Prospekt Vernadskogo (stanice metra v Moskvě, Velká Kolcevaja linka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prospekt Vernadskogo
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik7. prosince 2021[1]
Linky Velká Kolcevaja
Přestup na stanici Prospekt Vernadskogo
Technické informace
Typ stanicetrojlodní, sloupová, mělce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem16 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prospekt Vernadskogo (rusky Проспект Вернадского) je stanice moskevského metra na Velké Kolcevé lince, která byla zprovozněna 7. prosince 2021 v rámci úseku Mňovniki - Kachovskaja. Stanice nese jméno Vladimíra Ivanoviče Vernadského, ruského mineraloga, stejně jako stanice na Sokolničeské lince, na kterou lze zde přestoupit, přilehlá ulice i celá čtvrť, ve které se stanice rozkládá.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Prospekt Vernadskogo se nachází ve stejnojmenné čtvrti podél ulice Udalcova (Улица Удальцова) v blízkosti jejího křížení s prospektem Vernadskogo. Stanice disponuje dvěma podzemními vestibuly, východy z nich směřují na obě strany ulice Udalcova. Nástupiště je s vestibuly propojeno pomocí eskalátorů. Ze středu stanice vede schodiště na balkonový průchod nad kolejemi, který ústí do nástupiště na Sokolničeské lince.

Stanice byla navržena v high-tech stylu. Její podoba je založena kombinaci geometrických tvarů, monochromní výzdobě stropu, podlahy, sloupů a jasně oranžově červenou barvou kolejové stěny, tato barva pak pokračuje i v přestupním prostoru. Vestavěná světla jsou umístěna na světle šedém stropě v šachovnicovém vzoru. Odrážejíc se na mramorové podlaze, vytvářejí na ní vzor. Střední část nástupiště rámují dvě řady pravoúhlých sloupů, obložených žulou gabro, jejíž černá barva kontrastuje s šedými tóny stropu a zářivě oranžově červenou barvou stěny koleje.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Проспект Вернадского (станция метро, Большая кольцевая линия) na ruské Wikipedii.

  1. Путин и Собянин открыли десять станций Большой кольцевой линии [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Metro v MoskvěVelká Kolcevaja
Novatorskaja Prospekt Vernadskogo Mičurinskij prospekt

Chorošovskaja CSKAPetrovskij park Savjolovskaja Marina Rošča Rižskaja Sokolniki Elektrozavodskaja LefortovoAviamotornaja Nižegorodskaja Tekstilščiki Pečatniki Nagatinskij ZatonKlenovyj bulvar Kaširskaja VaršavskajaKachovskaja ZjuzinoVoroncovskaja Novatorskaja Prospekt Vernadskogo Mičurinskij prospekt AminěvskajaDavydkovoKuncevskaja TěrechovoMňovnikiNarodnoje Opolčenije