Aviamotornaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aviamotornaja
střední lod stanice na Kalininské lince
střední lod stanice na Kalininské lince
StátRusko
MěstoMoskva
UliceŠosse Entuziastov
Síť metramoskevské
Vznik30. prosince 1979
Linky Kalininskaja
Přestup na stanici Aviamotornaja
Technické informace
Typ stanicehluboce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem53 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aviamotornaja (rusky Авиамоторная) je stanice moskevského metra.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Aviamotornaja se nachází na Kalininské lince, pod ulicí Šosse Entuziastov (Шоссе Энтузиастов) v jihovýchodní části města. Je podzemní, ražená, trojlodní s plnou délkou střední lodě. Ta je zakončena na jedné straně eskalátorovým tunelem vedoucím do podzemního vestibulu a na druhé stěnou, na níž je umístěna dekorativní plastika. Stěny jsou obloženy mramorem a podlaha žulou, strop střední lodi pak dekorativními prvky ve tvaru jehlanů ve zlaté barvě. Název má podle stejnojmenné ulice, s kterou se třída Šosse Entuziastov kříží. Kód této stanice je 082, otevřena veřejnosti byla 30. prosince 1979 jako součást prvního zprovozněného úseku této linky.

17. února roku 1982 tu došlo k neštěstí, porucha (přetržení řetězu) eskalátoru způsobila pád a zranění téměř stovky lidí, z nichž 8 nepřežilo. Tato nehoda patří nejhorším v celé historii Moskevského metra.

Dne 27. března 2020 byla zprovozněna stejnojmenná stanice na Někrasovské lince, posléze však 20. března 2023 byla zařazena do Velké Kolcevé linky. V současnosti je možný přestup mezi stanicemi pouze přes ulici, avšak v roce 2024 by se mezi nástupišti obou stanic měla zprovoznit průchod.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Novokosino Metro v MoskvěKalininsko-Solncevskaja směr Aeroport Vnukovo
Šosse Entuziastov Aviamotornaja Ploščaď Iljiča
Začátek , NovokosinoNovogirejevoPerovoŠosse Entuziastov Aviamotornaja Ploščaď Iljiča Marksistskaja Treťjakovskaja , konec
Volchonka Pljušicha Dorogomilovskaja
Začátek , Dělovoj centr Park Pobědy MinskajaLomonosovskij prospektRamenkiMičurinskij prospekt OzjornajaGovorovoSolncevoBorovskoje šosseNovoperedělkinoRasskazovkaPychtinoAeroport Vnukovo, konec