Jig'al Amir

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jigal Amir)
Jig'al Amir
Narození23. května 1970 (53 let)
Herzlija
Alma materYeshivat ha-Yishuv he-hadash
Kerem be-Javne
PříbuzníHagai Amir (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jig'al Amir (hebrejsky יגאל עמיר‎, * 23. května 1970, Herzlija) je náboženský sionista, bývalý student informatiky na Bar-Ilanově univerzitě a vrah premiéra Jicchaka Rabina.[1] Narodil se v Herzliji, v rodině sefardských Židů pocházející z Jemenu. Jeho matka Geula byla učitelkou v mateřské škole, otec Šlomo byl sofer. Byl členem židovské bojové organizace Ejál.

Atentát[editovat | editovat zdroj]

Památník na Rabinově náměstí, kde byl spáchán atentát.
Podrobnější informace naleznete v článku Atentát na Jicchaka Rabina.

Atentát spáchal 4. listopadu 1995 při mírové demonstraci na náměstí Izraelských králů, nyní Rabinově náměstí v centru Tel Avivu. Za tento čin byl odsouzen na doživotí + na dalších 14 let za přípravu vraždy Jicchaka Rabina za přitěžujících okolností a zranění Rabinova bodyguarda Jorama Rubina. Svůj čin údajně vykonal „ve jménu Tóry a izraelského lidu“. Proces také odhalil skutečnost, že někteří rabíni z Rady židovských osad (Ješa) na okupovaných územích na Rabina před atentátem uvalili těžká halachická obvinění. Ta opravňovala zabít „zrádného Žida“ bez soudu, aby byly zachráněny další židovské životy.[2]

Soudní proces[editovat | editovat zdroj]

Při soudním procesu prohlásil:

Každý Žid, který ponechá svůj lid nebo území nepříteli podobně jako Rabin, musí být zabit. Studoval jsem halachu celý život a dobře vím, o čem mluvím.
—  Jig'al Amir, při výpovědi před izraelským soudem[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Yigal Amir na anglické Wikipedii.

  1. ČEJKA, Marek. Izrael a Palestina - Minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu. 2. vyd. Praha: Barrister & Principal, 2007. ISBN 978-80-87029-16-9. S. 196. 
  2. Marek Čejka, Izrael a Palestina - Minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu, strana 22
  3. SPRINZAK, Ehud. Brother against Brother - Violence and Extremism in Israeli Politics. New York: The Free Press, 1999. Dostupné online. ISBN 978-0684853444. S. 253–258. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]