Sokolniki (stanice metra v Moskvě, Velká Kolcevaja linka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sokolniki
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik1. března 2023[1]
Linky Velká Kolcevaja
Přestup na stanici Sokolniki
Technické informace
Typ stanicetrojlodní, sloupová, mělce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem34 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sokolniki (rusky Сокольники) je stanice moskevského metra na Velké Kolcevé lince, která byla zprovozněna dne 1. března 2023 v rámci úseku Elektrozavodskaja - Savjolovskaja. V tento den byly slavnostně zprovozněny všechny dosud nezprovozněné stanice na této lince, provoz slavnostně spustil prezident Ruska Vladimir Putin. Stanice je pojmenována podle čtvrti, ve které se nachází a podle stanice metra na Sokolničeské lince, na kterou lze přestoupit. V roce 2024 je zde plánováno zprovoznění železniční zastávky Miťkovo, která bude obsluhovány vlaky na lince MCD-3.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Sokolniki se nachází ve stejnojmenné čtvrti pod Sokolničeskou ploščadí (Сокольническая площадь). Stanice disponuje dvěma podzemními vestibuly. Východy ze severního vestibulu míří k hlavními vchodu k parku Sokolniki, k podchodu pod ulicí Sokolničeskij val (Сокольнический Вал) a dále k tramvajové smyčce Sokolničeskaja zastava (Площадь Сокольническая Застава). Východy z jižního pak směřují k ulici Stromynka (Стромынка), což bylo dříve zvažované jméno stanice. Z jižního vestibulu dále existuje průchod na stejnojmennou stanici na Sokolničeské lince. P

Vzhledem k tomu, že právě z vedlejší stanice na Sokolničeské lince odstartoval první vlak v moskevském metru s cestujícími, dekorativní a umělecký design stanice je věnován výstavbě první etapy moskevského metra. Na reflexních panelech stropu jsou umístěny fragmenty plakátů z 30. let 20. století. Jedna z kolejových stěn a část stropu je zdobena v podobě velkého dekorativního panelu ve stylu umělců a avantgardních architektů první poloviny 20. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Сокольники (станция метро, Большая кольцевая линия) na ruské Wikipedii.

  1. Путин и Собянин открыли Большую кольцевую линию метро [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Metro v MoskvěVelká Kolcevaja
Rižskaja Sokolniki Elektrozavodskaja

Chorošovskaja CSKAPetrovskij park Savjolovskaja Marina Rošča Rižskaja Sokolniki Elektrozavodskaja LefortovoAviamotornaja Nižegorodskaja Tekstilščiki Pečatniki Nagatinskij ZatonKlenovyj bulvar Kaširskaja VaršavskajaKachovskaja ZjuzinoVoroncovskaja Novatorskaja Prospekt Vernadskogo Mičurinskij prospekt AminěvskajaDavydkovoKuncevskaja TěrechovoMňovnikiNarodnoje Opolčenije