12 (tramvajová linka v Île-de-France)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Geograficky přesná mapa dráhy
Souprava vlakotramvají Alstom Citadis Dualis na zastávce Petit Vaux
Zastávka Épinay-sur-Orge
Interiér vozovny pro linku 12
Vozovna ve městě Massy

Linka 12 je jednou z linek tramvajové dopravy v regionu Île-de-France a zároveň jednou ze tří linek systému Tram Express. V systému MHD je značena vínovou barvou, její délka je 20 km, má 16 zastávek a provozuje ji společnost Transkeo. Provoz byl zahájen 10. prosince 2023 po osmi letech stavebních prací.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Projekt s původním názvem Tangentielle Sud nebo Tangentielle Sud-Ouest spatřil světlo světa v 90. letech 20. století, kdy se uvažovalo o zavedení nové vlakové linky ve stylu RER mezi městy Achères, Versailles, Massy, Évry-Courcouronnes a Melun. Linka měla využívat trať Grande Ceinture a také několik zcela nových úseků, které měly být mezi Épinay-sur-Orge a Grigny částečně podpovrchové. Předpokládané náklady na výstavbu se pohybovaly okolo jedné miliardy euro, což nakonec vedlo k zastavení projektu a hledání jiných řešení.

STIF (nyní Île-de-France Mobilités) poté navrhla podstatně levnější řešení v podobě kombinace vlakotramvajové a rychlodrážní tramvajové linky, která by v úseku Versailles-Chantiers – Massy-Palaiseau – Petit Vaux využívala trať Grande Ceinture a nahradila tak jednu z větví linky RER C. Na zbylém úseku z Petit Vaux do Évry-Courcouronnes byla navržena výstavba zcela nové tratě.

Stavební práce byly zahájeny v roce 2015, provoz měl být původně zahájen o pět let později. Termín zprovoznění byl ale několikrát posunut.[1]

Trať[editovat | editovat zdroj]

Trať je dlouhá 20 km dlouhá a spojuje města Palaiseau, Massy, Champlan, Longjumeau, Chilly-Mazarin, Épinay-sur-Orge, Morsang-sur-Orge, Viry-Châtillon, Grigny, Ris-Orangis a Évry-Courcouronnes v departementu Essonne jižně od Paříže. Cesta z konečné na konečnou zabere 40 minut.

Plán linky 12

Další rozvoj[editovat | editovat zdroj]

Zahájení provozu na zbývajícím úseku z Massy-Palaiseau do Versailles-Chantiers je naplánováno na rok 2025, avšak stavební práce dosud nebyly zahájeny.

Mapa kompletně dokončené linky 12

Vozový park[editovat | editovat zdroj]

Provoz na lince 12 zajišťuje 23 čtyřčlánkových vlakotramvají Alstom Citadis Dualis. Vozidla jsou 42 metrů dlouhá, 2,65 metru široká a pojmou 250 cestujících (4 cestující na m²). Stejný typ vozidel slouží i na linkách 4, 11 a 12.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ligne 12 Express du tramway d'Île-de-France na francouzské Wikipedii.

  1. V Paříži otevřeli další (vlako)tramvajovou linku. Československý Dopravák [online]. 2023-12-10 [cit. 2023-12-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]