Falklandský proud

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brazilský proud (hnědý ze severu) a Falklandský (modrý od jihu) se spojují a stáčejí do Jihoatlantského spojovacího proudu

Falklandský proud (anglicky Falkland Current nebo Malvinas Current) je studený oceánský proud, který u mysu Horn odbočuje ze Západního příhonu (z Antarktického cirkumpolárního proudu) severním směrem a teče podél východního břehu jihoamerického kontinentu. Přepraví asi 50 000 000  vody za sekundu (asi 500krát více než Amazonka). Jeho teplota se pohybuje od 5 do 19 °C a má průměrnou salinitu 33,5 ‰.

Průběh[editovat | editovat zdroj]

Falklandský proud je dlouhý asi 1800 km a široký průměrně 100 km, začíná zhruba na 55° jižní zeměpisné šířky a při své cestě okolo pobřeží Argentiny obtéká Falklandské ostrovy. Přibližně u ústí řeky Río de la Plata se mísí s protiběžným Brazilským proudem. Proudí poměrně velkou rychlostí podél kontinentálního šelfu hlubokého 200 až 4000 m, u dna teče rychleji než na povrchu. Na styku s teplým povrchovým Brazilským proudem dochází k ostrému míšení a vyrovnávání gradientů teploty i salinity. Po smísení se oba proudy stáčejí na východ a pokračují jako Jihoatlantský spojovací proud který ústí do Benguelského proudu při jihu Afriky.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Proud značně ochlazuje jih Patagonie a hlavně Falklandské ostrovy, někdy zanáší utržené ledovceWeddellova moře až po 40 rovnoběžku. Není trvale stejně intenzivní a hlavně při jeho míšení s taktéž kolísavým Brazilským proudem vznikají mnohé tlakové výšeníže, jakož i řady teplých a studených front.

Při proudění vody okolo pevninského šelfu dochází k silnému víření a dobrému promísení spodní a horní vrstvy vody které je dále podporováno vanoucími větry a Coriolisovou sílou. Protože i horní vrstvy proudu jsou poměrně studené, termoklina je jen mělce pod hladinou, nic nebrání spodním vodám zvedat se vzhůru. Vznikají tak silné výstupné proudy – upwelling, které vynášejí do povrchových vrstev živiny a do spodních zanášejí okysličenou vodu. Proto jsou vody Falklandského proudu oproti vodám Brazilského proudu úživnější a tím mnohem bohatší na různorodé ekosystémy. U pobřeží Jižní Ameriky, u Falklandských ostrovů, Argentiny i Uruguaye je komerční rybolov důležitým průmyslovým odvětvím.[1][2][3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Brazil Current [online]. Britannica - The Online Encyclopedia [cit. 2014-10-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. GYORY, Joanna; MARIANO, Arthur J.; RYAN, Edward H. Surface Currents in the Atlantic Ocean: The Malvinas Current [online]. Rosenstiel School of Marine and Atmoshperic Science, University of Miami, FL, USA [cit. 2014-10-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. KURING, Norman. South America: Malvinas Current [online]. Earth Observatory, NASA Goddard Space Flight Center, Greenbelt, MD, USA, rev. 07.05.2005 [cit. 2014-10-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. STORY, Short. Malvinas current: jets fast and nutritious [online]. CONICET, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Buenos Aires, AR, rev. 24.06.2013 [cit. 2014-10-10]. Dostupné online. (anglicky)