Wikipedie:Pod lípou (Wikimedia ČR)/Archiv 2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Z dosavadní činnosti

Na úvod heslovitě shrnutí toho, co pobočka Wikimedia ČR během necelých dvou let svého trvání pro Wikipedii a další projekty Wikimedia udělala nebo stále dělá:

  • propagace Wikipedie a jejích sesterských projektů na výstavách
  • přednášky o Wikipedii pro odbornou i širokou veřejnost
  • uspořádání prvního ročníku Wikikonference
  • příprava série propagačních materiálů o projektech
  • vydávání časopisu Wikimedium
  • mediální aktivity:
    • vydávání tiskových zpráv
    • poskytování informací médiím
    • účast členů pobočky jako hostů v televizních a rozhlasových pořadech (zpravodajské a diskusní pořady České televize a Českého rozhlasu)
  • právní poradenství pro potřeby projektů
  • získávání obsahu pod svobodnou licencí
  • pořádání soutěže v psaní kvalitních článků
  • registrace domén s názvy projektů v top-level doméně .cz
  • spolupráce na lokalizaci licencí Creative Commons pro české prostředí
  • příprava a podání grantových projektů, z osmi podaných žádostí o granty WMF jsme uspěli v těchto šesti případech (nejvíce schválených grantových žádostí ze všech lokálních poboček):
    • výstavní prezentace (připravuje je)
    • fotoaparát (zakoupena digitální zrcadlovka, kterou si nyní mohou wikipedisté půjčovat)
    • fotografie českých obcí (projekt běží)
    • vědecká a odborná fotografie (projekt běží)
    • skener (pořízení filmového skeneru pro potřeby projektů)
    • fotografický workshop: první proběhl v březnu 2009, druhý se uskuteční v dubnu 2010

--Milda 7. 2. 2010, 18:45 (UTC)

Bude Wiki Loves Monuments?

Bude Česko zase pořádat soutěž Wiki Loves Monuments? Loni to prý organizovala Wikimedia Česká republika. Bych se chtěl zúčastnit, ale nikde jsem nenašel, jestli to zase bude nebo nebude. Tak se radši ptám. --Karel.U (diskuse) 22. 3. 2013, 21:44 (UTC)

Tak na to je ještě čas, ale myslím, že ano.--Juandev (diskuse) 22. 3. 2013, 21:56 (UTC)
Pokud se nemýlím, tak přípravy již probíhají.--frettie.net (diskuse) 23. 3. 2013, 14:10 (UTC)

Fotky z okolí Brna

Zdravím, při pohledu na obrovský seznam nových článků o místopise v okolí Brna od Harolda jsem si všiml, že k řadě objektů (nejčastěji kostely, ale také chráněná území, zámky, tvrze apod.) chybí fotky. Napadlo mě, že bych mohl v dubnu, až se udělá hezky, začít vyrážet do okolí Brna a fotit. Tak bych se chtěl zeptat, jestli by to šlo zahrnout do grantu, tj. jestli bych mohl mít ty cesty po okolí Brna proplacené (stačí jízdenky?). Seznam Haroldových článků bez fotek či s jedním záběrem je zde: Wikipedista:Ben Skála/nafotit, je možno ho libovolně doplňovat o nové články či již existující články, kterých jsem si nevšiml. Díky za odpovědi.--Ben Skála (diskuse) 25. 3. 2013, 17:21 (UTC)

Jestli se do toho pustíš, tak by to bylo super. Jenom chci podotknout, že některé obce v okrese Brno-venkov (většinou bez nějaké významnější památky) nemají třeba ani jednu fotku, čili i takové by se hodily. A obecně si myslím, že je dobré v každé navštívené vesnici udělat pár takových obecných záběrů (na návsi, hlavní ulici, apod.), aby byl vidět charakter sídla. --Harold (diskuse) 25. 3. 2013, 17:34 (UTC)
Pravda, vesnice bez fotky by chtělo do seznamu přidat. Jinak s obecnými záběry určitě počítám, osobně rád vyhledávám různé drobné památky (kapličky, boží muka, kříže..), takže ty samozřejmě taky. Jestli je tu někdo přes ty granty, tak mi, prosím, dejte vědět, jestli mohu počítat s proplácením jízdenek.--Ben Skála (diskuse) 25. 3. 2013, 18:42 (UTC)
Přes granty sice nejsem, ale myslím si, že pokud budete fotit v rámci FČO a splníte podmínky grantu, neměl by být s proplácením problém. Když jsem začínal fotit, taky jsem se toho hodně strachoval, ale vše šlo dobře a s proplácením nebyly žádné problémy. Letos bych po delší pauze zase rád nafotil pár chráněných území. --Miďonek (diskuse) 25. 3. 2013, 18:49 (UTC)
Teoreticky i přes OF.--Juandev (diskuse) 25. 3. 2013, 21:32 (UTC)

@ Ben Skála - Ahoj, ano, na podobné cesty je možné snadno získat finance skrze Mediagrant, respektive jedno z jeho konkrétních podtémat. Předpokládám, že plánuješ fotografovat převážně buď obce, anebo chráněná území. V prvním případě je ideální grant FČO, ve druhém pak CHÚ. Je dobré se podívat na jednoduchá pravidla, co jsou tam popsány, nicméně ve zkratce v podstatě pro oboje platí:

  • Vybereš si cíl, co chceš fotografovat. Jedeš fotografovat, uschováš si jízdenky (pokud jedeš nějakou veřejnou dopravou, či si napíšeš počet ujetých km, pokud jedeš automobilem), nahraješ fotografie na Wikimedia Commons, vyplníš krátkou cestovní zprávu na tzv. Trackeru (a pokud už neplánuješ další cestu, předáš účtenky účetnímu například poštou, případně jedeš na další cestu a účtenky předáš až na konci). Pokud se tvá cesta překrývá a současně fotíš jak obce, tak i chráněná území, vybereš téma, kde jsi fotil krapet více a do poznámek napíšeš, že jsi fotografoval i pro druhé téma. Garanti grantů si to pak mezi sebou již vyřeší.

To je v podstatě vše, co se musí udělat. Kdybys měl nějaký další dotaz, klidně mi napiš do diskuse, rád vysvětlím. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 25. 3. 2013, 22:14 (UTC)

Valná hromada

Ahoj všem, chtěl bych informovat, že občanské sdružení Wikimedia ČR dnes zažilo valnou hromadu, během které se volilo nové představenstvo. Post předsedy občanského sdružení obhájil Limojoe (z pozice i členem rady), do 5 členné rady byli zvoleni (respektive své pozice obhájili): Aktron, Jan Spousta a Gampe, jeden člen nebyl zvolen a chybí. Občanské sdružení tak má staronové vedení. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 6. 4. 2013, 20:03 (UTC)

Nové číslo časopisu Wikimedium

Právě vyšlo v elektronické podobě ve formátu PDF nové číslo bulletinu Wikimedium. Dnes např. o Wikiprojektu Chráněná území, o odcházející Sue Gardnerové nebo o tom, jak Studenti píšou Wikipedii. A také s výzvou, aby lidé posílali své náměty třeba už do příštího, nejspíš pozdně podzimního čísla. Stáhnout si ho můžete na http://www.wikimedium.cz Okino (diskuse) 12. 7. 2013, 17:17 (UTC)

Wiki Loves Monuments 2013

Jak to vypada s pripravou letosniho rocniku? Zari se blizi a posledni zprava na internetovych strankach souteze je z cervna. Pokud je s pripravou nejaky problem, uricte by s jeho resenim mohli pomoci dobrovlnici z rad wikipedie, ale tato informace se k nim musi dostat... --Jklamo (diskuse) 15. 8. 2013, 10:22 (UTC)

Vývojáří hlásí, že upload funguje…--Juandev (diskuse) 15. 8. 2013, 18:58 (UTC)
Mám to chápat tak, že od loňska nikdo na ničem nepracoval, s ničím se nikam nepohnulo a jsme rádi, že setrvačností poběží to, co se připravilo pro loňský ročník? Tak pokud se do toho nikomu nechce, tak je to taky řešení, ale česká pobočka nadace by snad taky mohla utrousit nějakou oficiální zprávu, jestli se někdy vůbec na něčem usnesla a někoho pro letošek k něčemu pověřila, nebo jestli se letos nenašel nikdo, kdo by si organizaci vzal na triko. Třeba by se opravdu našli lidé, kteří by byli schopni a ochotni na něčem spolupracovat, ale k tomu by bylo třeba, aby pobočka nadace neměla celý rok hlavu v písku. --ŠJů (diskuse) 24. 8. 2013, 13:53 (UTC)
Tak to jistě myšleno není. Koukaje na interní wiki sdružení vidím, že se něco kolem letošního ročníku již dělo. Upozorním na tento dotaz zodpovědené osoby.--Juandev (diskuse) 24. 8. 2013, 17:11 (UTC)
Soutěž samozřejmě poběží; pravidla byla aktualizována pro letošní ročník, na portálu wikilovesmonuments.cz jsou nové zprávy a včera byla založena i facebooková stránka. Do několika dní by měla být hotová i promo grafika. Že se celá záležitost značně zpozdila lze pochopit, stejně jako netrpělivost komunity. --Aktron (|) 25. 8. 2013, 07:10 (UTC)
Bohužel se musím k zodpovědnosti za nízkou aktivitu přihlásit. Loni jsem byl jedním z tahounů celé soutěže, letos jsem polevil ze zdravotních a osobních důvodů, nicméně jsem se domníval, že kolegové břímě unesou, leč se tak asi nestalo, neb se nepodařilo patrně předat zcela know how. V září se a říjnů se v rámci svých omezených fondů zapojím, jakoukoliv pomoc širší komunity ocením. --Limojoe (diskuse) 25. 8. 2013, 21:56 (UTC)
Pak doporucuji zacit se zverejnenim toho, s cim je treba pomoci. Pokud je vse skryto kdesi v komunite nepristupne wiki sdruzeni (a na Wikipedie:WikiProjekt Wiki Loves Monuments je mrtvo), pak je to tezke. Treba co se tyce uplnych zakladu, tedy seznamu pamatek, tak ty z minuleho roku jsou sice pouzitelne, ale zaktulizovane nejsou (mezi 1.9.2012 a 1.9.2013 pribylo 121 pamatek). Obcas nekdo neco zaktualizuje (vcetne mne), ale nejaka organizace tomu chybi. --Jklamo (diskuse) 29. 8. 2013, 16:07 (UTC)
Pro tenhle ročník už byly nejspíš zmeškány příležitosti cokoliv vylepšit nebo posunout dál a zřejmě budeme rádi, když ten letošní ročník proběhne tak nějak setrvačností, pokud tedy vůbec pobočka někdy o něčem jednala a rozhodla, pokud někdo byl pro letošek pověřen organizací a pokud vůbec bude existovat nějaká porota, ceny atd., protože zatím nebylo na stránkách Wikipedie ani pobočky nadace zveřejněno prakticky vůbec nic krom pár velmi nekonkrétních, ne-li zavádějících zpráv-nezpráv a loňských pravidel opsaných se všemi chybami. Ale už je nejvyšší čas začít přemýšlet, jestli chceme, aby to příští rok dopadlo stejně, a jestli to tímhle stylem vůbec má cenu. Jestli ono to know how nespočívá hlavně v zásadě "nevykašlat se na všechno" a "aspoň trochu komunikovat". --ŠJů (diskuse) 31. 8. 2013, 00:56 (UTC)
@Jklamo: Proto se už několik let snažím prosadit otevřenou wiki sdružení. Skrývání v momentě, kdy má Sdružení nedostatek ochotných lidí na práci, je dle mého názoru kontraproduktivní. Nyní to konečně vypadá, že by k tomu, mohlo dojít.--Juandev (diskuse) 31. 8. 2013, 08:24 (UTC)

Přestaňme si cokoliv nalhávat. Česká pobočka je parta lidí, kteří by od nadace dostávali rádi hodně peněz a používali je hlavně k osobnímu prospěchu. Pokud se po nich něco požaduje, buď to nechají vyhnít, nebo se vymluví na přetíženost nebo dobrovolnictví. A výsledky? Stačí srovnat českou pobočku a některé opravdu schopné evropské pobočky. Jednat s nimi je ztráta času. --46.135.16.252 31. 8. 2013, 09:17 (UTC)

Ano, nikdy nic nedokázali (1, resp. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 9x10, 6x11, 5x12, 13, 14, 15, 4x16, 17, 18, 4x19, 20, 21, 22, 10(?)x23, 24 a navazující 25, 26, 27, 28, 29 atd., více hledání rád přenechám někomu dalšímu), že?
Ono by se to všechno zajisté domluvilo a udělalo samo ;) S pozdravem IP --Chmee2 (diskuse) 31. 8. 2013, 10:08 (UTC)
On se tu snad někdo vyjadřoval k Mediagrantu? Tady se přece diskutuje WLM a je fakt, že se od loňska nezměnilo nic (možná k horšímu). Poděkoval snad někdo loni lidem, kteří kategorizovali a doplňovali fotky? Poprosil je tenhle rok někdo o pomoc? Zlepšilo se podle různých návrhů od loňska něco (že by se např. fotky kategorizovaly podle obcí nebo aspoň po okresech automaticky)? Jaká je letos propagace? --Jana Lánová (diskuse) 31. 8. 2013, 10:31 (UTC)
Ahoj Jano, můj příspěvek vůbec nebyl mířen směrem k letošní přípravě WLM, ale k obecnému komentáři IP výše, že lidé v pobočce nic nedělají (a odkazy nejsou jen k Mediagrantu, vzpomínal jsem na různé akce pobočky).
K tvým dotazům. Jelikož jsem se do organizování a pomoci s WLM nezapojoval ani loni (a popravdě jsem akci ani nesledoval), a neplánuji to ani letos, nedokážu posoudit, co se oproti loňsku zhoršilo/změnilo/zlepšilo. Neumím tedy na tvé otázky odpovědět a z toho titulu jsem neodpovídal a nereagoval ani na diskutující výše na téma WLM. Vyjádřil jsem se až k tomu, kde jsem byl schopen informace poskytnout. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 31. 8. 2013, 10:38 (UTC)
Je hloupé se neustále vyjadřovat ke kritice; jak rád bych nejradši všechno organizoval a zařídil podle svých představ. Je hloupé neustále připomínat, že "nejsou lidi" a že se nic neudělá samo, že všechny akceschopné lidi bych na ramenou nosil, kdyby se mnou začali pracovat. Je to skutečně tak neuvěřitelné, že se k tomu neustále někdo vyjadřuje? Myslím, že v pobočce se dělá spousta dobrých věcí s ohledem na to, že počet momentálně aktivních organizátorů by se dal spočítat na prstech jedné ruky. --Vojtech.dostal (diskuse) 31. 8. 2013, 17:07 (UTC)
Podle pohledu z vnějšku je v pobočce jeden či dva lidé, kteří rozjeli nějaké programy, které se (možná jen setrvačností) stále dají považovat za aktivní, přičemž pro čtenáře Wikipedie je asi největším přínosem docela dost fotek. Ale až jednou dojdou peníze, které pobočkáři někdy až příliš štědře přihrávají hlavně do vlastních kapes (když není dost lidí z vnějšku, respektive nejsou pro ně informace, jak k nim přijít), co bude pak? A co slibovaná podpora i jiných projektů než jsou Wikipedie a Commons? Slovníky pro Wikislovník se utopily někde v byrokratických průtazích a obstrukcích... JAn (diskuse) 31. 8. 2013, 21:20 (UTC)
Kritiku o přihrávání peněz do vlastních kapes odmítám. Z peněz jsou propláceny náklady na propagaci a lidem je příspíváno například na jízdné. Pobočka vede o tom záznamy v transparentním trackeru. Až peníze dojdou, tak se bude transparentně žádat na Metě u nadace WMF.
O příspěvek je možné žádat ze stávajících grantů na podporu pořizování médií (meta:Mediagrant) a prezentaci a rozvoj projektů (meta:Presentation&Outreach) na Metě. Co se týče slibované podpory, tak nevím, kdo ti kdo kde co slíbil, ale i pobočka funguje na principu dobrovolnosti. Tzn., že pokud máš nějaký nápad, tak se ještě musí najít někdo, kdo se ho ujme. Ve Wikimedia Česká republika nenutíme dobrovolníky, aby něco dělali. Na druhou stranu je ani nemotivujeme finanční odměnou. Ty super projekty jako Chráněná území, Wiki miluje památky či Studenti píší Wikipedii ti lidi dělají zadarmo bez nároku na honorář.
Tohle všecho bys ale jako bývalý dlouholetý člen Wikimedia Česká republika měl vědět.--Juandev (diskuse) 1. 9. 2013, 08:00 (UTC)
Ahoj JAne, odmítám odpovídat na tvůj páchnoucí příspěvek. Zodpovídám za značnou část peněz, které podle tvého "příhráváme do svých kapes", a toto mě uráží.--Vojtech.dostal (diskuse) 31. 8. 2013, 22:06 (UTC)
Naopak, Vojto. Jestli někdo takto obviní lidi z pobočky, mělo by se to vyřešit, protože jinak tady začne růst to "Na každém šprochu..." Že je málo lidí – a nerozlišuju jestli z pobočky nebo mimo – je bohužel pravda a třeba ve FČO, které běží z podobných projektů nejdéle, to pozorujeme. Ale že díky tomu si pak pobočkáři příliš štědře přihrávají hlavně do vlastních kapes je bez důkazů nebo i jen naznačení prachsprosté obvinění. Vyzývám tě proto, JAne, abys k tomu dodal informace, jak si podle tebe přilepšujeme. Jestli to něchceš psát sem, můžeš mi napsat třeba email (ten můj jistě z pobočky znáš, kdyžtak funkce Poslat e-mail samozřejmě funguje), ale ten výsledek se pak musí objevit tady. Dosud jsem si tě i jako byrokrata vážil, že sis udržoval nadhled nad věcí, ale toto mi nějak k tobě nejde. --Packa (diskuse) 31. 8. 2013, 22:30 (UTC)
například jeden nedokončený tunel jednoho radního? --46.135.12.252 31. 8. 2013, 22:42 (UTC)
Jednak to vedení Mediagrantu neschválilo a pak ani v návrhu nebylo nic, co by přihrávalo členům oproti nečlenům. --Packa (diskuse) 31. 8. 2013, 23:25 (UTC)
Přihrávání peněz může být i naprosto transparentní a vůbec nemusí jít o žádné nekalosti - stačí si vymyslet činnost, která projde OKEM (obvykle focení - BTW, vyzískala pobočka za ty peníze i něco jiného, než obrázky?), a jelikož se s největší pravděpodobností zapojí maximálně jeden či dva další lidé, je jen na mě, kolik peněz si nechám proplatit jako jízdné. Na tom nevidím vůbec nic špatného, kromě toho, že se takto s velkou pravděpodobností skoro všechny prostředky proinvestují jen do fotografií.
Nebo, jak si vzpomínám na jednu diskusi, jsou tu peníze, které je nutné za něco proplatit, jinak propadnou. Na veřejnost se to nemusí vůbec dostat, prostě si každý z pobočky může vymyslet, co za ty peníze je ochoten udělat nad rámec dobrovolnické práce. Někdo nabídne skenování dokumentů, jiný že napíše nějaký program, třetí, že nafotí to a ono, čtvrtý, že upraví/založí 1000 článků z určitého oboru do určité podoby. A pak se jen vybere, který z těchto plánů dostane zelenou a tím i ony prostředky.
Prostě to celé na mne působí dojmem - máme prachy, pojďme vymyslet, jak je utratit a po nás potopa. JAn (diskuse) 1. 9. 2013, 20:37 (UTC)
Ano, tak to s granty bývá - je třeba vymyslet, jak je utratit. Nicméně v reportech a trackeru je uvedeno, jestli jsou ty výdaje smysluplné, nebo ne. Kontrola nad tím je několikastupňová - začíná "okem", které schvaluje jednotlivé návrhy (jmenuje ho rada a podléhá - jestli se nepletu - schválení nadací), částečně na to dohlíží rada sdružení (volená členy sdružení) a revizní komise (rovněž volená členy sdružení), to "částečně" platí proto, že systém byl od počátku navržen jako do určité míry autonomní na radě a podřízený grantovým orgánům nadace WMF, která si vyžaduje právě ony reporty a podle nich rovněž posuzuje účelnost. A samozřejmě je tu i členstvo, které se k tomu vyjadřuje - a taky tady se o tom mluví, protože je to všechno transparentní a dostupné k vnitřní i vnější kontrole. Takže záleží ryze na tom, co na tom chce kdo vidět - někomu přijdou fotky (program, nové články) hodně, někdo na tom vidí méně ty fotky a více to "přihrávání si" - a někdo dokonce vidí to, že někdo postupuje "po nás potopa", čemuž tedy ve skutečnosti nerozumím ani trochu. Dobře vím, že se s tím dá těžko něco dělat, každý si tvoří názor sám. Je to podobné jako s daněmi - někdo má pocit, že se mají utrácet na kulturu a jiný třeba že na silnice.
A tak dodám, že pokud někdo má něco proti konkrétnímu projektu, tak ať to řekne konkrétně, třeba tady, kde narazíš na odpovědné osoby. Já sám si nedovedu představit, jaký pro někoho může mít efekt, když jsi tu teď smotal dohromady fotografování, tvoření programů, psaní článků - a někde mezitím kladeš otázku "jaký přínos kromě fotek to mělo" (a já tedy netuším, jaký by to vlastně mělo mít přínos, aby to podle Tebe stálo za to - napsat program se zdá být taky málo, napsat články taky...) - a ještě před tím zase povzdech, že jsi nedostal slovníky pro Wikislovník (a nabízí se otázka - jaký by měly přínos ty slovníky...).
Třeba je na tom někdo lépe a dokáže se tím zmatkem probrat lépe. Okino (diskuse) 1. 9. 2013, 22:06 (UTC)
Mezitím jsem z JAnovy korespondence vyrozuměl, že mu uniká jeden podstatný detail. Ano, sdružení se snaží vyčerpat prostředky, které má z grantového programu. To je normální u všech grantů, jak jsem už napsal. Jan ale vychází z toho, že "další prostředky" možná nebudou - a tedy že bychom si je podle všeho měli šetřit na užitečnější projekty. Situace je ale jiná. Prostředky, které nevyčerpáme (a teď to nevím přesně, ale myslím, že ne déle než do konce roku), nám nezbydou na užitečnější projekty, ale WMF je (pokud se vedení sdružení nepodařilo vyjednat nějakou změnu) žádá vrátit - a o další peníze bude muset sdružení žádat zase "od nuly". Jestliže v takové situaci projekty, které by mohly být i celkem přijatelné, přesto oko odmítá, protože s nimi není zcela spokojené, ukazuje to ve skutečnosti pravý opak toho, co z věci má jako dojem JAn. Doufám, že po tomto zpřesnění si svůj dojem opraví. Okino (diskuse) 2. 9. 2013, 10:25 (UTC)
Ano, přiznávám, že informace, že se prostředky musí do konce roku vyčerpat je pro mne nová. Nevím, nakolik je nová i pro pobočkáře, kteří měli předtím dost času vymyslet vhodné projekty k jejich rozumnému utracení. Což samozřejmě bude souviset i s tím, že spousta členů není příliš aktivní - sím jsem k takovým patřil. Ale to, že se najdou tací, kteří se snaží tyto prostředky využít ku svému prospěchu jsi mi sám potvrdil, tím, že od toho je oko, aby takové snahy zastavilo (případně zasáhnou jiní). A příklady této snahy zde zazněly.
Nezbývá, než popřát, aby se našly rozumné způsoby, jak efektivně utratit tyto prostředky aniž by to vyvolávalo negativní ohlasy. JAn (diskuse) 2. 9. 2013, 19:29 (UTC)
Ano to je hezký příklad toho, že mechanizmus funguje. Kdyžby se někdo rozhodl, že někomu přihraje nějaké peníze nebo nějaký majetek, musí to schválit vedení grantu tzv. (oko). Celý proces je veřejně vidět a celý proces je možno rozporovat u revizní komise Wikimedia Česká republika. Ale jak píše Packa, toto není důkazem pro tvrzení Jana Dudíka.
Mě by třeba zajímalo, jak Danny B. naložil s 60ti tričky s logem Wikipedie, které si objednal z Nadace - Wikimedia Česká republika mu ochotně poskytla asistenci a do dnešních dnů nebyl Danny B. schopen nikoho informovat, kam se tato trička poděla.--Juandev (diskuse) 1. 9. 2013, 08:00 (UTC)
Tak to je dobře, že se Packa vzdal toho požadavku na plat za digitalizaci. Už to vypadalo, že chce pokračovat v dojení peněz určených na rozvoj pobočky a projektů. Jako například při jeho požadavku na proplacení škody na autozrcátku, které si sám rozbil. --46.135.8.19 1. 9. 2013, 08:38 (UTC)
Doufám, že se nám taky brzy představíte. Představit se v diskusi je slušnost, práskat něco na ostatní pod rouškou anonymity, je zbabělost. A jestli se navíc přihlásíte jako člověk, který chce věnovat několik desítek hodin digitalizaci nějakých hodnotných materiálů zdarma, tím lépe. Okino (diskuse) 1. 9. 2013, 09:51 (UTC)
Ale ano, tohle se děje a je to naprosto legitimní diskuse uvnitř sdružení, které si musí najít, podobně jako ostatní subjekty, své vnitřní způsoby, jak fungovat. Nicméně k tomu hezky vytrženému kontextu zrcátka. Pokud někdo propůjčuje sdružení svou osobní věc (v tomto případě automobil) pro takříkajíc "služební cestu/účely" asi nečeká, že se během té akce poskytnutá věc rozbije. Pokud se tak během "služby" pro sdružení stane, je poměrně pochopitelné, že se majitel té věci zeptá, jestli sdružení chce ze svých nevázaných prostředků (členské příspěvky, dary sponzorů na provoz sdružení atd., nikoliv grantové peníze Nadace, jak se dá z Vašeho příspěvku chápat) bude spolupodílet na úhradě škodné události. Stát se to mne, taktéž bych se zeptal. Nevidím na tom nic špatného. Naopak, tím dáváme členům sdružením vědět, jak se mají příště rozhodnout, až budou zvažovat zapůjčit svůj majetek sdružení.
Ohledně digitalizace. Sdružení jako spolek dobrovolníků má dvě možnosti, jak dělat práci. Za prvé může doufat, že se najde dobrovolník/dobrovolníci, kteří práci udělají. Pokud se nikdo takový nenajde, nicméně práce je potřeba udělat, jak nato? Má vždy celý projekt s množstvím již investované energie pohřbít? Jednou z možností, která se nabízí, je pokusit se někoho motivovat finančně. Pokud jsem zaznamenal, k digitalizaci dat se nikdo nehlásil a vypadalo to, že na ní celá aktivita případně uvadne. Ale jestli se Vy dobrovolně hlásíte (škoda že jen jako anonymní IP), že tu práci zdarma uděláte, určitě to všichni rádi uvítáme. Budeme jen rádi, když se do aktivit zapojí více lidí.
Pokud se dobře dívám do archivu (volně přístupného všem členům sdružení, odkud mimo jiné máte očividně informace i Vy), tak diskuse ohledně zrcátka skončila s výsledkem, že vzniklá škoda nebyla proplacena. Zkuste příště nevytrhávat věci z kontextu, ušetříte mi pak opravování Vašich příspěvků. U digitalizace nevím (snad někdo z kolegů z projektu GLAMu, kde se digitalizace připravuje, doplní), jak se věc nakonec má. Zkusím případně večer dohledat.
Co máte dále? S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 9. 2013, 10:14 (UTC)

Nic dál nemám. Zpětně se dá okecat cokoliv, zvláště v neprůhledném prostředí české pobočky. Wikipedistům radím, ať si srovnají několikaleté "úsilí" české pobočky s výsledky práce některé úspěšné zahraniční a ať si závěry vyvodí osobně. A prosím odkaz na veřejnou nabídku té finanční motivace pro digitalizaci. --46.135.109.1 1. 9. 2013, 10:36 (UTC)

Nedostatek komunikace ze strany pobočky jsem již v minulosti několikrát kritizoval a docela se mi ulevilo, že ten pocit nemám sám. Docela hrozivé je, že odpovědné osoby sdružení zjevně ani nesledují svůj pobočkový stůl pod lípou. Docela bych i pochopil, že pořadatelé jsou po loňském ročníku unavení. Frettie tu v březnu odpovídal jednomu uživateli na dotaz ohledně WLM, že jestli se nemýlí, tak přípravy již probíhají. Za těch půl roku, obrátil někdo z pořadatelů pro potenciální pomoc na dobrovolníky na Wikipedii, že mají malo lidí, že nestíhají, že mají nějaké konkrétní problémy? Osobně mě ani tak moc nezajímá soutěžní část akce, jako spíš ty památky, které by si obecně zasloužily lepší seznamy, než byly loni narychlo vygenerovány. O ty taky pochabl zájem (nejen pořadatelů ale i editorů) velmi krátce po skončení loňského ročníku a spousta otázek a návrhů zůstala do letoška nevyřešena. Pořadatelé poděkovali fotografům a těm, co přidávali do seznamu jednotlivé snímky, a šlus. --Reaperman (diskuse) 31. 8. 2013, 20:17 (UTC)
Organizátoři jistě mohli zkusit sehnat dobrovolníky, kteří by jim s organizací pomohli, ale třeba já už vím, že se mi na otevřenou výzvu téměř nikdy nikdo nepřihlásil. Do budoucna zkusím prosadit něco jako "burzu nápadů". Nicméně věřím, že pokud se dodatečně nyní objeví nějaká práce, které by se dobrovolníci mohli ujmout, tak se jistě organizátoři na diskutéry z této sekce obrátí. --Vojtech.dostal (diskuse) 31. 8. 2013, 22:06 (UTC)
Ono by bývalo stačilo, kdyby někdo z pobočky napsal - omlouváme se, ale pro letošek nejsme schopni zajistit organizaci soutěže. Třeba by se našel někdo externí, kdo by se toho ujal.
navrhuji založit WP:WikiProjekt Wiki miluje památky a nespoléhat se na podporu stran pobočky. Sice nebudou asi žádné ceny pro uploadery nejlepších fotek, ale snad se najdou ochotníci, kteří se na vlastní pěst chopí kopí seznamů a někam se pohneme. JAn (diskuse) 31. 8. 2013, 21:20 (UTC)
Ale Honzo, taková stránka tu přeci již dávno existuje, takže zapojit se může kdokoliv.--Juandev (diskuse) 1. 9. 2013, 08:00 (UTC)

Něco jako "burzu nápadů" (tedy prostě diskusi, kde by se včas probralo, co chceme a dokážeme dělat a vylepšit) jsem během roku na různých místech bez jakékoliv odezvy navrhoval. Ale ono je především třeba, aby pobočka aspoň malinko fungovala a aby někdo na již existující diskusní stránce wikiprojektu a na diskusních stránkách organizátorů aspoň během několika měsíců nějak reagoval aspoň na těch pár nápadů, které musely vytanout každému, kdo s produkty soutěže přišel do styku. Aby pobočka informovala o tom, co dělá, a komunikovala s komunitami na jednotlivých projektech. Webová prezentace pobočky je mrtvý web, který snad ani nemá rubriku pro aktuality, natož aby průběžně informoval o případném dění v pobočce. O podivných provozovnách, kam nikdo nechodí a které nejeví zájem o žádné klienty, se občas říkává, že prý to jsou jen pračky na peníze, takže se vůbec nedivím, když podobný dojem někdo získá i tady (ono to snadno může vypadat, že ty granty jsou cílem a ne prostředkem).

Soutěž už začala, a doteď pobočka nevydala na svém webu ani na Wikipedii oficiální zprávu o tom, že letos také soutěž pořádá. Cosi se sporadicky objevuje jen na stránkách českého kola soutěže - loni to mělo nějakou odezvu a nažhavení zájemci o soutěž tam už před jejím začátkem diskutovali, letos je tam zcela mrtvo, jen one man show. Stránku zdejšího wikiprojektu jsem nakonec musel upravovat sám a takřka partyzánsky, "organizátor" by jinak asi vůbec zapomněl, že tady tu stránku loni založil a měl by ji aktualizovat. Jestli bude letos nějaká porota nebo nějaké ceny, to doteď nebylo oznámeno - a je hodně neobvyklé to dohánět až v průběhu soutěže. Text pravidel soutěže je opět splácán tak, že mnohá ustanovení nedávají valný smysl, a nikde nebyl za celý ten rok předložen k wiki připomínkování či zdokonalení - ostatně ani není na konci pravidel uvedeno, kdo a kdy je za pobočku schválil, takže kdoví, jestli to není nějaký neoficiální podvrh. Z dosud zveřejněných informací není zřejmé, zda záštitu poskytli ředitelka NPÚ a ředitel SZM sami za své osoby (což by také nebylo málo) anebo jménem jimi řízených institucí (začínám mít pochybnosti, jestli o té své záštitě vůbec vědí). O speciální kategorii "Povodně a památky" se v pravidlech dočteme, že jejím garantem je instituce poskytující záštitu, ale která z těch dvou to je, to aby jeden věštil z křišťálové koule. Nahrávací nástroj je, jak koukám na prvních nahraných fotkách, opět značně nevyladěný - sice už to aspoň řadí fotku do kategorie příslušné památky, ale kategorizační tag je vlepen dovnitř dvou šablon, do kterých nepatří, což dělá na popisové stránce obrázku bordel, a zároveň je fotka řazena i do hlavní nadkategorie (v rozporu se zásadou, že se má kategorizovat do nejspecifičtější možné podkategorie). Za celý rok jsem si nevšiml, že by organizátoři hledali někoho, kdo by ty skripty uměl dodělat, a na moje dotazy, zda někdo za pobočku komunikoval s Multichillem ohledně jeho bota třídícího fotky, mi za ten půlrok nikdo nikde nic konstruktivního neodpověděl. Popravdě mě také tolik nezajímá soutěž jako taková jako spíš seznamy památek zde na Wikipedii a příliv spousty pěkných nových fotografií, ovšem oproti obvyklému standardu Commons jen nekvalitně "automaticky" popsaných a nedostatečně kategorizovaných. Ostatně těch loňských 17 tisíc fotek se dodnes nepodařilo pořádně zpracovat, značnou část z nich například dodnes nelze na Commons nalézt v kategorii obce, jíž se týkají, a letos máme zaděláno na stejné problémy. --ŠJů (diskuse) 31. 8. 2013, 23:44 (UTC)

S tím musím souhlasit. V první řadě hovoříš o špatné komunikaci uvnitř pobočky. Neviděl bych to jako problém celé pobočky, ale spíše některých týmů a organizátorů. Bohužel je to případ i WLM. Jako člen WMCZ, nejsem z interní wiki k tomu schopen říct o nic víc než je známo vám. Musel bych vzít telefon a obvolat domnělé organizátory - ani nevím, kdo všechno na letošním ročníku dělá. Je to určitě pro pobočku námět, ke změně vnitřního systému.
I v té části, která se týká WLM s tebou souhlasím. Je potřeba, aby na tom pracovalo soustavě více lidí a ti lépe komunikovali navenek a podporovali členy týmu (třeba právě tím „díky“, všem kteří se zapojili). Já navrhuji otevřenou wiki sdružení, kde budou moci Wikipedisté (Wikimediané) a členové WMCZ koordinovat spolupráci na těchto projektech.--Juandev (diskuse) 1. 9. 2013, 08:00 (UTC)
@IP 46.135: Žádná "veřejná nabídku pro digitalizaci" tady ještě nemohla být, protože přípravy digitalizace nejsou tak daleko, abychom o tom mohli uvažovat. A za druhé: nikdy jsem o proplacení rozbitého zrcátka nežádal. To byl návrh jednoho z členů, který viděl, za jakých okolností jsem si to zrcátko rozbil. A jak bylo řečeno, rada to neschválila. Tím bych s dovolením veškeré diskuse, co kdy kdo žádal, navrhl, mohl udělat apod. ukončil. Protože o tom nejde diskutovat – to bude vždy názor proti názoru, kde jde snad u každého návrhu najít nějakou skulinku, která umožňuje toto a toto. Důležité je, co se rozhodlo a udělalo.
@JAn. 20:37: O tom, že si stačí něco vymyslet a jakým dojmem to na tebe působí, nešla řeč (a jak píšu o odstavec výš, o tom nechci dksutovat). Chci konkrétní příklad toho, že "si pobočkáři přihrávají hlavně do vlastních kapes", jak jsi ráno napsal. --Packa (diskuse) 1. 9. 2013, 22:53 (UTC)

WikiCon 2013

Viz prosím Wikipedie:Pod lípou (oznámení)#Pozvání na WikiCon 2013 v Německu, -jkb- disk de: 28. 8. 2013, 11:44 (UTC)

Den finanční gramotnosti podruhé

Wikimedia ČR se i letos rozhodla podpořit projekt na zvýšení kvality finančních hesel na Wikipedii a od 8. 9 do 8. 11. spouští 2. ročník soutěže Den finanční gramotnosti.--Limojoe (diskuse) 1. 9. 2013, 18:35 (UTC)

Sběr témat pro číslo 2/2013 časopisu Wikimedium

Protože se pomalu rýsuje termín letošní Wikikonference na konec listopadu, bude uzávěrka nového čísla bulletinu Wikimedium v polovině listopadu. Proto již nyní zvu všechny, kteří vědí o něčem zajímavém z Wikipedie a jejích sesterských projektů, aby mi napsali, raději ne tady (nemohu sledovat všechny kanály), ale buď na e-mail časopisu wikimedium(at)wikimedia.cz anebo na stránce Wikipedie:Pod lípou (Wikimedia ČR). Čím dříve náměty redakce dostane, tím lépe. Časopis bude distribuován opět elektronicky, ale zároveň bude vytištěn a bude rozdáván návštěvníkům Wikikonference a dalším zainteresovaným osobám, je tedy vhodnou cestou k propagaci úspěchů nejrůznějších projektů a aktivit. Díky. Okino (diskuse) 1. 9. 2013, 22:26 (UTC)

Burza nápadů

Ahoj a dobrý den, byl tu zájem o místo, kde pobočka bude poptávat pomoc na různých projektech. Něco takového jsme nyní založili na naší webové stránce. Jsou to různé, drobné či větší, činnosti, na které v současné době personálně sami nestačíme. --Vojtech.dostal (diskuse) 4. 9. 2013, 06:42 (UTC)

Nebylo by lepší tu burzu otevřít někde, kde k odpovědi na poptávku není třeba zvláštní registrace? Nebo se očekává pomoc jen od členů pobočky? --ŠJů (diskuse) 11. 9. 2013, 18:07 (UTC)
Můj návrh je otevření registrace všem, respetive registrovat by bylo možno pod stejným nickem jako na Wikipedii.--Juandev (diskuse) 11. 9. 2013, 18:55 (UTC)
Díky Šjů za faktickou poznámku; myslím že se to celé teprve technicky zabíhá a řeší se, jak by se v případě "otevření všem" řešil třeba spam a vandalismus - bylo by s tím prostě víc práce. Prozatím je možné se ozvat třeba na našich uživatelských stránkách na Wikipedii, nebo nám napsat mail ;-) díky, --Vojtech.dostal (diskuse) 11. 9. 2013, 19:30 (UTC)

Výroční zpráva?

Už je to ode mne docela otřepaný dotaz, ale je někde pro veřejnost dostupná výroční a finanční zpráva o činnosti sdružení za uplynulý rok (tentokrát 2012)? Hledal jsem hledal, až jsem se prokousal k tomuto, kde není. Už loni jsem zmiňoval, že je to docela důležitý dokument, který může sehrát klíčovou roli při rozhodování potenciálního sponzora, zda přispět či nepřispět. Přesto ta problematická loňská zpráva zůstala (dle odkazované stránky) v dost nereprezentativní podobě. --Reaperman (diskuse) 10. 9. 2013, 18:21 (UTC)

A nechceš se stát členem a pomoci s její úpravou do veřejné podoby?--Juandev (diskuse) 11. 9. 2013, 05:34 (UTC)
Hotova je, ale není přeložena, pokud to vidím dobře. Zkusím se na to optat.--Vojtech.dostal (diskuse) 11. 9. 2013, 07:33 (UTC)

Na metě byla jako proposal, i když už je nějakou dobu schválena; poupravil jsem věci, které v překladu chyběly, a přesunul na korektní pojmenování. Díky za upozornění. --Vojtech.dostal (diskuse) 11. 9. 2013, 19:48 (UTC)

Děkuji za odkaz, opravdu zajímavé čtení. Jen snad dvě připomínky bych k tomu měl: (1) v téhle podobě bych to potenciálním sponzorům raději neukazoval (^_^), a (2) opravdu by bodlo, kdyby to bylo k dispozici i v češtině. Byla by k dispozici i zpráva o hospodaření? --Reaperman (diskuse) 13. 9. 2013, 17:43 (UTC)
Budeme připravovat úhlednou pdf zprávu s obrázky, včetně hospodaření. Předpokládám, že by se to do poloviny října mohlo stihnout. --Limojoe (diskuse) 14. 9. 2013, 15:21 (UTC)

Grafický tablet

Pobočka plánuje zakoupit grafický tablet za účelem "Přípravy mapek a podobných schémat pro Wikimedia Commons" (žádost viz zde). Dle diskuze zjišťovala zájem o zapůjčení zařízení jen mezi členy. Proto to dávám i sem, protože vybavení za grantové peníze od nadace mají právo, pro prospěch wikiprojektů, používat všichni wikipedisté. Zájemci se mohou vyjádřit na tamní diskuzi. --46.135.88.245 17. 9. 2013, 16:58 (UTC)

Děkuji naší anonymní IP adrese za informace. Věci se však mají trochu jinak, než píše. Předně pobočka nic neplánuje. Ve skutečnosti jsem si podal žádost o zakoupení takového tabletu. Podal jsem si ji jako wikipedista Packa, ne jako člen pobočky. Každý wikipedista si může podobnou žádost podat (mohl bych sem napsat podmínky, za jakých to může udělat, ale jsou myslím dobře vysvětleny na stránce Mediagrantu). Teprve až by vedení Mediagrantu tuto žádost schválilo, pak by se začal připravovat nákup tabletu.
A proč jsem se na možné využití poptal členů pobočky? Protože ty lidi znám a vím, že na jejich názor se mohu spolehnout víc. Jaký by asi pro mě měla cenu informace o využití od člověka, který se skrývá za IP adresu, a u něhož nevím, jestli si dělá legraci nebo to myslí vážně? Někomu z pobočky mohu říci „Jirko, i podle toho, co jsi připsal k žádosti, vedení grantu nakonec ten tablet schválilo. Udělal bys tedy nějaké ty grafy?“, ale co si vezmu na někom, u koho znám jenom username nebo ani to ne?
V další části příspěvku má IP adresa pravdu: budeme rádi, když budete připisovat komentáře, kritiku nebo souhlasné názory (bohužel, ten kdo nemá žádné námitky, se většinou neozve :-( k žádosti. Při jejím posuzování bere vedení Mediagrantu každou konkrétní připomínku, ať je od člena nebo adresy.
A pokud by se grafický tablet koupil, objevil by se na stránce Mediagrant mezi prostředky, které si může půjčit kterýkoliv wikipedista, nejen člen pobočky. --Packa (diskuse) 18. 9. 2013, 00:46 (UTC)
PS: Je zajímavé, že nebyl z interní diskuse vynesen i můj email na toto téma, které doslova říká toto:
Petr Brož <XXXX@YYYY> 
10:10 <17.9.2013) (před 22 h)		
Ahoj Packo,
díky za sepsání žádosti. Navrhoval bych, abys ještě zkusil dát podobnou výzvu Pod Lípu WMČR na Wikipedii, 
jestli by se našli další zájemci i z řad mimo sdružení.
S pozdravem,
Petr (aka Chmee2)
Ono by to nevypadalo už tak "pokoutně", jak se to příspěvek IP snaží podat. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 18. 9. 2013, 06:54 (UTC)
Pokud něco děláte pokoutně, tak to pokoutně vypadá. Pokud by pobočka chtěla věci dělat transparentně, tak na této stránce oznamuje věci včas a ne ve stylu "Packa zatoužil po tabletu a možná ho i někdy někomu půjčí". Co si mezi sebou posíláte interně, je řadovému wikipedistovi jedno, zpětně to vypadá jako pouhý alibismus. --46.135.10.9 18. 9. 2013, 07:46 (UTC)
O pokoutnosti zde nebyla snaha. Pokud by sem zmínku o plánovaném nákupu tabletu vložil kolega Packa (třeba na základě výzvy či doporučení kolegy Chmee2), pak by jistě celou situaci vysvětlil přesně tak, jak se má. Naopak jistý nádech a dojem pokoutnosti se zde snaží vytvořit přispěvatel z IP adresy 46.135.88.245. Ve skutečnosti je vše vyvěšeno transparentně (po které zde voláš/voláte) na odkázané stránce Mediagrantu. --Jan Polák (diskuse) 18. 9. 2013, 08:32 (UTC)
Jediný problém je, že většina řadových wikipedistů sleduje, pokud něco, tak tuto stránku. A kdyby se někdo z pobočkářů uvolil (i jen pro připomenutí) jednou za měsíc sem dát na dvě, tři řádky info, co se právě děje, jistě by to pomohlo informovanosti, transparentnosti i zlepšení vzájemných vztahů. I kdyby měl naspat

=== Září 2013 ===

Neudálo se nic zmíněníhodného, nebyla podána žádná nová žádost, jen jsme se pravidelně sešli v baru U Roury. Zápis z baru je [[zde]]. 
JAn (diskuse) 18. 9. 2013, 08:44 (UTC)
Bohužel, nebylo to současné Oko, kdo rozhodlo, že stránka Mediagrantu bude primárně na Metě (naopak bylo to současné Oko, co alespoň založilo stránku Wikipedie:Mediagrant na zdejší Wikipedii a snaží se jí tam udržovat aktuální a kam se snažíme dopisovat aktuálně schválené a funkční projekty... Atrochu stesku vedle, je škoda, že Wikimedia stále nemá globální watchlist, po kterém se již dlouho volá, bylo by to hezké řešení problému). Nicméně, "září 2013 - nic nového se neudálo" není řešením, jak dávat vědět o aktuálních žádostech v Mediagrantu, protože kritika zde směřuje směrem, že se neinformuje o podaných žádostech, nikoliv o schválených (o schválených se informuje pak právě na stránce Mediagrantu na cs.wiki). Problém je, že některou žádost by teoreticky mohlo Oko schválit během pár dní a pak by ses o schválení stejně dozvěděl jen zpětně.
V současnosti je ideální řešení sledovat stránku meta:Wikimedia Czech Republic/Mediagrant, kam se zapisují jednotlivé žádosti (v současnosti se posuzují tři z nich) a kde by se měla vždy objevit aktuální změna. Pokud bys dokázal naprogramovat robota, aby sem vždy zapsal, když se ta stránka změní, bylo by to super (případně sem vždy ručně napsat, když se tam změní). Já osobně to z časových důvodů většinou nezvládám. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 18. 9. 2013, 10:18 (UTC)
Chmee2: A není to prostě tak, že ta IP adresa o tom mejlu nevěděla? Pokud dobře chápu, tak informace o žádosti byla dohledatelná už dříve, zatímco mejl proběhl nějakou skutečně vnitřní konferencí.--Tchoř (diskuse) 18. 9. 2013, 09:03 (UTC)
To samozřejmě možné je, nicméně s ohledem na veřejnou deklaraci Vojty Dostála, ať se Packa zeptá ostatních, mi spíše přijde pravděpodobnější, že dotyčná IP sledovala i interní diskusi mezi členy sdružení, kam Packa pak obratem psal. Má dedukce tedy směřuje spíše tímto směrem, že o emailové komunikaci věděl a v takovém případě je záhodno informovat uceleně. Pakliže ne, tak se samozřejmě IP omlouvám za mou špatnou dedukci a děkuji ji, že informovala o žádosti Packy, která, pokud uspěje, zajistí možnost si zapůjčit od pobočky tablet.
PS: A pokud se vám bude chtít, byla podána nová žádost ohledně výškového snímkování. Tak případně směle komentujte záměr, pomůžete se Oku rozhodnout. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 18. 9. 2013, 10:18 (UTC)

Přátelé, nehádejte se prosím, nemá to smysl. Smysl mají konkrétní informace: Pobočka tablet asi mít bude, možná z grantu, možná darem od jednoho svého člena, tedy dokonce i bez využití prostředků nadace. Pak jsem přesvědčen, že zveřejní, že ho má a kdo ho může využívat. Že sem ten anonym informaci uvedl, ničemu neškodí, naopak, ať to ví co nejvíc lidí. My ze sdružení bychom měli být spíš rádi, že udělal tuhle práci za nás. Přitom ale je zároveň pravda, že informace již byly veřejně dostupné, byť o nich každý nemusel vědět. Diskuse o tom, co tím měl ten anonym na mysli, proč je vůbec anonym a jestli vytváří dojem nějaké pokoutnosti, ty jsou ve skutečnosti k ničemu, ať už si o tom anonymovi kdokoli z nás myslí úplně cokoli. Diskuse o tom, jak nejlépe informovat wikipedisty, ta je důležitější, sdružení má nyní tolik kanálů, že se informace z jednoho na druhý nepřenášejí. A to není tím, že se něco chce tajit, právě naopak, je to tím, že se sdružení postupně snažilo oslovovat co nejvíc lidí, tam, tady a zase jinde - až to přestalo zvládat. Ale pokud vím, řeší se, co s tím, a já doufám, že se to vyřeší co nejdřív. --Okino (diskuse) 18. 9. 2013, 10:21 (UTC)

Žádost o makroobjektiv v Mediagrantu

Viz diskusi na WikiProjektu fotografování. --Chmee2 (diskuse) 20. 9. 2013, 08:45 (UTC)

Informace o pobočce mailem

Dobrý den a ahoj, zprovoznil jsem "newsletter" naší pobočky, tedy rozesílání nových příspěvků na blogu Wikimedia.cz e-mailem. Kdykoliv bude zveřejněn nový příspěvek, dostanete upozorňující e-mail. Můžete se zapsat v levém menu hned na stránce našeho blogu. Další variantou je odebírat přímo RSS. Pokud chcete, aby se váš e-mail nedostal k našim očím (samozřejmě se k e-mailům nedostane nikdo jiný než správci maillistu, ale soukromí je pro mnoho wikipedistů důležité), můžete si zvolit jiný e-mail a nastavit na něm přesměrování.

Velmi často se tu objevují stížnosti na nedostatek komunikace a nedostatečný komunikace je obecně považována za náš nedostatek. Rád bych vás poprosil o revizi našich informačních zdrojů (odkazy jsem dal nedávno do hlavičky této Lípy) a o zhodnocení, co je zbytečné, co chybí a o čem neinformujeme (a měli bychom). Díky. --Vojtech.dostal (diskuse) 6. 10. 2013, 09:13 (UTC)

Novinky v grantech

Ahoj,

včera večer byl schválen nástupce Mediagrantu (který skončí k 15. říjnu 2013.), tzv. Mediagrant II. V rámci něho bude opět možno proplácet náklady vzniklé při cestování ve snaze získávat fotografie pro projekty Wikimedia. Oproti předchozímu MG I, bude MG II trochu více striktní. Datum jeho spuštění bude upřesněno později, společně s pravidly pro jeho čerpání.

Současně, včera Oko MG I zamítlo žádost o výškové snímkování.

S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 11. 10. 2013, 07:19 (UTC)

Dále bych rád upozornil na následující příspěvky na blogu:

K e-mailovému odebírání novinek z blogu se můžete přihlásit v levém menu stránky blogu.--Vojtech.dostal (diskuse) 11. 10. 2013, 20:07 (UTC)

+ Návrh na pořízení makroobjektivu byl zamítnut. Důvodem je nedostatek jasných kandidátů na využívání vybavení. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 18. 10. 2013, 15:06 (UTC)

Jak zvýšit zájem o publikování v časopisu Wikimedium

Zdravím. Obracím se na čtenáře této stránky, kteří mají zájem o sdružení Wikimedia ČR. Často jsme tu četli, že sdružení nemá velký zájem o "sestřičky Wikipedie". Časopis/bulletin Wikimedium je jedním z příkladů toho, kde sdružení Wikimedia ČR má naopak přímo zásadní zájem o "sestřičky" (ale třeba také o dílčí projekty tady na Wikipedii). Bohužel ale výzvy směřované na diskusní stránky těchto projektů nemají až na zcela ojedinělé výjimky žádný ohlas.

Proto se ptám, v čem si myslíte, že je problém? Budu rád zejména za reakce ne-členů WM ČR, jelikož právě od Vás bychom rádi dostávali více podnětů pro Wikimedium.

Kdybyste nedejbože vůbec nevěděli, o čem je řeč, tak vizte http://www.wikimedium.cz .

Děkuji. --Okino (diskuse) 30. 11. 2013, 19:46 (UTC)

Novinky leden 2014

Dobrý den všem, rád bych stručně uvedl novinky z dění v Wikimedia ČR:

--Vojtech.dostal (diskuse) 7. 1. 2014, 12:36 (UTC)

Konzultace Evropské komise o autorském právu v EU

Zdravím. Na jednom ze zpravodajských serverů jsem narazil na odkaz na stránky Ministerstva kultury, kde informují o probíhající veřejné konzultaci Evropské komise ohledně případné budoucí reformy autorského práva. Dokument je poměrně dlouhý, je tam 80 otázek, a některé jsou pro nás jako wikipedisty zajímavé či podstatné (např. č. 11 - legalita odkazování na autorská díla, 15 - registrace děl s cílem omezit nejistotu ohledně statusu, 20 - doba ochrany (!!!), 28 + popř. 25-27 a 32 (výjimky pro knihovny -> snazší přístup k historickým pramenům), 78 (jednotná úprava v rámci EU -> vzhledem k minulým zkušenostem riziko zpřísňování). Termín odevzdání je nejpozději do 5. února (k pozdějším námětům se nepřihlíží), takže by bylo potřeba si pospíšit. Pro inspiraci posílám i odkaz na stránku Pirátů na stejné téma.

Co tomu říkáte? Měli bychom se jako sdružení připojit? Případně s dalšími sdruženími, resp. samotnou WMF? Nedělám si iluze, že to bude mít kdovíjaký výsledek (viz podobnou iniciativu před 2½ rokem ohledně práv k hudebním nahrávkám), ale za pokus a trochu úsilí to podle mne stojí. --Sapfan (diskuse) 16. 1. 2014, 20:37 (UTC)

Sdružení už je v podstatě zapojené, viz zde. WMF je zapojené taky. Své návrhy můžete napsat na metu. Taktéž piráti o tom napsali. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 17. 1. 2014, 11:08 (UTC)

Díky za informaci. Znamená to, že Wikimedia ČR nic samostatně nepodniká, ale připojuje se k iniciativě Wikimedie jako celku. Podívám se na text na metě a v případě potřeby doplním. Jsem rád, že se na tom pracuje! --Sapfan (diskuse) 17. 1. 2014, 16:31 (UTC)

Česká pobočka je členem asociace poboček, které podepsaly Statement of Intent. Pokud Tě napadne ještě jiný způsob, jak v tuto chvíli pomoci, můžeš se zkusit obrátit na Aktrona, který o tom ví více. Hezký den a díky za zájem, --Vojtech.dostal (diskuse) 18. 1. 2014, 07:49 (UTC)

Díky, je to jasné. Statement of Intent organizovala (předpokládám) stejná skupina, která se teď věnuje aktuální konzultaci, tak by to snad mělo být v dobrých rukou. S těmito body souhlasím, možná by se dal přidat i jeden ohledně digitalizace fondů v knihovnách, ale tam jsem se už vyjádřil. Jsem rád, že se na tom pracuje a žádná jiná iniciativa mne nenapadá (pokud budou projekty Wikimedia postupovat společně, bude to jen dobře). --Sapfan (diskuse) 18. 1. 2014, 14:21 (UTC)

Propagace Wikicest

Dobrý den, jak všichni dobře víme, česká Wikipedie má jednu encyklopedii v Inkubátoru, a to Wikicesty (Wikivoyage). Počet přispěvatelů je opravdu velmi malý a růst taktéž. A tak se chci zeptat: Nebylo by možné, aby sdružení Wikimedia ČR zpropagovalo Wikicesty jak ve svém měsíčníku, tak například v podobě speciálního WikiProjektu (něco na způsob Wiki Loves Monuments). Současně s tím by bylo možné upozornit i na ostatní "vedlejší" encyklopedie, aby obsah dále narůstal :-). Zdraví --Pechy1422000 (diskuse) 25. 1. 2014, 21:41 (UTC)

Dobrý den, v měsíčníku by snad bylo možné něco publikovat (sic, to není měsíčník, ale občasník). Taky máme blog. Add WLM, Wikimedie na to nemá lidi. Musí se toho někdo dobrovolně ujmout a pak může využít služeb Wikimedie.--Juandev (diskuse) 25. 1. 2014, 22:01 (UTC)
Wikicesty nejprve musí samy vědět, jak mají vypadat. Diskuse o jejich české podobě je mrtvá posledních půl roku. V takovém stavu nemá smysl je propagovat. Až bude jasný kategorizační strom, úprava článků, vzniknou základní šablony a ještě aspoň pár vzorových článků (ekvivalentně aspoň DČ), potom má smysl snažit se o propagaci. --YjM | dp 26. 1. 2014, 11:46 (UTC)
Jsem jakékoliv pomoci velmi nakloněn a neviděl bych to tak černě jako YjM, nicméně je pravda, že nejprve musí být "co" propagovat. Pokud máte i jen nápad, jak např. dovést do Wikicest více nových editorů, obraťte se na mě a můžeme takový nápad probrat a zamyslet se nad tím, co pro to může pobočka udělat. --Vojtech.dostal (diskuse) 26. 1. 2014, 12:02 (UTC)
Tak já to chápu tak, že Pechymu jde o to, aby WMCZ lákala editory. Tedy aby se dělal nějak propagace směrem získávání editorů, nikoliv propagovat produkt typu Wikicesty.--Juandev (diskuse) 26. 1. 2014, 14:24 (UTC)
Rozhodně, taky to tak chápu. Asi by ale bylo žádoucí najít např. nějakou vhodnou cílovou skupinu lidí, kterou oslovit a například se někde setkat s těmi, co by o to mohli mít zájem. --Vojtech.dostal (diskuse) 26. 1. 2014, 19:02 (UTC)
No jo, ale i tak.. Určitě můžeme třeba otisknout „náborový“ článek v příštím Wikimediu, aj., ale skutečně jde o projekt, kde zatím není takřka nic. Pro nováčky je dost těžké zorientovat se v existujícím zaběhnutém systemu Wikipedie, ale jsem skeptický k tomu, že pro ně bude snazší začínat z nuly v prázdném projektu. Ovšem jestli kolega Pechy přijde s nápadem na nějakou soutěž ve stylu WLM, která by lákala nové editory, tak mu určitě nebude bráněno, ale naopak :-) --YjM | dp 26. 1. 2014, 19:40 (UTC)
Jo, takže aby mohli zájemci např. z Ostravy počítat s nějakou podporou ze strany pobočky, musí kvůli tomu jet na setkání do Prahy? Jistě, osobní pohovor může být v lecčem prospěšný, ale pro začátek by úplně stačilo, kdyby WMČR zveřejnila něco ve Wikimediu a na blogu a něco řekla na svém pravidelném hospodském sezení. Velká část lidí totiž ani neví, že nějaký takový projekt existuje (pravda, o funkčních sesterských projektech se také moc neví). Mimo jiné by si tím WMČR mohla udělat aspoň bod za propagaci těchto projektů, která je, dle mé zkušenosti, malá. JAn (diskuse) 26. 1. 2014, 19:46 (UTC)
Ano, JAne, na naši malou propagaci sesterských projektů upozorňuješ dlouhodobě a není to myslím třeba opakovat znovu, Tvé stanovisko již všichni známe dobře. Nikdo neříkal, že sraz wikicestovatelů musí být v Praze, a pokud nebude zájem, tak nemusí být sraz vůbec (popravdě jsem si myslel, že to je ode mně vstřícný krok, když nabízím pomoct s organizací osobního setkávání, ale zřejmě za to je naopak trestný bod). Na blog samozřejmě může napsat kdokoliv a můžu to udělat i já, nicméně člověk zevnitř komunity Wikicest (jestli nějaká již existuje) by asi dokázal poskytnout zajímavější informace. Ve Wikimediumu myslím již něco bylo a v příštích číslech - pokud nějaká budou - jistě může být opět informace. Nějaké řeči na pražských setkáních asi naopak moc nejsou účinná, setkává se tam vesměs stabilní komunita lidí, kteří o Wikicestách vesměs vědí, ale mají jiné zájmy. --Vojtech.dostal (diskuse) 26. 1. 2014, 23:43 (UTC)
Píšu si a až budu chystat nové Wikimedium, nezapomenu na to. A jsem rád za každý námět, o které jsem opakovaně prosil. O ostatních projektech píšeme rádi, za uplynulý rok to byly delší články o Wikidatech, Commons a Wikiverzitě (a mj. taky o některých dílčích projektech Wikipedie), ale abychom mohli psát víc, je potřeba dostávat náměty. Když se však na výzvu žádné odpovědi nedočkáme, tak je to těžké. Pak prohledáme hlavní diskusní prostory a projektové kroniky, abychom zjistili, co je nového - a když nenajdeme nic, tak si nemůžeme začít prostě vymýšlet.
A dle mé zkušenosti - je velmi malá chuť přinášet náměty zejména u lidí, kteří neustále kritizují nedostatečnou propagaci. Že, Jane...? --Okino (diskuse) 26. 1. 2014, 23:51 (UTC)

Dopis Wikimedia Israel - URAA

Minuly týden odeslala Wikimedia Israel dopis správní radě Nadace týkající se URAA a podobných témat. Dnes toto pro české prostředí nepředstavuje příliš velký problém, v budoucnu tomu však zřejmě bude jinak. Neuvažuje Wikimedia ČR např. o tom, že se k dopisu připojí? --Jklamo (diskuse) 2. 2. 2014, 23:12 (UTC)

Vím o tom jen velmi málo informací, a ten odkaz na Wikizdroje mi nefunguje. Možno vysvětlit více do hloubky, např. jak by se nás to mohlo týkat a co konkrétně to znamená pro Izrael? Byl bych vděčný, a řekl bych že i ostatní, co to zde čtou :) hezký den, --Vojtech.dostal (diskuse) 3. 2. 2014, 15:09 (UTC)
Odkaz opraven. --Mormegil 3. 2. 2014, 15:18 (UTC)
Jestli to správně chápu, jde v principu o toto: 18. 1. 2012 Nejvyšší soud USA potvrdil v případě Golan v. Holder většinou 6 ku 2 platnost URAA v případech, na které se vztahuje americké právo. Co to znamená pro Wikipedii a Commons? Jelikož servery Wikipedie jsou ve Spojených státech, předpokládá se, že se na ně vztahuje americká legislativa. Ve vztahu k URAA: Potvrzení platnosti URAA znamená, že ve Spojených státech došlo u řady děl, která do té doby byla volnými díly (PD-domain), k obnovení autorské ochrany. Týká se to děl, která byla předmětem autorskoprávní ochrany v zemích původu k datu 1. 1. 1996 (datum přijetí URAA). Vznikla tak situace, kdy některá díla jsou v zemích původu již volnými díly (doba ochrany mezitím vypršela), ale ve Spojených státech jsou stále chráněna. Odtud už je vidět, kde je problém na Commons. Taková díla totiž podle současných pravidel nemohou na Commons zůstat. --Vachovec1 (diskuse) 3. 2. 2014, 16:09 (UTC)
Příklady (obecné) aplikace URAA (viz též [1]):
  • S francouzskou povídkou poprvé publikovanou bez zmínky o copyrightu v roce 1935 bude zacházeno jako by byla publikována s příslušnou zmínkou a práva byla řádně obnovena, což znamená, že obnovená autorská práva vyprší 31. prosince 2030 (95 let poté, co by vypršela řádná autorská práva v USA)
  • Čínská hra z roku 1986 bude chráněna do 31. prosince 70. roku od smrti autora.
  • Mexická píseň poprvé uveřejněná v Mexiku v roce 1965 bude chráněna do 21. prosince 1965.
--Vachovec1 (diskuse) 3. 2. 2014, 16:31 (UTC)
Do 21. prosince 1965? Ne 2060?--Jann (diskuse) 3. 2. 2014, 16:38 (UTC)

Díky všem za informace. WM Izrael dopis již předala radě Nadace a ta by v nejbližších dnech měla vydat stanovisko. Bylo by teď asi křečovité někam se cpát jako WM CZ, ale budeme bedlivě sledovat odpověď Nadace a pokud bude příležitost, připojíme se. --Vojtech.dostal (diskuse) 11. 2. 2014, 12:59 (UTC)

Novinky únor 2014

Novinky z dění v pobočce:

Dále zveme na pražský sraz v příjemném prostředí nové kanceláře:

--Vojtech.dostal (diskuse) 11. 2. 2014, 13:05 (UTC)

ad nová kancelář: Zapsání na Firmy.cz a tím zobrazování na Mapy.cz už funguje. Ještě si opravte zápis u MFČR, s nimi opravdu nejednám. S pozdravem --2. 3. 2014, 00:44 (UTC), Utar (diskuse)
díky, podíváme se na to. --Vojtech.dostal (diskuse) 2. 3. 2014, 07:40 (UTC)
Tento zápis upravují automaticky oni podle toho, jak jim dodáme změnu stanov. Nevím, jestli na to mají 30 dní nebo tam žádná lhůta není. --Packa (diskuse) 2. 3. 2014, 09:46 (UTC)
Chápu. Jen říkám, že tam už je to na mne příliš oficiální, a tak to nechávám na členech WMČR. --2. 3. 2014, 10:02 (UTC), Utar (diskuse)

Novinky březen 2014

přeji hezký den --Vojtech.dostal (diskuse) 18. 3. 2014, 14:46 (UTC)

Doplním ještě, že připravujeme na duben výstavu fotografií, viz odkaz, kde můžete přispět s opravami popisek fotografií. Za pomoc budeme rádi! S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 18. 3. 2014, 15:13 (UTC)