omlouvám. Hlavně že je to už v pořádku. Díky.--Fraxinus (diskuse) 15. 7. 2020, 12:57 (CEST)

Odkaz na nové stránky

Prosím o vrácení odkazu na Nové_stránky na HS. Děkuji.--RomanM82 (diskuse) 18. 7. 2020, 09:47 (CEST)

Diskuse o úpravách vzhledu probíhala v souvislosti s někdejším návrhem, konkrétně ve věci odstranění zbytné patičky s odkazy, v této sekci. Každopádně odkaz na nové stránky na HS v současnosti existuje, a to ze slova „článků“ v úvodním uvítání. --Bazi (diskuse) 18. 7. 2020, 10:53 (CEST)
@Bazi, Draceane, Matěj Suchánek, Dvorapa:Teprve teď vidím, že nová hlavní strana už byla nasazena. Jsem s tím naprosto v pořádku, ovšem nyní je pravý sloupec o velký kus delší, než levý. Dříve se to řešilo krácením aktualit, ale dnes by už pomohlo asi jen jejich odstranění (současný obrázek je sice velký, ale to bude i kdykoli v budoucnu taky, a aby box Aktuality měl třeba jen jeden nebo dva záznamy asi není řešení). Nebylo by nějaké jiné vhodné řešení? Např. přesunout box Wikipedie nalevo? --Vlout (diskuse) 18. 7. 2020, 13:08 (CEST)
Co třeba vyhodit sekci obrázek týdne, která je stejně pro encyklopedii irelevantní?--RomanM82 (diskuse) 18. 7. 2020, 15:01 (CEST)
Po e. k.: Na těch Aktualitách ještě pracuju, částečně už se zkrátily vyhozením obrázků, v diskusi se taky uvažovalo o tom, že by se měly dlouhodobě zkrátit na dobu nějakých 3/5/7 dnů. Přemýšlím ještě o možném technickém řešení. I když je fakt, že o délce rozhoduje víc prostý počet jednotlivých aktualit než jejich rozložení v čase. Pro srovnání ovšem připomínám, že jak enWiki, tak i třeba deWiki mají na hlavní straně jen výběr 3 (slovy: tří) nejnovějších aktualit, takže myslím, že případné radikálnější zkrácení by ani csWiki nemuselo uškodit.
Každopádně teď asi vzrostl podíl obrázku týdne na celkové délce sloupce, aktuálně máme obrázek orientovaný na výšku. Možná kdyby se zafixovala výška obrázku bez ohledu na jeho orientaci, byla by délka pravého sloupce stabilnější. Teď totiž máme fixovanou šířku obrázku, což se na délce může dost výrazně projevit. Co na to Kacir? --Bazi (diskuse) 18. 7. 2020, 15:17 (CEST)
To jsou dobré nápady. Když se zafixuje výška obrázku a aktuality ještě pokrátí, mohlo by to fungovat. Díky. --Vlout (diskuse) 18. 7. 2020, 15:37 (CEST)
Co takhle přesunout Redakci do levého sloupce (buď nad nebo pod Sesterské projekty)? Pak by vpravo na Aktuality byl dostatek místa. --Vachovec1 (diskuse) 18. 7. 2020, 21:07 (CEST)
Těch možností je asi víc. Obecně vzato, pravý sloupec je nepatrně užší než levý, proto by se spíš do něj hodily prvky, které jsou užší. Dokud byly kategorie a portály rozměrným plošným rozcestníkem, hodily se vlevo do širšího sloupce. Když se ale smrskly na pár krátkých řádků, najednou působí řídce a děravě (na širším monitoru), zatímco hutněji působí ty Aktuality vpravo. Z podobného důvodu se mi moc nechce přesouvat Redakci do levého sloupce, mohla by tam působit podobně řídce jako ty kategorie s portály. Třeba se ale dá uvažovat i o celkovém přeskládání. --Bazi (diskuse) 18. 7. 2020, 21:52 (CEST)
Prosím také o vrácení odkazu na další nedodělané články na HS. Děkuji.--ĐărkerTheмe (diskuse) 18. 7. 2020, 13:48 (CEST)
Ano, obsahově je rubrika Redakce poplatná době před 2 lety, kdy návrh redesignu vznikal. Mezitím už ale došlo k celkovému přepracování jejího obsahu, takže bude potřeba to aktualizovat. Požádal jsem na Nástěnce správců o odemčení podstránky, aby se dala upravit. --Bazi (diskuse) 18. 7. 2020, 15:42 (CEST)
Odkaz je navrácen. --Bazi (diskuse) 18. 7. 2020, 19:30 (CEST)
@Bazi, 18. 7. 2020, 15:17 UTC: Ano, šířka je fixována na 350px, u vysokých obrázků 340px; v technických otázkách nejsem kompetetní, takže přenechávám povolanějším.--Kacir 18. 7. 2020, 23:39 (CEST)

@Bazi: Díky za vrácení redakce--ĐărkerTheмe (diskuse) 19. 7. 2020, 18:02 (CEST)

Technické poznámky k nové verzi

  • Bylo by záhodno odrazit odkazující text na konci sekcí (např. Další zajímavosti…, aby se nelepil na pravý okraj rámečku (viditelné jak v klasické, tak v mobilní verzi).
  • Pořadí sekcí v mobilní verzi vypadá hodně podivně. Chceme tam všechny sekce z klasické verze, nebo některé sekce skryjeme? A můžeme nějak ovlivnit pořadí, ve kterém jsou zobrazovány?
  • Proč mají hlavičky sekcí vpravo jinou barvu, než u sekcí vlevo? Je to nutné? Na mobilu je to akorát další podivnost.
  • Opravdu potřebujeme tak masivní blok s odkazy na sesterské projekty? Nešlo by to nějak zmenšit?
  • Jinak pro inspiraci doporučuji se podívat například na nizozemskou verzi hlavní strany. Ta (minimálně na mě) působí opravdu moderně a vypadá dobře i v mobilu.

--Vachovec1 (diskuse) 18. 7. 2020, 21:26 (CEST)

Pomohlo by číslování bodů, ale budiž. K prvnímu: Souhlasím, asi by se pár pixelů zprava přidat mohlo, i když všude se končí trojtečkou, takže to na první pohled není tak okaté. K třetímu: Levý sloupec měl odlišnou barevnost než pravý už v předchozí verzi, takže je to navrženo jako pokračování v dosavadní zvyklosti. Nevím, jak to vypadalo dosud na mobilu, jestli to taky někomu přišlo jako podivnost. Každopádně jestli se bude dělat probírka speciálně pro mobil, taky se to asi může nastylovat speciálně pro mobil do jedné barvy.
K pátému: Díky za inspiraci, která přišla asi tak s dvouletým zpožděním. Takže sotva se spustil ostrý provoz, budeme hned zase špekulovat nad novým redesignem? Přijde kolega Vachovec s jeho vlastním provedením, nebo to nechá podobně jako u bodu čtyři: nešlo by, nešlo by? Mimochodem, ten nizozemský panel sesterských projektů je přinejmenším stejně masivní jako ten náš. --Bazi (diskuse) 18. 7. 2020, 22:39 (CEST)
Prosím bez ironie. Ta současná podoba je z nouze ctnost, kdy se vytáhl ze zásuvky polozapomenutý návrh, aby se zazáplatovaly technické problémy vzniklé zásahem "vyšší mocí", konkrétně zrušením hacku, který doposud zajišťoval funkčnost mobilní verze. Jinak ano, ta sekce sesterských projektů je jediné, co Holanďanům neladí se zbytkem stránky. Co se týče barev u hlaviček v naší současné verzi, doporučoval bych buď jednotné zbarvení, nebo každá sekce vlastní barvu. A ohledně "podivností": divně působí v mobilní verzi především to pořadí sekcí. Jen připomenu, že pokud si kolega nepamatuje, jak donedávna vypadala mobilní verze, tak byla skutečně minimalistická, obsahovala pouze článek týdne a aktuality. --Vachovec1 (diskuse) 19. 7. 2020, 00:47 (CEST)
Ten návrh je sice postarší a dlouho se s ním nehlo, ale tehdy začerstva se na něm docela pilně spolupracovalo, jak je patrné i z tamní diskuse (odhadem nějakých 120 editací v průběhu prvního měsíce). Že to jaksi prošlo bez povšimnutí kolegy Vachovce, není jistě chybou ani záměrem nikoho jiného. (Resp. k povšimnutí nakonec asi po čtvrtroce došlo zde, ovšem bez jakéhokoli dalšího konstruktivního přispění.) Každopádně to byl už tehdy seriózně míněný návrh. Že zůstal tehdy nedotažený, je jedna věc, ale není a nebyla to jen nějaká nouzová záplata. Takže znovu: Má-li někdo pocit, že by se to mělo nadesignovat odznova, nechť tedy přiloží ruku k dílu a předvede své umění v praxi.
Pro papouška ve stylu co rubrika, to jiná barva záhlaví, opravdu nevidím opodstatnění. Dosud jsme dlouhá léta měli barevně odlišený levý sloupec od pravého a upřímně nevidím důvod na tom něco měnit.
Co se týká mobilní verze, tu jsem nikdy moc nepoužíval (když už, tak aplikaci) a teď ani nemůžu, protože jsem-li přihlášen, každá stránka na Wikipedii mi po načtení celá zbělá, možná kvůli nějaké kolizi s osobními skripty, nebo co já vím, každopádně tedy mobilní verzi neřeším, řeším design klasické verze. --Bazi (diskuse) 19. 7. 2020, 01:34 (CEST)
To je ovšem chyba. Dokud fungoval ten hack, tak se to dalo brát a řešit odděleně, teď jsou ale podoby hlavní strany v klasickém a mobilním zobrazení úzce provázané a nelze jednoduše řešit jedno bez druhého. --Vachovec1 (diskuse) 19. 7. 2020, 14:22 (CEST)
Tak kdo chce a dokáže řešit mobilní verzi, nechť se k tomu přihlásí a něco pro to udělá. Výhodou někdejšího návrhu mimo jiné bylo, že šlo jen o pracovní verzi, takže se do ní dalo rovnou zasahovat a všechno zavčas vyladit (speciální verzi pro mobil pak zkoušel Dvorapa tady). Teď při ostrém běhu k tomu ovšem mají přístup jen správcové a můžou se do toho dělat pouze prověřené a ozkoušené změny. Ale s tím se asi tak nějak počítalo. --Bazi (diskuse) 19. 7. 2020, 14:41 (CEST)

Ještě nějaké:

  • Podstránky (které software z technických důvodů stejně jako podstránky nepovažuje) by neměly být v HJP (třeba proto, aby se nepočítaly jako články). Týká se i stránek s návrhy.
  • V sekci Ostatní projekty se (alespoň na mém počítači) popisky u Wikidat (tedy svobodná databáze vědomostí) a Wikiknih lámou, takže docela nepěkně zasahují do názvů projektů pod nimi. Nevím, které řešení zvolit:
    1. Místo height: 4em; použít min-height; 4em;. To by mělo zalomeným popiskům dát víc místa. Ovšem různé dvojice pak budou různě vysoké. (Všimněte si, že ty boxy mají CSS napsané v kódu, nikoliv přes třídy. To určitě mělo být podchycené už před nasazením.)
    2. V definici width: 20em použít alespoň 22em. To ovšem může způsobit problém na úzkých displejích.
  • Upravit vynucené posouvání interwiki ve Vektoru. Výchozí nastavení je použití kompaktních odkazů, takže tam postrádá smysl.

--Matěj Suchánek (diskuse) 19. 7. 2020, 11:10 (CEST)

  • Mezi encyklopedické články ostatně nepatří ani samotná hlavní strana, takže by bylo na zvážení přesunout ji i s podstránkami do prostoru Wikipedie (i když takové úvahy už tu v minulosti jistě byly).
  • Ještě třetí možnost řešení: u Wikidat třeba zkrácením popisu na dvojslovné „databáze vědomostí“, u Wikikníh na pouhé „knihy a manuály“. (Případně ještě čtvrtá možnost: zmenšit nastavení velikosti písma z 95 % na 90 %. Mimochodem, není příčinou nějaké vlastní speciální nastavení? Testuju to na Win 10 ve Firefoxu, Opeře, Chromu i Edgi, ale všude se to vejde bez potíží.)
--Bazi (diskuse) 19. 7. 2020, 12:00 (CEST) +dodatek --Bazi (diskuse) 19. 7. 2020, 12:08 (CEST)
Po e. k.: Změna umístění hlavní strany určitě vyžaduje víc než jen přesun stránky, záměrně ji vynechávám. Na rozdíl od těch zcela nových „podstránek“.
Co se týče velikosti písma, ano, pravděpodobně to je tím, že Firefox na Ubuntu Wikipedii a vůbec asi i další weby zobrazuje menší než třeba na Windows. --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 7. 2020, 12:13 (CEST)
Chápu, že přesunout HS by nebylo jen tak, ovšem bylo by to aspoň čisté řešení, které by dávalo logiku. Jestli k tomu ale není vůle, nemusíme to komplikovat. Některé rubriky už ostatně jsou v prostoru Wikipedie (článek a obrázek týdne, zajímavosti, výročí), zatímco Aktuality jsou řešené jako šablona. A stejně tak byly i Kategorie, Portály a Redakce. K tomu se klidně zase můžeme vrátit, spíš je teď na uváženou, jestli po té radikální probírce kategorií a portálů nesloučit obě rubriky do jedné společné. Podstránky návrhu by se pak daly asi přesunout třeba pod někdejší Wikipedie:WikiProjekt Hlavní strana. --Bazi (diskuse) 19. 7. 2020, 13:01 (CEST)
Na řešení umístění Hlavní strany a jejích "podstránek" máme času habaděj, to je technikalita, která neovlivňuje vzhled vstupního portálu. Prioritně bychom měli řešit (re)design. --Vachovec1 (diskuse) 19. 7. 2020, 21:13 (CEST)

Nejjednodušší je pravděpodobně sekce přeskládat. Myslím že Matěj zmiňoval, že pro mobil se některé dají skrýt pomocí NOMOBILE. V historii diskusí vidím něco o možnosti "zipování" – [1] (kolega @Dvorapa: ping). My bychom ideálně potřebovali, aby se v mobilní verzi pravidelně střídala sekce zleva a sekce zprava. To by nám výrazně usnadnilo designování mobilního vzhledu.

  • Při pořadí sekcí pro mobil nejprve první sloupec, pak druhý sloupec (=aktuální) navrhuji :
    • Skrýt pro mobil Obrázek týdne.
    • Aktuality přesunout vlevo, pod Víte, že.
    • Vpravo pod Obrázek týdne dát nejdřív Kalendárium a následně postupně všechny "odkazové" sekce, tj. Kategorie, Portály, Sesterské projekty a Redakci.
    • Tím bychom docílili rozumného rozložení v klasickém zobrazení a zároveň i logického pořadí sekcí v mobilu. A pokud bychom se rozhodli některou z "odkazových" sekcí v mobilu nezobrazovat, design to nijak nerozhodí. Neměla by vadit ani různá barva hlaviček sekcí v pravém a levém sloupci, i když v tomto případě bych dal přednost jednotné barvě.
  • Pokud by se podařilo zařídit "zipování" :
    • Tady by překládání nebylo tak složité, pouze bych přesunul Kalendárium z pravého sloupce do levého pod Víte, že.
    • Obrázek týdne by pak na mobilu nebylo nutné skrývat (patrně by to nebylo ani vhodné), ale bylo by možná dobré skrýt Portály a Kategorie, aby střídání vycházelo.

--Vachovec1 (diskuse) 19. 7. 2020, 21:13 (CEST)

Ona se zase vrátila stará verze? --Vlout (diskuse) 20. 7. 2020, 08:37 (CEST)

Ech, on to kolega OJJ aktivisticky revertoval, aniž by se k tomu tady jakkoli vyjádřil nebo zohlednil probíhající diskusi. --Bazi (diskuse) 20. 7. 2020, 09:10 (CEST)
To mi přijde jako krok zpátky. Snad (se) to vrátí zpět. --Vlout (diskuse) 20. 7. 2020, 09:17 (CEST)
@Bazi, Vlout, Frettie: Diskuse o možném vzhledu hlavní strany je věc jedna, ale v případě nasazení takového zásadního prvku by bylo vskutku vhodné celokomunitní hlasování s jistým výsledkem ano/ne. OJJ, Diskuse 20. 7. 2020, 09:29 (CEST)
Celokomunitní hlasování bude jistě možné až o nějaké konkrétní verzi, a jak známo, nebude prakticky možné dosáhnout nějakého širokého konsenzu o hlasovatelné verzi. Vždycky se najde někdo, komu se nebude líbit ten či onen detail, takže bude trvat léta, než se něco prosadí. Přičemž současná stránka se už přežila a ta nová, pro desktop, byla vlastně v pořádku. Chápu princip, že co funguje, to se nemá měnit, ovšem zde šlo o změnu k lepšímu, kterou jste tak trochu „zabil“. --Vlout (diskuse) 20. 7. 2020, 09:37 (CEST)
No, vzhledem k tomu, že nasazení popostrčil poněkud hysterický příspěvek kolegy Vachovce, načež tentýž wikipedista po spuštění zde začal najednou navrhovat celkový redesign podle Nizozemců, skutečně z toho ve výsledku není jasné, jestli bylo nezbytné rychle konat. --Bazi (diskuse) 20. 7. 2020, 09:43 (CEST)
Revert následoval po Martinově aktivistickém zásahu zde, nezaznamenal jsem, že se diskuse tříští i sem. Bohužel změna vzhledu HS není jako zablokovat vandala a odškrtnout to na Nástěnce.
Osobně je mi vzhled celkem jedno. Hlasování by ale mělo být celkem korektní způsob, jak nový vzhled schválit. Navíc se ani nezdá, že by to bylo dotažené (vzhledem k diskusi).
Jestli nějakou faktickou připomínku, tak mi obrázek běláska na užším monitoru v klasické verzi přelézá skrz rámeček. OJJ, Diskuse 20. 7. 2020, 09:50 (CEST)
@OJJ: v nové verzi hlavní strany? Můžeš sdělit parametry použitého prostředí (operační systém, verze prohlížeče, rozlišení monitoru? --Vachovec1 (diskuse) 20. 7. 2020, 22:49 (CEST)
@Vachovec1: V různých OS a prohlížečích. Stačí trochu zvětšit velikost stránky (Ctrl + kolečko myši), mně už to silně přelézá přes 130 %. OJJ, Diskuse 21. 7. 2020, 13:32 (CEST)