Tereza Vlk Huříková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Tereza Huříková)
Tereza Huříková
Osobní informace
Datum narození11. února 1987 (37 let)
Místo narozeníVimperk
StátČeskoČesko Česko
Výška171 cm[1]
Hmotnost60 kg
Webhttp://www.terezahurikova.com
Týmové informace
Současný týmSuperior Team
DisciplínaMTB - cross country
Rolezávodnice
Profesionální týmy
2006–2009
2010
2011–2012
2013–2014
2015–
Česká Spořitelna MTB
Trek-Lorca Taller del Tiempo
Haibike Pro Team
Specialized Racing: XC MTB
Superior Team
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Mistrovství světa MTB
bronz 2014 JAR MTB XCM
Mistrovství Evropy MTB
zlato 2014 Irsko MTB XCM
Mistrovství světa v silniční cyklistice
zlato 2004 Verona časovka juniorek
stříbro 2005 Oberwart časovka juniorek
zlato 2005 Livigno cross country
Mistrovství Evropy juniorů
stříbro 2003 Štýrský hradec

Tereza Vlk Huříková, rozená Huříková, v letech 2015–2018 Němcová (* 11. února 1987 ve Vimperku) je bývalá česká cyklistka – závodila v cross country a v maratonech na horských kolech a v časovce v silniční cyklistice. Je juniorskou mistryní světa v silniční časovce i v cross-country na horských kolech. Stala se první juniorkou v cyklistické historii České republiky i Československa, která získala titul mistryně světa na silnici. V roce 2008 si vybojovala účast na olympiádě v Pekingu. V roce 2012 dosáhla na Mistrovství světa horských kol nejlepšího umístění českých žen v historii,[2] zatím ji v roce 2016 jen vyrovnala Kateřina Nash.[3]

Nejúspěšnější období své sportovní kariéry prožila v klubu Česká spořitelna MTB pod trenérem Jiřím Lutovským. Je univerzální sportovkyní – v zimě se věnuje sjezdovému i běžeckém lyžování, v rámci kondiční přípravy aerobicu a fitness, vyzkoušela i potápění.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

V dětství navštěvovala mnoho zájmových kroužků – malovala, tancovala, hrála na flétnu a mezi jejími koníčky, vzhledem k tomu, že oba rodiče jsou tělocvikáři, nemohl chybět ani sport. Ten u ní nakonec nad ostatními zájmy zvítězil. Nejprve se věnovala především běhu na lyžích v lyžařském klubu ve Vimperku. Pak ji trenér Jiří Lutovský seznámil se závodní cyklistikou.

Žákyně a kadetka[editovat | editovat zdroj]

Ve dvanácti letech absolvovala první závody na horském kole (Vimperská liga horských kol, Český pohár) v kategorii mladších žákyň. V roce 2000 byla zařazena do nově vzniklého Sportovního centra mládeže Českého svazu cyklistiky ve Vimperku. V témže i následujícím roce se stala mistryní republiky a vítězkou Českého poháru v kategorii starších žákyň. Totéž zopakovala v roce 2002, když byla "ostaršena" a zařazena do kategorie kadetek.

Juniorka[editovat | editovat zdroj]

Také v roce 2003 se stala mistryní ČR a vyhrála Český pohár v kategorii juniorek. Prosadila se i na mistrovství Evropy – v roce 2002 v Curychu byla devátá, v roce 2003 ve Štýrském Hradci druhá. V roce 2003 si vyzkoušela i silniční cyklistiku – byla druhá na mistrovství republiky v časovce. Právě v této disciplíně se v roce 2004 stala v italské Veroně juniorskou mistryní světa. Přivezla do ČR stříbro z mistrovství Evropy a bronz z mistrovství světa MTB.

O rok později – 2005- dosáhla dalšího velkého úspěchu i v cross country, když v italském Livignu na MS MTB (UCI MTB World Championship) získala titul juniorské mistryně světa. Získala také stříbro z MS v časovce na silnici (UCI Road World Champ TT) v rakouském Grazu a v závodě s hromadným startem dojela osmá. Získala titul mistryně ČR v silniční časovce (Blšany) a na ME MTB (European MTB Championship) v belgickém Kluisbergenu skončila čtvrtá.

Kategorie žen a do 23 let[editovat | editovat zdroj]

Od sezony 2006 již Huříková závodila v kategorii dospělých a v kategorii do 23 let (U23) – v té získala v italském Alpagu na Mistrovství Evropy 2006 v cross country 2. místo a v roce 2007 na ME 3. místo. Na svém prvním vystoupením mezi ženami na MS MTB 2006 na Novém ZélanduRoturua obsadila pěkné 4. místo.

Rok 2007 byl ve znamení nominací na olympiádu v Pekingu. Při nich měla Huříková neuvěřitelnou smůlu. V silniční časovce na Mistrovství světa ve Stuttgartu jí přímý postup utekl o 18 setin sekundy. Ve Světovém poháru MTB 2007 se zase rozhodovalo o tom, kolik budou mít jednotlivé země míst na olympiádě. Český tým doplatil na to, že body místo možných tří sbíraly jen dvě závodnice. A tak nepomohlo ani Terezino vynikající celkové 9. místo a 11. místo Kateřiny Nash – součet bodů stačil jen na jedno místo pro českou reprezentaci. Vše završila chyba koordinátora Českého svazu cyklistiky, Anthony Grulicha, který včas neodeslal žádost o divokou kartu[4].

A tak se mezi Huříkovou a Nash rozhodovalo v prvních třech závodech Světového poháru MTB 2008. Umístění Huříkové v jednotlivých závodech SP: I. v belgickém Houffalize dojela devátá (3. v kategorii do 23 let); II. v německém Offenburgu jedenáctá (3. v U23); III. ve španělském Madridu to bylo 22. místo; Huříková si zajistila olympijskou účast již po prvních dvou závodech, Nash v nich skončila na 25. a 26. místě. Na Mistrovství Evropy v cross country (17. 5. 2008) v německém Sankt Wendelu obsadila v kategorii U23 3. místo a obhájila tak bronz z roku 2007, evropské zlato získala Švýcarka Nathalie Schneitter, stříbro Slovinka Tanja Zakelj (všechny tři bývalé juniorské mistryně světa – Schneitter 2004, Huříková 2005, Zakelj 2006). Vrcholem sezóny byl její první olympijský závod – Tereze se však nepovedl start a na úzké trati při kolizi v zadní části závodního pole spadla, vyrazila si dech, narazila si žebra a v závodu nemohla pokračovat[5]. Ve Světovém poháru MTB 2008 skončila celkově osmá, čímž ještě o 1. místo zlepšila své postavení z předchozího roku, a v kategorii do 23 let dokonce zvítězila.

Poslední rok v kategorii do 23 let chtěla Huříková završit titulem mistryně světa[6]. Na začátku sezóny ji však zastavila zlomenina klíční kosti[7] a nemohla se tak zúčastnit prvních třech závodů Světového poháru MTB 2009. V červnu vyhrála na společném Mistrovství Česka a Slovenska v Bánovcích nad Bebravou v časovce (již podruhé v kariéře – poprvé se jí to podařilo v roce 2007 ve Žďáru nad Sázavou). Na Mistrovství Evropy MTB v nizozemském Zoetermeeru (11. července 2009) jí nevyšel ani poslední čtvrtý pokus o triumf v kategorii do 23 let – po stříbru a dvou bronzech z předchozích let skončila až na 14. místě[8]. Týden nato si napravila reputaci na Mistrovství ČR v cross country na horských kolech v Karlových Varech, kde zvítězila se čtyřapůlminutovým náskokem na Pavlu Havlíkovou a zopakovala svůj triumf z roku 2006. Ovšem svůj cíl na Mistrovství světa MTB 2009 v Canbeře (2. září 2009) nesplnila a dojela čtrnáctá[9]. V účasti na silničním Mistrovství světa v časovce jí zabránila viróza[10]. Od konce září si začala hledat nové angažmá, neboť hlavní sponzor Česká spořitelna neprodloužil smlouvu s jejím týmem Česká spořitelna MTB[11].

Jejím novým působištěm pro rok 2010 se stal španělský tým Trek Lorca Taller del Tiempo, s nímž podepsala smlouvu na tři roky. Do týmu ji v roli asistenta španělského manažera a maséra následoval i její přítel Pavel Němec. Po devíti letech se rozloučila s trenérem Lutovským a započala spolupráci s italským koučem Domingem Copellim. Huříková věřila, že změna prostředí ji přinese novou motivaci pro další kariéru a přijdou i výsledky.[12] Ovšem výsledkově se jí dařilo ještě méně než předchozí sezónu – na šampionátech poprvé startovala v kategorii Elite a na své soupeřky nestačila. Na Mistrovství Evropy v Izraeli skončila 26. a na Mistrovství světa v Kanadě dokonce až 57. ze 60 klasifikovaných.[13] Ve Světovém poháru nesplnila svůj cíl propracovat se zpět do desítky a končila ve čtvrté či páté desítce, jen jednou dojela sedmnáctá. Na domácím šampionátu se musela spokojit jen s bronzem – porazily ji Nash i Havlíková. Výrazným úspěchem bylo pouze 3. místo na Mistrovství Evropy ve štafetě, které získala s Cinkem, Škarnitzlem a Paprstkou. Silniční cyklistiku v této sezóně vynechala. Na podzim se její španělský tým ocitl v nejistotě, neboť hlavní finanční partner klubu vyhlásil bankrot.[14]

A tak Huříková po roce z Trek Lorca Taller del Tiempo přestoupila do nového německého týmu Central Haibike Pro team (později Sabine Spitz Haibike Pro Team), který kolem olympijské vítězky z Pekingu Sabine Spitzové vybudoval její manžel a manažer Ralf Schauble.[14] Novým koučem Huříkové se stal Karel Martínek, který o ní prohlásil: "Bude trvat rok až dva než se Tereza vrátí do kondice, kterou měla v roce 2007 a 2008. Čeká jí těžká cesta zpět." V sezóně 2011 dosáhla v jednom ze závodů Světového poháru desáté místo, před mistrovstvím světa v Champéry ji však zastavila zlomenina klíční kosti. V červnu 2012 překvapila čtvrtým místem na mistrovství Evropy a úspěšnou sezónu zakončila sedmým místem na mistrovství světa v Saalfeldenu, čímž překonala do té doby nejlepší umístění české ženy na světovém šampionátu – 9. místo Kateřiny Neumannové z roku 1995.[15]

Na začátku prosince 2012 podepsala smlouvu na dva roky s americkým týmem Specialized Racing, stala se tak týmovou kolegyní Jaroslava Kulhavého.[15] V roce 2014 se výrazně prosadila v maratonu horských kol – v Irsku se stala mistryní Evropy a na Mistrovství světa v JAR získala bronz.

Od roku 2015 závodila za Superior Team a jejím trenérem byl Viktor Zapletal. Do sezóny vstupovala s ambicemi umisťovat se v první desítce závodů Světového poháru,[16] což se jí však nedařilo a nejlépe dojela na 24. místě.

Konec kariéry[editovat | editovat zdroj]

Na začátku sezony 2017 v dubnu se jí zastavil chod krve do pravé nohy, přes řadu lékařských vyšetření nebyla známa příčina, až po měsíci a půl jí byla zjištěna málo známá "cyklistická nemoc" Endofibróza. V mechanicky zúžené vnější tepně pánevní ji byla navíc nalezena téměř deseticentimetrová krevní sraženina.[17] Na konci května absolvovala operaci, při níž ve Vítkovické nemocnici primář chirurgie Miloš Mazúr zvolil radikálnější ale dlouhodobě úspěšné řešení, a to rozšíření tepny o záplatu ze žíly z oblasti stehna.[18] Po rekonvalescenci se ke sportovní aktivitě vrátila až v září 2017, kdy vedla svůj tradiční kemp pro ženy Ladies Bike Weekend, ovšem k závodnímu ježdění se už nevrátila.[17]

Od konce června roku 2017 se začala věnovat práci v marketingu. Nejprve pro pražskou firmu pronajímající elektrocentrály. Po negativní zkušenosti s vedením firmy se vrátila zpět ke svému sportu. Začala dělat marketing pro vimperskou firmu VirtualTraining s.r.o., která se zabývá vývojem softwarů. Hlavním produktem firmy je aplikace Rouvy, která nabízí cyklistům reálný pocit z jízdy při tréninku na trenažéru.[19] Nadále pořádá kempy pro ženy a kolo je součást jejího života.

Výsledková statistika[editovat | editovat zdroj]

ME MTB
2003 juniorky
2004 juniorky
2005 juniorky
2006 U23
2007 U23
2008 U23
2009 U23
2010 Elite
2011 Elite
2012 Elite
2013 Elite
2014 Elite
2015 Elite
2016 Elite
Huříková 2. 2. 4. 2. 3. 3. 14. 26. 20. 4. 13. DNF
MS MTB
2003 juniorky
2004 juniorky
2005 juniorky
2006 U23
2007 U23
2008 U23
2009 U23
2010 Elite
2011 Elite
2012 Elite
2013 Elite
2014 Elite
2015 Elite
Huříková . 3. 1. 4. 4. 20. 14. 56. 7. 13. 35. 45.
MS časovka
2004 juniorky
2005 juniorky
2006 dospělí
2007 dospělí
Huříková 1. 2. 12. 14.
MČR MTB
2006 dospělí
2007 dospělí
2008 dospělí
2009 dospělí
2010 dospělí
2011 dospělí
2012 dospělí
2013 dospělí
2014 dospělí
2015 dospělí
Huříková 1. 2. 1. 3. 1. 1. 1. 2.
SP MTB 2006
Nizozemské Antily
Španělsko
Belgie
Skotsko
Kanada
Rakousko
Huříková 41. 46. 17. 21. 29.
SP MTB 2007
Belgie
Německo
Švýcarsko
Kanada
Kanada
Slovinsko
Huříková 12. 6. 8. 13. 17. 25.
SP MTB 2008
Belgie
Německo
Španělsko
Andorra
Skotsko
Kanada
Kanada
Austrálie
Rakousko
celkově
celkově U23
Huříková 9. 11. 22. 7. - 15. 7. 4. 13. 8. 1.
SP MTB 2009
Jižní Afrika
Německo
Belgie
Španělsko
Kanada
Kanada
Švýcarsko
Rakousko
Huříková 24. 17. 22.
SP MTB 2012
Spojené království
Belgie
Německo
Švýcarsko
Itálie
USA
Huříková 45. 41. 17. 33. 38.
SP MTB 2011
Jižní Afrika
Spojené království
Německo
Kanada
USA
Česko
Itálie
Huříková 30. 10. 17. DNF 26. 36. 27.
SP MTB 2012
Jižní Afrika
Belgie
Česko
Francie
Kanada
USA
Itálie
Huříková 38. 39. 16. 29. 11.
SP 2013

Německo

Česko
Itálie
Andorra
Kanada

Norsko

CP
Huříková 19. 23. 16. 32. - DNF 26.
SP 2014
Jižní Afrika
Austrálie
Česko
Německo
Kanada
USA
Francie CP
Huříková 10. 19. 30. 17. 22. 23. 29. 19.
SP 2015
Česko
Německo
Švýcarsko
Kanada
USA
Itálie
CP
Huříková 58. DNF 41. - - 24. 52.

Ostatní:

8. místo mistrovství světa na silnici v závodě jednotlivců
byla vybrána do projektu McDonald's Olympic Hopefuls

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Tereza Huříková je trojnásobnou vítězkou Miss cyklistiky (z let 2004–2006), která je vyhlašována jako součást ankety Král cyklistiky. Jako malá chtěla být miss nebo modelka. Focení pro časopisy si i vyzkoušela — fotila cyklistické fotky pro Playboy. Dostala i nabídku na focení ve spodním prádle, tu ale odmítla. Téměř veškerý čas podřizuje přípravě. V cyklistice obdivuje Gunn-Ritu Dahle, norskou královnu horských kol. Na podzim 2012 testovala nové oblečení pro členy českého týmu na LOH v Londýně.

V roce 2008 odmaturovala na Sportovním gymnáziu ve Vimperku (studovala o dva roky déle, měla individuální studium). Do roku 2009 žila s rodiči ve Vimperku, pak se odstěhovala ke svému příteli do Valašského Meziříčí. Jejím přítelem a od října 2015 manželem byl Pavel Němec, fyzioterapeut a zároveň její manažer. Od května 2018 znovu žije ve Vimperku a v červenci roku 2018 se rozvedla. V červnu 2019 se podruhé vdala, jejím manželem se stal Jakub Vlk a změnila jméno na Tereza Vlk Huříková.

Mojí motivací vždycky bylo vítězství. Jsem asi cílevědomá. Moje heslo je: člověk si na všechno zvykne.
— Tereza Huříková, MF Dnes 25. 7. 2006
Čím je ošklivější počasí, větší zima, těžší trať, delší kopce, tím lépe. Možná je to tím, že jsem z drsné Šumavy a jsem zvyklá na zimu. Dlouho je tam sníh, hodně fouká vítr, máme hodně kopců. Získala jsem tam techniku, díky které teď sbírám drahocenné vteřinky.
— Tereza Huříková, MF Dnes 18. 4. 2007

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. results.beijing2008.cn [online]. [cit. 03-09-2008]. Dostupné v archivu pořízeném dne 03-09-2008. 
  2. ČTK. Bikerka Huříková byla sedmá na mistrovství světa. Sport.cz [online]. 8. září 2012. Dostupné online. 
  3. ČTK. Bikerce Nash útok na medaili z domácího MS nevyšel, dojela sedmá. Deník.cz [online]. 2. 7. 2016. Dostupné online. 
  4. Huříková - svaz se mi ani neomluvil
  5. Huříková spadla a nedojela, čeká ji kasa u McDonalda
  6. Česká spořitelna MTB 2009 zahajuje v oslabení[nedostupný zdroj]
  7. Bikerka Huříková léčí zlomenou klíční kost
  8. Huříková se evropského titulu do 23 let nedočkala
  9. Huříková na medaili z MS nedosáhla
  10. Cyklistka Huříková nepojede kvůli viróze na MS[nedostupný zdroj]
  11. Česká spořitelna MTB končí
  12. Do OH 2012 bude Huříková ve španělském týmu
  13. Huříková: Teprve teď vím, že mě cyklistika baví
  14. a b Huříková přestoupila. Vybrala si ji olympijská vítězka!. www.peloton.cz [online]. [cit. 2011-08-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-03-20. 
  15. a b NĚMEC, Jan. Huříková mění tým! S Kulhavým bude v dresu Specialized. mtbs.cz [online]. 2013-01-14 [cit. 2014-05-27]. Dostupné online. 
  16. PEŠTA, Jaroslav. Huříková: V cross country chci zase stát na pódiu. Aktuálnš.cz [online]. 30. 3. 2015. Dostupné online. 
  17. a b JINDRA, Michal. Při vzpomínkách mi ukápla slza, říká Němcová před Novým Městem. iDNES.cz [online]. 24.5.2018 [cit. 1.9.2018]. Dostupné online. 
  18. ČTK, ČT sport. Bikerka Němcová-Huříková je po operaci. Zda ještě bude závodit, není jisté. www.ceskatelevize.cz [online]. 26.5.2017 [cit. 1.9.2018]. Dostupné online. 
  19. ŠPERŇÁK, Roman. Člověk si na všechno zvykne. Stále se toho držím, říká Huříková. iDNES.cz [online]. 20.8.2018 [cit. 1.9.2018]. Dostupné online. 
  • Jiří Lutovský-trenér (nejen) mistryně světa – Týdeník Palcát, č. 4/2007, str. 5
  • Jaroslav Pešta: Tereza Huříková-cyklistka; Magazín HN, č. 42/2007, str.13

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]