Prospekt Mira (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prospekt Mira
Stanice Prospekt Mira na Kolcevské lince se řadí k vrcholu stalinistického období v historii Moskevského metra
Stanice Prospekt Mira na Kolcevské lince se řadí k vrcholu stalinistického období v historii Moskevského metra
StátRusko
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nástupiště stanice na Kalužsko-Rižské lince

Prospekt Mira (rusky Проспект Мира), do češtiny přeložitelné jako Třída Míru) je stanice moskevského metra. Do roku 1966 nesla název Botaničeskij sad; takto je v dnešní době pojmenovaná jiná stanice moskevského metra.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Prospekt Mira je přestupní, podzemní, ražená stanice. Kříží se zde linky Kalužsko-Rižskaja a Kolcevaja. Každá z obou má vlastní nástupiště (obě jsou ražená trojlodní, pilířová, spojená přestupními chodbami).

Nástupiště na Kolcevské lince[editovat | editovat zdroj]

Na Kolcevské lince byla stanice Prospekt Mira otevřena již roku 1952, jako součást druhého úseku této linky. Nachází se 40 m pod povrchem stejnojmenné ulice. Architektonické ztvárnění stanice odpovídá vrcholu tehdejší stalinistické architektury, na jednotlivých pilířích byly umístěny různé reliéfy s tématem sovětského zemědělství. Pro obklad stěn byl použit mramor (u stěn za nástupištěm uralský mramor), osvětlení zajišťují zavěšené lustry. Denně tuto část stanice využije 47 000 lidí.

Nástupiště na Kalužsko-Rižské lince[editovat | editovat zdroj]

Tato část stanice je mladší, zprovozněna byla 1. května 1958. Umístěna je 50 m pod povrchem. Její ztvárnění je již méně velkorysé. Obklad tvoří mramor a dlažba (stěny za nástupištěm). Na severním konci střední lodě je umístěn výstup, vedený čtyřramennými hlubinnými eskalátory do povrchového vestibulu, z jižního pak vychází přestupní chodba na nástupiště Kolcevské linky.

Mezi lety 1958 a 1971 plnila tato část stanice funkci konečné pro Rižskou linku, jež po dokončení úseku pod centrem města, jižním směrem ze stanice Prospekt Mira, spojila s Kalužskou do dnešní Kalužsko-Rižské linky.

Prospekt Mira v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Ve stanici Prospekt Mira se odehrává část děje knihy Metro 2033 od Dmitrije Gluchovského.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Část stanice na 5. lince[editovat | editovat zdroj]

Část stanice na 6. lince[editovat | editovat zdroj]

← směr Medvědkovo Metro v MoskvěKalužsko-Rižskaja směr Novojaseněvskaja
Rižskaja Prospekt Mira Sucharjevskaja
MedvědkovoBabuškinskajaSviblovoBotaničeskij sad VDNCh AleksejevskajaRižskaja Prospekt Mira SucharjevskajaTurgeněvskaja Kitaj-gorod Treťjakovskaja Okťabrskaja Šabolovskaja Leninskij prospekt Akademičeskaja ProfsojuznajaNovyje ČerjomuškiKalužskaja BěljajevoKoňkovoŤoplyj StanJaseněvoNovojaseněvskaja
Metro v MoskvěKolcevaja
Komsomolskaja Prospekt Mira Novoslobodskaja

Park Kultury Okťabrskaja Dobryninskaja Pavěleckaja Taganskaja Kurskaja Komsomolskaja Prospekt Mira Suvorovskaja Novoslobodskaja Bělorusskaja Krasnopresněnskaja Kijevskaja

Kurzívou jsou vyznačeny zatím nedokončené stanice