Carfatština

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carfatština
צרפתית
Rozšířeníseverní Francie, západní Německo
Počet mluvčích0 (jazyk vymřel ve 14. století)
KlasifikaceIndoevropské jazyky
Písmohebrejské
Postavení
Regulátornení
Úřední jazyknení
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3zrp
Ethnologuezrp
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Carfatština, carfatský jazyk nebo židovská francouzština, jazyk židovsko-francouzský (carfatsky: צרפתית, francouzsky sarphatique, tsarfatit) je vymřelý jazyk ze skupiny románských jazyků užívaný Židy v severní Francii a v západním Německu v době od 11. do 14. století. Vznikl na základě starofrancouzštiny a obsahoval mnoho výpůjček z hebrejštiny. Zapisovaný byl modifikovaným hebrejským písmem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název tohoto jazyka pochází z hebrejského slova Tzarfat = Francie. Existují teorie, že carfatština byla předchůdcem jazyka jidiš.

Prvními texty v tomto jazyce byly glosy rabínů Rašiho a Moše HaDarszana k Tóře a Talmudu z 11. století. Pronásledování a vyhnání francouzských Židů do Německa způsobily zánik jazyka ve Francii a vznik nových center písemnictví v tomto jazyku v západoněmeckých místech, jako byl Frankfurt nad Mohanem, Mohuč nebo Cáchy. Tam se jazyk užíval až do konce 14. století, kdy byl nahrazen jidiš.

Znaky[editovat | editovat zdroj]

Důležitým znakem carfatštiny mezi jazyky židovské diaspory je zapisování samohlásek pomocí systému Nikud. Jiným charakteristickým znakem je malý počet výpůjček z hebrejštiny, kvůli čemuž někteří jazykovědci klasifikují carfatštinu spíše jako dialekt starofrancouzštiny (zapisovaný jiným písmem a s jinou ortografií), než jako jiný jazyk.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Język zarfatit na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]