Bursa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o městě v Turecku. Další významy jsou uvedeny na stránce Bursa (rozcestník).
Bursa
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška100 m n. m.
StátTureckoTurecko Turecko
regionMarmara
provincieBursa
Bursa
Bursa
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1 036 km²
Počet obyvatel1 431 172 (2007)
Hustota zalidnění1 381,4 obyv./km²
Správa
Vznik202
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bursa je čtvrté nejlidnatější město v Turecku, s 1 431 172 obyvateli (podle sčítání v roce 2007) je hlavním městem stejnojmenné provincie. Ve městě žije velký počet imigrantů z Bulharska[zdroj?] a přistěhovalců z jiných částí země.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o městě, tehdy ještě s názvem Cius je z doby vlády krále Filipa V. Makedonského, z roku 202 př. n. l. ; kdy král daroval město králi tehdejší Bithýnie, Prusiovi I. Město bylo pojmenováno po něm, a název se zkomolil časem na Bursa.

V době Osmanské říše se stalo město na čas i jejím sídlem, do doby než dobyla Konstantinopol. Přestože po dobytí Edirne (Hadrianopolis) ztratilo postavení hlavního města, pořád bylo kulturně významným městem. Také bylo centrem Súfijců.

Průmysl[editovat | editovat zdroj]

Bursa je to centrum tureckého automobilového průmyslu, své továrny tady mají automobilky Renault a FIAT. Dále zde je velká továrna značky BOSCH.

Turistika a kulturní památky[editovat | editovat zdroj]

Bursa v roce 1890

Město není turisty příliš vyhledávané. Oblíbená jsou především lyžařská letoviska v okolních horách (Uludağ) a mauzoleum tureckých sultánů, muzeum města. Přímo ve středu města na kopci je rozhledna. Historické centrum je velmi malé, zahrnuje velký orientální bazar a dvě velké historické mešity (Velká mešita – turecky Ulu Camii) a řada menších novějších. památkově chráněný je např. Rýžový han (turecky Pirinç Han a několik dalších hanů v jeho blízkosti.

Ve městě se nachází také zoologická zahrada (Soğanlı Zoo)

Vysoká škola[editovat | editovat zdroj]

Univerzita Uludag je jedním z největších vysokoškolských kampusů. Kampus je od středu města vzdálen asi hodinu cesty místní autobusovou linkou a má dokonce i svoji ochranku a nemocnici. V kampusu je kolem 40 000 studentů na přísně střežených oddělených (muži/ženy) kolejích. Fakult je velmi mnoho. Stránka Uludag University

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Z Bursy pochází tanec shadow dance.

Bursa je také známá svými originálními pochoutkami. Jídlo zvané Iskender pochází právě odsud. Jde o kebab se smaženým chlebem a jogurtem. Na každém rohu jsou k sehnání chutné grilované kaštany.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Bursa je napojena na tureckou dálniční síť (O 5 a O 22). Některé dálnice v podobě silničních průtahů zasahují i do samotné Bursy. Výhledově sem má vést i vysokorychlostní železnice.[1]

Ve městě samotném je v provozu tramvajová doprava a také metro. Na jihovýchodním okraji města se nachází lanové dráhy do místních hor.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Turkey marks completion of tunnelling for new high-speed line. Railtech [online]. [cit. 2022-11-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]