Ticket t+

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ticket t+ (česky: jízdenka t+) je základní nejjednodušší jízdenka městské hromadné dopravy v Paříži i celém regionu Île-de-France. Vznikla rozhodnutím svazu STIF a od 1. července 2008 nahradila dosavadní jízdenku Ticket t. Ticket t+ na rozdíl od předchozí jízdenky umožňuje přestup mezi jednotlivými autobusovými a tramvajovými linkami. Je to rovněž oficiální název pro jízdenku pařížského metra. V roce 2023 stojí 2,10 eura (při koupi u řidiče autobusu nebo pomocí SMS 2,50 eura).[1]

Ticket t+

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ticket t (2006)

Předchůdcem dnešní jízdenky byl ticket t, který se začal prodávat od 1. ledna 2003 pod hlavičkou svazu STIF a používali jej všichni dopravci organizovaní ve svazu. Umožňoval cestovat autobusem, metrem nebo RER (v případě RER ovšem pouze na území Paříže) s případnými přestupy mezi drážními spoji po dobu dvou hodin. Naopak neumožňoval přestup mezi dvěma autobusy nebo mezi autobusem a železničním spojem (tramvaj, metro nebo RER). Jízdenka rovněž platila v autobusech dopravců sdružených ve svazu Optile.

Užití[editovat | editovat zdroj]

Ticket t+ umožňuje používat autobus, metro nebo RER jako jeho předchůdce, navíc s ním lze přestupovat mezi tramvají a autobusem - jeho platnost je 90 minut. Přestup mezi povrchovou (autobusy a tramvaje) a podpovrchovou dopravou (metro a RER) však i nadále není možný, stejně tak nelze přestupovat mezi metrem a lanovkou na Montmartre. Rovněž neplatí na linkách se zvláštním tarifem (Roissybus, Orlybus). Ticket t+ platí v síti autobusových dopravců Optile.

Noční autobusová síť Noctilien je dostupná jízdenkou pouze v rámci jedné zóny. Pokud cestující projíždí více pásmy v jedné lince, musí si pro každé označit jednu jízdenku. Přestup mezi nočními linkami na jednu jízdenku však možný není a pro každý přestup je nutné zakoupit novou jízdenku.

Ticket t+ se neprodává v autobusech, připravuje se však jízdenka ticket sans correspondance (nepřestupní jízdenka) za 1,70 €, kterou bude možné koupit v autobusu jen pro jednu jízdu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ticket t+ na francouzské Wikipedii.

  1. t+ tickets [online]. RATP [cit. 2023-02-19]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]