Diskuse:Orangutan

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele OJJ v tématu „Doplnění překladu

WP:Q[editovat zdroj]

Vachovec1[editovat zdroj]

Takže: nebudu popisovat všechny úpravy, které jsem udělal, ale znovu si doplň nezlomitelné mezery atd. Chtělo by to ještě poladit úvod, ale to bude lepší nechat až nakonec, po recenzích.

VyřešenoVyřešeno Doplněno. --OJJ, Diskuse 25. 4. 2017, 16:01 (CEST)Odpovědět
Etymologie
  • Odborné jméno Pongo vymyslel britský námořník Andrew Battel podle jména jedné ze dvou příšer Pongy a Engecy. – Co je to za příšery?
Taxonomie
Popis

Chybí základní věci.

  • Neexistence ocasu (podobně jako u člověka).
  • Informace o srsti (délka, hustota)?
  • Rozměry lebky? Objem mozkovny? Porovnání s ostatními lidoopy a člověkem?
  • Počet zubů?
  • Informace o kostře (alespoň počet obratlů, počet žeber)?
  • Konkrétní délka končetin? Délka/rozměry dlaně?
  • Smysly a smyslové vnímání?

Tip: máš k dispozici plné znění Grovese (ref 21)? Tam se část těchhle věcí dá najít.
Další tip: zkusil bych Primatologie, díl 2: Catarrhina - opice a lidoopi. Podle obsahu mají orangutanům věnováno 11 stránek (128-138). Odkaz do SKC – [1]. Také by bylo vhodné doplnit tento zdroj do literatury.

@Vachovec1: Ano, mám k dispozici Grovese i Vančatu, doplněny informace o objemu mozkovny a něco z anatomie (že nemá ocas jsem nenašel, ale to nemá žádný z lidoopů, takže mi to přijde i zbytečné uvádět), celkový zubní vzorec by měl být stejný jako u člověka dle Googlu, zkusím to tam ještě dát. Velikosti končetin jsou podle délky těla. Stačí? --OJJ, Diskuse 25. 4. 2017, 16:01 (CEST)Odpovědět
Komunikace
Rozmnožování a vývoj
  • Vývoj těchto charakteristik závisí ve značné míře na nepřítomnosti rezidentního samce. – Tady by asi bylo vhodné upřesnit, jak je to myšleno. Z dalšího textu je patrné, že přítomnost dominantního samce může potlačit vývoj pohlavních znaků u okolních dospívajících samců, ovšem tady to vysvětlení chybí. Chce to nějak slepit dohromady.
  • Jak dlouho trvá březost? A kolik váží novorozené mládě?

Opět tip: viz Groves (ref 21).

  • VyřešenoVyřešeno --OJJ, Diskuse 25. 4. 2017, 16:01 (CEST)Odpovědět
  • Většinu péče a socializaci provádí samice, která mládě často vychovává spolu se starším potomkem. – Tady mám dotaz. Z textu vyplývá, že průměrná doba mezi porody je osm let, na jiném místě se píše, že mláďata jsou odstavena ve čtyřech letech. Jak dlouho tedy zůstává mládě s matkou. Jesli odstav znamená, že matka mládě přestává kojit, pak je vše OK, ale rozhodně to chce hned za to doplnit, jak dlouho mládě vlastně zůstává s matkou. Jestli je s ní i po porodu dalšího mláděte, musí to být v průměru jistě více než osm let.
  • …a putují společně s dalšími jedinci svého druhu držící se za ruce po vrcholcích stromů. – Huh? To si nějak neumím přdstavit.
Schopnost rozumět jazyku
Ohrožení
  • Chov těchto lidoopů je v jihovýchodní Asii oblíbený… – Jaký chov? Jako domácí mazlíček, na maso, na orgány? Navíc odkazovanou knihu bych nepovažoval za bůhvíjak důvěryhodný zdroj.
  • V březnu 2012 jednu z významných sumaterských populací začaly ohrožovat požáry. - Máme rok 2017, daná informace je tedy značně neaktuální. Je známo, jak to dopadlo?
  • Mezi lety 1950−2010 se snížil počet bornejských orangutanů o 60%. – Když je řečeno A, šlo by doplnit i B, tedy že je projektován pokles o dalších 22% mezi lety 2010 a 2025?
  • U populace orangutana sumaterského se očekává, že mezi lety 1985−2060 poklesne o 80%. – No, to závisí na tom, zda se podaří nějak zmírnit ten sestupný trend (projektovaný v roce 1985). Ta podmíněnost by v dané formulaci neměla chybět.
  • Na světě žije asi 7 tisíc sumaterských orangutanů a 45−69 tisíc bornejských orangutanů. – Tady zdrojovat Veringovou/Knauerem opravdu není vhodné. Doporučuji vycházet ze stránek IUCN. K orangutanu sumaterskému je tam k dispozici velmi aktuální odhad z roku 2016, který uvádí 14 613 jedinců (z toho 92% v oblasti Leuser Ecosystem). K orangutanu bornejskému bohužel přesnější údaje dostupné nejsou. Odhad z roku 2004 na základě rozlohy obyvatelného habitatu (a zaznamenané hustoty populací) uváděl cca 55 000 jedinců, nicméně další průzkum z roku 2012 vedl k významnému navýšení zmíněné rozlohy, což by znamenalo populaci o rozsahu cca 104 700 jedinců.
  • Ten současný odkaz na Orangutan Action Plan 2007-2017 indonéské vlády vede na text pouze v indonéštině. Tady je dostupná dvojjazyčná verze (angličtina/indonéština). --Vachovec1 (diskuse) 26. 4. 2017, 16:46 (CEST)Odpovědět
Ochrana
  • Orangutan sumaterský je chráněn indonéským zákonem 5/1990. Orangutan bornejský je chráněn podle malajských a indonéských zákonů, jeho přirozené prostředí však z větší části nepodléhá zvláštní ochraně. – No, je sice hezké, že jsou chráněni zákonem, nicméně vzhledem k výše uvedeným údajům o katastrofických ubýtcích populací v důsledku odlesňování a ilegálního lovu by bylo velmi vhodné dohledat a doplnit nějaké informace o tom, zda a jesli vůbec jsou příslušné zákony v praxi uplatňovány.
  • K čemu je ten výčet organizací, když tam k tomu nejsou žádné další informace? To by chtělo celé přepsat, alespoň to přiblížit stavu, jaký má en-wiki (sekce "Conservation centres and organisations").
  • K orangutanům v ZOO: k dispozici je vydání plemenné knihy z roku 2012, kde uvádí statistiky chovaných orangutanů k 31. prosinci 2011 (celkem 987 jedinců v 217 institucích). Jsou tam také nějaké zajímavé informace vážící se k rouzmnožování a věku dožití. --Vachovec1 (diskuse) 26. 4. 2017, 16:46 (CEST)Odpovědět
V kultuře
  • Evropané přišli na existenci orangutanů možná již v 17. století… – L. J. Dobroruka zmiňuje v knize Poloopice a opice (Zvířata celého světa 5), SZN: Praha 1979 orangutana chovaného v císařské menažerii na Hradčanech v roce 1582 (jakožto "první orangutan v zajetí"). To je 16. století. Koukám ale, že ty informace jsou pravděpodobně nedoložené – [2]. I tak by to ale stálo za zmínku.

Také by bylo vhodné doplnit něco o chovu v ZOO a v zajetí obecně. V této souvislosti především sklony k obezitě, i když dnes už jsou chovatelé asi obecně zodpovědnější. A také něco o chovu orangutanů v českých ZOO.

VyřešenoVyřešeno Chov v ZOO doplněn, české zoo prohledám. --OJJ, Diskuse 25. 4. 2017, 16:01 (CEST)Odpovědět

--Vachovec1 (diskuse) 24. 4. 2017, 22:21 (CEST)Odpovědět

@Vachovec1: Díky za podrobnou recenzi. --OJJ, Diskuse 25. 4. 2017, 16:01 (CEST)Odpovědět

@OJJ: Čerstvě přidané reference 71-74 (české ZOO) ti vyhazují chybové hlášky. Zřejmě špatná citační šablona. --Vachovec1 (diskuse) 10. 5. 2017, 11:12 (CEST)Odpovědět

@Vachovec1: VyřešenoVyřešenoUž ne. --OJJ, Diskuse 10. 5. 2017, 11:18 (CEST)Odpovědět

Jann[editovat zdroj]

Tak jako jo, na DČ dobrý... ale řekl bych že při silném krácení enwiki z článku vypadla řada zajímavých informací.

@Jann: Přeložil jsem to náhodou skoro všecko. :-) On je spíše jiný problém. Zjistil jsem, že tady strašně vadí psát dle studie Holmese, Grubba atd., v tom a tom roce se stalo to a to je zase moc rozvité, viz NNČ u mantely zlaté, kde vadilo skoro všecko, i, že jsem rozvedl, jak had sežral žábu a že se žába koupá v kalužích. Proto to teď tomu uzpůsobuju. To, co jsi napsal, doplněno. --OJJ, Diskuse 27. 4. 2017, 08:22 (CEST)Odpovědět
Hm, chápu. To jsou opomíjené radosti práce v kolektivu, když každý kolega táhne na opačnou stranu; za doplnění díky, --Jann (diskuse) 29. 4. 2017, 15:59 (CEST)Odpovědět
  • Krácení textu enwiki někdy vede k nesrozumitelnosti - v Etymologii u Ponga (ad výše u vachovce); v sekci Schopnost rozumět jazyku čtenář netuší co Shapiro s orangutany prováděl - „metoda psychologa Davida Premacka“ nemá žádné vysvětlení a "metoda Washoe" má aspoń link, ale zasloužila by taky půlvětu.
    • VyřešenoVyřešeno Washoe jsem nenašel, jinak dopln.
  • Chování - asi se nekrmí jen ráno, jak z textu plyne
  • Orangutani mohou být rezidentní svému území - kolega Vachovec1 tomu možná rozumí, ale laik určitě ne
  • na nepřítomnosti rezidentního samce - imo lepší „nepřítomnosti dominantního samce“, osobně bych tady ani jinde slovem „rezidentní“ čtenáře netrápil
  • procenta se píší s mezerou (90 % = 90 procent, 90% = devadesátiprocentní)
  • přičemž se jedná o jediného tvora mimo člověka, který si toto chování osvojil - jako obdivovatel Washoe a šimpanzů obecně kroutím hlavou: na enwiki mají podstatně slabší tvrzení "první druh u kterého bylo chování doloženo"
  • Jsou to také dobří stavitelé hnízd... - jsi vynechal enwiki zdůraznění "dobří stavitelé, kteří si každý večer během 5–6 minut postaví hnízdo.." imo krácení padla za obět zajímavost
  • zkoumali využívání nástrojů v různých geograficky odlišených populacích - se imo z překladu ztratilo, že zkoumali „rozdíly v používání nástrojů“ v různých populacích. A je škoda že chybí následující věta enwiki o orangutanech z ostrova Kaja.
  • je plánován pokles – snad očekáván, plánování by imo bylo trestné :-)
  • Ve folklorních příbězích - v pořádku; ale enwiki pokračuje dokladem i opačného vztahu (orangutanice z Kareng Pangi) - by mohla být také zmíněna...

--Jann (diskuse) 25. 4. 2017, 17:11 (CEST)Odpovědět

@Jann: Díky. --OJJ, Diskuse 27. 4. 2017, 08:22 (CEST)Odpovědět
Ok, líbí; na NČ ještě chce zmodrat červenáčky v úvodu a infoboxu. --Jann (diskuse) 29. 4. 2017, 15:59 (CEST)Odpovědět
@Jann: Jeden červeňáček hotov. OJJ, Diskuse 3. 5. 2017, 12:28 (CEST)Odpovědět

Gumideck[editovat zdroj]

Nabízím (vnuciji) pohled laika. Zdroje jsem nekontroloval, na to jsou tu přeci jen způsobilejší zoowikipedisté. :-)

Díky a zdravím na Sputnik.

Článek se mi moc líbil, i když mě ještě dlouho bude děsit představa, jak mě svádí samice orangutana. :-) Taky už vím, že průjem se zajídá hlínou. Na DČ jistě má a patrně ho poženeš ještě dál. Hodně štěstí a pěkný večer. Gumideck (diskuse) 26. 4. 2017, 22:49 (CEST)Odpovědět

@Gumideck: Díky! Tak plašit jsem Tě nechtěl... Ale jinak ve Dvoře Králové chovají samičku Žanetu, takže to můžeš zkusit. :-D Jinak, jo vlastně se zajídá. :-) --OJJ, Diskuse 27. 4. 2017, 09:41 (CEST)Odpovědět
Děkuji za splnění těch mým všetečných připomínek a za doplněnou detektivku. Nevěděl jsem, jestli tu povídku znáš, proto jsem nevyzrazoval, kdo je vrah :-) Vzhledem k tomu, že se královédvorská orangutanice jmenuje stejně, jako má žena, navrhnu výměnu (a editovat teď budu pár dní z nemocnice) :-) Pěkný den. Gumideck (diskuse) 27. 4. 2017, 10:33 (CEST)Odpovědět
@Gumideck: Znám, ale lepší je Holmes. :-) Mmch., na obrázku v našem čl. Vraždy v ulici Morgue je anatomická chyba. :-) Jinak fakt jsi mě pobavil. OJJ, Diskuse 27. 4. 2017, 11:11 (CEST)Odpovědět
@Gumideck: Tak už máš zmínku o manželce v článku. --OJJ, Diskuse 10. 5. 2017, 10:52 (CEST)Odpovědět
@OJJ: Děkuji moc :-) A když tam doplníš ještě naše sousedy, kteří mějí děti přesně jako orangutani po osmi letech, můžeme udělovat puclík :-) Gumideck (diskuse) 10. 5. 2017, 17:41 (CEST)Odpovědět

Kacir[editovat zdroj]

Bude pokračováno. --Kacir 6. 5. 2017, 01:36 (CEST)
@Kacir: Díky. --OJJ, Diskuse 6. 5. 2017, 07:25 (CEST)Odpovědět
Bude pokračováno.--Kacir 8. 5. 2017, 01:24 (CEST)Odpovědět
  • /Vztah s lidmi
    • pasáž s více WP:VSVS a především 2x za sebou „nezřídka“: Orangutani … jsou vesničany nezřídka zabíjeni,… .[55][56] Vypalování lesů se nezřídka rozšíří; upravit
    • /V kultuře
      • Jak s kulturou souvisí 2 odstavce: Evropané objevili existenci orangutanů možná již v 17. století… a O chování bylo dlouho známo málo informací… ? Ve vztahu ke kultuře tam nic nevidím.
Ještě uzavřu.--Kacir 8. 5. 2017, 17:49 (CEST)Odpovědět
@Kacir: V sobotu upravím. OJJ, Diskuse 8. 5. 2017, 18:25 (CEST)Odpovědět

@Kacir:HotovoHotovo Hotovo.--OJJ, Diskuse 9. 5. 2017, 10:56 (CEST)Odpovědět

Vyhodnocení[editovat zdroj]

@Vachovec1, Gumideck, Jann, Kacir: Měli byste něco proti DČ a případné NNČ? --OJJ, Diskuse 10. 5. 2017, 17:09 (CEST)Odpovědět

Dle mého názoru nechybí, krom pevných mezer, na cestě za drahými kovy už nic. Gumideck (diskuse) 10. 5. 2017, 23:55 (CEST)Odpovědět
@Gumideck: Doplněno. --OJJ, Diskuse 13. 5. 2017, 08:29 (CEST)Odpovědět
@OJJ: Připomínky patrně nejsou, proto jsem si dovolil za dobrou práci přidat puzzlík dobrého článku :-) Gumideck (diskuse) 13. 5. 2017, 12:54 (CEST)Odpovědět

Poslední věta[editovat zdroj]

Nevím, jestli ta poslední věta v článku je vhodná. Přece jen je to spoiler, jistě je mnoho lidí, kteří tuto povídku ještě nečetli... --Perid (diskuse) 9. 9. 2017, 15:29 (CEST)Odpovědět

@Perid: To si vyžádal Gumideck a nevidím v tom špatnost. Že to zvíře vystupuje v první detektivce jako hlavní postava je myslím dobré vědět. Bylo to i v původní verzi článku. OJJ, Diskuse 9. 9. 2017, 15:42 (CEST)Odpovědět
@OJJ: Jasně, nic ve zlém. Jenom, že mě, jako vášnivého čtenáře (nejen) detektivek, by nakrklo, kdyby mi někdo dopředu prozradil vraha...;-) --Perid (diskuse) 9. 9. 2017, 15:47 (CEST)Odpovědět
@Perid: No jo, jenže toho se dozvíš i na tom idnesu, i v našem článku a tady by to asi chybět opravdu nemělo. :) OJJ, Diskuse 9. 9. 2017, 15:52 (CEST)Odpovědět

Nový druh?[editovat zdroj]

@OJJ: tiskem proběhla zpráva, že byl popsán nový druh orangutana ze Sumatry – Pongo tapanuliensis. Novinová zpráva z The Guardian[3] (lze dohledat ale i jinde, u nás v Česku třeba na Novinkách.cz), příslušná vědecká studie: [4]. --Vachovec1 (diskuse) 3. 11. 2017, 11:01 (CET)Odpovědět

@Vachovec1: Zpracuji, díky. To jsem zvědav, za jak dlouho současným lidským přístupem vyhyne. Ale věřme v lepší konce... OJJ, Diskuse 3. 11. 2017, 11:15 (CET) Opravil: OJJ, Diskuse 3. 11. 2017, 11:16 (CET)Odpovědět
První info jsem vložil, NČ si ale zaslouží víc informací nebo aspoň zamodření odkazu, na což čas nemám. (Kdybych měl článek ve sledovaných a nesmazal ho z nich po udělení NČ, měl bych info o této diskusi a urychlil bych si přípravu a místo nevyhledávání referencí bych využil linky od Vachovec1, který si s tím dal také práci; díky za ni.) Petr Karel (diskuse) 3. 11. 2017, 12:30 (CET)Odpovědět
@Petr Karel: Díky. Článek založím co nejdříve, teď dělám létavce. OJJ, Diskuse 3. 11. 2017, 12:33 (CET)Odpovědět

@OJJ: Vidím, že na tom stále pracuješ, to je u NČ potřeba. Mrkni i na tohle: jsou tam některé věty, které implikují to, že existují jen dva druhy. Např.: Mezinárodní svaz ochrany přírody považuje oba druhy za.(...) Oba druhy orangutanů jsou hodnoceny Mezinárodním svazem ochrany přírody jako kriticky ohrožené a jsou zapsány Je potřeba poladit. --Whitesachem (diskuse) 3. 12. 2017, 09:35 (CET)Odpovědět

@Whitesachem: Jojo, chce to u poladit, kouknu na to, hlavně mi šlo o aktualizaci. Zatím ani není moc čím rozšířit, sleduji. OJJ, Diskuse 3. 12. 2017, 09:44 (CET)Odpovědět

Doplnění překladu[editovat zdroj]

@Whitesachem: Ahoj, viděl jsem, že anglická Wiki orangutana taktéž v průběhu času pozlatila, a vidím, že některé sekce tam podrobněji propracovali. Takže bych zkusil postupně nějaké další informace doplnit, samozřejmě to asi okamžitě nespěchá. --OJJ, Diskuse 30. 9. 2020, 17:31 (CEST)Odpovědět

@Whitesachem, Gumideck: Doplnil jsem převážně kulturu a chov v zajetí, to bylo citelně nedopracováno a na enw to značně rozšířili v jejich nominaci na NČ. Upřímně tu byl orangutan navzdory puzzlíku v tomto ohledu celkem chudě zpracován (nebo jsem rozmlsán Podzemnikovými pracemi), tak už je to podstatně lepší. Výhledově mrknu, jestli se nedá pohrát i s tou taxonomií, inteligencí atd. OJJ, Diskuse 6. 2. 2022, 06:44 (CET)Odpovědět

Zařazeno do NČ[editovat zdroj]

bezmála 4 roky strašící supá překlep nikomu z navrhovatelů a schvalovatelů nevadil. Wikipedistu OJJ přece nelze kritizovat. K opravě jsem se odhodlal až dnes, zablokujte mne za poukaz na to, že zdejší králové neomylní jsou nazí. A omlouvám se za to, že celé ty 4 roky jsem se bál mocným šlápnout na kuří oko. --Kusurija (diskuse) 11. 3. 2021, 20:03 (CET)Odpovědět

@Kusurija: Zcela jistě mě můžete kritizovat a vytáhnul bych porůznu i horší věci (a nezapomenout na WP:ESO). Za opravu moc díky. Ke zbytku příspěvku se nevyjadřuji, o přechylování už toho bylo řečeno mnoho (čeština zkrátka primárně přechyluje), jen bych byl rád, abyste mě vynechal ze svých komplikovaných wikispiknutí. Za krále se nepovažuji, za mocného také ne. Být Vámi, zvážím trochu se prospat po náročném dni. OJJ, Diskuse 11. 3. 2021, 20:19 (CET)Odpovědět
Teď se ještě dívám, že vyjma překlepu Galdakis > Galdikas má dotyčná primatoložka litevský původ. Tak do litevského přechylování už mě prosím vůbec nezapojujte. To je zřejmě na Wikipedii téma výbušnější než dynamit a nemám zájem se k těmto diskusím vyjadřovat. OJJ, Diskuse 12. 3. 2021, 05:02 (CET)Odpovědět