Skryjská jezírka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Skryjská jezírka
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
horní Skryjské jezírko na jaře
horní Skryjské jezírko na jaře
Základní informace
Vyhlášení9. října 1995[1]
Nadm. výška260–480 m n. m.
Rozloha58,84 ha[2][3]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresRakovník, Rokycany
UmístěníSkryje (okres Rakovník), Podmokly (okres Rokycany)
Souřadnice
Skryjská jezírka
Skryjská jezírka
Další informace
Kód1823
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Skryjská jezírka jsou dvě malá jezírka na rozhraní okresů Rokycany v Plzeňském kraji a Rakovník ve Středočeském kraji v České republice.[4] Leží v nadmořské výšce 270 m. Jezírka jsou od sebe vzdálená jen několik metrů a každé z nich má délku přibližně 30 m, šířku 10 m a plochu asi 150 . Přírodní rezervace Jezírka o celkové rozloze 59 ha se z větší části nachází na území Středočeského kraje (pouze západní částí zasahuje do kraje Plzeňského) a je v péči AOPK ČR – regionálního pracoviště Střední Čechy.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Úzká skalní průrva Zbirožského potoka bezprostředně nad jezírky

Okolní skalní stěny a prahy tvoří odolné tmavošedé horniny sopečného původu – dacity. V nich vznikly vertikální pukliny, podél těch se začaly rozrušovat a uvolňovat horniny a došlo k proříznutí soutěsky. Ta byla později v nejužším místě zahrazena nanesenými balvany a za takto nanesenou hrází vznikla jezírka.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Jezírky protéká Zbirožský potok, který je přítokem Berounky. Horní jezírko leží těsně pod Skryjským vodopádem, zčásti je sevřeno mezi skalami a zčásti je k němu přístup otevřený. Dolní leží o několik metrů níže mezi stromy.

Flora[editovat | editovat zdroj]

Ve stinném údolí a na vlhkých stráních v okolí jezírek rostou např. kapradiny, udatna lesní a vraní oko čtyřlisté.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Z ptáků se zde vyskytuje konipas bílý a horský. Pod vodou sbírá hmyz skorec vodní, vzácně zde loví drobné rybky ledňáček říční. Velké množství hmyzu je potravní příležitostí pro pstruhy potoční, jelce proudníky nebo vzácné vranky obecné a raky říční. K nejčastějším druhům bezobratlých pod vodní hladinou patří blešivec obecný, pod kameny se vyvíjí nymfy jepic, pošvatek, vážek, motýlic a chrostíků.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Jezírka, vodopád, potok a okolí je chráněno v rámci přírodní rezervace Jezírka, jež je chráněným územím o rozloze 59,5 ha v rámci CHKO Křivoklátsko. Nadmořská výška rezervace se pohybuje od 260 do 430 m. Chráněné území bylo zřízeno vyhláškou CHKO Křivoklátsko ze dne 9. října 1995 s účinností k 1. listopadu téhož roku. Předmět ochrany je definován jako „významná paleontologická lokalita (skryjsko-týřovické kambrium), významná lesní společenstva.“ Nedaleká obec Skryje spolu se svým půvabným okolím jsou také velmi známé jakožto významné paleontologické naleziště zkamenělin, které proslavil věhlasný francouzský badatel a inženýr Joachim Barrande; ve Skryjích je tomuto tématu věnován Památník Joachima Barranda, pobočka rakovnického Muzea TGM.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Mezi jezírky prochází přes potok po lávce modrá turistická značka. Jezírka jsou po ní přístupná ze 3 km vzdálených Skryjí nebo z opačné strany od Podmokelského mlýna (asi 1,5 km).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PR Jezírka [online]. Biolib.cz [cit. 2010-10-28]. Dostupné online. 
  2. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  3. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  4. Z přírodní rezervace leží 49,6 ha v okrese Rakovník na katastrálním území Skryje nad Berounkou a 9,9 ha v okrese Rokycany na katastrálním území Podmokly nad Berounkou (pravý a levý břeh Zbirožského potoka)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]