Lefortovo (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lefortovo
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik27. března 2020[1]
Linky Velká Kolcevaja
Technické informace
Typ stanicedvoulodní, sloupová, mělce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem23 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lefortovo (rusky Лефортово) je stanice moskevského metra na Velké Kolcevé lince, která byla zprovozněna dne 27. března 2020 v rámci úseku Kosino - Lefortovo na Někrasovské lince. Tehdy celý úsek byl obsluhován v rámci této linky. Dne 17. března 2023 byly z Někrasovské linky vyjmuty stanice Aviamotornaja, Lefortovo a Elektrozavodskaja (zprovozněna 31. prosince 2020 a rovněž dočasně připojena k Někrasovské lince) a následně 20. března 2023 připojeny k Velké Kolcevé lince. Stanice je pojmenována podle čtvrti, ve které se nachází.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Lefortovo se nachází na křižovatce Soldatské (Солдатская улица) a Naličné ulice (Наличная улица) ve stejnojmenné čtvrti v prostoru parku u kina Sputnik. Vzhledem k husté zástavbě má stanice pouze jeden (podzemní) vestibul a jeden povrchový pavilon s výstupem na Naličnou ulici, k bytovým domům a k zastávkám veřejné dopravy. U stanice existuje i druhý vestibul, ten však funguje pouze jako evakuační východ. Na základě stanice bude zde zorganizován dopravně-přestupní uzel, který v sobě bude zahrnovat i zastávky autobusů a tramvají, kterou budou s vestibulem propojeny podzemním průchodem. V rámci realizace výstavby uzlu dojde i na rekultivaci přilehlého parku. Na stanici je celkem osm eskálatorů (čtyři z povrchového pavilonu do vestibulu a čtyři z vestibulu k nástupišti) a tři výtahy pro cestující s omezenou možností pohybu.

Architektonické a výtvarné řešení stanice je spjato s historií čtvrti Lefortovo z doby cara Petra I. Interiéry jsou stylizovány ve stylu starobylých rytin doby na přelomu 17. a 18. století. Monochromatické tematické nákresy v pokladně a vestibulu jsou připomínkou bohatého historického dědictví této oblasti. Pro výzdobu byla použita jak tradiční malba, tak plotrový tisk na kov. Stěny povrchového pavilonu zdobí černobílý dekorativní panel o celkové ploše 92,16 m², rovněž stylizovaný do tradiční rytiny z 18. století a představující panoramatický obraz paláce Lefortovo, odrážející se ve vodní hladině řeky Jauzy. Při výzdobě stanice byl použit bílý mramor, světle šedá sibiřská a černá (gabro-diabasová) žula, vláknobeton a hliníkové panely. Sloupy jsou obloženy černobílými dlaždicemi. Podlaha stanice je osvětlena LED lampami. Strop ve vestibulu s turnikety zdobí panel s rodovým erbem Le Fortů.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Лефортово (станция метро) na ruské Wikipedii.

  1. СТАНЦИЯ МЕТРО «ЛЕФОРТОВО» [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Metro v MoskvěVelká Kolcevaja
Elektrozavodskaja Lefortovo Aviamotornaja

Chorošovskaja CSKAPetrovskij park Savjolovskaja Marina Rošča Rižskaja Sokolniki Elektrozavodskaja LefortovoAviamotornaja Nižegorodskaja Tekstilščiki Pečatniki Nagatinskij ZatonKlenovyj bulvar Kaširskaja VaršavskajaKachovskaja ZjuzinoVoroncovskaja Novatorskaja Prospekt Vernadskogo Mičurinskij prospekt AminěvskajaDavydkovoKuncevskaja TěrechovoMňovnikiNarodnoje Opolčenije