Diskuse s wikipedistkou:Meluzína/Archiv1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte[editovat zdroj]

--Japo ¿ 16:51, 26. 3. 2007 (UTC)


Prosba u odkazování[editovat zdroj]

Prosím vás (nebo tě), abys při odkazování na něco nebo někoho zkusil(a) to cosi na wikipedii najít. Třeba u Alžběty Kumánky uvádíš další dvě varianty Ladislava IV., přičemž už je tam ode mě v příbuzenstvu správný odkaz: Ladislav IV. Kumán. Musím to vědět, když jsem jeho stránku zakládala ;) Radím využít třeba seznamy (uherských králů, panovíků Polska...). Ty je snadné najít, pokud si vzpomeneš aspoň na jednoho, kdo by v seznamu mohl být.

Tvoje práce se mi jinak moc líbí, ale kdo má pořád ty články provazovat? :(

Zdar a sílu

Jinny

Díky, že přidáváte postavy české historie. Dovolím si Vás trochu usměrnit:

  • Název článku nemusíte zvýrazňovat jako nadpis. Také si všimněte, že většina článků nepotřebuje mít vodorovnou oddělovací čáru.
  • Prosím, rovnou články kategorizujte: alespoň podle letopočtu narození a úmrtí
  • Např. u Jindřich I. z Rožmberka je toho příliš málo i na pahýl. Nejde ani tak o to, aby byl článek dlouhý, ale aby postihl aspoň většinu z toho, co by postihnout měl.

Jinak se nenechte zdeprimovat a směle pokračujte v dobré práci! Hidalgo944 23:49, 29. 4. 2007 (UTC)

PL Bohnice[editovat zdroj]

Dobrý den! Díky za příspěvky do Wikipedie. Jen Vás chci upozrnit, že Wikipedie není souborem vlastních výzkumů viz. [1]. Váš příspěvek pod shrnutím osobní zkušenost, je tedy v tomto ohledu problematiský. Je třeba uvádět zdroje. Dík --Nártoun 22:05, 4. 5. 2007 (UTC)

Odkazování[editovat zdroj]

OK, poradím ohledně odkazování. Já to dělám tak, že pokud mi název nevyhovuje, kliknu z horní nabídky na přesunout a to už tě bude navigovat. Prosím ale při přesouvání přemýšlet! Jinny

Co s článkem Jindřich V. Lucemburský, prázdné to tu zůstat nemůže tak co s tím, redirect? Mimoto takto se ztratí historie hesla, navrhněte pls řešení--Horst 19:05, 10. 5. 2007 (UTC)

Bedřich II. Bojovný[editovat zdroj]

Změnil jste první slovo této stránky, a teď není jasné, o kom vlastně je. Bedřich nebo Fridrich? Jde-li vskutku o Fridricha, je nutné celou stránku přesunout na nový název. Děkuji. Nut 17:57, 4. 6. 2007 (UTC)

Přesunula jsem to. Nahoře je záložka "přesunout" sloužící přesně k tomuto. Pak se jen udá důvod a zkontroluje, aby na to nevedla dvojitá přesměrování, protože pod starým názvem se vytvoří přesměrování na nový. Jinak k tomu článku: tabulku s příbuznými dávejte nahoru, článek pište ve větách kdy v první je tučně napsáno jméno, zdroje tam pište klidně přímo do článku a na konec případně vkládejte šablonu biografický pahýl (to se píše do dvojitých složených závorek). Přeji mnoho zdaru při editacích! Nut 18:46, 4. 6. 2007 (UTC)

Alžběta, pustiměřská abatyše[editovat zdroj]

Czy mógłbyś mi nadesłać skan artykułu o Elżbiecie córce króla Wacława III: Hledíková, Zdeňka, Alžběta, dcera Václava III. In: Mediaevalia historica Bohemica 8. 2001, s. 43-50. Publikacja ta nie jest w Polsce dostępna. Mój adres badacz@op.pl Pozdrawiam--Bonio 06:40, 16. 6. 2007 (UTC)

Roman Daniilovič Haličský[editovat zdroj]

Zdravím, kam má vést ten redirect, nepřeklepl(a) jste se, já toho člověka neznám tak na to kdyžtak mrkněte?


Náhled etc.[editovat zdroj]

Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení.


dekuju za upozorneni a kaju se. Spatne koukam.:(( Acoma

Nic se neděje, každý se učí, proste to používej. Přídám další radu: diskuze pokračuje zásadně tam, kde začala, tj. příště odpověz u sebe, teď ti to sem posílám, jen žes to zřejmě nevěděl. Jo podepisuje se 4 vlnovkama, nahoře v liště, jak je tam ten čamropis vedle přeškrtnutýho W. --Nolanus C E 22:55, 5. 7. 2007 (UTC)

snad se to zdari.:)

Interwiki[editovat zdroj]

Zdravím. Děkuji za všechny vytvořené články. Chci Vás však poprosit o přidávání „odkazů interwiki“, tedy mezijazykových odkazů na Wikipedie v ostatních jazycích. Mají syntaxi [[kód jazyka:Název článku v daném jazyce]], umístěny bývají ve spodní části zdrojového kódu článku, po uložení se zobrazí v navigačním panelu při levém okraji pod ostatními panely. Vizte příklad jak by měly vypadat.

  1. Je třeba vyhledat identické heslo v angličtině nebo jiném jazyce a tento kód okopírovat ze spodní části tamního článku. Právě tento krok vyžaduje člověka, není automatizovaný.
  2. Mezi takto získané odkazy připište [[en:název v onom jazyce]], protože v cizojazyčné verzi pochopitelně není odkaz na původní článek. Umístěte ho na správné místo v abecedním pořadí podle kódů jazyků.
  3. Srovnané odkazy uložte do českého článku.
  4. Odkaz na český článek v této formě dopište na správné místo do článku anglického.

O rozšíření do dalších jazykových verzí se už obvykle postarají roboti. Vaše články budou o krok blíže dokonalosti. Díky. S přáním pěkného nastávajícího víkendu --Mercy 21:41, 27. 7. 2007 (UTC)

Portál středověk[editovat zdroj]

Zdravím, prosím, chci vědět, kam se tam mají narvat hist. osobnosti,abych neudělala nějakou botu???? Acoma

Ahoj, historicke osobnosti se daji umistit do podokna VYBRANÉ OSOBNOSTI, kde jsou zatim v prehledu predstavitele rane stredovekych risi. Pokud mate jiny napad, sem s nim:)
Nebo bychom mohli vytvorit kategorii, neco jako predstavitele stredoveku, a pridat ji do odkazu PŘEHLED TÉMAT. Popripade by se dalo zrusit okno o informacich, ktere by se prihodily k pate na konec stranky, a mame dalsi volne okno. Zalezi kolik tam chcete tech osob vypsat, abychom to pak nemeli neprehledne.--Bosquete 08:49, 19. 8. 2007 (UTC)

Koukala jsem, ze jste vytvoril tuto novou stranku a uvadite na ni manzelky tohoto panovnika. Kouknete se prosim na Seznam francouzských královen a císařoven a sjednoťte odkazy na ne. Diky--Bosquete 09:12, 19. 8. 2007 (UTC)

Portál:Novověk[editovat zdroj]

Ahoj, projevil si zajem o spolupraci na portalu stredovek, ale zrejme si ho ztratil. Nyni se chystam na zalozeni vyse uvedeneho portalu, ale nejsem si jista, zda se bez problemu zvladnu starat o oba (zejmena o aktualizace clanku) a proto bych uvitala, kdyby si mel zajem, zda by si na jednom z nich se mnou nespolupracoval?! Tedy na tom, ktery je ti blizsi. Jak jsem videla, je zde bezne, ze se o portal stara vice lidi. --Bosquete 20:24, 27. 9. 2007 (UTC) Ahoj Bosquete, je mi lito, ale radsi ne. Prispivat clankama to jo, ale hlidat portal, to fakt radsi ne. I tak delam dost bot.:)--Acoma 16:51, 22. 10. 2007 (UTC)

shrnutí[editovat zdroj]

Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je velmi žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. Umožníte tak snazší dohled nad stránkou posledních změn, ale i budoucí nalezení konkrétní změny v historii článku.

Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. --Zacatecnik 10:52, 7. 10. 2007 (UTC)

Zdravím. Je fajn, že rozšiřujete počet článků o francouzských reáliích, je jich na české wikipedii stále málo. Chtěla bych vám dát jen několik typů. Pokud vytvoříte článek o francouzské obci, zařadte jej rovnou do kategorie Kategorie:Města ve Francii nebo do Kategorie:Vesnice ve Francii, které jsou podkategoriemi Kategorie:Francie. Ve Francii je také mnoho obcí, které mají stejný název. Zkuste se proto podívat na fr wikipedii, zda neexistuje i jiná obec stejného jména - pak je třeba obec pojmenovat přesněji (většinou se do závorky dá jméno departementu). --Lenka64 11:11, 9. 10. 2007 (UTC)

Dekuju za radu. Nedoslo mi to.:) --Acoma 16:49, 22. 10. 2007 (UTC)

Kategorie[editovat zdroj]

Milý kolego, není třeba (a není to ani vhodné!) vkládat článek do kategorie, je-li už vložen do podkategorie. Pokud je článek Svatá Hora vložen do Kategorie:České kláštery, je tímto de facto zároveň v kategorii Kategorie:Kláštery, do které již není třeba vkládat. Podobně jsem si toho všiml u pražských arcibiskupů, nicméně tam je trochu v kategoriích zmatek (existují Pražští biskupové, Pražští arcibiskupové, Arcibiskupové - a jejich vzájemné vztahy nejsou na první pohled patrné). Díky, Okino 20:53, 21. 10. 2007 (UTC) Ok, snad ty klategorie nekdy pochopim. A u tech biskupu a arcibiskupu to mozna bude tim, ze v nich je rozdil.:)--Acoma 16:54, 22. 10. 2007 (UTC)

Externí odkazy[editovat zdroj]

Chtěl bych upozornit na doporučení WP:Externí odkazy. Wikipedie není pouhou sbírkou externích odkazů, především by měl být rozšiřován samotný obsah článků. Pokud přesto chcete přidávat jen externí odkazy, pak přidávejte, prosím, jen odkazy na stránky, které jsou kvalitní a o daném tématu pojednávají globálně. Proto jsem např. odstranil vámi přidaný odkaz v článku Česká středověká diplomatika, protože v odkaze byl jen jeden obrázek související s diplomatikou. Takových obrázků by mohly být tisíce. Relevantní externí odkaz by mohl být na nějakou stránku, která by pojednávala celkově o české středověké diplomatice. Takový odkaz, jaký jste vložil, je nežádoucí. S přáním pěkného večera Daniel Baránek 20:38, 25. 10. 2007 (UTC)

Dobrý pěkný večer pane Baránek, předpokládám po prozkoumání historie diplomatiky, že se Vás dotklo přidání obrázku jako autora článku. V tom případě se opravdu omlouvám a Vašeho článku si nebudu všímat a něco tam dodávat. Děkuji Vám také za laskavé doporučení k externím odkazům, bylo velmi podrobně přečteno. Musím se ovšem ohradit, netrávím čas na Wikipedii pouze vkládáním odkazů, ale články se snažím také vytvářet a rozšiřovat podle svých možností a schopností. --Acoma 21:05, 25. 10. 2007 (UTC)

Ne, o autorství článku z velké části nejde.. tedy - jde o něj jen do té míry, že mi záleží, aby i externí odkazy v něm byly relevantní. Pokud nějaký relevantní najdete, neváhejte jej přidat. Jinak děkuji za prostudování doporučení. Proti přidávání takových externích odkazů, jaký jste přidal do článku Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic vůbec nic nemám, právě naopak - jen víc takových externích odkazů :) Jinak se omlouvám z nařčení, že jen přidáváte externí odkazy. Měl jsem si důkladněji prostudovat vaše editace - ne jen těch posledních deset dvacet. Mea culpa, mea maxima culpa. --Daniel Baránek 21:14, 25. 10. 2007 (UTC)
PS. Nic bych nenamítal proti tykání.

Ok, tak preju dobrou noc a vse dobre.:)--Acoma 21:21, 25. 10. 2007 (UTC)

biografie[editovat zdroj]

Dobry den kolego, vemte prosim na vedomi tohle: WP:Biografie, dekuju moc --Zacatecnik 07:50, 26. 11. 2007 (UTC)

Ok, beru na vedomi a prestanu tam strkat hvezdicky a krizky.:) --Acoma 15:31, 26. 11. 2007 (UTC)

Díky moc za zakládání a editace článků týkajících se umění, například založení článků o jednotlivých zahraničních klášterech! --Šandík 15:05, 26. 11. 2007 (UTC)

Rádo se stalo.:) Chtěla bych se tomu věnovat i dál.:)--Acoma 15:32, 26. 11. 2007 (UTC)

To je dobře ;o)
Až se zase (konečně) dostanu k práci na gotické architektuře, tak dostanete novou porci červenáčků ;o) --Šandík 19:05, 26. 11. 2007 (UTC)

Už jsem u Vás očumovala.:)--Acoma 19:35, 26. 11. 2007 (UTC)

Friedrich II. Štaufský[editovat zdroj]

Cau, hele potrebuji slyset nezaujaty nazor. Emír Balduin Hallef Omar Ali al-Adid bin Abú Sharee al-Kerak predelava stranky, ktere maji v nazvu Fridrich na nemecke Friedrich, se zduvodnenim, ze se Fridrich v literature nevyskytuje a kdybychom chteli byt "ti cechackove", museli bychom psat Bedrich. Ja sama jsem pro ceske nazvy (ac Fridrich tak moc ceske neni), nelibi se mi ta degradace jazyka, ikdyz jsem obcas mela vztek, ze se ti obrozenci tak snazili:) Ucila jsem se pocestene Fridrich, coz se take hojne vyskytuje na netu a knizky, co jsem doma prohledala pouzivaji take Fridrich. Mnohokrat jsem slysela nazor, s kterym souhlasim, ze nasim cilem je snadne vyhledavani a presne informace. Co ty na to, rozciluju se zbytecne, co?! Zatim cau --Bosquete 21:09, 7. 12. 2007 (UTC)

Jsem pro Fridricha.--Acoma 21:36, 7. 12. 2007 (UTC)

Subpahýl[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku La Sarraz (hrad). Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit alespoň mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Vrba 21:41, 15. 12. 2007 (UTC)

Ahoj. Chtěl bych tě upozornit, že název tohoto článku je nevhodný, protože znak "†" se nedá normálně napsat na klávesnici (viz Wikipedie:Název článku#Opatrně se zvláštními znaky). Samozřejmě, že z tohoto názvu může být přesměrování na ten druhý, ale tento název nechat jako primární se mi moc nelíbí (a není ani v souladu s doporučením). Navrhuji tedy článek přesunout na Anežka Habsburská (1257 - 1322). --Harold 23:08, 22. 12. 2007 (UTC)

Jasně, jsem trubka. Souhlasím s návrhem.--Acoma 23:12, 22. 12. 2007 (UTC)

Už jsem přesun provedl. Tak jak jsi to udělal/a ty, to jsem právě nemyslel. Jde o to, aby ten článek byl na "psatelném" názvu. Ale díky za ochotu :-) --Harold 23:21, 22. 12. 2007 (UTC)

Opět jsem to pomotala.:) Horlivý chaotik.--Acoma 23:24, 22. 12. 2007 (UTC)

Typografie v rozsahu let[editovat zdroj]

Zdravím, rád bych upozornil, že správný zápis rozsahu let je 1900–2000 (tj. těsná pomlčka). V názvu stánky se potom vzhledem k preferenci znaků běžně dostupných na klávesnici píše spojovník, nicméně i ten těsně, tedy 1900-2000 (z názvu s pomlčkou se udělá případně přesměrování).

Všiml jsem si, že se zabýváte články o panovnících, kde tyto rozsahy často používáte. Prosím, dbejte na tento úzus při dalších editacích. Děkuji.

Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 16:26, 25. 12. 2007 (UTC) Ahoj Danny, děkuju za upozornění. Hezký večer.--Acoma 19:45, 26. 12. 2007 (UTC)

Jindřich III. Lucemburský[editovat zdroj]

Zdravím. Teď jsem zjistil, že v číslování Lucemburků je nyní trochu zmatek. Přesměrovala jste Jindřicha III. na Jindřicha VI. Kde jste k němu přisla? Tak je to na anglické wikipedii a řekl bych že i tam je to špatně. Otcem císaře Jindřicha VII. byl skutečně Jindřich III., hrabě lucemburský. Číslovka VII se týká pořadí v posloupnosti římsko-německých císařů. Kdežto číslovka III. u jeho otce se týká posloupnosti lucemburských hrabat. Císař Jindřich VII. byl Jindřicem IV., hrabětem lucemburským. Prvním lucemburským hrabětem byl Jindřich Slepý (+1196). Druhým byl Jindřich Veliký (+1281) --Pilgrim 19:23, 1. 1. 2008 (UTC)

Ahoj, takovéhle číslování je i na německé wikipedii a myslím si, že všichni vycházeli z monografie od Hoensche. A i Ermesindin otec měl své předky.--Acoma 07:49, 2. 1. 2008 (UTC)

Vím o několika zdrojích, které označují otce Jindřicha VII. jako Jindřicha III. Je to monografie profesora Jiřího Spěváčka, Jan Lucemburský a nebo třeba rodokmenová příloha knihy Kroniky doby Karla IV. Co se týče předků Ermesindy, jsou popsáni třeba zde:de:Haus_Namur. Její otec Jindřich Slepý je tam označován jako IV., ale jak vidno, žádné jiné známé předky téhož jména nemá. Proto se u něj přikláním k označení Jindřich I. I ostatní jazykové verze wikipedie nejsou zcela jednotné stran číslování. Francouzská a lucemburská: Ermesendin otec byl Jindřich IV, nizozemská: Ermesindin otec byl Jindřich I. Nedělám si iluze, že by všichni autoři ruzných jazykových verzí čerpali z jedné odborné monografie. Spíše to byl jeden a ostatní od něj opisovali. Na české wikipedie je teď použito někdy jedno a někdy druhé číslování. Možná, že by stálo zato slyšet názor ještě někoho a pak to podle většiny sjednotit.--Pilgrim 12:18, 2. 1. 2008 (UTC)

Mam u ruky rodokmen od Hoensche - prvnim lucemburskym hrabetem byl Siegfried I. († 998) a ten mel syna Jindricha I. (964-1026) a ten dalsiho Jindricha atd. Tak nevim, co s tim podniknout. Hezky vecer. --Acoma 20:01, 2. 1. 2008 (UTC)

Hm. Už je to asi jasné. Jedno číslování (to Spěváčkovo) se týká přímých předků Jindřicha VII., tedy rodu "Lucemburků" a po přeslici Namurů a první Jindřich toho rodu byl Jindřich Slepý (+1196). Druhé číslování se týká pořadí hrabat lucemburských bez ohledu na rod. A zde byl první Jindřich, syn Siegfrieda, což ovšem nebyl "Lucemburk" a Jindřich Slepý je v tomto pořadí IV. Takže obě číslování jsou správná. Ale máte pravdu, to vaše číslování dává teď větší smysl a mělo by být použito. Hezky večer.--Pilgrim 22:03, 2. 1. 2008 (UTC)

Hrady zámky tvrze & Wikikytička[editovat zdroj]

Ahoj!

Díky moc za články o českých hradech. Všiml jsem si, že používáte několikasvazkové „dílo“ Hrady, zámky, tvrze. Lepší je ovšem používat encyklopedie, které vydává Libri. Encyklopedie českých hradů od Tomáše Dudríka je velmi slušná kniha a ač mám osobně leccos proti Pavlu Vlčkovi, ani Encyklopedie českých zámků není k zahození. Hrady, zámky, tvrze jsou jednou z nejméně podařených publikací tohoto typu. --Šandík 00:38, 3. 1. 2008 (UTC)

Vyznamenání za spoustu malých užitečných editací a také za nově založené články
Vyznamenání za spoustu malých užitečných editací a také za nově založené články

PS: Koukám, že Vás tu všichni jenom pérují a nikde žádná pochvala ;o) tak tady je jedno vyznamenání. --Šandík 00:38, 3. 1. 2008 (UTC)


Dobrý večer, děkuju za info o hrádcích a za kýťu.:)--Acoma 20:29, 3. 1. 2008 (UTC)

Dobrý den. Omlouvám se, ale asi budu pokračovat v tom pérování :-) Mohu se zeptat, zda máte nějaký zvláštní důvod používat italskou versi Durazzo, místo českého Drače (viz např. zde)? To, že se jedná o neapolské Anjouovce se mi samo o sobě jako dostatečné odůvodnění příliš nejeví.

Ale aby Vás to nezahnalo do deprese, tak Vám k tomu přidám navíc ještě nějaké to poděkování za Vaši práci na členech panovnických rodů, moc si toho cením. S pozdravem --Poko 22:20, 7. 1. 2008 (UTC)

Dobry den, na perovani uz jsem si zde zvykla, takze nic noveho. Použila jsem Durazzo, protože se používá obojí název. Drač i Durazzo. --Acoma 15:50, 8. 1. 2008 (UTC)

Díky. Vadilo by Vám, když to předělám na českou versi? Přeci jen mi to Durazzo v českých textech tak nějak nejde přes oči ... S pozdravem --Poko 22:37, 9. 1. 2008 (UTC)

Dobrý večer, já na Vás úplně zapomněla. Omlouvám se.:) Jak tak nad tím přemýšlím, nešlo by to udělat tak, aby tam zůstalo oboje???:)--Acoma 22:05, 12. 1. 2008 (UTC)

V pohodě, Wikipedie není chat. Mmmmm, koukám, že v heslu Drač není po napolitánské historii ani vidu ani slechu. Když Vám svatosvatě slíbím, že ji tam doplním a Durazzo dodám do úvodu jako významné užívané jméno, dovolíte mi to mazat jinde? ;-) --Poko 21:15, 14. 1. 2008 (UTC)

Dobrý večer, něco jsem tam provedla a vyvedla, tak na to koukněte a něco s tím popř. proveďte a vyveďte zase Vy.:) A hezký večer s představou teplého jihu.:)--Acoma 20:17, 15. 1. 2008 (UTC)

Názvy článků o panovnících/šlechticích[editovat zdroj]

Zdravím. Rád bych vás poprosil, abyste články o panovnících/šlechticích při neexistenci další postavy shodného jména nazývala pouze jejich jménem, tj. bez jejich biografických dat v závorce. Také bych rád připomněl svoje předchozí upozornění o správném zápisu rozsahu dat pro případ, že je budete v názvu přeci jen potřebovat. Děkuji.
Jinak díky, že se tu věnujete tomuto tématu.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 21:53, 12. 1. 2008 (UTC)

Omlouvám se, ale Markét Habsburských je zde opravdu více - viz. rozcestník Markéta Habsburská a vy jste při přesunu také udělal překlep viz. Markéta Habsurská - chybí Vám tam písmeno b.--Acoma 21:58, 12. 1. 2008 (UTC)

Hehe, no vidíte, já si všiml -bbs-, tak jsem jedno b vymazal, nevšiml jsem si, že jde o prohozená písmena. Napravím to. Každopádně ta poznámka o rozsazích platí stále.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 22:03, 12. 1. 2008 (UTC)

A co ten rozcestník? Markét je tam celkem osm.:) Ten rozsah jsem pochopila až teď, aspoň doufám...:) Mám tam strkat mínus?:)--Acoma 22:06, 12. 1. 2008 (UTC)

Rozcestník jsem upravil na ukázku zatím jen u těch jmenovkyň, ostatní data jsem zatím nechal. Bylo by dobré, kdybyste si všechny takové články postupně upravila sama, když jde o váš obor.
Ad mínus - řeknu to raději jinak rovnou s příklady: chybně Josef Novák (1234 - 5678); správně Josef Novák (1234-5678).
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 22:20, 12. 1. 2008 (UTC)

Koukám, že si asi nerozumíme. Jde o mezery mezi letopočty v názvu článků. Pomlčky v textu článku jsou správně.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 22:31, 12. 1. 2008 (UTC)

Heleďte Danny, Vy mě tady sprdnete, že dělám hlouposti s Markétama, aniž byste se pořádně podíval, kolik jich tady je a pak se ani neomluvíte. Což mě teda naštvalo. S těma rozsahama let máte sice pravdu, ale je zde dost článků, kde je to jinak. Přeju dobrou noc.--Acoma 22:43, 12. 1. 2008 (UTC)


„Řád pilné včelky“[editovat zdroj]

Ahoj. Rada bych Ti, za Tvoji neunavnou praci na drobnych upravach clanku, udelila tento rad:)--Bosquete 19:21, 18. 2. 2008 (UTC)

Děkuju.:)--Acoma 16:19, 19. 2. 2008 (UTC)

Seznam navarrských králů[editovat zdroj]

Ahoj. Všiml jsem si tvých shrnutí editací u tohoto seznamu. Pokud pracuješ na nějakém článku delší dobu, stačí na jeho začátek vložit šablonu {{pracuje se}} a nikdo se ti pak v tom článku nebude hrabat :-) --Harold 20:03, 19. 2. 2008 (UTC)

díky moc. Doufám, že tu informaci udržím.:) --Acoma 20:05, 19. 2. 2008 (UTC)

interní odkazy v JK[editovat zdroj]

Dobrý den Acomo. Jsem velice rád za vaše malé editace v Jeruzalémském království, zejména za různé reformulace vět a chtěl bych vám za ně poděkovat.

Všiml jsem si také editací se shrnutím provázání. Musím vám číci, že jsem byl na nominační stránce JK několikrát upozorněn na "overlinking" - nadměrné interní odkazy. Chtěl bych vás poprosit, abyste již více linků do toho článku nepřidávala, zeména takových, který s článkem bezprostředně nesouvisejí (pro příklad kontingent, nebo revolta), vzniká množství červených odkazů, které budou článku nadále bránit vstoupit do nejlepších. Také jde o to, že jsem to hlavné já, kdo v JK zamodřuje linky a upřímně ani nevím, co bych měl napsat třeba na téma "kontingent". S pozdravem نور الدين مساهمات النقاش‎ 14:45, 25. 3. 2008 (UTC)

Ježíšmarjá, tak to mě upřímně mrzí.:) Beru v potaz a nebudu to přehánět s aktivitou.:) Přeju, ať to klapne.:)--Acoma 21:00, 25. 3. 2008 (UTC)

Posloupnost[editovat zdroj]

Cau, hele marv1N navrhl novou sablonu a rad by, aby se k tomu vyjadrili (Pod lípou) i ostatni wikipediste zabyvajici se historii. Tak zatim pa.--Bosquete 18:14, 1. 4. 2008 (UTC)

Kategorie[editovat zdroj]

Ahoj. Když kategorizuješ do departementů, asi bys měla mazat tu kategorii regionu (Bretaň), jinak to tam bude dvakrát, ne?--Lenka64 20:15, 3. 4. 2008 (UTC)

Ahoj. Začala jsem procházet francouzské obce, kde si vzpomenu - upravuji kategorie. Ale je trochu problém s infoboxem, někteří kolegové by raději měli všeobecné sídlo světa než francouzskou obec, tak nevím, jestli se mi to podaří unifikovat :). Jo, jih Francie je velmi pěkný, já nejradši Marseille. Pěkný (deštivý) den. --Lenka64 15:10, 25. 4. 2008 (UTC)

Poděkování a vyznamenání[editovat zdroj]

Přeji dobrý den,
Rád bych Vám, Acomo, poděkoval za Váš podíl na Jeruzalémském království, které se tak mohlo dostat do nejlepších. Proto bych Vám chtěl předat tuto zlatou hvězdu. Hezký večer přeje kolega نور الدين مساهمات النقاش‎ 18:28, 5. 5. 2008 (UTC)

Emíre, bylo mi ctí.:) Hezký uplakaný den.:)--Acoma 10:52, 6. 5. 2008 (UTC)

korektury[editovat zdroj]

Dobré odpoledne, rád bych Vám poděkoval za vaše korektury článku křížové výpravy. Chtěl bych Vám proto nabídnout, zda byste se nechtěla přímo účastnit jeho nominace do nnč;)? Myslím že byste k tomu měla co říci. S přáním hezkého zamračeného odpoledne نور الدين مساهمات النقاش‎ 13:35, 3. 7. 2008 (UTC)

obrázky[editovat zdroj]

Zdravím, chtěla jsem se zeptat, kde vlastně sháníš všechny ty úžasné historické obrázky? Myslím ty, co nejsou na na cizích commons. Ráda bych taky nějaký zkusila získat ;)

Jinak bych ti chtěla poradit, protože u některých článků je díky tobě spousta obrázků, ale vlastně nevypadají moc dobře. Ve výsledku je tam někdy víc obrázků než textu a působí to spíš jako encyklopedie pro děti. Zkus si pohrát s galerií obrázků, udělala jsem jí třeba u stránek Bořivoj I. nebo Dagmar Dánská.

Zdar a sílu pilné wikipedistce

~~Jinny

Ahoj Jinny, pokud to chápu dobře, tak se Ti nelíbí mé přidávání obrázku do Tebou obhospodařovaných článků. Mrzí mne, že máme každá odlišný vkus.:)--Acoma 17:00, 8. 7. 2008 (UTC)

Ahoj, já si na články samozřejmě nedělám nárok a je fajn, že tam dováš obrázky a určitě v tom pokračuj. Část jich znám už z knížek nebo časopisů, tak mě prostě zajímá, jak se k nim člověk dostane, aniž by porušoval copyright sbírky atd. Jiný vkus nemáme, jenom mě holt svrbí prst na myši, když je přeobrázkováno, ale slibuju, že se pokusím ti do toho moc nešahat ;)

~~Jinny


Dobrý den, koukám, že jste přidala Machautovi kategorii "Osobnosti křížových výprav"; není to nějaký omyl? Pokud vím, tak on v tom žádnou klíčovou roli neměl, pokud si dobře pamatuji, byl to klerik a královský rádce, ale nikoli vojevůdce či bojovník. Zdravím a ať se Vám daří!--Ioannes Pragensis 09:55, 12. 7. 2008 (UTC)

Dobrý den, děkuju za přání.:) Machaut se zúčastnil zimního křížového tažení Jana Lucemburského roku 1329 na Litvu a dokonce o tom sepsal skladbu "Přátelská pomoc".:) Stejně tak se tažení zúčastnil Těma z Koldic, Ješek z Falkenštejna (ten jako příslušník Řádu německých rytířů), Petr I. z Rožmberka a mnoho dalších českých i říšských pánů. Takže jsem neodolala a přidala ho tam.:)--Acoma 10:29, 12. 7. 2008 (UTC)
Tak budiž, ale napište to prosím do toho článku, ať je vidět, proč ta kategorie. Srdečně,--Ioannes Pragensis 10:39, 12. 7. 2008 (UTC)
Je to tam.:) Hezký den.--Acoma 10:52, 12. 7. 2008 (UTC)
Díky moc; kéž by se někdo našel a ten článek ještě rozšířil, Machaut je z nejvýznamnějších umělců své doby a navíc přes Jana Lucemburského patří i do českých dějin, takže by si tu zasloužil lepší prezentaci... Mějte se hezky a ještě jednou díky za promptní reakci.--Ioannes Pragensis 13:11, 12. 7. 2008 (UTC)
Vyznamenání za pohotové rozšíření článku Guillaume de Machaut
Vyznamenání za pohotové rozšíření článku Guillaume de Machaut

Našla jste se Vy, potěšila jste mne, a tedy Vám patří tato kytička díků. Ať Vás psaní (a všechno ostatní) také těší,--Ioannes Pragensis 07:27, 13. 7. 2008 (UTC)

Jéžišmarjá, děkuju mockrát a přeju totéž.:)--Acoma 15:26, 14. 7. 2008 (UTC)

Svatý Ladislav[editovat zdroj]

Napsal jsem si celý článek o Svatém Ladislavovi. Vyfotil jsem si k němu i fotku, kterou jsem k textu připojil. Pak přijdete Vy a vyměníte ji za jinou, která se Vám líbí víc. No, já vím, že se to smí, ale mně se to víc líbilo tak, jak to bylo a kvůli tomu článku jsem se vydal na Budínský hrad, kde jsem to nafotil...Chápete? Hezký den přeje Petr --Petrberka 11:55, 14. 7. 2008 (UTC)

Petře, tak to mě moc mrzí. Netušila jsem, že je to Vaše fotka. Projížděla jsem na commons celou tu středověkou kroniku a byla šťastná, že se mi podařilo identifikovat některé nepopsané Arpádovce. Kdybych tušila, že jste kvůli obrázku šel i na hrad... Omlouvám se a chápu a přeju hezký den a taky spoustu článků a hezkých fotek jako je tahle.:) --Acoma 15:07, 14. 7. 2008 (UTC) PS. Vy jste z okolí Budína???

Já nechtěl prudit, jen jsem si přál mít Ladislava jako rytíře. Je jako rytíř ve Svatoštěpanské basilice, Korunovačním kostele i na Náměstí hrdinů, tak jsem ho tak chtěl mít i ve wiki. Do Budapešti jezdím tak 6-8x do roka se skupinami jako průvodce. Kdybyste měla nápad na něco co by chtělo nutně dodělat o Arpádovcích nebo o Maďarsku, tak napište. Mám teď málo času, ale po sezóně v zimě se do editování zase pustím. Mimochodem jsem rád, že havran se Vám líbil...
Zakládáte hesla, která mi jsou moooc sympatická, třeba ty z Horních Rakous. Kdyby takhle pracoval na své části každý, místo toho, aby se dohadovali co do Wiki patří a co ne... --Petrberka 16. 7. 2008, 05:16 (UTC)

Petře, já to vůbec neberu jako prudění. Mně by to bylo líto taky.:) Takže průvodce? Tak to si na Vás rozhodně něco vymyslím... Třeba Kuenringové by potřebovali dodat informace.:)) Príma den přeju.--Acoma 16. 7. 2008, 08:28 (UTC)

Ahoj, i nyní přicházím s hvězdou díků za Tvou pomoc při nominacích článků jakož i ostatní Tvojí užitečné práce na projektu. Rád Ti proto již podruhé dávám tuto zlatou hvězdičku vyhrazenou pro zvláštní příležitosti, měj se fajn:) له أكبر مساهمات النقاش‎ 26. 7. 2008, 09:19 (UTC)

Děkuju.:)--Acoma 30. 7. 2008, 08:00 (UTC)

Odkazy na citanku.cz[editovat zdroj]

Zdravím vás, kolegyně. Je samozřejmě chválihodné, že do článků o autorech a literárních dílech přidáváte odkaz na web. kde jsou díla volně dostupná, v některých případech (co jsem zatím viděl, tak Matěj Milota Zdirad Polák, Alexandreis, ale možná budou i další) je však odkaz na externí web zbytečný, protože stejné dílo je dostupné na Wikisource, tj. sesterském projektu nadace Wikimedia, který volně šířitelná díla shromažďuje. Další problém je odkaz na dosud chráněný překlad Vita Caroli od Karla Hrdiny na Karel IV., citanka.cz si zřejmě neuvědomuje, že i tak staré dílo, vydané před téměř 100 lety, může být dosud chráněno, a na Wikipedii většinou platí, že odkazy vedoucí na dokument nebo dílo zveřejněné v rozporu s autorskými právy se do článků vkládat nemají. Děkuji za pochopení. --Milda 22. 8. 2008, 18:41 (UTC)

Ok. Chybička se vloudí.:)--Acoma 22. 8. 2008, 18:46 (UTC)

Ahoj, tak ses Raimonda nakonec dočkala;) S přáním hezkého večera أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 28. 8. 2008, 21:29 (UTC)

Děkuju mockrát, milý autore.:)--Acoma 29. 8. 2008, 13:53 (UTC)

Wikiprojekt historie[editovat zdroj]

ahoj, napadlo mě vytvořit nový wikiprojekt historie a rád bych znal tvůj názor :-). Máš-li nějaké nápady či připomínky, napiš mi je prosím na tuto stránku. S přáním pěkného večera --Mozzan 30. 8. 2008, 18:07 (UTC)


--Cinik 30. 8. 2008, 21:01 (UTC)

A co Vám k tomu mám napsat? Mně přijde ta kategorie zajímavá. Co teď?--Acoma 30. 8. 2008, 21:02 (UTC)

WikiProjekt Historie:členové[editovat zdroj]

ahoj, tak wikiprojekt se úspěšně rozběhl a rád bych tě poprosil o takovou drobnůstku... kdy by jsi sem mohla napsat oblasti v historii, o které se zajímáš a ještě další drobnůstky, pomohla by si tím projektu, protože pak bychom mohli rovnou psát lidem podle toho, na co se zaměřují a taky podle toho kolik má kdo času a ochoty na práci. :-) Přeji příjemný večer a těším se na spolupráci --Mozzan 5. 9. 2008, 19:48 (UTC)

Vyznamenání a Portál Novověk[editovat zdroj]

„Medaile zkušeného uživatele“
„Medaile zkušeného uživatele“

ahoj Acomo, když už si mi napsala, tak mi to nedalo a kouknul sem se na počet tvých editací :-) ... takže ti gratuluji, protože si dosáhla úrovně Zkušeného uživatele (4000 editací a rok na Wikipedii) a tímto ti tedy předávám vyznamenání „Medaili zkušeného uživatele“ :-) Přeju hodně štěstí a dalších úspěchů na Wikipedii i jinde :-)

A ještě něco... taky mě napadlo, jestli by se nedal oživit nápad na Portál Novověk... Probral bych to na diskusi WikiProjektu... --Mozzan 21. 9. 2008, 16:24 (UTC)

Ježíšmarjá, tak to teda mockrát díky.:) O zkušenosti bych radši nemluvila... Ten Portál Novověk by mohl zajímat Bosquete. Myslím, že o něm svého času mluvila. Přeju pěkný podmračený den..:)--Acoma 21. 9. 2008, 16:31 (UTC)

Biografické články o panovnících apod...[editovat zdroj]

Zdravím. Kolego, uvádějte prosím také verzi jména v původním jazyce. Děkuji. S pozdravem --Kirk 3. 10. 2008, 18:37 (UTC)

Děkuji za úpravu. --Kirk 3. 10. 2008, 19:41 (UTC)

Druhá kruciáta[editovat zdroj]

Ahoj, koukám že edituješ článek Druhá křížová výprava. Ten obrázek s ludvíkem na lodi je fajn, přesně to jsem na googlu hledal:)). Jestli chceš dělat nějaké rozsáhlé editace, tak tě chci upozornit, že ten článek zrovna předelávam, ten aktuální text nejspíš celej přemažu Tak aby třeba tvá práce nepřišla nazmar, to by nás oba mrzelo أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 10. 2008, 17:17 (UTC)

Neboj, neboj. Šoupla jsem tam jen obrázek.:) Článek je Tvůj. Brou noc.--Acoma 5. 10. 2008, 20:19 (UTC)

Zdravím, nechci Vám zasahovat do Vašeho článku o Ramónu Berenguerovi IV., ale myslím si, že údaje o jeho zasnoubení a sňatku s Petronilou, aragonskou královnou máte chybné. Podle knihy Dějiny Španělska (NLN 1995, str. 134) se 11. srpna 1137 teprve zasnoubili, až v roce 1150 se vzali. Stejné údaje jsou i na španělské wikipedii.--Niccolo 12. 10. 2008, 09:51 (UTC)

Taky zdravím a moc děkuju za upozornění.:)--Acoma 13. 10. 2008, 14:50 (UTC)

Dějiny států - WikiProjekt Historie[editovat zdroj]

ahoj Acomo, neměla bys chuť zapojit se do vylepšování článků o dějinách států? Jestli máš zájem, tak se případně podívej sem a pokud bys měla čas, uprav či alespoň ohodnoť některý z článků uvedených na seznamu. Předem díky moc --Mozzan 12. 10. 2008, 12:20 (UTC)

Wikipedistka III.stupně[editovat zdroj]

Wikipedistka III. stupně

Zdravím Vás, kolegyně. Jste velice aktivní a tak je tu další stupínek vyznamenání za věrnost české Wikipedii. Blahopřeji a doufám, že vydržíte --Zákupák 26. 10. 2008, 20:56 (UTC)

Děkuju, milý kolego..:)

Ahoj. Nechteš mrknout na tenhle článek k urgentní úpravě, řekl bych, že to bude Tvoje parketa a nakonec škoda ho nechat smazat. Chce to mrknout zkušeným okem, protože jsem si všiml, že je zpochybňována jeho pravdivost. Přeju hezký večer;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 2. 11. 2008, 19:41 (UTC)

Jo, pokusím se. Ach jo...--Acoma 2. 11. 2008, 19:42 (UTC)

Ahoj, hele v tomto clanku jsi pridala jmeno dcery Anežky. Ja jsem ted psala clanek o jeji matce Gertrude, ale tohle jmeno jsem v zadnem pramenu nenasla. Take bych ho uvedla, z jakeho zdroje si to prevzala? Jo, a jsi si jista, ze jmeno jejiho manzela Izyaslava se da prelozit jako Jaroslav? Diky a mej pekny den --Bosquete 10. 11. 2008, 12:41 (UTC)

Ahoj Bosquete, tak jsem na to koukala - zdroj máš přidaný do ext. odkazů u Konráda a Poláci maj jako manžela Anežky Izjasława. To asi nebude Jarda.:) Měj se príma a hezký večer.--Acoma 10. 11. 2008, 18:52 (UTC)
Jj, uz jsem to tam nasla taky. Ale diky. Mej hezky den--Bosquete 10. 11. 2008, 20:01 (UTC)

Przywitanie[editovat zdroj]

Dziękuję za przywitanie. Znów wróciłem do Przemyślidów. Pozdrawiam--Bonio 11. 11. 2008, 18:00 (UTC)

Franská říše X Raný novověk (sloučení)[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych sloučit text článku Franské říše a části Raného středověku a rád bych znal tvůj názor. Napiš mi prosim co si o tom myslíš na diskusní stránku Raného středověku. Předem díky :-) --Mozzan 23. 11. 2008, 13:21 (UTC)

Manuel I. Komnenos[editovat zdroj]

Ahoj Acomo, hele koukal jsem, že jsi tedka někdy upravovala Manuela I. Komnena. S Emírem sme plánovali přeložení celého anglického článku do čečtiny, nechtěla byses přidat? :-) --Mozzan 6. 12. 2008, 08:01 (UTC)

Ahoj Mozzane, to bych ráda, ale není to v mých silách. :(--Acoma 6. 12. 2008, 13:40 (UTC)

Ahoj Acomo. Tak nikde není psáno, že musíš překládat. Je to sice podstatná, leč ne jediná činnost, kde ním můžeš pomoci. Budem rádi, když nám pomůžeš třeba s opravami chyb, nebo článek upravovat podle českých zdrojů. Pojď do toho s námi:) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 12. 2008, 13:48 (UTC)
Tak to jo, to beru, chlapíci.:) Jo, Emíre, podařilo se mi získat Křížové výpravy ve světle soudobých kronik, tak kdybys něco pořeboval... Moc zajímavé čtení, chystám se ty úryvky hned někam vpašovat.:) --Acoma 6. 12. 2008, 13:50 (UTC)
Každopádně když budeš chtít později něco doplnit, založil sem pro Manuela stránku na projektu Historie ;-) --Mozzan 6. 12. 2008, 13:59 (UTC)

editační konflikt:

To bude fajn:) Tuhle knížku nemám, teď jsem si vzpoměl, že do článku třetí křížová výprava jsi k Barbarossoi přidala citát nějaké kroniky. Jenom do parametrů šablony citát by chtělo doplnit autora ({{Citát|Citovaný text|autor, kronika[ref]|200}}). Vím že Barbarossa na výpravě „oficiálního kronikáře“ měl, snad jistého Rakušana, jehož jméno jsem zapoměl...
Jinak co se týče Manuela, tak ho zpracováváme na podstránce projektu Wikipedie:WikiProjekt Historie/Manuel I. Komnenos. Zatím toho moc není, ale bude;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 12. 2008, 14:03 (UTC)

poděkování za Manuela[editovat zdroj]

Ahoj Acomo! Rád bych Ti poděkoval za všechny spoluúčastníky za Tvou spolupráci na tvorbě Manuela Komnena a doufám, že to není naposled ;). Přeji Ti užíj si silvestra a do novýho roku všechno nej! أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 29. 12. 2008, 19:13 (UTC)

Myslím, že opravdu není zač.:) A taky přeju dobrý další rok.:)--Acoma 29. 12. 2008, 21:14 (UTC)

Ahoj. Všiml jsem si doplnění/změny obrázku na této stránce + tabulka příbuzenstvo. Obrázek je fakt dobrý!! Nebylo by ale graficky přehlednější dát obrázek napravo (tak trochu obdoba infoboxu) a tu tabulku pod to?? JaT 30. 12. 2008, 19:24 (UTC)

Záleží na Tobě.:) Infoboxy taky nejsou špatný.:) čiň se.:)--Acoma 30. 12. 2008, 19:26 (UTC)

Přesouvání kostelů[editovat zdroj]

Zdravím, kolego. Prosím, prostudoval jste si před hromadným zaváděním rozlišovačů do názvů článků o kostelech Wikipedie:Rozlišovač? Rozlišovače by se měly pokud možno používat pouze tehdy, pokud existuje více subjektů stejného názvu, jinak jsou nadbytečné. Nebo bylo někde v nějaké diskusi o kostelích dohodnuto něco jiného? Díky za odpověď. Okino 26. 1. 2009, 08:13 (UTC)

Vážený kolego, domníval jsem se, že by měl být uvedený plny název v záhlaví. Zamýšlel jsem to dobře, což Vy zřejmě bohužel nepředpokládáte.:) Netušil jsem, že je nutné zakládat na toto téma diskuzi.--Acoma 26. 1. 2009, 18:45 (UTC)
Netuším, z čeho usuzujete, že nepředpokládám dobrou vůli, a je to tedy od Vás předpoklad zlé vůle. ;-) Právě naopak - proto se ptám, jestli jste vše posoudil a máte po ruce argumenty. Stejně tak se ptám, jestli někde existuje diskuse, o které nevím, která dospěla k takovému závěru, že se má přesouvat. Názvy článků se vytvářejí nikoli tak, aby byl uveden název plný, ale aby byl název co možná nejočekávatelnější. Názvy s označením v závorkách (s rozlišovačem) takové pro běžného čtenáře jistě nejsou a používají se až na několik dohodnutých výjimek (stanice metra, planetky) pouze tehdy, pokud existují dva fenomény se stejným názvem, které je třeba nějak odlišit.
Sice platí, že můžete editovat s odvahou, ale pokud chcete přejmenovávat větší množství článků, zeptat se ostatních na názor není na škodu. Já to často dělám i v případě, že chci přesunout třeba jen jeden článek. Díky za pochopení. Okino 26. 1. 2009, 19:24 (UTC)
Usuzuju tak z toho, že poslední dobou se tady s chválou šetří a spíše se "jebe".:) Přiznávám popravdě, že mě nenapadlo zakládat diskuzi, ani s tím nemám zkušenost a vlastně ty existující ani nečtu, protože čas zde spíš trávím opravou překlepů nebo zakládáním různých článků různé kvality.:) To, co jsem provedla, mi přišlo logické.:) Jenže mi nějak v tom nadšení pro věc nedošlo, že každý máme logiku jinou a jinde...:) Přeju hezkej večer.:)--Acoma 26. 1. 2009, 19:35 (UTC)
V pořádku. Akorát teď nevím, jestli se Vám mám omluvit, že jsem Vás oslovoval jako muže ... anebo nemám...? :-) Vrátím zpět katedrálu Krista Spasitele, ostatní ponechám na Vašem rozhodnutí, v kostelích se skutečně nevyznám. Okino 27. 1. 2009, 14:38 (UTC)
Omluvit se můžete, jsem ženská.:) Já už radši nic nikam přesouvat nebudu, nechci do pekla ani do předpeklí.:) Mějte se príma.--Acoma 28. 1. 2009, 15:27 (UTC)
Nojo, kolegů tady přebývá a podle cizojazyčného nicku se to obvykle nepozná. A když si pak člověk přečte Vaši první reakci, tak je utvrzen v tom, že jste chlap. :-) Tak se tedy omlouvám. Okino 28. 1. 2009, 18:36 (UTC)

Barnstar za citace, pomoc s články, a vůbec...[editovat zdroj]

Ahoj Acomo, neboli Vážený kolego :D (ta diskuse nade mnou je docela vtipná :) rád bych Ti poděkoval za všechny ty citáty, které neúnavně přidáváš do historických článků. Barnstar porostlou psím vínem snad zatím nemáš, ale si jí rozhodně zasloužíš! Měj se hezky أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 31. 1. 2009, 12:04 (UTC)

Jééé, děkuju, milý vážený kolego.:) A vůbec...:)--Acoma 31. 1. 2009, 12:11 (UTC)


Ahoj, asi si moja duša, tiež máš rada históriu. --Lalina 1. 2. 2009, 02:23 (UTC)

Cau, hele po diskuzi na strance dejiny Ceska, jsem se rozhodla, ze je treba s nasimi dejinami neco udelat. Pridas se?--Bosquete 4. 2. 2009, 15:52 (UTC)

Zadej požadavky, šéfe.:) Literaturu nějakou mám.:)--Acoma 4. 2. 2009, 18:38 (UTC)
Zatim jsou vyhrady, ze je to nevystizne umele vytvorene, tak nevim. Ja mam totiz problem s dosavadnim clankem dejiny Ceska, protoze to defacto existuje od roku 1993 nebo spis je tento nazev prosazovan. Muj nazor je, ze dejiny se mohou psat historickych utvaru a nebo statu existujicich, ale pouze po dobu (nebo pokud se pouze zmenil nazev a uzemni vymezeni zustalo pak i tak), co existovali. Vypravet o dejinach Ceske republiky ci Ceska za vlady Premyslovcu se mi zda divne. Ale mozna je to subjektivni a jsem zaujata. Dobre to maji Spanele, pac jejich dejiny Spanelskeho kralovstvi jsou preruseny pouze asi padesati lety, ale z modernimi staty nevim no. Mozna bychom se pro nejednotnost nazoru ostatnich meli pustit do rozsireni clanku Zeme Koruny ceske, ale tam by podle meho mely patrit i casti z clanku o dejinach Ceska (interegnum, vlada Jirika atp.) a psat to dvakrat. Navic jsem zjistila, ze existuje clanek Země Koruny české za vlády prvních Habsburků. Puvodne jsem myslela, ze navrhovany clanek by byl takovym politickym a kulturnim vyvojem naseho uzemi jak jsem popsala na strance, ale ted uz nevim, zda by to nebylo zbytecne ci dokonce matouci. Co myslis?--Bosquete 5. 2. 2009, 12:58 (UTC)
Obavam se, ze jsem schopna psat spis o jednotlivych osobnostech.:( Ale nazev Dějiny Zemí Koruny české se mi moc libi.--Acoma 5. 2. 2009, 16:49 (UTC)
Me taky jen nevim, zda neni lepsi rozsirit Zeme Koruny ceske, protoze uz existuje nekolik clanku, ktere lze dat jako clanky kapitol, a kdyz vezmem historii z tohoto clanku, tak co tam pak zbude:( Pro me je to taky nove, ale rozhodne tu chybi podrobny popis nasich dejin.--Bosquete 5. 2. 2009, 17:34 (UTC)

Byzantsko-osmanské války[editovat zdroj]

Dík za korekturu. --Wikipedista:BobM d|p 5. 2. 2009, 17:21 (UTC)

Ještě by to chtělo.:)--Acoma 5. 2. 2009, 17:24 (UTC)

Dobrý večer, mám na vás drobný dotaz. Kdysi jste přidala do biografie císaře Galliena kategorii zavraždění panovníci. Problém je, že ve 3. století byli zavraždění snad všichni, odhadoval bych to na takových čtyřicet císařů a uzurpátorů. Co s tím? Bude se ta kategorie teď dávat všude? Jirka O. 6. 2. 2009, 22:27 (UTC)

Hmm, tak to tedy nevím.:)--Acoma 6. 2. 2009, 22:31 (UTC)
Pokud byl, je či bude panovník zavražděn, pak náleží do této kategorie. Pro zpřehlednění je možné vytvořit subkategorie této kat. Pokud vás napadá nějaký konkretizující název, tak je možné subkat. vytvořit. --Kacir 6. 2. 2009, 22:45 (UTC)

Mrkni prosím na článek Bitva u Beneventa (1266), máš tam pracuje se. Díky, — Jagro 11. 2. 2009, 20:50 (UTC)

Díky. — Jagro 18. 2. 2009, 22:21 (UTC)
Bohužel, není zač moc.:)--Acoma 19. 2. 2009, 20:25 (UTC)

Fušuju vám do hesel o středověku tím, že vytvářím hesla o šlechticích v Zákupech (Páni z Dubé) a České Lípě. V kategoriích se trochu topím. Teď jsem vložil heslo Kolovratové se stejnojmennou kategorií, pár příslušníků rodu heslo má. Ale tady by to mělo být heslo hlavní, možná mu tedy dát kategorii Staré šlechtické rody. a ta ostatní hesla kategorizovat pod ním?. Obdobně si nejsem jist u pánů z Dubé.Jinak tuto sobotu je v České Lípě (museu) od 14.hodin přednáška Páni z Dubé. Zdraví --Zákupák 18. 2. 2009, 21:08 (UTC)

Zdravím kolego, zkuste se orientovat podle Rožmberků, ti by snad měli být ok.:) je na tu přednášku nějaký odkaz na netu? --Acoma 18. 2. 2009, 21:31 (UTC)
V pravém sloupci asi 20cm od horního okraje na http://www.i-noviny.cz/. --Zákupák 18. 2. 2009, 21:36 (UTC)
Děkuju mockrát za tip a přeju hodně zdaru s rodama.:) Dobrou noc.:)--Acoma 18. 2. 2009, 21:50 (UTC)

Ahoj,
nerad obtěžuju, chtěl bych Tě poprosit, zda bys mohl vyjádřit svůj názor, ať už je jakýkoli, v tomto hlasování: Wikipedie:Hlasování/Úroveň nadpisů
s pozdravem --Decebalus 23. 2. 2009, 10:14 (UTC)

Ahoj, chtěl bych Tě požádat, jestli bys mohla ve svých článcích uvádět zdroje, ze kterých čerpáš. U článku Fridrich I. Bádenský máš jen sekci "Literatura", z čehož není jasné, jestli to je jenom doporučená literatura, nebo literatura, ze které jsi čerpala. U článku Alix z Montmorency je pak pouze jeden zdroj, kterým dokládáš jen citát. Chtěl bych proto poprosit, jestli by ses mohla řídit doporučením o referencích, zejména bodem 8. a 10. Tvoje jinak dobré články se tak dostanou na kvalitativně mnohem lepší úroveň. Dík. --Daniel Baránek 27. 2. 2009, 07:25 (UTC)

Historický projekt[editovat zdroj]

Ahoj Acomo, hele tak jsme s Emírem probírali, jak oživit WikiProjekt Historii :-) no a napadlo nás vždycky na čas vytvořit jedno tématické období kolem nějakého rozsáhlého tématu a v tomto období upravit hlavní článek, který se období týká a k tomu postupně dovytvářet satelitní články, zároveň se kouknout na kategorizaci apod., případně založit i miniportál. :-) Shodli jsme se na tom, že prvním tématem by mohl být třeba středověk, takže bych vzal do toho tebe a Bosquete a případně další účastníky projektu, nebo wikipedisty, kteří by se chtěli přidat. Začali bychom až někdy v létě a celý projekt by trval tak 4-6 měsíců :-) postupně bychom se dohodli na tom, které články zpracovat apod. Chtělo by se ti do toho taky? :-) --Mozzan 24. 3. 2009, 09:22 (UTC)

Jo, to by snad šlo.:)--Acoma 25. 3. 2009, 15:42 (UTC)
Ok, tak jsem založil na WikiProjektu Historie podstránku. Později, až bude víc času, můžem všechno probrat v dikusi. :-) zatim ahoj a užívej si víkend --Mozzan 3. 4. 2009, 21:15 (UTC)

Výročí[editovat zdroj]

Wikipedistka II. stupně

Zdravím Tě a gratuluji k dnešnímu dvouletému "jubileu" na české Wikipedii, díky čemuž Ti mohu zapsat další uživatelské vyznamenání. Hezký den --Bosquete 26. 3. 2009, 12:37 (UTC)

Připojuji se ke zástupu gratulantů :) a doufám, že to dotáhneš nejmíň na tu poslední, vejveteránštější ze všech veteránů ;), ať se Ti daří! أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 3. 2009, 13:00 (UTC)
Ahoj, taky se připojuju a přeju hodně úspěchů i do budoucna :-) --Mozzan 26. 3. 2009, 15:33 (UTC)
Ježíšmarjá, Vy jste tak hodní.:) Děkuju moc.:)--Acoma 26. 3. 2009, 18:28 (UTC)

Přidávám se (opožděně) ke gratulacím a máte můj obdiv... --Saltzmann 3. 4. 2009, 21:39 (UTC)

Myslím, že obdiv je nazasloužený, ale přesto moc děkuju.:)--Acoma 3. 4. 2009, 21:40 (UTC)

Dotaz - Leuchtenberkové[editovat zdroj]

Dobrý den, jakžto autorky se raději nejdřív zeptám: Páni z Leuchtenberga jsou Leuchtenberkové, že ano? Tudíž nebude vadit, udělám-li z toho přesměrování, co říkáte? S pozdravem --Poko 9. 4. 2009, 16:55 (UTC)

Určitě to udělejte a neptejte se.:) Brou noc. --Acoma 9. 4. 2009, 20:31 (UTC)

Zdravím. Narazil jsem (náhodou) na článek Marie Bavorská. Pokusil jsem se opravit nějaké pravopisné chyby, opravit nějaké odkazy, přidal kategorie, interwiki (?), obrázky, šablonu (chybí zdroj), ale protože to není "moje téma", obsah jsem neupravoval, a tak mi stále ten článek připadá jako "děs a hrůza". Protože na wikipedii ještě nejsem zcela zběhlý, nevím co s tím, protože i přes úpravy si myslím, že takto je docela nepoužitelný. Pokud byste měla čas a chtěla se na to podívat, byl bych Vám vděčný. Sám proto nejsem schopen už asi nic víc udělat. Jestli byste to chtěla nějak upravit (nebo víte o někom jiném), případně tam dát nějakou šablonu (o přepracování, zpochybnění) apod. Děkuji --Saltzmann 17. 4. 2009, 20:17 (UTC)

Taky zdravím.:) Marie bohužel není můj šálek čaj, je moc "mladá", ale napadá mě Bosquete. Budete ji kontaktovat nebo mám já?--Acoma 17. 4. 2009, 20:30 (UTC)
Byl bych Vám vděčný. :-) S Bosquete jsem zatím neměl tu čest. Přeji příjemný páteční večer strávený při editacích (případně i jinak)... --Saltzmann 17. 4. 2009, 20:34 (UTC)
Bosquete jsem kontaktovala.:) Snad je na příjmu.:) Taky přeju krásný večer, já ho mám s lahví Bordeaux a obrázkama z fr. kronik...:)--Acoma 17. 4. 2009, 20:42 (UTC)
Tu láhev Bordeaux Vám docela závidím... :-) Jinak trochu OT. Neuvažovala jste někdy o komplexním "vylepšení" některého článku věnovaného nějakému z českých panovníků? Zkusit vybrat jednoho panovníka, udělat z jeho článku jakýsi vzor a přivézt ho k "dokonalosti" a třeba se i pokusit o dobrý nebo nejlepší článek...--Saltzmann 17. 4. 2009, 20:49 (UTC)
Jak Vás tohle napadlo?:)--Acoma 19. 4. 2009, 09:53 (UTC)
No přišla mi škoda, že na české wikipedii není ani jeden dobrý článek z řad českých panovníků... Pomaličku, polehoučku zkouším něco dělat s PO I. a Vladislavem Jindřichem, takže pokud budete mít čas, tak na to prosím mrkněte a poraďte nebo i pomozte, jak budete chtít... :-)--Saltzmann 19. 4. 2009, 10:33 (UTC)
Dobrá tedy.:) Hezkou neděli.:)--Acoma 19. 4. 2009, 10:44 (UTC)

Teda musím říct, že ty články o bavorských princeznách (sestrách císařovny Sisi) jsou fakt drsný. Připadá mi to jak přepsaný strojový překlad. Úpravy jsou na dlouho, četla jsem ten první, cos mi na něj poslala odkaz, a u zbylých dvou jsem opravila jen odkazy, ale musím říct, že mě obsah dost překvapil. Tak co vrhneš se na nějakého panovníka, ja už o tom přemýšlím docela dlouho, páč je to tak trošku ostuda:( --Bosquete 19. 4. 2009, 13:13 (UTC)

princezny jsou otřesný...:( Mě by lákal Václav III.--Acoma 19. 4. 2009, 13:14 (UTC)
Ten zrovna moc dlouho nevládl:), ale rozhodně to je zajímavá postava žijící v zajímavé době. Tak to si počkám:))--Bosquete 19. 4. 2009, 13:18 (UTC)

Středověk[editovat zdroj]

Ahoj, tak sme s emírem sem napsali prá článků, který by bylo třeba doplnit či nějak vylepšit a na který se někdy během léta v rámci toho projektu o Středověku podíváme. Přidej, co uznáš za vhodné :-) zatim ahoj a měj se ;-) --Mozzan 19. 4. 2009, 19:24 (UTC)

Cau, tak jsem to zalozila, snad dobre. Pokud mas jeste nejake zduvodneni, tak ho tam hod. Pa --Bosquete 27. 4. 2009, 10:32 (UTC)

Ahoj, diky moc, zduvodneni je vyborne, nic lepsiho me nenapada.:)--Acoma 27. 4. 2009, 21:13 (UTC)

Třetí křížovka[editovat zdroj]

Ahoj. Libě kvituji, jak neúnavně (narozdím ode mě, kterej hrozně zlenivěl v poslední době) upravuješ třetí křížovou výpravu (hlavně díky za ty český zdroje, který já v ruce nikdy neměl ;), člověk do toho pomálu ani nechce zasahovat, aby Tě třeba editačním konfliktem nevyrušil :). Chtěl bych to s Tebou trošku zkoordinovat, respektive poprosit o dvě věci týkající se citátů; prosímtě, když nějaký přidáš, dej tam někam i poznámku, kdo ho vyslovil, (kroniku, konkrétního člověka), ono to jinak svítí na kilometr, že to v tý šabloně není (u tý dlouhý pomčky po samotným citátem) – já tyhle knížky jak říkám vůbec nemám, jinak bych neotravoval. Pak mě ještě zaujalo, u knížky od V. Hrochový Křížové výpravy ve světle soudobých kronik, tak má chybné ISBN (nesvítí totiž modře jako odkaz, asi takhle: ISBN 0-06-089908-5), ale já si hlavně myslím, že ta knížka by ho mít ani neměla, protože byla vydaná za bolševika (u nás se ISBN na knížkách objevuje až po listopadu), ale třeba se mejlim... Pěkný večer měj. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 4. 5. 2009, 20:35 (UTC)

Nechval mě.:) Pokud tam není autor citátu, tak jsem ho nedohledala.:( U tý Hrochový je starý ISBN z totáče. Juknu na to..) Měj se príma, chlapíku.:)--Acoma 4. 5. 2009, 21:03 (UTC)

P.S. ty francký šlapky mě strašně potěšily..)

Chválím rád, je-li zač ;) Teď bych měl jít v nejbližší době měl jít do knihovny, zkusím popátrat ještě po nějakých knížkách; napadlo mě, že by se povídání o české výpravě mohlo vydělit do zvláštní kapitolky, v Hrochový Křižácích v Levantě krátká kapitolka je a kdyby se k tomu přidalo něco Wetzkyho, tak by z toho mohlo vzniknout i něco exkluzivního pro českou wiki :)
Člověk může jen drbajíce se za uchem konstatovat, že romantičtí Francouzi si to uměli zařídit, kdyby tam veleli Rusové, tak ty by přivezli vagón Štipačovovy milostné poezie a šlapku jenom jednu :)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 5. 2009, 13:06 (UTC)
Něco z Wetzkyho je v Děpoltovi II., jukni na to.:) Povětrným ženštinám zdar.:) --Acoma 6. 5. 2009, 14:57 (UTC)

Ahoj. Tak jsem něco z Děpolta obšleh a dal do křížovky. Neváhej upravovat ;), Měj se hezky أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 8. 5. 2009, 18:23 (UTC)

Berenguela Kastilská[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Berenguela Kastilská. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku upravit alespoň do té míry, abychom jej mohli označit jako článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po měsíci se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Ragimiri 6. 7. 2009, 11:07 (UTC)

Portál Španělsko[editovat zdroj]

Moc Vás zdravím, Acomo, a posílám kytičku za portál Španělsko, kterým jste mi udělala opravdu velkou radost. -Oso 18. 7. 2009, 18:24 (UTC)

Není zač, rádo se stalo. Doufám, že od Vás zase bude nějaká šp katedrála.:)--Acoma 20. 7. 2009, 18:08 (UTC)

Kategorie:Cisterciácké kláštery ve Francii[editovat zdroj]

Ahoj, nechceš ty kláštery řadit podle abecedy a ne všechny pod k? Možná by to bylo přehlednější, --Podzemnik 16. 8. 2009, 16:10 (UTC)

ne možná, ale určitě.:) Dík.--Acoma 16. 8. 2009, 16:14 (UTC)

Zdravím (po delší odmlce). :-) Jak jste už zaregistrovala, tak jsem se opět pustil do PO I. ;-) V hrubých rysech je to z mé strany (a podle mého nejlepšího svědomí) dokončeno. Je mi jasné, že je tam velký prostor pro (drobná) vylepšení, ale k podstatě článku já osobně (subjektivně) už nemám co dodat. Z tohoto důvodu bych se Vás (jako člověka, kterého si pro jeho práci na wiki vážím) rád zeptal na Váš názor na ten článek, případně, zda podle Vašeho názoru by mělo smysl, se po určitých úpravách s tímto článkem pokoušet o DČ nebo NČ. Děkuji za jakýkoliv názor. (Čím kritičtější, tím lepší :-) --Saltzmann 25. 8. 2009, 21:42 (UTC)

Jste děsivě skromný.:) A naopak mě moc chválíte..) Odborník Emír bla bla tvrdí, že s emusí udělat delší úvod a dodat odraz v kultuře. Samozřejmě Vám s tím helfnu.:)--Acoma 26. 8. 2009, 15:11 (UTC)
Nikdy nechválím, když není důvod. :-) Díky moc za pomoc a krásné obrázky. Úvod zkusím napsat, odraz v kultuře bude trochu složitější (pokud by to mělo být jako u Emíra, ta stopa třeba v literatuře není tak výrazná, napadá mne aktuálně jen Vaňková... ;-) Ještě jedna prosba. Když tak koukám na článek, příjde mi, že pasáž Potomci a Genealogie je defacto duplicita. Zajímal by mne Váš názor, zda nechat, případně jak to upravut. (Mi osobně se víc líbi Genealogie, kde by se třeba doplnili manželé/-lky POI. dětí a Potomci by se mohli zrušit. Ještě jednou díky moc za všechno.--Saltzmann 27. 8. 2009, 07:05 (UTC)
Takže Úvod jsem napsal. Určitě, ale bude potřeba nějaké úpravy, protože jsem to psal "z fleku" bez literatury a všeho ostatního... Myslím, že dám i ten "odraz v kultuře", ale potřeboval bych pomoci se "zamodřením" některých osob. Historiky si spáchám sám, ale zůstávají Albrecht z Bogen, Albrecht Míšeňský, Ludvík Bavorský (1173-1231) apod. Pokud by se Vám do toho chtělo nebo víte o někom, kdo by byl ochotný, byl bych Vám vděčný. ;-) --Saltzmann 27. 8. 2009, 12:04 (UTC)
Jak vidím, tak se Emír vrhnul na Přemysla. Doufám, že to Přemysl přežije... ;-)--Saltzmann 27. 8. 2009, 12:41 (UTC)
Se zamodrenim pomuzu, na pahylky se snad zmuzu.:) Odraz nedam..:( Nic jsem nenasla, ale nemela jsem ted ani moc casu.:( --Acoma 28. 8. 2009, 11:44 (UTC)
Moc děkuji za pomoc a spolupráci. Zůstávám velkým dlužníkem. Ale možná dávám ještě jednou ke zvážení jednu věc. Smazala jste genealogii, což mi příjde trochu líto. Když se podívám např. na obdobné nejlepší články třeba v polské wiki, tak tam vždy genealogii nebo alespoň nějaký "vývod z předků" mají. pl:Henryk I Brodaty, pl:Mieszko I, pl:Filip III Habsburg, pl:Henryk II Plantagenet nebo pl:Mieszko II Lambert. Dokonce někteří to tam mají i s rodinou. Šlo mi spíše o to, zkusit najít nějakou podobu, která by vyhovovala, protože de facto v české wiki není mustr (oceněný článek) pro panovníky (nepočítám-li trochu specifické vládce křižáckých států). Duplicita by šla řešit různě, třeba infoboxem pro potomky, ale možností je více. Myslím, že Emír zcela nepochopil, co jsem měl na mysli, případně pokud pochopil, tak s jeho stanoviskem nemohu souhlasit a myslím, že by to bylo ochuzení článku. Viz ta polská wiki, kde se mi to docela (dost) líbí. Prosím nepochopte to jako kritiku toho, že jste to smazala. Já jsem Vám velmi vděčný za čas, který Přemyslovi věnujete, jen chci aby se nám opravdu podařilo "vytvořit" jakýsi mustr pro "panovnické články" a mi osobně by v tom mustru genealogie chyběla. Jsem zvědav na Váš názor a ještě jednou díky. --Saltzmann 28. 8. 2009, 23:34 (UTC)
V pohodě, tamto mi přijde moc obrovské, zabere to spoustu plochy a kolikrát je to nejrozsáhlejší část článku.:( Neumím dělat šablony, ale docela se mi líbí tohle pl:Filip III Habsburg, malé, stručné, elegantní...--Acoma 29. 8. 2009, 12:07 (UTC)

Jj. Přesně můj názor. Jako vývod předků by se tomu dala udělat i kapitolka někde za úvodem. Už jsem doplňoval nějaké refy (+jsem "spáchal" Petra Sommera), ale teď na nějakou dobu mizím... :-) --Saltzmann 29. 8. 2009, 12:28 (UTC)

Zdravím a mám poněkud OT dotaz. Zmiňujete SOUKUP, Pavel. Třetí křížová výprava dle kronikáře Ansberta. Příbram : Knihovna Jana Drdy v Příbrami, 2003. ISBN 80-86240-67-3. s. 116. Máte to? Dá se to někde sehnat (koupit)? Předem díky za odpověď. :-) --Saltzmann 30. 8. 2009, 21:12 (UTC)
Mám to.:) Ale nedám.:) Mají to i v knihovně na Mariánským, myslím. Jste vlastně z Prahy?:)--Acoma 31. 8. 2009, 17:39 (UTC)
Z Prahy opravdu nejsem. :-) Řekněme cca 320 km východním směrem? Co se týče knihy, tak jsem jim zkusil napsat, dá-li se ještě koupit. Jinak si ji někde půjčím a mrknu na ní... Vidím, že se Vám Mozzanova genealogie zalíbila... ;-) --Saltzmann 31. 8. 2009, 22:18 (UTC)
Odkud teda? Východ moc neznám.:( Nepište jim, ale rovnou zavolejte, na maily moc nefungují. V nejhorším existuje jiná varianta.:) Akorát je škoda, že knížka nemá rejstřík jmen a obrázky. Jinak je skvělá. Taj dejte vědět, jak jste dopadl a kdyžtak to nějak vymyslíme.--Acoma 1. 9. 2009, 06:16 (UTC)
Okres Opava. :-) A vy jste z Prahy nebo odkud? Knihovna se mi ozvala, takže jsem si už knihu objednal a těším se až příjde. :-) --Saltzmann 1. 9. 2009, 12:36 (UTC)
To je skvělý, tak to gratuluju. Okres Opava je pro mě konec světa, ale už se tím vysvětluje Vaše informovanost o Těšínsku atd. :) Já doufala, že jste aspoň z Olomouce, tam mají jednu zajímavou knihu v univerzitní knihovně... Tu v Praze nemaj. Přeju pěkné počtení a ne, že skončíte s Fridrichem v Saléfu.:)--Acoma 1. 9. 2009, 19:09 (UTC)

Vy jste neodpověděla. :-) Jste z Prahy? Nebo odkud? Jinak pro Slezsko mám samozřejmě slabost... ;-) Co potřebujete za knihu? Jsou různé knihovny a různé možnosti jak se k nim dostat... ;-) --Saltzmann 1. 9. 2009, 19:29 (UTC)

Z Prahy.:) A mám strašnou slabost pro Francii.:) Máte zkušenost s meziknihovníma výpůjčkama?--Acoma 2. 9. 2009, 15:20 (UTC)
Já jsem si to myslel. :-) Slabost pro Francii bohužel nemám... ;-( Zkušenosti mám bohaté... :-) Knihovna musí nabízet absenční výpůjčky, kniha musí být k dispozici k absenčí výpůjčce a pak se dá půjčit cokoliv a odkudkoliv. Stojí to 40 Kč (pokud za poslední měsíce nezdražili) a půjčuje se normálně (obvykle na měsíc, ale jde to i prodloužit, pokud ji zrovna nikdo nechce). Jakou knihu sháníte? Pokud to není tajné... ;-) --Saltzmann 2. 9. 2009, 16:15 (UTC)
děkuju za info. Jdu to zjistit. Tajný to je.:) Přeju hodně úspěchu z PO1.:)--Acoma 2. 9. 2009, 16:25 (UTC)
Škoda. :-( Já bych Vám to "neukradl". ;-) --Saltzmann 2. 9. 2009, 16:30 (UTC)
Pochybuju o tom, že by Vás zajímaly francouzský náhrobky.:)--Acoma 2. 9. 2009, 16:53 (UTC)

No, náhrobky mne zajímají, ale je pravda, že francouzské asi ne... :-) Ikdyž, kdyby pod ním ležel nějaký Čech? ;-) Chtěl bych přes víkend trochu zapracovat na POI. Snad se mi to povede. --Saltzmann 5. 9. 2009, 08:46 (UTC)

Ahoj Acomo, tak jsem udělal první pahýl(ek) :-) k jednomu z Přemyslových předků, ale co jsem koukal, tak na německé wiki je ten článek mnohem lepší. Já bohužel v němčině trochu pokulhávám... koukla byses na to prosím? :-) --Mozzan 5. 9. 2009, 09:08 (UTC)

Pokud nevadí, že sem lezu. Tak moc díky. --Saltzmann 5. 9. 2009, 09:17 (UTC)
Co by mělo vadit? :-) --Mozzan 5. 9. 2009, 09:19 (UTC)

Díky mockrát za Ludvíka :-) --Mozzan 5. 9. 2009, 11:10 (UTC)

Ludvík je super. Jen bych zvážil sjednocení Durynsko/Thüringen a pasáž Pravděpodobně roku 1122[1] se oženil s Hedvikou Hesenskou a Hedvičina ovdovělá matka Kunhuta se provdala za Ludvíkova mladšího bratra Jindřicha[2]. Tchýnino nové manželství zůstalo bezdětné, Jindřich Raspe byl roku 1130 zavražděn[3] a syn Giso V. zemřel také bezdětný roku 1137[4]. Roku 1137 se Ludvík stal i lantkrabětem hesensko-gudensberským. mi příjde trochu "nepřehledná". Já to chápu, ale nejsem si jist, jestli to pochopí i neznalý čtenář. Jinak ještě jednou moc díky Tobě i Mozzanovi. --Saltzmann 5. 9. 2009, 11:36 (UTC)

Jen malý dotaz, toto je překlep ? Olřich III. Sponheimský --Jowe 5. 9. 2009, 20:09 (UTC)

Ne, to je schválně... Samozřejmě, že to je překlep.:) Jak to zlikvidovat?--Acoma 5. 9. 2009, 20:14 (UTC)
Zlikvidováno  :-) --Jowe 5. 9. 2009, 20:17 (UTC)
AAAA, děkuji mockrát pane správče.:)--Acoma 5. 9. 2009, 20:18 (UTC)

Ještě jednou Přemysl Otakar I.[editovat zdroj]

Zdravím. Tak jsem (snad) konečně dopsal "Odraz v kultuře" a měl bych prosbu, jestli byste se na to (celé) koukla a případně napsala svůj názor na diskusní stránku ohledně nominace. Díky. P. S. Nechce se Vám ještě napsat (zamodřit) ten brabantský vévoda Jindřich a Ludvík Bavorský? ;-) --Saltzmann 13. 9. 2009, 22:28 (UTC)

neříkají Vám náhodou doma tyrane domácí???:)--Acoma 14. 9. 2009, 14:06 (UTC)
Nevím, to byste se musela zeptat doma (u mně) ;-) Mám na Vás ještě jednu prosbu... :-) Myslíte, že by šla přidat reference k Vámi přidané pasáži: Uvedená bankovka byla vypracována po konzultaci s doktorem Emanuelem Vlčkem... Nevím odkud jste čerpala a myslím, že by to asi mělo být ozdrojováno. Ještě jednou díky moc za veškerou pomoc. A abyste neřekla, tak Ludvíka jsem začal páchat sám... ;-) --Saltzmann 14. 9. 2009, 21:53 (UTC)
:)--Acoma 15. 9. 2009, 17:35 (UTC)
Jak jste dopadla s těmi francouzskými náhrobky? Mi křížové výpravy ještě nepřišly. :-( Budu to muset urgovat.--Saltzmann 16. 9. 2009, 21:55 (UTC)
Ani mi neodpovedeli na dotaz::( Asi maj jeste prazdniny.:( hezkej vecer. Drzim pesti s Ansbertkem.:)--Acoma 17. 9. 2009, 21:21 (UTC)

Na PO I. jsem upravil reference do třech sloupců. Jak se Vám to líbí? U MVS je potřeba to "objednat" ve Vaší okresní knihovně a oni to už pro Vás seženou (pokud se to někde v ČR absenčně půjčuje) --Saltzmann 17. 9. 2009, 21:35 (UTC)

Myslim, ze je to ok.:) A dekuju za radu.:) Mnoho zdaru.:)--Acoma 18. 9. 2009, 16:23 (UTC)
Tak křížové výpravy dneska došly. Už se těším, až se do nich začtu... :-)--Saltzmann 21. 9. 2009, 15:07 (UTC)
Škoda, že v nich nejsou obrázky a rejstřík.:(--Acoma 21. 9. 2009, 15:34 (UTC)

Jindřich I. Brabantský[editovat zdroj]

Ahoj, hodil jsem ti subpahýl na článek Jindřich I. Brabantský, kde jsi měla už hodně dlouho {{pracuje se}}. Doplň pár vět a bude to OK. --Harold 1. 10. 2009, 16:13 (UTC)

Václav II.[editovat zdroj]

Ahoj dodělám tyhle články po Tengryho a jdu na Vaška ;-) --Mozzan 19. 10. 2009, 21:17 (UTC)

Ok, beru na vedomi.:) Budes chtit helfnout????--Acoma 21. 10. 2009, 15:05 (UTC)
Ještě uvidim, podle školy a kolik mi zbude času... navíc znáš mě... rozsáhlejší článek mi zabere týdny, než ho napíšu O:-) Případně se ozvu, díky moc :-) --Mozzan 21. 10. 2009, 16:13 (UTC)

Hele, ještě přiberu Bosquete a Saltzmanna, ju? :-) --Mozzan 3. 11. 2009, 10:17 (UTC)

Záleží na Tobě.:)--Acoma 3. 11. 2009, 10:39 (UTC)

Zdravím a díky moc za zamodření. Přestože to vypadá, že jsem na PO I. trochu rezignoval, tak tomu tak není. :-) Sháněl jsem (sháním) 2 články od Kejře z ČSČH, abych mohl zcela překopat ty města. Věřím, že v příštím týdnu to konečně posunu do hlasování. :-)

Vidím, že se s Mozzanem chystáte na Václava II. :-) Velmi záslužné. Tak přeji hodně úspěchů. --Saltzmann 31. 10. 2009, 22:47 (UTC)

Chystá se spíš Mozzan, já se spíš tak plácám od ničeho k ničemu.:) Podařilo se mi tuhle nafotit Category:Sächsischen Weltchronik, ale nedaří se mi úplně identifikovat všechny postavy na obrázcích. Fotila jsem to na výstavě a ve spěchu, aby mě nepolapili hlídači. Nemáte náhodou tuchy o tomhle rukopisu?--Acoma 1. 11. 2009, 16:00 (UTC)

Čau, nevím, zda chceš ještě něco upravovat?--Bosquete 11. 11. 2009, 16:19 (UTC)

Jo, jo. Dala bych pryc ty zeny. Co myslis?--Acoma 11. 11. 2009, 16:52 (UTC)
Takhle je to pěkné:) Před tím se mi to zdálo takové zvláštní.--Bosquete 15. 11. 2009, 12:43 (UTC)
Dík za souhlas pani, psala jsem někdy v září do diskuze návrh na vyhazov žen a nikdo nic, tak jsem to udělala sama.:( Co teď děláš?--Acoma 15. 11. 2009, 13:12 (UTC)
Já ho nemám ve sledovaných, takže jsem se na stránku dostala náhodou. Ono se to tu stává často, jak lidé odcházejí nebo pokud to napsal někdo neregistrovaný. Ale koukám, že ty jedeš pořád dál, zase si si zapsala nový přírustek:) Já jsem teď dopsala článek o sestře poslední francouzské císařovny Evženie a pokud konečně dočtu knížky o ní (alespoň, že něco v češtině existuje:)), chystám se na článek. Ale nějak pořád nejsem schopná, ačkoliv už to konečně vypadá, že oči se spravily:D Na co se chystáš ty?--Bosquete 15. 11. 2009, 13:27 (UTC)
Seš dobrá, já ani nevím, která Evženie je.:) Chtěla bych zkompletovat středověké francouzské královny. Tak mě tak napadá, že Ty bys mohla udělat ty novověký.:) Co Ty na to? Zvládnou to očka? Že by byl ten seznam celý zaplněný...--Acoma 15. 11. 2009, 13:31 (UTC)
Seznamy mi jdou, to zaplňování je horší:) Není to tedy zrovna malý cíl, ale jistě to společně zmáknem:D Udělám určitě tu Evženii a za dodělání by stály i Marie Antonie (tedy Antoinetta, nikdá nevím, které t má zdvojené) a Marie Luisa, na ty knížky mám. U ostatních se pokusím něco zchrastit:), snad něco málo česky bude.--Bosquete 15. 11. 2009, 13:52 (UTC)
Aspoň pahýly.:) Když jdou seznamy, tak by ještě mohly bejt dobrý kastilský, aragonský a podobný královny...:) --Acoma 15. 11. 2009, 13:54 (UTC)
Tak pahýly by šly, to víš já mám vysoké nároky:) Tak uděláme francouzské a pak se vrhnem na další, ju?!--Bosquete 15. 11. 2009, 15:01 (UTC)
Príííma.:) A pozor na kukadla.:) A na záda.:)--Acoma 15. 11. 2009, 15:32 (UTC)
Každý máme něco, co?!:(--Bosquete 15. 11. 2009, 16:34 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Zdravím vás, chtěl bych vám poděkovat za snahu rozšířit článečky o francouzských králích :-) Sám jsem kdysi spolupřekládal ten kolektivní sborník Francouzští králové v období středověku a zamýšlel jsem, že se do králů jednou pustím i na Wikipedii. Ovšem času je málo a i tak mne spíš potřebují starořímské dějiny :-) Takže ještě jednou díky. Jirka O. 17. 11. 2009, 11:24 (UTC)

Neděkujte, rádo se stalo.:) já děkuju za to, že něco o nich tady vyšlo.:)--Acoma 17. 11. 2009, 11:29 (UTC)
Čau, hele nemůžeš z nějaké knihy po ruce zjistit (když se zaměřuješ na ty francouze), zda byl Jindřich III. Francouzský na ženský? Na francouzské wiki jsem si přečetla, že manželku měl rád a trávil s ní dost času, ale moje francouzština není na úplně skvělé úrovni, tak jestli jsem to nepochopila blbě, protože u nás se píše, že byl homosexual, což jsem slyšela ve filmu o Margot, ale v knížce to nikde nemám.--Bosquete 17. 11. 2009, 21:00 (UTC)
Je na mou knihovnu moc mladej.:(--Acoma 18. 11. 2009, 15:34 (UTC)
Smůla:(--Bosquete 18. 11. 2009, 16:14 (UTC)

Jedno velké vyznamenání :-)[editovat zdroj]

Jedno velké vyznamenání :-) (wikivyznamenání prvního stupně) za vždy ochotnou pomoc, za velký podíl na vylepšení a zamodření Přemysla Otakara I. a tím i na jeho úspěšné nominaci mezi NČ. A také za stovky založených článků s historickou tématikou a jejich soustavné vylepšování. Máte můj obdiv. Hodně úspěchů (nejen na wikipedii) přeje. --Saltzmann 19. 11. 2009, 14:26 (UTC)

Jezismarja, dekuju moc.:) --Acoma 21. 11. 2009, 19:59 (UTC)

Václav II.[editovat zdroj]

Tak jsme se s Mozzanem vrhli na toho Václava II. Kdybyste se chtěla přidat, připojit své připomínky nebo jakkoli pomoci, budete vřele vítána tady i tady. --Saltzmann 21. 11. 2009, 14:17 (UTC)

Rada.:)--Acoma 21. 11. 2009, 20:00 (UTC)

Zdravím kolego, kam Vám mám výhledově poslat ofocené básničky???:)--Acoma 22. 11. 2009, 17:56 (UTC)

Zdravím. Mne by spíše zajímalo, zda to stojí za to, případně jste nebyla zklamaná... Pokud je to dobré, tak asi nejjednodušší by to bylo poslat přes uschovna.cz nebo něco podobného. (Záleží také kolik toho je). --Saltzmann 23. 11. 2009, 22:23 (UTC)
Zdravím. Tak pořad ještě nevím, jestli ta kniha stojí za to. :-) Napůjčoval jsem si nějakou literaturu k Babenberkům a Wittelsbachům, tak jestli to moje chabá němčina zvládne, tak bych se chtěl o Vánocích na ně trochu podívat. --Saltzmann 1. 12. 2009, 13:32 (UTC)
Při té příležitosti se chci ještě zeptat. Píšete v Ludvíkovi I., že je pohřben v cisterciáckém klášteře Seligenthal, ale podle chytré knihy (kterou jsem si půjčil) tak by měl být pohřben v benediktínském klášteře ve Scheyernu. Proto se chci zeptat, odkud tu info o jeho pohřbu v Seligenthalu máte? --Saltzmann 1. 12. 2009, 22:48 (UTC)
Opraveno, kde jsem to sebrala fakt nevymyslím::) Za ofocení kniha stojí, za shánění ne.:) A netrpělive čekám na drby o těch dvou rodech.:) Mám prosbu - jak byste přeložil "Weitere Bauwerke"--Acoma 2. 12. 2009, 15:57 (UTC)

To je těžké takhle bez kontextu, snad "další stavby"? Ale jak říkám, důležitý je kontext (aspoň věta). Jinak to jste si vybrala na překlad opravdu dobrého němčináře... :-))) No drbů asi moc nebude, ;-) ale pokud to má němčina zvládne, chtěl bych trochu doplnit články Ludvík I. Bavorský (1173-1231) a Leopold V. Babenberský. Případně ještě nějaké další nebo něco nového (pahýlky) založit. Ta kniha o těch Wittelsbaších vypadá velmi zajímavě. Je to ideální zdroj pro wiki (na zakládání článků) a je to dovedeno až do 20. století, takže kdybyste někdy potřebovala Wittelsbachy, tak doporučuji. U nás asi nic lepšího neseženete... Takže myslíte, že byste mi tu ofocenou knížku mohla poslat? V těch Babenbercích jsou nějaké ukázky poezie (Vogelweide aj.), ale na překlad si netroufnu... (navíc by to byl "vlastní výzkum" :-) --Saltzmann 2. 12. 2009, 22:51 (UTC)

Pane výzkumníku, díky za tipy.:) Pošlu, ale nevím kdy a také na jaký email.:)--Acoma 4. 12. 2009, 15:40 (UTC)

Spolupráce na Vaškovi[editovat zdroj]

Ahoj Acomo, hele tu část v prvních letech Václavovy vlády, chceš to ještě nějak rozšiřovat? :-) Protože já jsem to vzal k sobě na pískoviště, že už to začnu během dneška vytvářet--Mozzan 5. 12. 2009, 14:10 (UTC)

Tak já myslím, že to klidně může "vznikat" na dvou místech a pak se to skloubí. Jen je potřeba abyste obě pískoviště aspoň trochu sledovali (a nepsali, co už druhý napsal).--Saltzmann 6. 12. 2009, 00:02 (UTC)
Nazdar pískovníci, právě jsem přišla z hospody.:) Budu to rozhodně sledovat.:) --Acoma 6. 12. 2009, 00:09 (UTC)
To si někdo žije. Člověk se tu moří s Václavem... ;-) --Saltzmann 6. 12. 2009, 00:48 (UTC)
Tomu se říká závist.:) Ale mrznu.:) Jak se máte?--Acoma 6. 12. 2009, 00:50 (UTC)
Přiměřeně věku a počasí... Takže může být hůř. ;-) --Saltzmann 6. 12. 2009, 00:51 (UTC)
Takže jako 100letý kmet a zima pod 30 C?:)--Acoma 6. 12. 2009, 00:52 (UTC)

Však píšu, že může být hůř. :-) Takže 100 ještě nemám (ale blíží se to každým dnem ;-) a teplota jen +23 C... --Saltzmann 6. 12. 2009, 00:55 (UTC)

Však to přijde.:) Hlavně, že nelezete při buřině do skříně a nezdrháte před kočkama.:)--Acoma 6. 12. 2009, 00:57 (UTC)
Co není může být... :-) I když raději ne. Mizím. Mějte se tu krásně. A můžete něco připsat k tomu našemu ailurofobikovi, když už na něho Mozzan kašle... ;-) --Saltzmann 6. 12. 2009, 01:01 (UTC)
Toho fobika mám ráda.:) Myslím, že Karel V. Frr má něco z jeho genů, jo ta dědičnost...:) Brou noc a bacha na Habsburky..) Jsou to strašný vykukové..( --Acoma 6. 12. 2009, 01:05 (UTC)

KAŠLE?! No to ti teda děkuju... prosimtě, mě přestal fungovat počítač... definitivně... už jsem ho chudáka delší dobu příšerně mučil, je přece jenom starej už 8 let a předělávanej snad pětkrát, takže už bylo jenom otázkou času, kdy se to nemehlo zhroutí... No každopádně to píšu ve Wordu na notasu a jakmile toho budu mít víc, připojim se přes druhej počítač a hodim to tam... prej že se na to vykašlal...tsss :-D --Mozzan 6. 12. 2009, 14:13 (UTC)

Hele, Mozzane, co mám dělat, když jsem našla svůj článek přebranej na nějakým serveru?--Acoma 6. 12. 2009, 14:19 (UTC)
1) zkontrolovat pod jakou licencí stredovek uvolňuje články
2) pokud není svobodná, dohodnout se s adminem stredoveku a vyvíjet nátlak (poslat adminovi toho serveru email s tím, že když to nestáhne, že bude žaloba)
3) případně se zeptat někoho, kdo se vyzná v autorským právu... Snad někdo tady ze správců by to mohl vědět... víc asi nepomůžu :-( --Mozzan 6. 12. 2009, 14:53 (UTC)
Děkuju mockrát.:) Ať Ti brzy běhá kompík.:)--Acoma 6. 12. 2009, 14:55 (UTC)
Mozzane však mne znáš... ;-) Jj. Na ty Toje části se těším. Ale nemysli, že tentokrát Ti to projde tak lehce jako u Bulharů, že to napíšeš jen ze čtyř zdrojů... ;-))) Jinak samozřejmě toho počítače je mi líto. --Saltzmann 6. 12. 2009, 16:24 (UTC)
Co se týče autorských práv, tak řeším obdobný problém. Jedny noviny skoro doslova obšlohly část mojí knížky (i s fotkou) a ani se nenamáhaly uvést zdroj. Jen se musím dokopat k tomu, abych jim napsal. Pokud bude problém, budu to asi řešit spolu s nakladatelstvím. Určitě dejte vědět, jak jste dopadla. Držím palce.--Saltzmann 6. 12. 2009, 16:24 (UTC)
Jaký knížky??? Držím pěsti! A čekám na ten email, kolego.:)--Acoma 6. 12. 2009, 18:22 (UTC)

Mojí knížky. ;-) --Saltzmann 6. 12. 2009, 21:43 (UTC)

Jinak byl jsem na tom Vlnasovi a Wihodovi. Wihoda říkal, že až výjde jeho recenze na "Přemyslovce. Budování státu" (nebo jak se to jmenuje Sommer-Třeštík-Žemlička), tak už nebude moci jezdit do Prahy... ;-) --Saltzmann 7. 12. 2009, 22:05 (UTC)

Štýrská rýmovaná kronika[editovat zdroj]

Zdravím Vás kolegyně. :-) S němčinou jsem na tom špatně a se středověkou němčinou jsem na tom ještě hůř. Rozhodně bych si netroufl na nějaký překlad. Ale zkuste se obrátit na Michala Svatoše (michal.svatos(zavináč)ruk.cuni.cz). V roce 1971 dělal diplomku na téma Tendence štýrské rýmované kroniky Otachera ouz der Geul a české rýmované kromiky tzv. Dalimila. I ta práce by možná šla ještě na UK dohledat. Jinak jestli se mohu zeptat, co děláte za práci? (aspoň tak to píší v tom mailu, který jste mi přeposlala-že chtějí kopii Vaší práce). Já bych měl také zájem... :-) Jinak jsem myslel, že ten můj mail jste chtěla kvůli těm Věčným Čechám... ;-) --Saltzmann 8. 12. 2009, 20:17 (UTC)

dekuju za kontakt na Svatose.:)--Acoma 9. 12. 2009, 16:10 (UTC)

Nevím, jak jste na tom s angličtinou, ale možná by vás zajímalo tohle Capetian France 987-1328 --Saltzmann 18. 12. 2009, 23:30 (UTC)

Moc děkuju.:) A přeju brou.:)--Acoma 18. 12. 2009, 23:32 (UTC)

Jindřich I. Meklenburský[editovat zdroj]

Zdravím Vás, narazil jsem na článek Jindřich I. Meklenburský který vypadá jako nedodělaný a je na něm již 17 dní umístěna šablona {{pracuje se}}. Nevím zda jste na ně nezapomněla. Nechci do něj bez Vašeho vědomí zasahovat ale chtělo by to z něj udělat aspoň standartní pahýl. --Jowe 21. 12. 2009, 14:06 (UTC)

Zapomněla.:) Děkuju mockrát.:) --Acoma 21. 12. 2009, 15:34 (UTC)

A co Klášter Zbraslav? :-) --Harold 27. 12. 2009, 15:58 (UTC)

Na ten ne, jenom byly vánoce..:--Acoma 27. 12. 2009, 21:43 (UTC))
Neslavíš náhodou i pravoslavné Vánoce? :-)) Články by neměly zůstávat tak dlouho s pracovními šablonami. {{Pracuje se}} se používá spíše na hodiny, případně jednotlivé dny, na déletrvající a komplexnější přestavbu se používá {{Ve výstavbě}}, ale ani zde by to dle mého názoru nemělo překročit dva týdny (zvlášť, když se v článku na první pohled nic neděje). --Harold 9. 1. 2010, 19:53 (UTC)
Slavím všechny vánoce.:) Jen honím moc psů najednou a do Zbraslavi se mi teď moc nechce.:) Toť celé.:)--Acoma 9. 1. 2010, 20:33 (UTC)
Vidím, že jste tu Zbraslav vzala z gruntu. :-) Pokud by Vám to mohlo pomoct (a pokud to neznáte), tak pár odkazů ke Zbraslavi je tady. Samozřejmě ne všechny z těch 33 odkazů se týkají kláštera, ale to už sama uvidíte a možná tam naleznete něco, co jste neznala. --Saltzmann 9. 1. 2010, 23:07 (UTC)

Upozornění[editovat zdroj]

Zdravím v novém roce a dovoluji si upozonit, že v zatimco v hesle Petr I. Bretaňský je v šabloně panovník uveden jako jeho nástupce Jan I. Bretaňský, tak v hesle Jan I. Bretaňský je uvedena jako jeho předchůdkyně Alice z Thouars. Asi něco bude jinak. :-) --Saltzmann 9. 1. 2010, 19:24 (UTC)

Já doufala, že to nějak vymyslíte. Na každé jazyk. mutaci je to jinak.:)--Acoma 9. 1. 2010, 19:25 (UTC)
:-) Já k tomu ale nic nemám. Na wiki jste přebornicí na Francii přece vy... ;-) Asi bych se ale držel toho, co je v té knize o Bretoňcích... --Saltzmann 9. 1. 2010, 19:34 (UTC)
Jste lump.:)--Acoma 9. 1. 2010, 19:41 (UTC)

Karel IV. a externí odkaz[editovat zdroj]

zdravím, všiml jsem si externího odkazu u Karla IV. a chtěl jsem se z pozice méně zkušeného zeptat zda není vhodnější hodit odkaz do literatury - pod externí odkazy chápu spíše ucelenou stránku která se tématem zabývá, je pravda že Lupáč není zrovna studnice faktických dat, tudíž by to chtělo ještě třetí škatulku, ale zkrátka bych se rád ujistil jak na to teda nahlížet.. (když hodím do literatury normální citaci tak mám o něco více informací aniž bych musel na stránku klikat) díky a pěkný večer :) --Skot 11. 1. 2010, 16:42 (UTC)

LUPÁČ Z HLAVÁČOVA, Prokop. Historia o císaři Karlovi, toho jména Čtvrtém, králi Českém : Též posloupný pořádek vůdcův, knížat a králův slavného království Českého. Praha: Kronberger, 1848. Dostupné online. 

Kolego zdravím a jistě Vás zklamu. Odborníkem na tohle je spíš kolega Saltzmann.:) Přeju príma večer.--Acoma 12. 1. 2010, 20:17 (UTC)
OK, stejně díky. O:-)--Skot 14. 1. 2010, 15:53 (UTC)
Rozhodně se nepovažuji za odborníka, ale když se podívám na WP:VAS a WP:VZ, tak přestože to tam možná není zcela jasně vyjádřeno, tak si myslím, že Staré pověstí české apod. nemůžeme považovat za autoritativní zdroj a jako takové namají v "literatuře" (alespoň podle mne) co dělat. --Saltzmann 14. 1. 2010, 16:58 (UTC)
Rozhodně nechci nějak za každou cenu rozporovat tenhle názor, ale WP:VZ podle mého se týká pouze zdrojů ze kterých je vhodné čerpat informace při psaní wiki článků, zatímco literatury se týká pouze WP:VAS kde zase z mého pohledu stojí jasně napsáno "Literatura - Tato sekce by měla odkazovat doporučenou literaturu v jiné než elektronické formě, ať už byla při tvorbě článku použita, nebo jen může čtenáři posloužit jako další zdroj informací. Literatura by měla být uvedena jako seznam s použitím citačních šablon" - z čehož vysuzuji že u mytologických či v mytologii se vyskytujících jevů/osob/událostí Staré pověsti české jsou "dalším zdrojem informací" - a o to cennějším že snadno dostupným.. --Skot 15. 1. 2010, 20:39 (UTC)

Pro info co vyšlo Gall anonym a co výjde České země za posledních Přemyslovců a v NLN. --Saltzmann 12. 1. 2010, 18:22 (UTC)

děkuju mockrát.--Acoma 12. 1. 2010, 20:18 (UTC)

P.S. kdy mám od Vás očekávat sponzorský dar na doplnění knihovny?:))

:-) Vám chybí jen peníze, mi kromě peněz začíná chybět i prostor (pro knihy)... --Saltzmann 12. 1. 2010, 20:53 (UTC)
To mně taky, začínám se pomalu zbavovat beletrie, abychom se nepropadli k sousedům.:)--Acoma 12. 1. 2010, 20:58 (UTC)

Mám drobný dotaz. Když jste taková "milovnice Francie", nemáte mezi svými knihami náhodou Dějiny Francie od George Dubyho? A pokud náhodou ano, nepíše se tam náhodou něco o Robertu II. Flanderském? --Saltzmann 13. 1. 2010, 00:35 (UTC)

Tu mi zatim Jezisek neprinesl.:(--Acoma 14. 1. 2010, 18:24 (UTC)
:-( Škoda. Budu se muset snažit sám... ;-) Ale Ježíškovi se nedívím. :-) Kam by přišel, kdyby Vám měl nosit takové drahé dárky... ;-) --Saltzmann 14. 1. 2010, 18:36 (UTC)
Přišel by na buben.:) Líbí se mi Váš Jassssomirgott.:) --Acoma 14. 1. 2010, 18:37 (UTC)
:-) Díky za pochvalu. Bohužel to přibývá pomalu, pořád jsem zdaleka nevyužil napůjčovanou německou literaturu. Navíc teď válčím na čtyřech frontách kromě Roberta a Jasomirgotta ještě Fridrich I. Barbarossa a Leopold V. Babenberský. Když všechno výjde, tak by mohla wiki časem mít 4 nové DČ... :-)
Já vím, písněte, až budete potřebovat projet překlepy a zamodřit linky atd.:)--Acoma 14. 1. 2010, 19:25 (UTC)

Příliš mnoho Komnenů[editovat zdroj]

Dobrý den, vznikl teď nějaký chaos v těch Izácích, pohleďtež: Izák Komnenos (1154) a Izák Komnenos ( 1154) Jirka O. 20. 1. 2010, 10:22 (UTC)

Já na to koukám..:) To je spíš na správce, ne? Víte si s tím rady?--Acoma 20. 1. 2010, 10:23 (UTC)
Mercy to už vyřešil :-) Mějte se pěkně. Jirka O. 20. 1. 2010, 10:25 (UTC)
Vy taky.:)--Acoma 20. 1. 2010, 10:26 (UTC)

Karel Dobrý[editovat zdroj]

Zdravím. Tím Karlem Dobrým mi děláte radost. :-) Už se na něj těším... --Saltzmann 20. 1. 2010, 19:25 (UTC)

Pořád čekám, kdy tam něco doplníte.:)--Acoma 21. 1. 2010, 17:53 (UTC)
Rád bych, ale aktuálně nemám co. Mohu jen stát v němém úžasu a žasnout nad rozsahem Vašich znalostí a bohatostí Vaší knihovny... Spíše jsem časem uvažoval o Robertovi I., případně Balduinovi V., VI., VII. Pokud mne do té doby nepředběhnete. ;-) --Saltzmann 21. 1. 2010, 22:15 (UTC)
Nepřehánějte.:) myslím, že nepředběhnu.:)--Acoma 22. 1. 2010, 16:18 (UTC)
V souvislosti s tím jeden malý indiskrétní dotaz. Jak jste na tom s francouzštinou? --Saltzmann 31. 1. 2010, 23:45 (UTC)

Čistě orientačně nechystáte (nechcete :-) si udělat Adélu Francouzskou, dceru Roberta II.? A ještě bych se chtěl zeptat. Pokud panovníky obvykle pojmenováváme podle území, kde vládli, nebylo by správnější Robert II. Normandský než Robert II. Normanský? Jen by mne to zajímalo. V literatuře se myslím vyskytuje obojí. Zdraví a na další Vaše články se těší. --Saltzmann 3. 2. 2010, 17:40 (UTC)

Zdravím a moc se omlouvám. Až dnes jsem zjistil, že jste mi poslala několik mailů. Bohužel na něj moc nechodím, takže mne tím pádem "minul" i ten Wihoda... Ještě jednou se moc omlouvám. Potřeboval jsem něco přeložit z francouzštiny, ale už je to asi passé (nebo jsem to zapomněl :-) A pamatujte si, že na boty jsem tady já a ne Vy! ;-) A ještě jednou díky za tu Adélu. A když už jsem u toho, nechcete si střihnout i článeček Theobald IV. z Blois? ;-) --Saltzmann 10. 2. 2010, 00:57 (UTC)

Kenotafy[editovat zdroj]

Ahoj, všiml jsem si tvých článků o savojských hraběnkách a zarazila mě jedna věc. Píšeš, že byly pohřbeny v Hautecombe a na obrázcích máš pak napsáno Kenotaf té či oné v Hautecombe. Ony jsou tedy pohřbeny jinde, že se jedná o kenotafy?? Za případné vysvětlení předem děkuji --Petr Losert 7. 2. 2010, 18:17 (UTC)

Hautecombe podlehlo francouzským revolucionářům.:( K obnově došlo v 19. století a z té doby pochází i ty kenotafy.:(--Acoma 7. 2. 2010, 18:24 (UTC)
A to ti revolucionáři vytahali ta těla a nikdo neví, kde skončila? Trochu morbidní. Děkuji za vysvětlení. --Petr Losert 7. 2. 2010, 18:25 (UTC)
Prosím. viz. http://www.123savoie.com/pic.php?idx=10536&siz=6&src=10549 PS. připomíná mi to osud Saint-Denis a opilé husity na Zbraslavi...--Acoma 7. 2. 2010, 18:32 (UTC)

Wikipedista I. stupně[editovat zdroj]

Protože už pár týdnů jste wikipedista I. stupně, tak připojuji gratulaci, přeji hodně úspěchů (nejen na wikipedii) a těším se na další články... --Saltzmann 28. 2. 2010, 00:22 (UTC)

Jindřich IV. Probus[editovat zdroj]

Ahoj, vadilo by ti, kdybych dal článek Jindřich IV. Probus do recenzního řízení na dobrý článek (v rámci projektu Slezsko) nebo máš nějaké závažné důvody proti? S pozdravy --Petr Losert 4. 3. 2010, 13:59 (UTC)

Zdravím, nejsem si jista, jestli na to má.--Acoma 4. 3. 2010, 20:01 (UTC)
Na dobrý článek po drobnějších připomínkách recenzentů (ty se najdou vždy) určitě má. --Petr Losert 5. 3. 2010, 06:45 (UTC)
Mno jak jsem tak na to koukal, chtělo by to možná menší úpravy (viz třeba ono převzetí vlády nad Vratislaví, Vladislav Vratislavský byl jen spoluvládce jeho otce Jindřicha III., takže po smrti JIII. se stal automaticky knížetem JIV. a Vladislav nadále působil jen jako spoluvládce/regent, dělo se tak na základě dohody mezi JIII. a Boleslavem II. Rogatkou při prvním dělení Vratislavska). Dám ti/Vám jednu radu ohledně Slezska - útvary ve Slezsku se neoznačují jako vévodství (i když latinský název Ducatus k tomu svádí), nýbrž knížectví (výjimkou je Opavsko, které se uvádí jako vévodství). Ony knihy Henryka Bara mluví sice o vévodství a vévodovi, ale jední se o překlady, v polském originále je tam slůvko Księstwo, což znamená knížectví. V české literatuře se pak plně používá kníže. S pozdravy --Petr Losert 5. 3. 2010, 20:39 (UTC)
Jinak citát ze Zbraslavské kroniky jsem nechal tak jak je i s vévodou, ono to vzniklo přímým latinským překladem z pasáže Mira namque divine ulcionis sentencia infra unius mensis spacium rex Ungarorum gladio trucidatus corruit, dux Wratislauie veneno interemptus periit et Zewischius, qui huius mali occasionem prestiterat, capite cesus dies suos morte miserabili terminavit. , jelikož jak jsem psal výše, v latině byli titulováni Dux a knížectví Ducatus, jen v české a polské historiografii se ustálil pojem knížectví (což by mělo být latinsky tuším že Principatus, ale ve středověku se to moc nepoužívalo) --Petr Losert 5. 3. 2010, 20:45 (UTC)
Petře, já se omlouvám, že Ti do toho zase kecám, ale proč nezkusíš oslovit přímo Wikipedista:Premek.bar? --Saltzmann 5. 3. 2010, 21:41 (UTC)
On nie jest Polak? Hm, tak už to chápeš s tím sekretářem? Každopádně já se držím svých koní Žáčka, Fukaly, Bakaly (čest jeho památce) atd. Ale zeptat se mohu (i když nemyslím, že to změní můj názor ;-). --Petr Losert 5. 3. 2010, 21:50 (UTC)
Tak Ti do toho raději nemám kecat? Chápu, že jsem asi někdy otravný, ale stačí říct... Tady máš jeho životopis. Polák (z Polska :-) určitě není a Polák z Česka (aspoň podle jména) také ne... Jj. Každý máme sboje koně. ;-) Já Wihodu, Jana, Knoze, aj. --Saltzmann 5. 3. 2010, 22:13 (UTC)
O Janovi mi ani nemluv, mi s ním vyhrožoval Antonín :D Jinak když jsem se díval na Přemysla Bara, bylo to v editačním okně, kde mám nevím proč omezené rozpoznávací znalosti, takže jsem si nevšiml, jestli byl Przemyslav nebo Přemysl. K tomu tvému kecání do většiny mých záležitostí máš zelenou, proto jsem po tobě chtěl, abys byl mým sekretářem ;-). Nevím proč, ale i v normálním needitačním prostoru mám omezené rozpoznávací znalosti, k tomu omezený přehled o Wiki, historii a o literatuře jako takové, vůbec nechápu, jak jsem to celkem bez úhony mohl doklepat až na zkušeného uživatele. Ale dost už, nebudeme plevelit slečně/paní Acomě její diskuzi. Jen tak mimochodem, dotaz u Přemka Bary byl položen (opět v mojí zmatené verzi), tak počkáme na jeho vyjádření (jestli se tu vůbec objeví, poslední editaci má z 17. ledna). --Petr Losert 5. 3. 2010, 22:27 (UTC)

Zdravím všechny Wikipedisty, kteří editují články o Slezsku ve středověku!

Dovolím si vysvěttlit některé nejasnoti ohledně Jindřicha Proba, titulatury slezských Piastovců a konečně mé vlastní osoby. Strašně rád bych editoval stránky nejen Jindřicha Proba, ale i jiných slezských Piastovců, ale nějak se mi nedosatává času. Jednak chodím do práce, mám rodinu a navíc dodělávám disertaci (Monarchie slezských Jindřichů). Takže pokud budu mít jen chvíli času navíc pustím se do toho. Nebo mohli bychom se domluvit, že bych Vám poslal text a Vy byste jej s mým svolením zeditovali ... :-) Jindřichu IV. Probovi věnuji v disertaci celou (vlastně ne jednu) kapitolu.

Co se týče termínů vévoda versus kníže. Ve středověkých slezských pramenech byla terminologie do jisté míry ustálená. Tzn. objevuje se dux Slesie, dux Opolie, nebo od druhé poloviny XIII. století dux Slesie et dominus Vratislavie, dux Slesie et dominus Glogouie apod. V lenních listinách ve XIV. stol. jsou slezští vévodové oslovování někdy jako princeps (ovšem pozor, tento termín ve starším středověku mohl označovat i vysoce postaveného velmože). Paseku v terminologii nadělaly překlady do národních jazyků počínaje od raného novověku. A tak máte od té doby v něm. Fürst, Fürstentum (kníže, knížectví) nebo Herzog, Herzogthum (vévoda, vévodství). V pol. převážilo ksiaze a ksiestwo. V české terminologii se setkáte s oběma variantami (kníže i vévoda), podle toho z jakého období je citovaný text, nebo podle preferencí autora. Já jsem se po dlouhém váhání přiklonil k poněkud puristickému hledisku a důsledně se držím doslovného překladu latinských pramenů. Je to dáno tím, že těžiště mé práce leží ve XIII. století.

Zatím tolik. Přeji pěkný den. Přemek Bar (skloňuje se Bar, Bara, Barovi atd. :-))) ) --Premek.bar 7. 3. 2010, 09:54 (UTC)

Děkuji za odpověď, já jsem si to tak nějak myslel. Ono je to stejné jako u českých "knížat", která se také vyskytují jako "Dux". Jenže je tu velký problém !!!! Wiki píší různí lidé a z toho vyplývá rozháranost titulatury. Já třeba používám výhradně kníže, podle českého vzoru panovníků. Vy zase vévoda. Z toho bude čtenář zmatený, že jednou je jeden kníže a podruhé je jiný (třeba jeho syn) vévoda. Proto bych byl pro diskuzi nebo hlasování (to upřednostňuji, není tak zdlouhavé), třeba na projektu Historie nebo na mém domovském projektu Slezsko. Nedělal bych to pod lípou, protože tam mají tendence se vyjadřovat i mimooborovčíci, kteří tak rozhodují jen na základě pocitu či náklonnosti k určitému wikipedistovi. Nicméně se titulatura sjednotit musí. S pozdravy --Silesianus 7. 3. 2010, 10:08 (UTC)

Zdravím. Článek Vám roste pod rukama do krásy. Až to doděláte, tak to nebude DČ, ale rovnou může jít do nominací na NČ. Ale mám jeden dotaz. Četla jste PROKOPOVÁ, Irena. Václav II. a založení zbraslavského kláštera. Historický obzor. 2001, čís. 12, s. 146-158. ? Píše tam o založení Zbraslavského kláštera, že to mohlo být docela jinak, než se uvádí a má tam i zajímavé argumenty. Myslím, že by to bylo zajímavé zapracovat do článku. Doporučil bych Vám i obrátit se přímo na autorku viz Wikipedista:Irena.Mor, ale mám obavu, že na Wikipedii už nechodí. :-( Pokud byste to neměla (článek) a měla o to zájem, mohu Vám to nafotit a poslat. Zdraví a hodně úspěchů přeje --Saltzmann 5. 3. 2010, 22:38 (UTC)

Dobrý večer lichotníku náramný, můj mail máte, na co čekáte???? Sem s tím článkem...--Acoma 5. 3. 2010, 22:39 (UTC)
Natolik mne myslím znáte, že víte, že (neoprávněně) nelichotím... A navíc pravda není lichocení. Článek se mi opravdu líbí a už vybírám vyznamenání, které Vám za něj připíchnu, až jej dokončíte (pokud mne někdo nepředběhne), protože připíchnout vyznamenání za takový článek, o to se ještě pár wikipedistů popere... ;-) Pošlu, pošlu, ale jestli se nebudete zlobit, tak až zítra (a doufám, že na to při svém stáří a skleróze nezapomenu)... --Saltzmann 5. 3. 2010, 22:44 (UTC)
Jste mladší než já (ať žije google), tak nezapomeňte!!! Bylo by to od Vás moc laskavé, moc by mi to helflo, to běhání po knihovnách občas vysiluje..) To víte stáří....:) --Acoma 5. 3. 2010, 22:47 (UTC)
Tak jsem přesvědčen, že na googlu se nikde můj věk nedovíte. A pokud usuzujete ze studia, tak studovat se dá i v pokročilém věku (třeba při zaměstnání viz můj případ). Já bych si opravdu s tím, že jste starší, nebyl až tak jist... Rozhodně jsem starší než Robert Antonín. :-) P. S. Jak se Vám líbí nový Robert Antonín? --Saltzmann 5. 3. 2010, 22:56 (UTC)
Antonín je taky mladej.:) Hrůza!:) Je príma, akorát mi chybí rejstřík.:(--Acoma 5. 3. 2010, 23:02 (UTC)
Souhlas Antonín je mladý, ale já jsem starý... ;-) --Saltzmann 5. 3. 2010, 23:07 (UTC)
Starý kecal, že?:)--Acoma 5. 3. 2010, 23:09 (UTC)
To taky. ;-) --Saltzmann 5. 3. 2010, 23:14 (UTC)
už googlujete, že???:)--Acoma 5. 3. 2010, 23:19 (UTC)

Článek jsem poslal. Omlouvám se za malé zpoždění, ale nějak mi to přes mail nešlo, tak jsem to poslal přes Uschovna.cz. Dejte vědět, jestli to v pořádku došlo. --Saltzmann 7. 3. 2010, 19:23 (UTC)

Dobrý večer pane "kolego", na mail se Vám moje díky nevejdou, tak aspoň takhle moc děkuju!--Acoma 7. 3. 2010, 20:09 (UTC)
Není zač. To jsou malé věci. Budu rád, když Vám to pomůže. --Saltzmann 7. 3. 2010, 21:04 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Ahoj Acomo, tak jsem při odpočinku od rešerše bibliografie pro seminárku prohlédl vyzanmenání a koukám, že už máš právo na Vyznamenání Wikipedisty I. stupně. Gratuluju ke zlatému puzzlu a těším se na tu Zbraslav. Měj se :-) --Mozzan 6. 3. 2010, 11:32 (UTC)

Hmm, děkuju tedy.:) Tobě i kolegovi Saltzmannovi.--Acoma 6. 3. 2010, 23:34 (UTC)

Zbraslavský klášter a Pracuje se[editovat zdroj]

Zamknout článek na tři měsíce šablonou {{Pracuje se}} odporuje duchu Wikipedie. Ta má být otevřena všem, bez ohledu na to, že zrovna soutěžíte o notebook. Ostatně i na té šabloně se píše ...určena pro krátkodobé užití v řádu hodin. --Tlusťa 7. 3. 2010, 22:06 (UTC)

Dobrý večer pane kolego,chci jen napsat dobrý článek a shánění literatury k tomu není zas taková sranda. Ten netbook si můžete nechat.:) Dobrou noc. --Acoma 7. 3. 2010, 22:10 (UTC)
Musím se Acomy zastat. Poslední editaci měla 30 minut před zmíněným "problémem" s Varan a její další editace následovaly poté v řádu minut. Takže je to editační konflikt a jeho jednoznačným viníkem je Varan, Předpokládám, že nezpochybníte, že 30 minut je méně než "řád několika hodin". Kdybychom chtěli být přesní, tak v šabloně se píše Prosíme, needitujte tento článek, dokud je zde tato zpráva, abyste se vyhnuli editačním konfliktům. V případě nutnosti vyhledejte v historii vkladatele a kontaktujte jej. Děkujeme. Nic z toho Varan neudělala. Naopak způsobila právě to, před čím má šablona chránit-editační konflikt. Ta narážka na netbook je pak ubohost. Nebože by z Vás mluvila závist? Lidé jako Vy jsou na Wikipedii určitě potřeba, ale tohle jste poněkud přehnal. --Saltzmann 7. 3. 2010, 22:19 (UTC)
Jenže ta šablona už tam straší snad dva měsíce, šablona pracuje se slouží pro případ započetí prací, aby se zabránilo editačnímu konfliktu nebo když člověk potřebuje nachvilku odběhnout/vypnout PC a musí tedy uložit progres. Když tam visí tak dlouho, pak se nemůžete divit, že přestane být respektována. Pro dlouhodobější úpravy je zde šablona {{ve výstavbě}}, která by v takovýchto případech měla být používána. --Silesianus 7. 3. 2010, 23:01 (UTC)
Ale vždyť o tom mluvím. Petře podívej se do historie, jednalo se o jasný editační konflikt. A co se týče té šablony, tak je to dikutabilní. Píše se tam, že po dvou dnech "nicnedělání" jí může každý odstranit, ale nepíše se tam nic o tom, že pokud se na stránce soustavně pracuje, tak by tam nemohla být několik dní, týdnů nebo třeba i ty dva měsíce. Jen pro zajímavost se podívej, jaky za ty dva měsíce udělala stránka pokrok viz [2] a to vše zásluhou Acomy. Navíc pokud Vám to vadilo/vadí, mohl kdokoliv (Tlusťa i Ty) Acomu případně upozornit/pokárat za nevhodné užívání šablony, mohl to vznést někde Pod lípou, vyvolat hlasování o změně šablony, o jejím upřesnění apod. Nevšiml jsem si, že by to někdo udělal. Navíc ne každý studuje, případně neví co s volným časem, aby mohl strávit na hesle třeba 2 dny a napsat ho v kuse. Navíc i tak je to problém. Není problém za pár hodit přeložit článek z en-wiki (u nás tak oblíbené), ale napsat původní článek z české literatury a opravdu si poctivě k tomu tu literaturu vyhledat (a nepsat to podle jedné knížky) to opravdu není záležitost několika hodin nebo dnů. Navíc příspěvek Varan nebylo nic převratného, ale víceméně jen přidání několika io... --Saltzmann 7. 3. 2010, 23:21 (UTC)
Jenže ta šablona je tam pernamentně. I v době, kdy na článku nedělala. Píše sice původní článek, ale tím užitím blokuje ostatní uživatele. Šablona by měla být použita jednorázově nebo v případě nutnosti na delší dobu v řádu hodin, 1 dne. Prostě v první editaci tam jen hodit šablonu pracuje se, provést druhou vlastní editaci textu a v ní odstranit šablonu. Jestliže si píše svůj článek dlouhodobě, má na to pískoviště. Já bych si taky nedovolil hodit současnou verzi Dějin Slezska do jmeného prostoru a poté tam hodil šablonu pracuje se a další 2 měsíce na tom pracoval. Takto se to nedělá. --Silesianus 7. 3. 2010, 23:31 (UTC)
Tak jsi to měl Acomě vytknout tehdy, kdy na tom nedělala a kdy tam měla šablonu, ne teď kdy na tom dělá. Stejně bys mi mohl vytýkat např. článek Robert II. Flanderský. A o tom, že je to šablona na 2 editace, tak to je Tvůj výklad, ale ze šablony to nijak nevyplývá... S tím blokováním to navíc není pravda. Každý může (podle šablony) kontaktovat Acomu a dohodnout se na dalším postupu. Nevšiml jsem si, že by to někdo udělal... Škoda, že tady (skoro) nikomu nevadí, že tady systémem Copy a Paste (i s chybami) vznikají články jako Dějiny Nizozemska... Shodou okolností je to taky "soutěžní článek"... --Saltzmann 7. 3. 2010, 23:41 (UTC)
Myslím, že tuto diskusi můžeme uzavřít - podle mého názoru opravdu jediným viníkem je varan. A varan se hrozně moc omlouvá - vážně jsem si šablony nevšimla, nechápu, jak je to možné, asi (totiž určitě) jsem měla náročný den... napravit to nemohu, tak ještě jednou prosím, přijměte omluvu; vážně, nejraděj bych se neviděla. Jen snad ještě, jak při svých nemnoha nových článcích nebo větších zásazích postupuji já: většinou nepíšu rovnou do wikipedie (od té doby, co mi sedl k počítači manžel, udělal, co potřeboval a počítač vypnul, když byl před tím pečlivě zavřel všechna okna - práce x hodin v háji), ale ve Wordu, do wiki zkopíruju a pak už jen udělám drobné nutné úpravy. Varan 8. 3. 2010, 07:26 (UTC)
Dobře se nám ty vzkazy překřížily :o)) Ošklivá jste nebyla ani v nejmenším, opravdu jsou na místě omluvy z mé strany! Jakkoli zde zazněly hlasy o tom, že šablona by neměla být u článku permanentně, pořád platí, že pokud jiný wikipedista nevydrží neo/upravit, má pořád možnost se s tím předchozím kontaktovat. No jo, pokud si ovšem všimne....mě to fakt hrozně mrzí, v tom článku je hodně práce (a hodně dobré). Varan 8. 3. 2010, 07:52 (UTC)
Jenže milá Acomo, když je tam šablona Pracuje se (mimo jiné je na ní napsáno použití v řádu hodin!!) dva měsíce v kuse, pak se člověk nemůže divit, že mu tam někdo začne rýpat. Toto asi nebyl případ varana, který článek nesleduje, ale už i já měl tendence opravit onen jeden řádek, který je z nějakého důvodu odsazený a v rámečku a pod ním je napsáno ??? Zkontrolovat!!! celý odstavec!!! (sic!!) Toto patří na pískoviště a né do výkladového prostoru wiki. --Silesianus 8. 3. 2010, 07:57 (UTC)

Myslím, že už stačilo. Acoma s Varan si to vysvětlily a to je hlavní. A jen pro info. Petře, 6 dní (2.3.-8.3.) Ti visela uvedená šablona na Seznam opavských vévodů a knížat aniž bys to jakkoli editoval. A taky jsi tím blokoval zájemce o případnou editaci... --Saltzmann 8. 3. 2010, 08:42 (UTC)

Vedle jak ta jedle, šest dní mi tam visí šablona Ve výstavbě, na které se píše Jste vítáni, abyste při této činnosti byli nápomocni vlastními editacemi. a Tato šablona je určena pro užití v řádu dní. nikoli šablona Pracuje se, kde je psáno Prosíme, needitujte tento článek, dokud je zde tato zpráva, abyste se vyhnuli editačním konfliktům. a Tato šablona je určena pro krátkodobé užití v řádu hodin. Vidíš ten rozdíl? --Silesianus 8. 3. 2010, 08:50 (UTC)
Srry, to jsem se přehlédl. Ale stejně to nic nemění na tom, co jsem už dříve napsal... --Saltzmann 8. 3. 2010, 09:53 (UTC)
Milý pane Loserte, děkuji za vysvětlení Vašeho pohledu na šablony. Uvítala bych tedy, kdyby k tomu byl vytvořen nějaký podrobný návod, na jak dlouho lze šablonu použít. Jestli Vás nebo kohokoli jiného trápí riziko, že by Zbraslav mohla snad získat nějaký netbook, tak toho bych se skutečně neobávala. A ještě mi to předhazovat, je opravdu trapné. Nejsem tak chudá, abych musela čekat na nějaké milodary, protože chodím narozdíl od některých do zaměstnání. Jen jsem chtěla napsat skutečně dobrý článek a ne jen nějaký pahýlek, pořád se tady řeší kvalita... A mimo to Zbraslav a Václav si to zaslouží. Mám se snad za tu snahu veřejně omluvit? Tak jdu pracovat na Zbraslavi, prosím ještě o shovívavost a trpělivost, protože mi již není dvacettři a nejsem dravá a velmi asertivní studentka a ani nestuduju historii a neumím latinsky. Přeju všem zúčastněným pěkný slunečný den.--Acoma 8. 3. 2010, 15:54 (UTC)
Milá paní Acomo. Na šabloně samé je to napsáno Tato šablona je určena pro krátkodobé užití v řádu hodin. Na to nepotřebujete být ani asertivní studentka a ani dokonce nemusíte studovat historii, abyste pochopila, že 2 měsíce není v řádu několika hodin. Pokud (vy/pře/z)pracováváte dlouhodobě nějaký článek (tím dlouhodobě myslím déle než týden), pak je běžná praxe hodit si to na tzv. pískoviště, tedy uživatelskou podstránku a do jmenného prostoru wikipedie ho dát, až když je dodělaný. Nemůžete si uzurpovat jeden článek 2 měsíce v kuse, protože na něm děláte. --Silesianus 8. 3. 2010, 16:32 (UTC)
Ale pane Loserte, kde je napsáno, na jak dlouho se může ta šablona použít? Vždyť na té stránce se furt pracovalo. Shánění literatury nebylo zcela jednoduché. Nehledě na to, že nechápu, proč Vás to tak trápí. Pokud jste tam chtěl něco napsat, tak Vám v tom přece nic nebránilo, stačilo se domluvit.:) --Acoma 8. 3. 2010, 16:39 (UTC)
Zde bych Vás odkázal na šablona diskuse:pracuje se#Jak dlouho se může pracovat? --Silesianus 8. 3. 2010, 16:55 (UTC)
...já myslela, že je tady tedy nějaké jasné nařízení. To nač mne odkazujete, je diskuze. Chápala jsem šablonu tak, že pokud se dva dny nevyvíjí na článku nějaká aktivita, je jasné, že se to sundá a zůstane tam paskvil. Většinou se tu ještě dělávalo to, že sundavající poslal autorovi echo, že ceduli sundá, ať s tím rychle něco udělá. Opravdu nečtu kdejakou diskuzi.

Uzurpování článku je opravdu silný výraz, protože tím, že je tam šablona, neznamená, že se článku nemůže nikdo dotknout a doplnit tam něco podstatného nebo jej přepracovat. Vždycky se lze domluvit. Celá tady ta diskuze se spustila poté, co jsem editovala a došlo k editačnímu konfliktu. Byla jsem vzteklá, protože jsem musela řešit v noci technické záležitosti, napsala Varanovi, ozval se místo ní Tlusťa a pak Vy, jako byste byli nějaká kárající autorita. Tlusťa je správce, ale nechápu proč Vy se tím trápíte. Proč se tady handrkujeme? Proč Vy se nehrabete ve svém Slezsku a já ve Zbraslavi?--Acoma 8. 3. 2010, 17:19 (UTC)

Princip --Silesianus 8. 3. 2010, 17:43 (UTC)
Tak si z principu zkuste napsat klášter Sedlec. Se spoustou literatury a refama. Teď vyšla zřejmě pěkná monografie. Byla bych zvědavá, za jak dlouho se s tím poperete... Co Vy na to?:) --Acoma 8. 3. 2010, 17:57 (UTC)
Já nevím, proč to převádíte do ublížené roviny typu - dalo to hodně práce, Vy jste nic neudělal, tak radši nekecejte. Jenže já vám nevytýkám, že sestavujete (podle mne zajímavý) článek, já vám vytýkám, že ho sestavujete v hlavním jmeném prostoru, a to, že zde stále visí nepřetržitě šablona pracuje se od 18. prosince loňského roku. Neměl bych problém, že se článek neustále obohacuje, proč proboha tam ale máte tu šablonu skoro 3 měsíce v kuse? Pokud Vám vadí, že Vám někdo zasahuje do článku, pak ho máte dělat na pískovišti, pokud Vám to nevadí, pak tu šablonu máte odstranit a vkládat jí tam jen před započetím skutečné editační práce. Pokud tam totiž ta šablona visí i ve chvílích, kdy zcela určitě na článku nepracujete (leda si tak doma pročítáte literaturu), je zcela jistě uzurpace, protože znemožňuje editaci ostatním editorům, zcela zbytečně podotýkám. BTW článek Polsko-sovětská válka jsem udělal do týdne (asi můj nejdelší článek, sice dva zdroje, ale je jen na ilustraci), na svém pískovišti a až pak jsem ho překopíroval do hlavního jmeného prostoru. Prostě slušnost by mi nedovolila tento článek nechat ve stavu rozdělanosti v HMP po tři měsíce... --Silesianus 8. 3. 2010, 18:12 (UTC)

Vy si myslíte, že jsem tušila dopředu, že se tím budu tak dlouho zabývat?:) To mě ani v duchu nenapadlo. Když se mrknete na "mé články" [které mě napadlo aspoň založit...:)], tak jsem se s tím nikdy takhle dlouho nemazala. Jdu se rejpat v architektuře,ať Vám ta strašná cedulka brzy zmizí. Neslušná --Acoma 8. 3. 2010, 18:22 (UTC) PS. těch zdrojů mám víc a bylo problematičtější je sehnat.:) Fakt nechcete napsat ten Sedlec?:)

1) neberte mě ve zlém, 2) vaší práce zde si vážím, 3) v tom případě je vhodnější pro dlouhodobé práce šablona Ve výstavbě (jak jsem snad už psal 3x, pracuje se se hodí jen opravdu pro ty krátké editace), 4) Sedlec neudělám, dělám na Dějinách Slezska (všimněte si, že na svém pískovišti ;-) a třeba na Seznam olešnických knížat (všimněte si použité šablony) 5) už vás nebudu prudit :D 6) po editačním konfliktu - asi si na vaši stránku hodím šablonu pracuje se, ať to nemusím psát potřetí (snad ne :) --Silesianus 8. 3. 2010, 18:37 (UTC)
Nu, ono je nakonec jedno, jakou šablonu člověk použije, protože je to o komunikaci mezi wikipedisty. V tomto případě to byla prostě náhoda, že se Varan přehlédla a to vedlo k této diskuzi, která stejně nic nevyřešila a spíš zkazila náladu. Šablona ve výstavbě mě osobně odrazuje od jakékoliv komunikace s autorem a problém s prací na pískovišti je, že je to sice vhodné pro nové články a subpahýly, ale pro úpravy stávajících je dost nevhodná. Takže pokud takový článek člověk dělá, nechce za tři týdny různých úprav na pískovišti zjistit, že článek má úplně jinou podobu a tak může začít znovu. V těchto případech bych osobně volila právě pracuje se, protože se může někdo ozvat, hele dal bych tam ještě tohle, jak si na tom a co myslíš?--Bosquete 8. 3. 2010, 20:23 (UTC)
To Bosquete: nelze než souhlasit.
To Acoma: díky za kytičku a milá slova na mé diskusní stránce.
To všichni: kdybych byla bývala věděla, co odstartuji, šla bych místo relaxace v podobě jakýchsi nepodstatných úprav náhodně nalezeného článku raděj čistit friťák (nejodpornější činnost, kterou znám)! No, my jsme si to s Acomou vysvětlily, řekla bych, že i všichni ostatní už řekli vše podstatné a teď už se víceméně opakují - a mám tak trochu pocit, že každý poslouchá jen sám sebe, ba dokonce leckde tuším i snahu mít vrch a poslední slovo. Přitom každý má svůj kousek pravdy - tak jako vždy a všude; a jako vždy a všude je možné si od toho druhého ten jeho kousek pravdy aspoň nějak přebrat. Konfrontační styl není můj šálek čaje - mám zkušenost, že když se diskuse v tomto duchu roztočí, nebere konce; a neprospěje ničemu. No, zabředla jsem kamsi, co ani náhodou nelze označit za věcnou diskusi a pokárá-li mne za to někdo, bude mít pravdu stoprocentní. Přesto všem hezký dobrý večer s wikipedií a zaslouženou dobrou noc. Varan 8. 3. 2010, 20:44 (UTC)
Úplný souhlas s oběma, asi jsem trošku ujel (ale nemám to prostě rád no). Tak se omlouvám a dobou noc. --Silesianus 8. 3. 2010, 21:41 (UTC)

Protože mi v poslední době nějak blbne e-mail, tak se chci zeptat. Posílal jsem Vám nějaké maily, dostala jste je? Díky za odpověď. --Saltzmann 8. 3. 2010, 20:30 (UTC)

Já jo, ale Vy ne.:) Nechcete radši gmail.com?:)
No já poslední mail od Vás dostal 22. 2...--Saltzmann 8. 3. 2010, 21:09 (UTC)
To mě nijak nepřekvapuje.:) Prý ho máte plný. Asi Vám píšou všechny fanynky z wikipedie a okolí..) nebo všichni správci?:) --Acoma 8. 3. 2010, 21:17 (UTC)
Fanynky nemám (natožpak na wikipedii ;-) a správci mi (naštěstí) zatím nepíšou... Ale ono to příjde. --Saltzmann 8. 3. 2010, 21:31 (UTC)

Tak ať jsou to radši ty fanynky a fanoušci. Mám toho za dnešek plné brýle. Mohu Vás nesměle požádat o korekturu?:) --Acoma 8. 3. 2010, 21:42 (UTC)

Klidně i směle ;-) Samozřejmě se na to podívám. Dopředu upozorňuji, že ačkoliv článek patří k tomu nejlepšímu, co v poslední době na české wiki vzniklo, tak já jsem náročný hodnotitel a těch připomínek asi bude dost. ;-) Jestli to nebude vadit, tak se na to ale podrobněji podívám až v následujících dnech. Na první pohled. Chtělo by to rozšířit úvod, zkuste pouvažovat, jestli se Vám nechce udělat nějaký "infobox klášter" podle Šablona:Infobox a pak bych na Vašem místě zkusil pouvažovat o trochu jiném rozčlenění textu. Příjde mi, že teď je to trochu nelogické. "Královské založení" je v úrovni nadpisů teď nadřazeno "Husitskému obrazoborectví", ale třeba i "Architektuře" apod. (proč?). Myslím, že to jsou nejdůležitější body (podle mne) a později přidám už jen nějaké drobnosti. Ještě jednou klobouk dolů před Vámi. Dala jste si tím dárek k MDŽ (pokud to teda slavíte)... Pro info. Mail plný není, ale asi Vám budu muset dát jiný, když už mne stejně máte progooglovaného... ;-) --Saltzmann 8. 3. 2010, 22:31 (UTC)
Díky moc za toho Theobalda... :-) --Saltzmann 10. 3. 2010, 20:27 (UTC)
ještě není zač.:)--Acoma 10. 3. 2010, 20:33 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Děkuji za vyznamenání, ale zejména za zasvěcené doplňky. --Tom 8. 3. 2010, 21:18 (UTC)

Není zač.:) Nechcete jich "spáchat" víc? --Acoma 8. 3. 2010, 21:35 (UTC)

Zdravim, koukal jsem na Vaši snahu u Zbraslavského kláštera. Nechce te ho strčit do recenze a získat tak další náměty na jeho vylepšení? Mohl by se tak stát Dobrým nebo Nejlepším.--Juan de Vojníkov 10. 3. 2010, 09:22 (UTC)

Taky zdravím, děkuju za podnět, zvážím to.:)--Acoma 11. 3. 2010, 19:33 (UTC)

Zbraslavský klášter[editovat zdroj]

Pomalu se na to začínám dívat a drobně upravovat. Pokud je něco podle Vás úprava k horšímu, klídně to vraťe zpátky. Pár věcí, kterým trochu nerozumím. Někde píšete o bílých bratřích a někde zas o šedých mniších. Zkuste popřemýšlet ještě o tom úvodu. Trochu mi tam nesedí Do dnešních dnů se vlivem válek a zubu času z významného opatství dochovalo pouze pár kostí a úlomků kamene. (hlavně ty kosti) Chápu co chcete říct, ale nezdá se mi to nejšťastněji formulováno. Jinak ještě dějiny "kláštera" de fakto končíte rokem 1910. Možná by nebylo špatné přidat 1-2 věty o tom, co bylo potom a co je tam dnes. Infobox je super! --Saltzmann 13. 3. 2010, 17:19 (UTC)

Dobrý den, děkuju za podněty. Za infobox může Mozzan.:) Mrknu na to. --Acoma 14. 3. 2010, 11:45 (UTC)
Já vím, viděl jsem ho na Mozzanovém pískovišti... ;-) --Saltzmann 14. 3. 2010, 11:47 (UTC)
Jak Vy to všechno stíháte sledovat?:)--Acoma 14. 3. 2010, 11:48 (UTC)
Když máte ve sledovaných cca 2.000 stránek... ;-) Co dělá Riley-Smith? ;-) --Saltzmann 14. 3. 2010, 11:57 (UTC)
) Nebojte, myslím na něj.:)--Acoma 14. 3. 2010, 12:09 (UTC)

Malá předjarní kytička a velká gratulace (a poděkování) za nový DČ Zbraslavský klášter. I když tam možná ještě jsou nějaké drobnůstky, nic už (podle mne) nebrání DČ. Ještě jednou gratuluji, je to krásná práce. --Saltzmann 14. 3. 2010, 16:25 (UTC)

Připojuji se ke gratulaci. Také jsem tím trochu hýbal, našel jsem citát bez reference (vyznačeno šablonou). Hezký den,--Ioannes Pragensis 14. 3. 2010, 20:49 (UTC)

Pánové, nezbývá mi než poděkovat.:)--Acoma 15. 3. 2010, 14:29 (UTC)

I já bych se přidal ke gratulaci, článek je pěkný a šablona tam už nestraší ;-). Gratuluji --Silesianus 15. 3. 2010, 14:31 (UTC)

Hmmm, toho bych si měla obzvláště považovat, že?:)--Acoma 15. 3. 2010, 14:35 (UTC)

No nevidím nějaký extra důvod, proč byste si toho měla extra považovat. Spor mezi námi byl jen o šablonu, nikolivěk o vaši práci či nedejbože přímo o vás. --Silesianus 15. 3. 2010, 14:58 (UTC)

To byl vtip.:)--Acoma 15. 3. 2010, 15:22 (UTC)

Aha, v tom případě jste měla použít šablonu {{subst:vtip}}, jinak jsem mimo. Tady na wiki si nikdy nemůžete být jist(á). Uff, už mě to prostředí tady zmáhá. --Silesianus 15. 3. 2010, 15:32 (UTC)

Vždyť víte, že šablony nejsou moje silná stránka.:) --Acoma 15. 3. 2010, 15:33 (UTC)

;-) Každopádně jsem se chtěl zeptat, co bude teď? Klášter Sedlec? ;-) -Silesianus 15. 3. 2010, 15:35 (UTC)

Vy ho nenapíšete?:)--Acoma 15. 3. 2010, 15:41 (UTC)

Bohužel ne, teď mám tolik rozdělané práce na všech frontách, že nestíhám psát ani domácí úkoly ;-) --Silesianus 15. 3. 2010, 15:58 (UTC)

Děkuji Vám za první informace v článku Fundace. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Sevela.p 17. 3. 2010, 14:27 (UTC)

Nerad zase otravuju, ale vidím, že jsi včera udělala klášter v Sedlci. Škoda, chtěl jsem o něm dneska napsat malý pahýlek ;-). S pozdravy --Silesianus 24. 3. 2010, 08:15 (UTC)

Hmmm, teda milý pane, tak já Vám to vyfoukla.:)To mě náramně mrzí.:) Třeba byste si to mohl vynahradit nějakým jiným kláštýrkem někde ve Slezsku.:) Přeju Vám príma den. --Acoma 24. 3. 2010, 15:47 (UTC)

Rozcestníky[editovat zdroj]

Ahoj, mohla bys prosím u zakládaných rozcestníků nechat prázdnou položku pro shrnutí editace? Když ji nevyplníš, ve změnách se objeví přímo tvar, na který je redirektováno, zatímco psát do shrnutí Totožní má velkou vypovídací hodnotu (kdyby to byli bratři, asi by se nedělal redirekt). To jen taková drobnost. S pozdravy --Silesianus 31. 3. 2010, 14:25 (UTC)

Petře, promiň, jsem natvrdlá, asi nechápu nějaký vtípek.:) Takže to do přesměrování psát nemám slovo totožní? Prosím, polopaticky.:) --Acoma 31. 3. 2010, 14:29 (UTC) PS. teď koukám na Tvé Luďáky - má to být tak?
Eh, jedno takové zamyšlení a už z něj mám dvě editace :D (pak se nelze divit, že moje editace v HJP tvoří pouze 58% všech že...) Jen že při vytváření rozcestníků by jsi shrnutí editace měla nechávat volné, a to ne z důvodu nějaké závažné chyby či nějakého závazného pravidla, ale jen kvůli user friendly prostředí. Prostě v posledních změnách a koneckonců i v historii se při nevyplnění Shrnutí editace zobrazí přímo stránka, na kterou rozcestník odkazuje. V podstatě se nic neděje, ale vzhledem k tomu, že Shrnutí - totožní má nulovou vypovídací hodnotu tě prosím o toto. --Silesianus 31. 3. 2010, 14:46 (UTC)

Dobrá tedy.:) Snad to moje dutá hlava udrží.:) Přeju fajn den.--Acoma 31. 3. 2010, 14:49 (UTC)

Anebo ne, ono to je v podstatě jedno... Jen jsem na to narazil při prohledávání tvých posledních příspěvků. Ale je to opravdu taková triviálnost, že ani nevím proč jsem to psal (snad snaha dostat se na wikipedistu II. stupně ;-). --Silesianus 31. 3. 2010, 14:53 (UTC)
To chceš říct, že pokud rozcestník odkazuje třeba na deset lidí, pak když nechám volné pole shrnutí editace, můžeš někde vidět kam všude odkazuje? V posledních změnách i v historii se přeci objeví pouze několik prvních slov textu, ne? --Bosquete 31. 3. 2010, 15:04 (UTC)
VEŘEJNÉ PROHLÁŠENÍ - WIKIPEDISTA:SILESIAN JE NAPROSTÝ VŮL A VŮBEC MU TO NEMYSLÍ

Myslel jsem samozřejmě redirekty, moje blbost. --Silesianus 31. 3. 2010, 15:08 (UTC)

Vůl jistě nejseš.:)--Acoma 31. 3. 2010, 15:13 (UTC)
Hehe, tak teď už je mi to jasné. To se stává, nemusíš si sypat popel na hlavu:)--Bosquete 31. 3. 2010, 15:24 (UTC)

Klášter[editovat zdroj]

Když už jsem v tom psaní, tak mě napadlo, zda byste nebyla ochotná v rámci svých cisterciáckých klášterů udělat článek Jindřichovský klášter, pp. Klášter Jindřichov. Děkuji --Silesianus 31. 3. 2010, 15:35 (UTC)

Výhledově by to myslím šlo, ale teď musím jít vařit večeři. Máte k němu nějaký vztah???:)--Acoma 31. 3. 2010, 15:38 (UTC)
Jistě, že k němu mám vztah. Vizte Jindřich I. Bradatý. Obzvláště je zajímavá kronika Kniha Jindřichovská zde, jakožto důležitý pramen pro prvotní slezské Piastovce. To s tou večeří bylo vtipné, samozřejmě jsem to myslel v průběhu vašeho časového plánu. Tz. zítra... :D --Silesianus 31. 3. 2010, 15:45 (UTC)
Sice je to OT a i trochu jiný klášter, ale kdy posunete Zbraslav do hlasování? Docela se těším, až jí dám hlas. :-) --Saltzmann 31. 3. 2010, 16:56 (UTC)

Dobrý den pane kolego, musím to znovu přelouskat a taky vyzkoumat, jak se to posunutí technicky dělá.:) Hezké velikonoce.:)--Acoma 2. 4. 2010, 16:36 (UTC)

Ahoj, zase já (ne, opravdu jsem se do Vás nezamiloval, ale už tu píšu častěji než kolega Saltzmann ;-). Všiml jsem si, že jste dělala úpravy v článku Guillaume II. des Barres, které byly revertovány. Teď jsem ten článek trochu wikifikoval, jen by to chtělo slohovou a faktickou úpravu, tak kdybyste se na to ve chvilce volna mrkla. Děkuji --Silesianus 1. 4. 2010, 21:02 (UTC)

PS: Případné reverty ze strany uživatele Magister Dei Gratia (nomen omen) by se "řešily" antireverty, článek je sice volné dílo autora, ale musí splňovat určité standardy wikipedie.

Zdravím Romeo, tak jsem s tím něco vyvedla, snad to vydrží déle než do příští návštěvy prvotního autora. Přeju mnoho pahýlků slezských žen.:)--Acoma 2. 4. 2010, 16:30 (UTC)
Jojo, všiml jsem si, dovolil jsem si pár typíček. Jinak pokud to bude Učitel z boží vůle revertovat, máte tu revertační válku (ale myslím, že by byla podpora oné provedené wikifikace spíše než originálu). No slezské ženy, nevím nevím. Musím se přiznat, že články jsem zakládal (a zakládat budu) podle rejstříku oné v článcích citované knihy (Fukala), takže zrovna mi to vyšlo na všechny ty Alžběty a Anny (vedle toho taky Albrechta III. Achilla, který by potřeboval "něco málo" dopsat). Teď jsem se dostal k B, to zas bude Barbor :D. Tak ahoj Julie --Silesianus 2. 4. 2010, 16:35 (UTC)
PS:Trávit se kvůli vám nehodlám :D.

Škoda, byli bychom jistě na první stránce bulváru - dva wikipedisté se otrávili z nešťastné virtuální lásky.:) Užijte si velikonoce..) --Acoma 2. 4. 2010, 16:37 (UTC)

Jindřich I. Šampaňský[editovat zdroj]

Hoj, opravdu bylo moudré odebrat číslovku od Jindřicha I. ze Champagne? -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Silesianus (diskusepříspěvky) (který, ač mlád, trpí demencí)

Zdravím Vás Velký bratře Romeo, Jindřich si neříkal první a jeho současníci mu taky tak neříkali, možná tak třetí hrabě ze Champagne.:) Takže mi přijde lepší tam ve francouzštině nechat jeho přízvisko než novověkou číslovku. Podle té ho najdeme v české wikině a pak už přeci není nutná.:) Mějte se príma, Romeo.:)--Acoma 8. 4. 2010, 07:55 (UTC)

Gratulace[editovat zdroj]

Gratuluji k Nejlepšímu článku Zbraslavský klášter a uděluji ti za něj (a nejen za něj) Řád divčího copu. S pozdravy --Silesianus 25. 4. 2010, 17:29 (UTC)

"Romeo", děkuju.:)--Acoma 25. 4. 2010, 17:50 (UTC)

Zbraslavský klášter[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 1. stupně („Železná hvězda kvalitního wikipedisty“)

Ahoj Acomo, zdravím a gratuluju k parádnímu článku, který se tímto dostal mezi nejlepší. :-) A za vynikající práci, smím-li být tak smělý :-))), tu máš ode mě hvězdičku aneb wikivyznamenání 1. stupně. Měj se a přeju pěkný zbytek víkendu. :-) --Mozzan 25. 4. 2010, 17:41 (UTC)

Trochu hodně vyznamenání, ale gratuluji k oběma... ;-) --Saltzmann 25. 4. 2010, 17:43 (UTC)
Jj, zaslouží si je obě ;-) --Mozzan 25. 4. 2010, 17:44 (UTC)

Pánové, děkuji pěkně.:)--Acoma 25. 4. 2010, 17:50 (UTC)

A já se taky připojuju k chvále za tento skvělý článek :) Mountleek 10. 5. 2010, 13:37 (UTC)

Děkuju.--Acoma 10. 5. 2010, 13:40 (UTC)

Duncan II. Skotský[editovat zdroj]

Bývá(lo?) dobrým zvykem při přejmenování článku upravit i články, které na původní článek odkazují Duncan II. Skotský vs. Duncan II. JaT 5. 5. 2010, 12:12 (UTC)

Dobrý den kolego, máte u mě velké uznání za všechny ty krále a mám pro Vás "lukrativní" návrh. Co předejít tomu, co jsem napáchala tím, že těm skotským králům budete všem dávat skotské "příjmení" a ne jen některým. Pak mě to nebude svádět k přesunům a nezpůsobím nějaké technické nesrovnalosti..) Přeji príma den (takhle je asi ve Skotsku..) --Acoma 5. 5. 2010, 15:28 (UTC)
Příjmení Skotský dávám tam, kde je možnost kolize s jinými, podobnými jmény králů. Duncan a např. i Malcolm se vyskytuje málo a proto, bych zatím neviděl důvod tam dávat příjmení Skotský. Až se na cs:wiki objeví článek s podobným jménem, pak by bylo vhodné to vyřešit rozlišením, např. použitím rodového nebo státního příjmení. JaT 5. 5. 2010, 18:07 (UTC)
Koukala jsem, že na původní wiki to příjmení mají.--Acoma 5. 5. 2010, 18:21 (UTC)

Tak jste mne s tím Balduinem předběhla. Mi to vždycky dlouho trvá... :-) Všiml jsem si, že přidáváte (naposledy u Roberta I. Flanderského) "kategorii Henegavové". Chtěl jsem se zeptat. Ten název Henegavové máte podložený nějakou literaturou? Díky za odpověď. --Saltzmann 7. 5. 2010, 15:54 (UTC)

Druhá varianta by byla Hainautové?--Acoma 7. 5. 2010, 16:10 (UTC)
Nerad se pletu do diskuze, ale pokud to není přímo z literatury (Henegavové), pak by byl přirozenější název Henegavští (viz třeba Nasavští). --Silesianus 7. 5. 2010, 16:18 (UTC)

OK..)--Acoma 7. 5. 2010, 16:33 (UTC)

Neposlouchejte Petra... ;-) Mi jde o něco jiného. Literatura zná nějaký rod Henegavských (či Henegavů)? Já to nevím , proto se ptám. En:wiki nic takového nezná, proto se ptám na tu literaturu. Já si tím totiž nejsem vůbec jist a mám o tom jsité pochybnosti. Mrkněte na en:wiki. Ta zná kategorie "House of Flanders" a jako její podkategorie "House of Boulogne" a "House of Hainault". Ale i kdyby literatura Henegavy znala (neříkám, že jsem nějaký znalec flanderských dějin), tak mi uniká smysl zařazení Roberta I. Flanderského... --Saltzmann 7. 5. 2010, 16:40 (UTC)
Anglická to zná, a to pod názvem House of Hainaut. Hainault je francouzsky, Hennegau německy, česky Henegava a Henegavsko (i v literatuře) --Silesianus 7. 5. 2010, 16:47 (UTC)

Nebo [3]. Přemýšlím o literatuře...--Acoma 7. 5. 2010, 16:52 (UTC)

Prosim Vás čtete mne? Opravdu čtete co jsem napsal? Mrkněte na en:wiki. Ta zná kategorie "House of Flanders" a jako její podkategorie "House of Boulogne" a "House of Hainault". Já o tom vím! Navíc opravdu bych si připadal trochu trapně, když jsem tady založil několik článků henegavských hrabat, abych nevěděl že Hainault=Henegavsko... Ale napiště mi co má Robert I. Flanderský společného s Henegavskem. Navíc je to trochu složitější. Habsurkové, když začli vládnout ve Španělsku, taky byli pořád Habsburky a nestal se z nich nový rod. Takže proto bych to chtěl mít podložené literaturou, protože podle mne se jednalo o jeden jedinný rod flanderských hrabat, (pro mne) neznámého rodového jména (pokud nějaké měli). --Saltzmann 7. 5. 2010, 17:02 (UTC)
No když víš, že existuje Category:House of Hainaut, tak proč píšeš, že en.wiki nezná Henegavské? Jinak si hlavu nelámej, samozřejmě že tě čteme, si myslíš, že tu jen tak tokáme jak Romeo a Julča? :D --Silesianus 7. 5. 2010, 17:07 (UTC)
Nějak se nemáš k té odpovědi na Roberta I. :-) Kdybys pořádně četl, tak víš, že to vím... ;-) Je otázka, zda-li se dá House of Hainaut znamená to samé co "rod henegavských". Kromě toho Balduin IX. Hengavský byl z rodu Henegavských nebo Flanderských... ;-) --Saltzmann 7. 5. 2010, 17:15 (UTC)
Kdo je Robert I.? ;-) --Silesianus 7. 5. 2010, 17:24 (UTC)
Jestli to byl pokus o vtip, tak jsem ho nepochopil. :-( Ale chápu, že raději diskutuješ než tvoříš... ;-) --Saltzmann 7. 5. 2010, 19:13 (UTC)
Myslím, že mých 350 článků a přes 8 000 editací mluví za sebe ;-) --Silesianus 8. 5. 2010, 09:00 (UTC)
Je potřeba taky vidět, kolik z těch editací tvoří diskuse, že. A taky není článek jako článek. :-) --Saltzmann 8. 5. 2010, 09:56 (UTC)
Diskuze tvoří cca 1 100 položek, editací v hlavním jmeném prostoru zas 4 500, na článcích jako SMS Goeben, Polsko-sovětská válka či Seznam německých vyznamenání nebo Seznam opolských knížat nevidím nic špatného, ostatní jsou kratšího ražení, ale snažím se vytvořit aspoň encyklopedická hesla se základními údaji (smrt, funkce, rodina), které se budou v budoucnu rozšiřovat (náhodou třeba dva moji poslední Karel I. a II. z Minsterberka zas nejsou úplné minipahýlky). V prvé řadě se soustředím na rozšiřování pokrytí hesel, pak až na případný další rozmach obsahu hesel samotných (aneb když čtu knihu a narazím na zajímavý údaj, který bych chtěl doplnit, tak nemůžu, protože daný tu nemá heslo, čemuž bych chtěl zabránit a aspoň ty slezská knížata nějak zamodřit, abych mohl doplňovat jednotlivé informace. Nečekám, že to za mne udělá někdo jiný...). --Silesianus 8. 5. 2010, 10:18 (UTC)
Podle osobní zkušenosti od Spěváčka - Jan Lucemburský a jeho doba, hrabata(?) henegavská. Pokud je mi známo, tak rod Flanderských (potažmo Henegavských jako jeho podvětve) nemá pojmenování po nějakém předkovi (praotci rodu jako Přemyslovci apod.) či nějakého hradu (Habsburkové?), ale po celé zemi, kde vládli (Meklenburští, Nasavští atd.). --Silesianus 7. 5. 2010, 16:58 (UTC)
Dobře. Ale Kategorie:Henegavská hrabata už dávno existuje, tak proč ji dublovat, případně (podle mne) zavádět novou (v literatuře neznámou) "titulaturu". --Saltzmann 7. 5. 2010, 17:10 (UTC)
Neznám všechnu literaturu (upřímně, neznám skoro žádnou), ale Spěváček mám pocit mluví přímo o Henegavských (s velkým H jako pojmenování jejich rodu), nikolivěk jen jako o henegavských hrabatech. Ale jelikož jsem to měl v ruce cca před třemi týdny a navíc jsem se soustředil na něco zcela jiného, tak se mohu mýlit jako vždy (což by mne vůbec nepřekvapovalo). --Silesianus 7. 5. 2010, 17:13 (UTC)

Nemusíš znát všechnu, stačí některou (s Henegavy)... ;-) Inet Henegavy nezná, takže o to víc by mne zajímala ta literatura...--Saltzmann 7. 5. 2010, 17:18 (UTC)

Se nediv, internet nezná ani Meklenburky... --Silesianus 7. 5. 2010, 17:26 (UTC)
A kruciš, kolega Saltzmann mě odhalil. Nejenže společně s Romeem nečtu co kolega píše, ale ještě celou dobu přidávám na wikipedii smyšlené články a kategorie, výplody mého chorého mozku...:)--Acoma 7. 5. 2010, 18:51 (UTC)
Já to chápu, pro samé tokání nemáte čas dohledávat literaturu... ;-) O smyšlených článcích a ani o chorém mozku jsem nic nepsal... --Saltzmann 7. 5. 2010, 19:10 (UTC)

Článek týdne - Zbraslavský klášter[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Jako autora hesla Zbraslavský klášter by Vás možná zajímal tento dotaz v diskusi u článku týdne. Jan.Kamenicek 15. 5. 2010, 23:27 (UTC)

Moc díky za info a za pozdrav..) Také zdravím a hlásím, že pořešeno.:)--Acoma 16. 5. 2010, 18:40 (UTC)

Gratulace k výhře[editovat zdroj]

Tak gratuluji k vítězství v prvním ročníku Cen za rozvoj Wikipedie ;-) --Silesianus 16. 5. 2010, 17:58 (UTC)

Moc děkuju za gratulaci.:) Chci poděkovat kolegům za podporu a rejpání při tvorbě a za mnohé pozorné oči. Nebýt toho, nedošel by ten článek tak daleko a skončil jako další pahýl.:)--Acoma 16. 5. 2010, 18:42 (UTC)

Připojuji se ke gratulaci, a přeji mnoho dalších úspěchů. Jan.Kamenicek 16. 5. 2010, 19:23 (UTC)

děkuju.:) Vám přeju spousty dalších nejlepších... --Acoma 16. 5. 2010, 19:27 (UTC)

Přemysl Otakar I.[editovat zdroj]

Chtěl bych poděkovat za návrh hesla Přemysl Otakar I. do Zajímavostí. Článek bude pro tuto sekci ozdobou, ale chtěl bych požádat o jinou formulaci této zajímavosti (případně výběr jiné). Myslím, že výraz "bigamista" je pro krále, kterému se z politických důvodů nedařila jinak v té době a těchto kruzích celkem běžná věc, a to zapudit jednu manželku kvůli jiné, poměrně zavádějící. Ostatně takto výslovně to není napsáno ani v článku a nenarazil jsem na to ani v žádné literatuře. Moc díky. Jan.Kamenicek 16. 5. 2010, 19:39 (UTC)

A co třeba Víte že... se Přemysl Otakar I. se svou první ženou Adlétou rozvedl pro blízký stupeň příbuzenství a společného syna Vratislava zbavil nároku na český trůn?--Acoma 16. 5. 2010, 20:14 (UTC)
OvěřenoOvěřeno :-) Jan.Kamenicek 16. 5. 2010, 21:00 (UTC)

Opět Vás srdečně zdravím a oznamuji, že na váš návrh byla na Hlavní stranu pro týden od 14. do 20. června 2010 vybrána zajímavost z hesla Přemysl Otakar I.. Na stránce WP Article Statistics se můžete podívat na jeho návštěvnost. Pokud byste věděla ještě i o dalších zajímavých heslech, zcela jistě je prosím rovněž navrhněte. Velmi Vám děkuji a přeji hezký týden. Jan.Kamenicek 13. 6. 2010, 21:40 (UTC)

(„Řád Karla IV.“)

Ahoj, za nedocenitelnou pomoc a milé hodiny strávené na práci na Václavovi II. tu máš ode mě Acomo Řád Karla IV. Těším se, až ho spolu dotáhnem do nominace :-) --Mozzan 20. 5. 2010, 08:22 (UTC)

Ten je krásný!!! Děkuju! Pro Václava cokoliv.:)--Acoma 20. 5. 2010, 17:25 (UTC)

Tereza Kastilská[editovat zdroj]

Srdečně Vás zdravím a oznamuji, že na Hlavní stranu byla pro týden od 28. června do 4. července 2010 vybrána zajímavost z hesla Tereza Kastilská, jehož jste autorkou. Na stránce WP Article Statistics se můžete podívat na jeho návštěvnost.

Pokud byste věděla ještě i o jiných zajímavých heslech, zcela jistě je prosím rovněž navrhněte. Velmi Vám děkuji a přeji hezký týden. Jan.Kamenicek 27. 6. 2010, 20:49 (UTC)

Ahoj, hele malá drobnost - měl bych spíš použít Siegfried z Westerburku nebo Siegfried Westerbuský? Nemám takový přehled o biografiích... co se častěji používá? Nebo je to jedno? :-) --Mozzan 9. 7. 2010, 11:56 (UTC)

přijde mi lepší to první.:) --Acoma 9. 7. 2010, 12:03 (UTC)
Fajn, už sem to upravil. Dík ;-) --Mozzan 9. 7. 2010, 12:51 (UTC)

Wikipedie:Hlasování/Portálové šablony[editovat zdroj]

Vážená kolegyně, hlasovala jsi na stránce: Wikipedie:Hlasování/Portálové šablony. Protože v průběhu hlasování došlo k doplnění linků na příklady řešení, prosím Tě, aby ses s novou situací seznámila a svůj hlas případně zkorigovala. Děkuji za pochopení. --Gampe 4. 8. 2010, 15:20 (UTC)

Závěrečné sekce článků[editovat zdroj]

Zdravím. Už vícekrát jsem si všiml Vašich změn podobné této. Dovoluji si Vás upozornit na doporučení Wikipedie:Vzhled a styl#Závěrečné sekce, zvláště pak na větu: Pokud úpravy editora nespočívají v zařazení nové závěrečné sekce s příslušným obsahem nebo odstranění některé ze stávajících, považuje se za nevhodné přepisovat dříve zvolené řešení závěrečných sekcí jiným. Mohla byste zbytečně narazit. S pozdravem --Saltzmann 4. 8. 2010, 16:04 (UTC)

děkuji za upozornění.--Acoma 4. 8. 2010, 16:15 (UTC)

Theodora Komnenovna[editovat zdroj]

Prosim Vás, když už vytvářite zcela zbytečný rozcestník, kvůli stránky, která neexistuje a přesunujete kvůli toho funkční stránku, tak se prosím postarejte i o opravu linků v jiných článcích tak, aby odkazovaly na článek a ne na Váš nesmyslný rozcestník. Děkuji. --Saltzmann 4. 9. 2010, 15:09 (UTC)

Prosbička - Dějiny Francie[editovat zdroj]

Dobrý den, koukal jsem že také přispíváte na téma Dějiny Francie, měl bych na Vás v této souvislosti takovou prosbičku. Možná je to prkotina, ale kdyby se Vám chtělo, přispějte prosím svým názorem, třeba do diskuze Wikipedie:Pod lípou, na téma kategorizace franc. dějin. S pozdravem, --Pavel Harvey 23. 10. 2010, 14:38 (UTC)

Tak už je to nominovaný, ale drobnost hned v první větě, trapas... :-) hele co uděláme se všema těma červenejma šlechticema, tak mě napadá? To už asi Saltzmann nedoplní, co? :-( Na mail neodpověděl, zeptám se ještě tady na wiki. --Mozzan 23. 10. 2010, 20:02 (UTC)

Geoffrey/Geoffroy/Godefroy/Godefrid[editovat zdroj]

Dobrý večer, Acomo, mám jeden dotázek a nechci, aby byl vykládán jako nějaké prudění :-) Chci se zeptat, proč vlastně používáme na wiki anglický tvar jména Gotfríd, když by asi bylo jednodušší psát buď Geoffroy, nebo Godefroy (Gotfrída jsem z pochopitelných důvodů zavrhl). Já sám jsem u francouzských králů užíval pro starší období Godefrid a pro mladší Geoffroy (kdosi na fakultě mi to poradil, už nevím kdo :-)). Dávám to jen do úvahy. Jirka O. 4. 11. 2010, 21:30 (UTC)

Zdravím pane správče, neprudíte.:) Převzala jsem tvar jména od tohodle temperamentního hraběte Geoffreye, tak aby na tom všichni vzteklouni byli stejně.:) Myslíte, že bude nutné přesouvat?--Acoma 4. 11. 2010, 21:36 (UTC)
Já nevím, jen mě bouchlo přes oči, že u francouzského velmože je anglický tvar jména a v závorce pak, jak se to řekne francouzsky :-) Jirka O. 4. 11. 2010, 21:38 (UTC)
A mě to nebouchlo. Až teď.:) Tak co s tím? Přesuneme? Byla bych pro.--Acoma 4. 11. 2010, 21:40 (UTC)
Já bych to nekomplikoval a všude nasázel Geoffroy (i pro takové 10. století, kdy se to jistě četlo spiš Godefrid). Přesunete to vy, nebo já? (ono Geoffrey může jako redirect zůstat). Jirka O. 4. 11. 2010, 21:56 (UTC)

Confirmation edit[editovat zdroj]

Hi Meluzína, coulod you please confirm here, that you have made this request to rename your account at de.wp? Regards, — YourEyesOnly 13. 11. 2010, 04:02 (UTC)

Yes, I confirm the request. Thanks.--Meluzína 13. 11. 2010, 13:40 (UTC)
It's done. Regards, — YourEyesOnly 13. 11. 2010, 15:59 (UTC)