Ridley Scott

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ridley Scott
Ridley Scott na premiéře filmu Prometheus
Ridley Scott na premiéře filmu Prometheus
Narození30. listopadu 1937 (86 let)
Spojené království South Shields, Anglie
Alma materRoyal College of Art
The Northern School of Art
Aktivní roky1965–dosud
ChoťFelicity Heywood (1964–1975)
Sandy Watson (1979–1989)
DětiJake Scott, Luke Scott a Jordan Scott
RodičeElizabeth Jean Scott
PříbuzníTony Scott (sourozenec)
Zlatý glóbus
Nejlepší filmové drama
2000Gladiátor
Cena BAFTA
Michael Balcon Award
1995
Britannia Award
2010
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sir Ridley Scott (* 30. listopadu 1937, South Shields, Tyne and Wear, Velká Británie) je britský režisér, producent, a scenárista. Proslavil se především režírováním filmů Vetřelec (1979), Blade Runner (1982), Gladiátor (2000) nebo Černý jestřáb sestřelen (2001).

Život[editovat | editovat zdroj]

Scott na premiéře filmu Marťan (2015)

Ridley se narodil v South Shields v Tyne and Wear. Vyrůstal ve vojenské rodině; jeho otec, královský armádní důstojník, byl často v zámoří a se svým synem nebyl v kontaktu, stejně tak Ridleyho starší bratr Frank se v mládí připojil k obchodnímu loďstvu. I kvůli otcově práci se Scottovi často stěhovali; bydleli v Cumbrii, Walesu i Německu.

Po konci druhé světové války se ale vrátili do rodné severovýchodní Anglie a usadili se v Teesside, jejíž okolí se později stalo Ridleyho inspirací pro mnoho scén v Blade Runner. Sám Ridley našel velkou zálibu ve sledování filmů, mezi jeho oblíbené patří například Lawrence z Arábie (1962), Občan Kane (1941) nebo Sedmi samurajů (1954). Studoval na Grangefieldském gymnnáziu v Teesside v letech 1954 a 1958 a později na Hartlepool College of Art, kde získal titul. Získal i magisterský studijní program na Royal College of Art, kde studoval od roku 1960 až do roku 1962.

Stal se spoluzakladatelem časopisu RCA ARK a na konci studijného programu vytvořil i černobílý krátkometrážní film Ten kluk s kolem, kde hrál i jeho otec a mladší bratr Tony. Tento film se později stal charakteristickým znakem jeho stylu. Po absolvování školy v roce 1963 začal pracovat v BBC. V té době obdivoval Stanleyho Kubricka, amerického režiséra a scenáristu. V BBC se také zúčastnil programu pro začínající režiséry.

V roce 1968 Ridley odešel z BBC a společně s bratrem Tonym založili Ridley Scott Associates; produkční společnost vytvářející filmy a reklamy. Pět členů ze Scottovy rodiny pracuje právě v této společnosti, bratr Tony se stal úspěšným režisérem a Ridleyho synové Jake a Luke a dcera Jordan jsou tvůrci reklam. V roce 2012 ale Tony Scott spáchal sebevraždu skokem z mostu.

Oženil se s herečkou Gianninou Faciovou, která hrála téměř ve všech jeho filmech s výjimkou Amerického gangstera (2007). Jeho mladší bratr Tony (1944–2012) byl také režisérem (Top GunPolicajt v Beverly Hills II).

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Režie[editovat | editovat zdroj]

Ridley Scott, Charlize Theronová a Michael Fassbender

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ridley Scott na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]