Vozovna Medlánky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
výměna ib
doplnění úvodu
Řádek 14: Řádek 14:
}}
}}
[[Soubor:Brno, Medlánky, Vozovna Medlánky, vnitřek.jpg|thumb|Tramvaje a příslušenství v medlánecké vozovně při dni otevřených dveří]]
[[Soubor:Brno, Medlánky, Vozovna Medlánky, vnitřek.jpg|thumb|Tramvaje a příslušenství v medlánecké vozovně při dni otevřených dveří]]
'''Vozovna Medlánky''' (do poloviny 90. let 20. století '''vozovna Královo Pole''') je [[tramvaj]]ová, [[autobus]]ová a také bývalá [[trolejbus]]ová [[vozovna]] [[Dopravní podnik města Brna|Dopravního podniku města Brna]] (DPMB).
'''Vozovna Medlánky''' (do roku 1996 '''vozovna Královo Pole''') je [[tramvaj]]ová, [[autobus]]ová a bývalá [[trolejbus]]ová [[vozovna]] [[Dopravní podnik města Brna|Dopravního podniku města Brna]] (DPMB). Součástí areálu jsou také ústřední dílny DPMB.


== Historie ==
== Historie ==
Řádek 77: Řádek 77:
=== Ústřední dílny ===
=== Ústřední dílny ===


V areálu medlánecké vozovny se také nacházejí Ústřední dílny DPMB. Ty byly původně umístěny v Pisárkách, kde ovšem již kapacitně nevyhovovaly. Proto došlo v roce [[1962]]<ref name="Čuma91"/> k zahájení stavby nových dílen v královopolské vozovně. Otevřeny byly o tři roky později a zpočátku prováděly opravy autobusů, tramvají i trolejbusů (paradoxně od doby, kdy již ve vozovně žádné vozy této trakce nebyly umístěny; manipulační trať z Královo Pole ale byla zachována). Od roku [[1972]] je opravárenská základna pro trolejbusy umístěna ve [[vozovna Husovice|vozovně Husovice]], takže manipulační trať byla zrušena. Autobusy byly od roku [[1980]] opravovány v dílnách v Grmelově ulici (bývalé garáže), takže od té doby ústřední dílny slouží pouze tramvajím.
V areálu medlánecké vozovny se také nacházejí ústřední dílny DPMB. Ty byly původně umístěny v Pisárkách, kde ovšem již kapacitně nevyhovovaly. Proto došlo v roce [[1962]]<ref name="Čuma91"/> k zahájení stavby nových dílen v královopolské vozovně. Otevřeny byly o tři roky později a zpočátku prováděly opravy autobusů, tramvají i trolejbusů (paradoxně od doby, kdy již ve vozovně žádné vozy této trakce nebyly umístěny; manipulační trať z Královo Pole ale byla zachována). Od roku [[1972]] je opravárenská základna pro trolejbusy umístěna ve [[vozovna Husovice|vozovně Husovice]], takže manipulační trať byla zrušena. Autobusy byly od roku [[1980]] opravovány v dílnách v Grmelově ulici (bývalé garáže), takže od té doby ústřední dílny slouží pouze tramvajím.


V lednu 2009 byla v areálu ústředních dílen zprovozněna nová lakovna, kterou mohou využívat tramvaje, autobusy i trolejbusy.<ref>{{Citace elektronické monografie
V lednu 2009 byla v areálu ústředních dílen zprovozněna nová lakovna, kterou mohou využívat tramvaje, autobusy i trolejbusy.<ref>{{Citace elektronické monografie

Verze z 17. 5. 2021, 18:20

Vozovna Medlánky
Vozovna Medlánky
Vozovna Medlánky
Původní název Vozovna Královo Pole
Stát ČeskoČesko Česko
Město Brno
Čtvrť Medlánky
Ulice Hudcova 390/74
Typ tramvajová a autobusová
Dopravce Dopravní podnik města Brna
Zahájení provozu 1958
Počet kolejí 15
Externí odkazy
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tramvaje a příslušenství v medlánecké vozovně při dni otevřených dveří

Vozovna Medlánky (do roku 1996 vozovna Královo Pole) je tramvajová, autobusová a bývalá trolejbusová vozovna Dopravního podniku města Brna (DPMB). Součástí areálu jsou také ústřední dílny DPMB.

Historie

Výstavba vozovny Královo Pole byla zahájena v roce 1953, v době, kdy původní vozovna, která dodnes stojí v Králově Poli poblíž Semilassa, již končila svůj provoz a měla být přestavěna na měnírnu. Pozemky nově vybudované vozovny patřily až do druhé poloviny 60. let 20. století ke katastrálnímu území Královo Pole a proto se i tato vozovna nazývala vozovna Královo Pole. Přejmenování na současný název proběhlo roku 1996.[1]

Nová, moderní a rozlehlá vozovna byla koncipována jako kombinovaná. Většinu stavby zabírají dodnes prostory pro tramvaje (15 kolejí, většina z nich je průjezdná), menší část budovy byla určena pro trolejbusy (dvě lodě). Zatímco tramvajová trať vede téměř kolem vozovny, nejbližší trolejbusová linka tehdy končila ve vzdálené smyčce Královo Pole, Srbská, takže mezi touto zastávkou a vozovnou musela být postavena dlouhá manipulační trať.

Kolem celé vozovny vede jedna objízdná kolej, za vjezdem do areálu (tedy ještě před samotnou budovou) se nachází malá tramvajová smyčka, která byla dokonce v 80. letech (kvůli výluce trati ke královopolskému nádraží) využívána pro pravidelný provoz.

Od května 2008 je areál vozovny napojen také na tramvajovou trať vedoucí kolem Technického muzea do nové smyčky Technologický park. Tato důležitá spojka umožňuje opravu tratě po Palackého třídě, která nemohla být provedena, neboť by vozovna Medlánky byla zcela odříznuta od zbytku tramvajové sítě.

Tramvaje

Tramvajové podvozky v ústředních dílnách

Otevření nové královopolské (dnešní medlánecké) vozovny proběhlo na jaře 1958, kdy právě sem byly dodány první brněnské tramvaje koncepce PCC typu Tatra T2 (úplně první vozy tohoto typu ale byly krátký čas, do dokončení stavby, umístěny v Pisárkách).[2] Všechny vozy tohoto typu v Brně byly deponovány právě zde, tramvaje T3 byly rozděleny mezi obě brněnské tramvajové vozovny. Do Králova Pole byly rovněž převedeny některé staré dvounápravové tramvaje, jejichž provoz v Brně skončil roku 1974.

Od roku 1978 byly tramvajové vozy rozděleny do vozoven podle typů, takže v Králově Poli se nacházely všechny tramvaje T2 a T3, zatímco v pisárecké byly umístěny článkové vozy Tatra K2. Tento systém se změnil až po sametové revoluci, od té doby si obě vozovny navzájem předávají různé počty tramvají T3 a K2. Novější typy jsou ale již opět rozděleny podle typů.

Trolejbusy

Trolejbusy se v Králově Poli objevily v srpnu 1958.[3] Z husovické vozovny sem byly převedeny všechny vozy Škoda 7Tr a také některé trolejbusy Škoda 8Tr. Oba typy pak zajišťovaly kompletní přepravu na královopolské lince a s Husovicemi se dělily o provoz na šlapanické lince. Protože ale doba trolejbusům nepřála a také v Brně se uvažovalo o zrušení tohoto druhu MHD, byly v roce 1964 veškeré vozy převezeny zpět do Husovic a trolejbusová část královopolské vozovny začala sloužit autobusům.

Autobusy

Vjezdy do autobusové (původně trolejbusové) části vozovny

Brněnské autobusy poprvé vyjely na linky z královopolské vozovny 1. listopadu 1964.[3] Vozy sem byly předisponovány z garáží na Grmelově ulici. V areálu vozovny Královo Pole byly postupně vybudovány objekty potřebné pro autobusy (1965naftová čerpací stanice, 1970 – odstavná plocha a samostatný výjezd pro autobusy do Hudcovy ulice, 1972 – prohlížecí kanály, atd.). V 80. letech sem byly umístěny všechny brněnské článkové autobusy Ikarus 280. Na začátku 21. století (výstavba zahájena roku 2004) byla v areálu vozovny postavena moderní centrální hala denního ošetření vozidel s mycí linkou. Tato novostavba je určena jak pro autobusy, tak i pro tramvaje.

Ústřední dílny

V areálu medlánecké vozovny se také nacházejí ústřední dílny DPMB. Ty byly původně umístěny v Pisárkách, kde ovšem již kapacitně nevyhovovaly. Proto došlo v roce 1962[1] k zahájení stavby nových dílen v královopolské vozovně. Otevřeny byly o tři roky později a zpočátku prováděly opravy autobusů, tramvají i trolejbusů (paradoxně od doby, kdy již ve vozovně žádné vozy této trakce nebyly umístěny; manipulační trať z Královo Pole ale byla zachována). Od roku 1972 je opravárenská základna pro trolejbusy umístěna ve vozovně Husovice, takže manipulační trať byla zrušena. Autobusy byly od roku 1980 opravovány v dílnách v Grmelově ulici (bývalé garáže), takže od té doby ústřední dílny slouží pouze tramvajím.

V lednu 2009 byla v areálu ústředních dílen zprovozněna nová lakovna, kterou mohou využívat tramvaje, autobusy i trolejbusy.[4]

Současnost

V září 2019 se ve vozovně Medlánky nacházelo 272 vozů určených pro osobní dopravu. Z tohoto počtu bylo 138 tramvají a 134 autobusů. Jednalo se o tramvaje typů Tatra T3 (a modifikace), Tatra K2 (a modifikace včetně Tatra K3R-N), Tatra KT8D5R.N2, Tatra KT8D5N, Tatra T6A5 a Škoda 13T. Z autobusů to byly typy Karosa B 931, Karosa B 961, Irisbus Citelis 12M, Irisbus/Iveco Crossway LE 12M, SKD Stratos LF 38 D, Solaris Urbino 18, Iveco Urbanway 12M a Dekstra LF 38.[5]

Nachází se zde také historické tramvaje DPMB a některé historické tramvaje Technického muzea v Brně, které je do Medlánek přesunulo, aby mohly vyjíždět do města na mimořádné jízdy (areál v Líšni je odpojen od kolejové sítě).

Odkazy

Reference

  1. a b ČUMA, Libor; KOCMAN, Tomáš; MRKOS, Jiří. Autobusy v brněnské městské dopravě 1930–2005. Praha: Pavel Malkus – dopravní vydavatelství, 2005. ISBN 80-903012-6-6. S. 91. 
  2. NESIBA, Zdeněk, a kol. 100 let elektrické pouliční dráhy v Brně 1900–2000. Ústí nad Labem: Vojtěch Wolf – Vydavatelství WOLF & Tramvajklub Brno, 2000. S. 34. 
  3. a b ČUMA, Libor; KOCMAN, Tomáš; MRKOS, Jiří. Autobusy v brněnské městské dopravě 1930–2005. Praha: Pavel Malkus – dopravní vydavatelství, 2005. ISBN 80-903012-6-6. S. 90. 
  4. Doprava nejsou jen vozidla, ale také jejich technické zázemí [online]. E-salina.cz, 2009-02-11 [cit. 2009-02-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-03-13. 
  5. Vozovna Medlánky - přehled vozů [online]. Bmhd.cz [cit. 2019-09-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy