Ester Razi'el-Na'or

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ester Razi'el-Na'or
אסתר רזיאל-נאור
Ester Razi'el-Na'or
Ester Razi'el-Na'or
Stranická příslušnost
ČlenstvíCherut, Gachal
Vojenská služba
SlužbaIrgun

Narození29. listopadu 1911
Ruské impérium, Smarhoń, Ruské impérium
Úmrtí11. listopadu 2002 (ve věku 90 let)
IzraelIzrael Izrael
Místo pohřbeníhřbitov v Sanhedrii
Kneset1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
DětiAryeh Naor
PříbuzníDavid Razi'el (bratr)
Alma materLevinsky College of Education
Profesepolitička a vychovatelka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ester Razi'el-Na'or (hebrejsky אסתר רזיאל-נאור‎; 29. listopadu 191111. listopadu 2002) byla izraelská politička a poslankyně Knesetu za strany Cherut a Gachal.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodila se ve městě Smarhoń v tehdejší Ruské říši (pak Polsko, dnes Bělorusko). V roce 1923 přesídlila do dnešního Izraele. Vystudovala Levinského učitelský seminář v Tel Avivu. Už předtím v roce 1914 pobývala v Tel Avivu, kde její otec učil hebrejštinu na škole Tachmoni. Když vypukla první světová válka byla vyhoštěna. Od roku 1935 působila jako učitelka v Tel Avivu a Jeruzalému. V roce 1932 se zapojila do hnutí Bejtar a od roku 1936 se připojila k jednotkám Irgun. V roce 1939 byla první hlasatelkou rozhlasové stanice Irgunu Kol Cijon ha-lochemet, od roku 1943 pak působila i ve velitelských strukturách Irgunu. V roce 1944 byla zatčena mandátními britskými úřady a znovu v roce 1946, po teroristickém útoku na hotel King David.[1] Jejím bratrem byl vůdce Irgunu, David Razi'el.

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

V izraelském parlamentu zasedla poprvé už po volbách v roce 1949, do nichž šla za Cherut. Stala se členkou parlamentního výboru pro vzdělávání a kulturu a výboru House Committee. Za stejnou stranu byla zvolena i ve volbách v roce 1951, volbách v roce 1955 a volbách v roce 1959(opět ve všech těchto volebních obdobích působila na postu člena výboru pro vzdělávání a kulturu a výboru House Committee). Na kandidátce Cherut uspěla rovněž ve volbách v roce 1961. Během následujícího funkčního období přešla do nové pravicové strany Gachal. Znovu zasedala jako členka výboru pro vzdělávání a kulturu a výboru House Committee. Dále byla předsedkyní podvýboru pro stav veřejných knihoven a podvýboru pro vzdělávací iniciativu mezi rodiči. Opětovně byla zvolena, na kandidátce Gachal, ve volbách v roce 1965. Zastávala post člena výboru pro vzdělávání a kulturu, výboru pro veřejné služby a výboru House Committee. Za Gachal získala poslanecký mandát i ve volbách v roce 1969. Zastávala nadále post člena výboru pro vzdělávání a kulturu a výboru House Committee.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ester Razi'el-Na'or [online]. Kneset [cit. 2011-03-23]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]