Viselský záliv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Viselský záliv
satelitní snímek
satelitní snímek
Maximální hloubka5 m
Šířka25 km
Délka90 km
Zeměpisné souřadnice
Nadřazený celekBaltské moře
Sousední celkyGdaňský záliv
SvětadílEvropa
StátPolskoPolsko Polsko, RuskoRusko Rusko
PřítokyPregola, Pasłęka, Elbląg, Nogat
Map
Pohled na Viselský záliv z majáku Krynica Morska

Viselský záliv (příp. Vislanský záliv[zdroj?], nebo Kaliningradský záliv, polsky Zalew Wiślany, rusky Калининградский залив nebo Вислинский залив, litevsky Aistmarės, německy Frisches Haff) je velký liman (či laguna) na jihu Baltského moře. Politicky je rozdělen mezi Rusko (Kaliningradská oblast, na severovýchodě) a Polsko (Pomořské a Varmijsko-mazurské vojvodství).

Má plochu asi 840 km², je 90 km dlouhý a 2,5 až 25 km široký. Hluboký je 3 až 5 m. Od moře je oddělen úzkou 60 km dlouhou písečnou Viselskou kosou. Touto kosou prochází od roku 2022 průplav, který je nazýván Nový Svět a který umožňuje lepší spojení přístavu v Elblagu s Baltským mořem. Na severu (v ruské části) je 860 m širokým Kaliningradským průlivem spojen s Gdaňským zálivem. Má asi poloviční slanost (0,3 %) oproti průměru Baltského moře, podle definice už se tak jedná o sladkou vodu.

Pojmenování[editovat | editovat zdroj]

Nejstarším doloženým názvem laguny je Estmere (9. století), odvozeno od jména pobaltského kmene Aestů (souvislost s Estonci není prokázaná). Tento základ je dodnes zachován v litevském pojmenování Aistmarės.

Poláci nazývají záliv podle řeky Visly, která do něj částečně proudí.

Německé jméno Frisches Haff znamená doslova „svěží zátoka“, což bylo motivováno tím, že zdejší voda je zřetelně sladší než ve vlastním Baltském moři.

Rusové záliv nazývají nejčastěji podle Kaliningradu (resp. Kaliningradské oblasti), kde se z jejich pohledu nachází.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Ústí do něj řeky Pregola, Pasłęka, Elbląg, Nogat (rameno Visly) a další menší toky.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Hlavní přístavy na břehu nebo při ústí přítoků jsou v polské části Frombork a Elbląg a v ruské části Baltijsk (u průlivu) a Kaliningrad (v ústí Pregoly).

V polské části jsou provozovány trajektové linky z Fromborku a Tolkmicka na kosu do Krynice Morske. Polsko při západním konci Viselské kosy vybudovalo vlastní průplav, který byl otevřen 17. září 2022, aby mělo ze zálivu přístup na volné moře bez použití ruských teritoriálních vod.[1][2]

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Oblast je významným ptačím územím. Zvláště chráněna je celá polská část Viselské kosy (Park Krajobrazowy Mierzeja Wiślana) a značná část jižního pobřeží (Park Krajobrazowy Wysoczyzny Elbląskiej). Jako kompenzace nepříznivého zásahu do životního prostředí byla v roce 2019 zahájena výstavba umělého Estyjského ostrova, který bude sloužit jako ptačí rezervace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Polsko postaví kontroverzní průplav přes Viselskou kosu. Podle ekologů projekt ohrozí místní ekosystém. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2019-10-04 [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. 
  2. VLACH, Tomáš. Na Baltu vznikne umělý ostrov, ekologové proti němu protestují. Lidovky.cz [online]. 2019-09-14 [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]