Tram Express

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tram Express
Alstom Citadis Dualis na lince 11
Alstom Citadis Dualis na lince 11
StátFrancie
MěstoPaříž a Île-de-France
ProvozovatelKeolis (linka 11)
Transkeo (linky 12 a 13)
Součást IDSÎle-de-France Mobilités
Zahájení provozu1.7.2017
Trakceelektrická
Infrastruktura
Provozní délka tratí29,8 km
Rozchod koleje1435 mm
Napětí750 V
Počet zastávek19
Vozovny2
Provoz
Počet linek2
Počet vozů26
Mapa sítě
Mapa prvního úseku systému Tram Express
Mapa prvního úseku systému Tram Express
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tram Express (tj. expresní tramvaj) je označení budovaného dopravního systému vlakotramvaje v pařížské aglomeraci v regionu Île-de-France. Systém je organizován, koordinován a financován organizací Île-de-France Mobilités, jeho provozovatelem jsou společnosti Keolis a Transkeo.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První návrhy na vybudování tangenciálních spojení, které by umožnily dopravovat se mezi jednotlivými předměstími bez nutnosti cesty do centra Paříže spatřily světlo světa na začátku 90. let dvacátého století. Počítalo se s vybudováním čtyř tangenciálních linek (sever, jih, východ, západ), které by propojily důležité uzly jako je letiště Charlese de Gaulla, pařížský Disneyland, Cergy-Pontoise či Massy - Palaiseau. Tento projekt počítal s využitím okružní železniční trati Grande Ceinture a s použitím těžkých kolejových vozidel podobným soupravám RER.

V roce 2004 byl přijat pozměněný plán, který počítá s částečným využitím Grande Ceinture, výstavbou speciálních tratí zcela oddělených od ostatního železničního provozu a s použitím lehkých železničních vozidel, konkrétně vlakotramvají. Tato vozidla zvládají provoz na železničních i tramvajových tratích a to i s velkým sklonem (až 65 ‰). Výstavba prvního úseku byla zahájena na konci roku 2010.

Na všech třech linkách systému Tram Express bude provozováno celkem 47 čtyřčlánkových vlakotramvají Citadis Dualis od francouzského výrobce Alstom. Jsou 42 metrů dlouhé, 2,65 metrů široké, jejich maximální rychlost je 100 km/h.

Linky[editovat | editovat zdroj]

11 (Tram Express Nord)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku 11 (tramvajová linka v Île-de-France).

Provoz na první lince systému Tram Express byl zahájen 1. července 2017. Linka 11 spojuje města Épinay-sur-Seine (Seine-Saint-Denis) a Le Bourget (Seine-Saint-Denis) a využívá nově vybudovanou trať, která vede paralelně s Grande Ceinture. Na rok 2032 je naplánováno otevření úseku z Le Bourget do Noisy-le-Sec (Seine-Saint-Denis) a v roce 2033 bude uveden do provozu poslední úsek z Épinay-sur-Seine do Sartrouville (Yvelines). Linku provozuje soukromá společnost Keolis.

12 (Tram Express Sud)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku 12 (tramvajová linka v Île-de-France).

Tram Express Sud spojí v roce 2023 města Évry (Essonne) a Massy (Essonne). V plánech Île-de-France Mobilités je také výstavba druhého úseku z města Massy do Versailles (Yvelines). Mezi stanicemi Versailles-Chantiers a Petit Vaux bude linka 12 využívat železniční trať Grande Ceinture, po které v současnosti jezdí jedna z větví RER C. Na zbylém úseku do Évry bude vybudována nová tramvajová trať. Linku bude provozovat společnost Transkeo vlastněná společnostmi Keolis a SNCF.

13 (Tram Express Ouest)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku 13 (tramvajová linka v Île-de-France).

Linka 13 zahájila provoz mezi městy Saint-Cyr-l'École (Yvelines) a Saint-Germain-en-Laye (Yvelines) v roce 6. července 2022. Tato linka nahradila vlaky Transilien L, které přestaly jezdit na trase známé jako Grande ceinture Ouest v červnu roku 2019. V roce 2027 bude zprovozněna i druhá větev do města Achères (Yvelines). Linku provozuje společnost Transkeo.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Ligne 11 Express du tramway d'Île-de-France na francouzské Wikipedii, Ligne 12 Express du tramway d'Île-de-France na francouzské Wikipedii a Ligne 13 Express du tramway d'Île-de-France na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]