Orangutan: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m překlepy, wikidruhy
Bez shrnutí editace
značky: možný vandalismus školní IP editace z Vizuálního editoru
Řádek 24: Řádek 24:


[[Soubor:Orangutan.jpg|náhled|Orangutan]]
[[Soubor:Orangutan.jpg|náhled|Orangutan]]
ratně, šplhají, skáčou a zavěšují se svými dlouhými pažemi a někdy i nohama. Někdy se chrání před deštěm velkými listy, je u nich rozvinuto používání primitivních nástrojů k získávání potravy, jako třeba u [[šimpanz]]ů.
'''Orangutan''' (z [[Malajština|malajštiny]] ''orang utan'' – „lesní muž“) je [[rod (biologie)|rod]] [[Hominidé|lidoopů]] žijících v [[tropický deštný les|tropických deštných pralesích]] ostrovů [[Borneo|Bornea]] a [[Sumatra|Sumatry]]. V současnosti se popisují dva druhy, [[orangutan bornejský]], který je [[typový druh|typovým druhem]] rodu, a [[orangutan sumaterský]], oba jsou kriticky ohrožené.

== Vzhled ==
Orangutan je přibližně 1,1-1,5 metru vysoký a má hmotnost 30-90 kilogramů. U orangutanů je velký rozdíl ve velikosti a hmotnosti podle pohlaví.
[[Samec]] je dvakrát větší (130 – 150 cm), má nápadný hrdelní vak a pachové žlázy na hrudi. Rozpětí paží dosahuje až 3 metry, hmotnost až 90 kg, u [[Samice|samic]] asi polovina. Jeho znakem jsou dlouhé ruce a hnědooranžová srst, která ho chrání před [[Déšť|deštěm]]. Orangutan má ze všech lidoopů nejdelší přední končetiny a nejkratší zadní končetiny. Orangutani mají plošší profil [[Lebka|lebky]] než třeba [[Gorila|gorily]] či [[Šimpanz|šimpanzi]], mají slabé [[Nadočnicový oblouk|nadočnicové oblouky]], vysoké čelo a předsunutý čenich.

== Život ==
Většinu [[život]]a tráví v korunách [[strom]]ů. Ze stromů slézají jen výjimečně a neradi. Tráví zde skoro 99% svého života. Dělají tu naprosto všechno: hledají potravu, páří se, vychovávají mláďata a dokonce i spí, staví zde hnízda na noc i na denní odpočinek. Každou noc staví nové ve výšce 10-12 metrů. Hnízdo má tvar jednoduché plošiny z listů a větví, která je zakrytá stříškou na ochranu proti dešti. Většinu dne tráví na jednom jediném stromě a opouštějí ho, jen když zde nemají dostatek potravy. Orangutani jsou denní živočichové. V korunách stromů se pohybují velmi obratně, šplhají, skáčou a zavěšují se svými dlouhými pažemi a někdy i nohama. Někdy se chrání před deštěm velkými listy, je u nich rozvinuto používání primitivních nástrojů k získávání potravy, jako třeba u [[šimpanz]]ů.


== Výskyt ==
== Výskyt ==

Verze z 7. 3. 2017, 10:34

Tento článek je o rodu lidoopů. O šachovém zahájení pojednává článek Sokolského hra.
Jak číst taxoboxOrangutan
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádprimáti (Primates)
Čeleďhominidi (Hominidae)
Podčeleďorangutani (Ponginae)
Rodorangutan (Pongo)
Lacépède, 1799
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Druhy a poddruhy
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Orangutan

ratně, šplhají, skáčou a zavěšují se svými dlouhými pažemi a někdy i nohama. Někdy se chrání před deštěm velkými listy, je u nich rozvinuto používání primitivních nástrojů k získávání potravy, jako třeba u šimpanzů.

Výskyt

Vyskytuje se pouze v deštných pralesích na ostrovech Borneu a Sumatře. Dříve obývali v hojném počtu i několik stovek tisíc celou jižní Asii, ale poslední dobou jejich počet ve volné přírodě prudce klesá.

Klesající stav populace

Příčinou snižujícího stavu orangutanů je kácení deštných pralesů dřevařskými společnostmi, či zakládání plantáží olejných palem. Orangutani nejsou schopni přežít v jiném prostředí, než jsou tyto deštné lesy. Další příčinou je nezákonný lov, při kterém jsou dospělí orangutani zabíjeni a mláďata jsou kradena a ilegálně prodávána.

Potrava

Orangutani si svou potravu shánějí na stromech. Živí se listy, hmyzem, ptačími vejci, výhonky, kůrou a plody stromů, které tvoří skoro 60% jejich potravy. Mezi jejich nejoblíbenější pochoutky patří fíky a mango. Občas si rádi vylepší jídelníček menšími obratlovci - např. outloněm.[1]

Společenský život

Orangutani jsou velmi klidná a mírumilovná zvířata. Žijí v rodinách které jsou tvořeny samicemi a jejich mláďaty. Dospělí samci žijí samostatně a se samicemi přicházejí do kontaktu jen kvůli aktu páření. Své teritorium si označují hlasitým houkáním, při kterém nafukují svůj hrdelní vak, takto vydávaný zvuk je pak mnohem hlasitější. V případě narušení území dochází k potyčce, které se ale většinou obejdou bez vážnějších zranění, samci se nejradši koušou do kožnatých lícních laloků. Jsou to ale výjimečné případy, jinak k potyčkám skoro nedochází. Členové rodin k sobě mají velmi blízko, jejich pouta bývají velice silná. Často se objímají a odpočívají spolu. Dožívají se 30 až 40 let.

Sedící orangutan.

Rozmnožování

V důsledku velkých rozdílů ve velikosti a hmotnosti u samce a samice připomíná páření spíše znásilnění, které někdy může být pro samici i velmi nebezpečné. Březost trvá přibližně 235-265 dní a rodí se jedno výjimečně dvě mláďata. Orangutaní samice bývají velice pečlivými matkami. Mláďata jsou po narození velmi křehká a bezmocná, přidržují se matky za srst na břiše. S matkou zůstává mládě nejméně tři roky, během kterých je pečlivě střeženo, drží se své matky, ať jde kamkoliv. Dokáže se udržet i během toho, kdy jeho matka přeskakuje z větve na větev. Plně se osamostatní až v 7 letech. Další mládě může mít samice až poté, co ji opustilo to předchozí. Tempo rozmnožování orangutanů je proto velice pomalé, což významně přispívá ke zranitelnosti obou druhů.

Druhy

Orangutan bornejský

Související informace naleznete také v článku orangutan bornejský.

Běžnější z obou druhů, žije na Borneu, jeho počet se odhaduje na 10-12 tisíc.

Orangutan sumaterský

Související informace naleznete také v článku orangutan sumaterský.

Menší a vzácnější druh orangutana, žije na Sumatře, kde jich zbývá posledních 3-5 tisíc.

Orangutan v kultuře

Orangutan se vyskytuje i v kultuře, mimo jiné ve filmové sérii Planeta opic, kde představuje vzdělané, ale zpátečnicky uvažující opice,[2] a také v kriminální povídce Edgara Allana Poea Vraždy v ulici Morgue, kde orangutan vystupuje jako vrah.

Orangutanem se stal také knihovník z knižní série Terryho Pratchetta Úžasná Zeměplocha

Odkazy

Reference

  1. http://www.osel.cz/index.php?clanek=6174 - Jak orangutani jedí outloně
  2. Planeta opic / Planet of the Apes (1968). Česko-Slovenská filmová databáze [online]. [cit. 2013-18-03]. Dostupné online. 

Související články

Externí odkazy