Kach

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kach
Logo
Datum založení1971 (zakázána)
Datum rozpuštění1994 (rozhodnutí soudu)
PředsedaMeir Kahane
ZakladatelMeir Kahane
SídloJeruzalém, Izrael
IdeologieKahanismus
Oficiální webhttp://kahane.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kach (hebrejsky כ"ך‎, zkratka pro Kahane la-Kneset, hebrejsky כהנא לכנסת‎, tzn. Kahane do Knesetu) byla izraelská krajně pravicová politická a polovojenská organizace, založená v roce 1971 rabínem Meirem Kahanem, která byla Izraelem v roce 1994 zakázána a označena za teroristickou organizaci.[1], klasifikované v USA jako „entita speciálně označených globálních teroristů (SDGT)“. [2]

Sympatizantem strany byl i Itamar Ben Gvir, který je od 29. prosince 2022 izraelským ministrem národní bezpečnosti v šesté vláda Benjamina Netanjahua

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznikla jako izraelská odnož amerického extremistického hnutí Židovská obranná liga. Ideologie organizace je založena na tzv. kahanismu, což je radikální forma sionismu, která Židy považuje za nadřazený národ a požaduje vyhnání Arabů z celého území biblického Izraele (dosahující i mimo hranice současného státu).

Po zavraždění Meira Kahaneho v roce 1990 se na jeho počest od hlavní strany oddělilo hnutí Kahane Chaj (hebrejsky: כהנא חי, tj. Kahane žije), ale prakticky obě frakce tvořily stále stejnou organizaci.

Volby[editovat | editovat zdroj]

Po několika volebních neúspěších se straně Kach ve volbách v roce 1984 podařilo vstoupit do Knesetu, ze všech následujících voleb však byly Kach a Kahane Chaj vyloučeny pro podněcování rasismu a v r. 1994 byly obě strany zakázány.

Trestná činnost[editovat | editovat zdroj]

Organizace byla obviněna z několika násilných činů, pokusů o bombové útoky a z navádění k násilí proti arabskému obyvatelstvu. Vedení Kach vyjádřilo podporu pro čin svého člena Barucha Goldsteina, který provedl krvavý masakr v Jeskyni patriarchů ve městě Hebron, když tam 25. února 1994 zastřelil nejméně 29 Palestinců. Kach má také úzké vazby k hnutí Ejal, jehož člen Jigal Amir zavraždil izraelského premiéra Jicchaka Rabina.

Kach a Kahane Chaj jsou v současnosti vládami Izraele, Kanady, USA a Evropskou unií považovány za teroristické organizace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. „Temné časy“ v Izraeli. Odsouzený rasista Ben Gvir chce omezit soudy a zatočit s neposlušnými Araby. ČT24 [online]. Česká televize, 2022-11-13 [cit. 2024-01-16]. Dostupné online. 
  2. US set to remove Kahane’s ‘Kach’ group from foreign terrorism blacklist

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kach na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]