Benjamín z Tudely

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Benjamín z Tudely
Narození1130
Tudela
Úmrtí1173 (ve věku 42–43 let)
Kastilské království
NárodnostŽidé
Povoláníobjevitel, historik, rabín a cestovatel
Nábož. vyznáníjudaismus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Benjamín z Tudely (hebrejsky בִּנְיָמִין מִטּוּדֶלָה), (cca 1130 Tudela, Navarra1173 Kastilie) byl španělský židovský cestovatel, který procestoval ve druhé polovině 12. století Evropu, Asii a severní Afriku.

V letech 1159–1173 podnikl cestu do Itálie, kterou prošel od severu na jih. Na lodi přeplul do Řecka a poté do Konstantinopole, odsud prošel Malou Asií do Sýrie, Palestiny a Iráku. Tam se opět nalodil a obeplul Arabský poloostrov do Rudého moře, kde po pevnině přešel do Káhiry v Egyptě. Odtud se přes Sicílii vrátil do Zaragozy. Po návratu sepsal cestopis, který popisuje navštívené země 100 let před Marcem Polem. Cestopis přináší zprávy i ze vzdálenějších zemích jako je Rusko, Indie a Čína. Zprávy o těchto zemích však nejsou příliš věrohodné. Cestopis se především pro jeho vzdělání a rozsáhlé znalosti jazyků stal důležitým dílem ve středověké geografii a židovské historii.

Někteří moderní historici oceňují jeho cestopis, především popisem každého dne života lidí ve 12. století. Původně byl napsán v hebrejštině, poté byl přeložen do latiny a později do většiny evropských jazyků. To vzbudilo hodně pozornosti učenců v 16. století, v období renesance.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]