Dinamo (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dinamo
Nástupiště stanice, střední loď
Nástupiště stanice, střední loď
StátRusko
MěstoMoskva
UliceLeningradský prospekt
Vznik11. září 1938[1]
Linky2 Zamoskvoreckaja
Technické informace
Typ stanicehluboce založená
Počet nástupišť1
Délka nástupiště155 m
Hloubka pod povrchem39,6 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památky7731147000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dinamo (rusky Динамо) je stanice moskevského metra na Zamoskvorecké (druhé) lince. Svůj název nese podle nedalekého stadionu. Nachází se v severní polovině linky, na Leningradském prospektu. Její projektový název zněl Běga (rusky Бега).

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Dinamo je podzemní ražená trojlodní stanice, založená 39,6 m pod zemí, s mohutnými pilíři. Ty rozkládají rovnoměrně tlak zeminy nad stanicí. Ze střední lodě Dinama vychází jeden výstup po eskalátorovém tunelu do povrchového vestibulu. Ten byl, stejně jako celá stanice, vybudován ve velkolepém stylu konce sovětských 30. let. Nechybí četné reliéfy a umělecká díla; celá budova působí neoklasicistním dojmem.

I podzemí stanice je vyzdobeno honosně. Obklad stěn tvoří několik druhů mramoru, pouze na stěny za nástupištěm byly užity keramické dlaždice. Stropní klenby jsou omítnuté, umístěné jsou na nich reliéfy s různými sportovci (sport byl také hlavním tématem při tvorbě architektonického ztvárnění této stanice). Dinamo slouží Moskvanům od 11. září 1938 a podle údajů z roku 2002 jej denně využije 52 900 cestujících. Toto číslo se samozřejmě velmi zvyšuje při mnohých sportovních událostech.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Chovrino Metro v MoskvěZamoskvoreckaja směr Alma-Atinskaja
Aeroport Dinamo Bělorusskaja
ChovrinoBělomorskajaRečnoj vokzalVodnyj stadionVojkovskaja SokolAeroportDinamo Bělorusskaja MajakovskajaTvěrskaja Těatralnaja Novokuzněckaja Pavěleckaja Avtozavodskaja Technopark KolomenskajaKaširskaja KantěmirovskajaCaricynoOrechovoDomodědovskajaKrasnogvardějskaja Alma-Atinskaja