Cyklóna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cyklóna u Islandu.
Cyklóna a anticyklóna
Směr proudění větru cyklón na Zemi. Na severní polokouli cirkuluje vzduch v cyklóně proti směru pohybu hodinových ručiček, zatímco na jižní polokouli cirkuluje vzduch po směru pohybu hodinových ručiček.
Směr proudění větru cyklón na Zemi.

Cyklóna neboli tlaková níže je oblast se sníženým tlakem vzduchu, přičemž tlak vzduchu v jejím okolí je vyšší než tlak uvnitř oblasti. Jde o jeden ze základních tlakových útvarů v atmosféře, který na synoptické mapě má alespoň jednu uzavřenou izobaru.[1] Vlivem rotace Země pak cirkulace vzduchu v cyklóně probíhá na severní polokouli vždy proti směru pohybu hodinových ručiček, zatímco na jižní polokouli po směru.

Rozlišují se mimotropické a tropické cyklóny. Převážná většina mimotropických cyklón jsou frontální cyklóny.[2]Evropě jsou to cyklóny na polární a arktické frontě. Tropická cyklóna se v různých oblastech světa označuje místními názvy, například cyklónIndii a v Austrálii, hurikánAtlantském oceánu nebo tajfun v jihovýchodní Asii.[3] Pro středomořské cyklóny podobné hurikánům se používá název medikán.

Cyklóny vznikají složitými procesy v atmosféře označovanými jako cyklogeneze,[1] zatímco jejich slábnutí až zánik se nazývá cyklolýza.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2022-07-02]. Heslo cyklona. Dostupné v archivu. 
  2. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2022-07-02]. Heslo cyklona frontální. Dostupné v archivu. 
  3. http://aktualne.centrum.cz/veda/clanek.phtml?id=644624 – Kde se berou tajfuny...
  4. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2022-12-24]. Heslo cyklolýza. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]