Divadlo Refektář

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Divadlo Refektář
Sokolovna v Jinonicích
Sokolovna v Jinonicích
StátČeskoČesko Česko
MístoTJ Sokol Jinonice, Butovická 100, Praha 5 - Jinonice, 158 00
Typ divadlaochotnický divadelní spolek
ZaměřeníČINOHERNÍ SEKCE: jednoaktové a víceaktové hry, povídkové hry, ...
HUDEBNÍ SEKCE: umělecký přednes prózy a poezie, zpívaná poezie, autorské čtení, hudební pásma, hudebně recitační pásma, recitačně hudební pásma ...
Vznik29. ledna 1987
ZřizovatelTJ Sokol Jinonice
Osobnosti
ŘeditelPavel Holub
Významní herciPavel Holub, Petr Železný, Helena Niklausová, Vladan Milčinský, Jakub Procházka, Jindřiška Netrestová, Jan Charvát, Milan Brož, Stanislav Martan, Lenka Karbanová, Pavel Škorpil, Barbora Stránská, Martin Churavý, Monika Hladká, Klára Hüttlová, Ondřej Karban
Další informace
AdresaJinonice, Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Divadlo Refektář je amatérský divadelní soubor navazující na tradice sokolského divadla v Praze Jinonicích. V roce 2013 oslavil výročí 20 let nepřetržitého fungování v sokolovně v Jinonicích.[1]

Historie souboru před rokem 1993[editovat | editovat zdroj]

Historie souboru je spojena s jeho zakladatelem – Otto Smrčkem (27. listopadu 194714. dubna 2012).[p 1] PhDr. Otto Smrček, CSc (spolu s Dr. Marcelou Efmertovou) založil 29. ledna 1987 zájmově umělecký kroužek při odborové organizaci Ústavu československých a světových dějin ČSAV (Historický ústav AV ČR). Od jeho založení až do poslední chvíle života byl režisérem, propagátorem a hlavním iniciátorem činnosti souboru.

Původ jména souboru[editovat | editovat zdroj]

Tento kroužek sídlil v Praze v Emauzském klášteře (Na Slovanech) a jeho členy byli převážně pracovníci akademických pracovišť. Svá první představení sehrál soubor v refektáři kláštera. Odtud tedy pochází jeho název Divadlo v refektáři, později pak Refektář resp. Divadlo Refektář.

Historie souboru po roce 1993[editovat | editovat zdroj]

Na přelomu let 19921993 navázali zbylí členové souboru kontakt s obnoveným TJ Sokolem Jinonice. Počátkem roku 1993 se stali jeho členy a následně začali pracovat jako sokolský divadelní soubor.

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Budova TJ Sokol Praha Jinonice; v patře se nachází Divadélko Na ochozu (únor 2021)
Vnitřek (hlediště a malý technický velín) Divadélka na ochozu (podzim 2021)

Divadelní soubor Refektář má scénu (Divadélko Na ochozu) v malém sálku umístěném v ochozu jinonické sokolovny. Jeviště, hlediště a technické zázemí si vybudovali před léty sokolové-divadelníci svépomocí.[1]

Soubor je členem Amatérské divadelní asociace. Ve spolupráci s touto asociací organizuje[p 2] nebo se zúčastňuje[p 3] pravidelných přehlídek a soutěží amatérských divadelních spolků,[1] pořádaných na různých místech Prahy a okolí. (např.: Chudé divadlo, Jinonická sonáta, Divadelní den, Kaškova Zbraslav, Karlínské jeviště, festival Radotínské Radosti, festival Žižkovská noc, ... atd.).

Během divadelních prázdnin (v létě 2014) došlo ke generálnímu přebudování celého Divadélka na ochozu. Původní prostor byl opuštěn a celé divadélko se "posunulo" (stále v rámci "ochozu") o několik metrů dále. Původně samostatná technická kabina (pro řízení osvětlení a ozvučení jeviště) se integrovala do zadní části hlediště, další změny doznalo zatemnění oken, hlediště se rozšířilo, ...[p 4]

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

V letech 20002001 byl členem souboru divadla Refektář český herec Jiří Maryško, který nyní (rok 2016) působí v Činoherním studiu Ústí nad Labem.[2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Počátkem 90. let spoluzakladatel a dále pak dlouholetý funkcionář Amatérské divadelní asociace (ADA), kde působil jako ředitel a lektor Dramatické školy ADA. Byl členem odborné rady Artama pro amatérské divadlo, celostátně uznávaný odborník stran amatérského divadla, dramatik, překladatel, režisér, zakladatel a lektor některých dodnes fungujících amatérských divadelních přehlídek.
  2. V roce 2013 měl soubor cca 20 členů ve věkovém rozpětí od 25 do 76 let.
  3. V roce 2013 měl soubor na repertoáru 7 inscenací a pásem.
  4. První poprázdninový "Divadelní den divadla Refektář" (konaný 27. září 2014) se již uskutečnil poprvé v novém divadélním sálku jinonické sokolovny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c -DRe-. Divadelní den. Jinonický Kurýr. 2013 prosinec, ročník I., číslo 5, s. 11. MK ČR E 21243. 
  2. Jiří Maryško [online]. Činoherní studio Ústí nad Labem [cit. 2016-04-07]. Dostupné online. 
  3. Jiří Maryško [online]. Česko - Slovenská filmová databáze [cit. 2016-04-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Historie Divadla Refektář [online]. web: Divadlo Refektář sokol Jinonice cz [cit. 2021-10-18]. Dostupné online. 
  • Domovská stránka Divadla Refektář [online]. web: Divadlo Refektář sokol Jinonice cz [cit. 2021-10-18]. Dostupné online. 
  • Refektář při TJ Sokol / Divadlo v refektáři / Ambit [online]. web: Amatérské divadlo cz [cit. 2021-10-18]. Databáze českého amatérského divadla (DbČAD). Dostupné online. 
  • Facebooková stránka Divadla Refektář [online]. web: Facebook com [cit. 2021-10-18]. Dostupné online. 
  • PhDr. Otto Smrček, CSc [online]. web: Databáze Českého amatérského divadla (DbČAD) [cit. 2021-10-18]. Dostupné online. 
  • PhDr. Otto Smrček, CSc – nekrolog na DbČAD [online]. web: Amatérská scéna cz [cit. 2021-10-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-06-25. 
  • Kamarádi za oponou: PhDr. Otto Smrček, CSc – nekrolog na ADA [online]. web: ADA Divadlo cz [cit. 2021-10-18]. Dostupné online. 
  • Domovská stránka ADA (Amatérská divadelní asociace (ADA)) [online]. web: ADA Divadlo cz [cit. 2021-10-18]. Dostupné online.