Viselská kosa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Viselská kosa

StátPolskoPolsko Polsko
RuskoRusko Rusko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Viselská kosa - mapka

Viselská kosa či Viselský poloostrov (polsky Mierzeja Wiślana, Półwysep Wiślany, rusky Балтийская коса, transkripce Baltijskaja kosa nebo dříve německy Frische Nehrung a nebo dříve polsky Mierzeja Świeża či Mierzeja Fryska) je písečná kosa rozdělená mezi Polskem a Ruskem. Touto kosou prochází od roku 2022 průplav, který je nazýván Nový Svět a který umožňuje lepší spojení přístavu v Elblągu a okolních přístavů s Baltským mořem. Viselská kosa je součástí pobřežního geomorfologického celku Mierzeja Wiślana.

Poloha, geomorfologie a rozměry kosy[editovat | editovat zdroj]

Viselská kosa leží na jihovýchodním pobřeží Baltského moře, od něhož odděluje Viselský záliv. Spolu s ním je pak součástí Gdaňského zálivu. Polská část patří do nížiny Pobrzeże Gdańskie.

Délka kosy je asi 60 km. Šířka se pohybuje mezi 600 metry a 2 kilometry. Východní část kosy náleží k území Ruska, přesněji řečeno ke Kaliningradské oblasti. Státní hranice mezi oběma zeměmi leží asi 25 km od špice kosy směrem na západ. Na hranici s polskou částí Viselské kosy leží nejzápadnější bod Ruska.

Nejvyšším bodem Viselské kosy je nejvyšší stálá duna v Evropě Wielbłądzi Grzbiet, která se nachází na severovýchodním okraji města Krynica Morska. Její vrchol je v nadmořské výšce 49,5 m.

Projekt vodní cesty a kanálu

Dopravní obslužnost[editovat | editovat zdroj]

Spojení kosy s Polskem zajišťuje silnice číslo 501, která končí v městské části Piasky, několik kilometrů před hranicí s Ruskem. V současné době nelze přejít či přejet z polské části kosy do ruské a naopak. Jedná se o zřízení hraničního přechodu, který by umožnil spojení mezi oběma částmi kosy.

Plavební kanál[editovat | editovat zdroj]

Plavební kanál Nový Svět

Kvůli problémům s proplouváním polských lodí ruskou částí Viselského zálivu na volné moře vybudovalo Polsko 1,3 km dlouhý průplav (Kanał żeglugowy przez Mierzeję Wiślaną) mezi obcemi Skwroniki a Przebrno[1][2] s mořským přístavem Nový svět (polsky Nowy Świat). Průplav byl otevřen 17. září 2022[3][4] při 83. výročí vpádu sovětských vojsk do Polska a umožní proplutí z přístavu Elbląg na volné moře. Umožní průjezd lodím do délky 100 metrů, šířky maximálně 20 metrů a s ponorem do 5 metrů. Lodě ušetří 100 km a 9 hodin cesty.

Ruská část kosy[editovat | editovat zdroj]

Většina ruské části kosy je neobydlená. Jediné obydlené místo se nachází na samé špici kosy, administrativně se jedná o část města Baltijsku. Díky poloze Kaliningradské oblasti tak jde o nejzápadněji položené ruské sídlo. Spojení s vlastním městem zajišťuje trajekt.

Asi 1,5 km před státní hranicí s Polskem se nacházejí zátarasy znemožňující další pohyb na západ. Mezi zátarasy a linií hranice operuje ruská pohraniční stráž.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MARTIN, Dorazín. Polsko buduje svůj malý Suezský průplav. Z kanálu napříč Viselskou kosou ale nejsou všichni nadšení. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2020-09-18 [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. 
  2. Elblag se připravuje na přežití, kvůli přístavu se prokope Viselská kosa [online]. UpDown Media, 2014-03-26 [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. 
  3. ŠTĚPÁNEK, Vít. Polsko buduje svůj malý ‚Suez’. Nátlak Ruska na zrušení projektu nevyšel, hotovo má být už příští rok. Lidovky.cz [online]. MAFRA, 2021-04-06 [cit. 2021-04-18]. Dostupné online. ISSN 1213-1385. 
  4. Symbol a vítězství. Polsko otevřelo průplav, už nebude muset žádat o povolení Rusko. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2022-09-17 [cit. 2022-10-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]