Grand Paris Express

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mapa plánované sítě Grand Paris Express

Grand Paris Express je plánovaná síť plně automatizovaného metra v pařížské aglomeraci. Tvořit ji bude šest linek, které budou doplňovat stávající síť pařížského metra – současné linky 11 a 14, které budou prodlouženy za hranice města, a zcela nové linky 15, 16, 17 a 18. Síť bude mít celkovou délku 200 km, 72 stanic a její celkové zprovoznění se plánuje na rok 2030. Grand Paris Express zčásti vychází ze zamítnutých projektů Métro Grand Paris a Arc Express. Realizací jsou pověřeny společnosti Société du Grand Paris a Syndicat des transports d'Île-de-France.

Charakteristika projektu[editovat | editovat zdroj]

Grand Paris Express je jedním z deseti projektů, které byly vyhlášeny v rámci projektu Grand Paris. Dne 26. ledna 2011 byla uzavřena dohoda mezi regionální radou Île-de-France a francouzským státem o společném projektu Grand Paris Express.[1] [2] Nové linky nebudou na rozdíl od současných určeny pro město Paříž, ale vzniknou za jejími hranicemi v okolních departementech na území regionu Île-de-France. Pouze čtyři nové stanice (ze 72 plánovaných) vzniknou na území města při prodloužení linky 14. V 75 % všech nových stanic bude zajištěn přestup na další systémy MHD (metro, Transilien, RER, tramvaje). Tři čtvrtiny nově postavených tratí povedou v podzemí. Tunelové tubusy s průměrem 10 m pojmou dvě koleje a budou se nacházet v průměrné hloubce 30 m.

Plánované linky[editovat | editovat zdroj]

Linka 11[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku 11 (linka metra v Paříži).

Linka 11 končí už od roku 1937 ve stanici Mairie des Lilas ve městě Les Lilas u východních hranic Paříže. Bude prodloužena východním směrem ve dvou etapách. Nejprve roku 2019 do stanice Rosny-Bois-Perrier a poté do roku 2025 o dalších 10 km dál do stanice Noisy-Champs.

Linka 14[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku 14 (linka metra v Paříži).

Linka 14 už od svého otevření v roce 1997 jezdí jako plně automatizovaná a neopouští hranice Paříže. Bude prodloužena oběma směry a začleněna do nového systému. Na severu bude končit ve stanici Saint-Denis Pleyel, kde vznikne dopravní uzel systému Grand Paris Express, který spojí linky 14, 15, 16 a 17. V roce 2017 se plánuje zprovoznit úsek mezi stanicemi Saint-Lazare a Mairie de Saint-Ouen a do roku 2023 do stanice Saint-Denis Pleyel. Směrem na jih je plánováno prodloužení až na letiště Orly a linka tak povede městy Le Kremlin-Bicêtre, Villejuif, Chevilly-Larue, Rungis a Paray-Vieille-Poste. Tato část ze stanice Olympiades bude také vybudována ve dvou etapách – do roku 2023 z Olympiades do Villejuif-Gustave Roussy a do 2027 z Villejuif-Gustave Roussy na letiště Orly.

Linka 15[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku 15 (linka metra v Paříži).

Linka 15 bude okružní linka, která obkrouží Paříž za jejími hranicemi. Její dokončení je plánováno na rok 2030. Celková délka bude dosahovat 75 km, bude mít 36 stanic v 19 obcích. Výstavba byla naplánována do tří částí. Jižní úsek mezi stanicemi Noisy-Champs a Pont de Sèvres se 16 stanicemi spojí 22 obcí a bude měřit 33 km, jeho zprovoznění se plánuje na rok 2020. Západní část bude měřit 20 km a bude mít 11 stanic. Začíná na jihu ve stanici Pont de Sèvres a končí na severu ve stanici Saint-Denis Pleyel. Do provozu bude uveden postupně – Pont-de-Sèvres ↔ Nanterre v roce 2025 a Nanterre ↔ Saint-Denis Pleyel v roce 2027. Východní část bude mít 12 stanic ve 12 obcích. Také tato část bude zprovozněna ve dvou fázích: Saint-Denis PleyelRosny-Bois Perrier v roce 2025 a Rosny-Bois PerrierChampigny Centre v roce 2030. jedním z hlavních dopravních uzlů se stane stanice Val de Fontenay s přestupy na stávající linky RER A a RER E, na tramvajovou linku T1 a linku 1 metra, která sem bude prodloužena v letech 20172025.

Linka 16[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku 16 (linka metra v Paříži).

Linka 16 spojí v širokém oblouku severní předměstí (s napojením na linku 14 ve stanici Saint-Denis Pleyel) s východním (stanice Noisy-Champs). Bude procházet městy Le Bourget, Aulnay-sous-Bois, Clichy-sous-Bois, Montfermeil a Chelles. Její délka bude asi 25 km a bude s linkou 17 tvořit jeden celek. Jejím cílem je zlepšit dopravní spojení ve východní části departementu Seine-Saint-Denis. Linka také křižuje všechny zásadní linky v departementu Seine-et-Marne: RER A, B a E a také trasy sítě Transilien. Uvedení do provozu se předpokládá v roce 2023.

Linka 17[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku 17 (linka metra v Paříži).

Linka 17 bude měřit 5,5 km ze stanice Saint-Denis Pleyel do Le Bourget RER a vytvoří s linkou 16 jeden celek. Linka spojí obce Le Bourget, Gonesse a Roissy-en-Brie se Saint-Denis. Bude obsluhovat letiště Le Bourget, průmyslovou oblast Le Triangle der Gonesse, výstaviště ve Villepinte a terminály 2 a 4 na letišti Charlese de Gaulla. Konečnou stanicí bude Le Mesnil-Amelot. Celková délka dosáhne 27 km s devíti stanicemi, na pěti z nich budou přestupy na RER nebo další linky Grand Paris Express.

Linka 18[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku 18 (linka metra v Paříži).

Linka 18 bude obepínat Paříž po jihozápadním okraji. Po svém dokončení bude mít téměř 50 km z Nanterre přes Versailles na letiště Orly. Neboť se na této lince, na rozdíl od ostatních, očekává nižší dopravní vytíženost, bude nejspíš vybudována systémem VAL.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grand Paris Express na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]