Park Krajobrazowy Mierzeja Wiślana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Park Krajobrazowy Mierzeja Wiślana
LokalitaGmina Sztutowo a Krynica Morska, PolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Rozloha4 410 ha
Založeno26. dubna 1985
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Park Krajobrazowy Mierzeja Wiślana, česky je možné přeložit jako Krajinný park Viselská kosa, je krajinný park na území Viselské kosy v okrese Nowy Dwór Gdański (gmina Sztutowo, Krynica Morska) v severním Polsku. Geograficky se také nachází mezi Viselským zálivem a Gdaňským zálivem Baltského moře a také mezi polsko-ruskou státní hranicí a vesnicí Sztutowo v Pomořském vojvodství. Leží také v geomorfologickém celku Mierzeja Wiślana, který je součástí makroregionu Pobrzeże Gdańskie.[1][2]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Park Krajobrazowy Mierzeja Wiślana zabírá štíhlý pás šířky cca 500 m plošného území 44,1 km2. Byl založen 26. dubna 1985. Nacházejí se zde četné písečné duny, z nichž nejvyšší je Wielbłądzi Garb (Velbloudí hrb), který dosahuje výšky 49,5 m n. m. Po dřívějším (nekontrolovaném) vykácení listnatých lesů převládly v lesních porostech jehličnaté lesy s převahou borovic. Park je zařazen do soustavy Natura 2000 a do soustavy chráněných mořských území HELCOM Marine Protected Areas v Baltském moři jako nr 85 Zalew Wislany i Mierzeja Wislana.[1][2]

Chráněná území v krajinném parku[editovat | editovat zdroj]

Sídla na území krajinného parku[editovat | editovat zdroj]

Jediným městem na území krajinného parku je Krynica Morska a největšími vesnice mi jsou Kąty Rybackie, Piaski a Przebrno.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b WIŚLANA”, Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych, Oddział: Park Krajobrazowy „Mierzeja. Park Krajobrazowy Mierzeja Wiślana. Park krajobrazowy „Mierzeja Wiślana” [online]. [cit. 2024-01-27]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b Park Krajobrazowy "Mierzeja Wiślana" - jaki obszar obejmuje park. www.mikoszewo.pl [online]. [cit. 2024-01-27]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]