Ploščaď Gagarina (stanice Moskevského centrálního okruhu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ploščaď Gagarina
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik10. září 2016[1]
Linky Moskevský centrální okruh
Přestup na stanici Leninskij prospekt
Technické informace
Počet nástupišť2
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ploščaď Gagarina (rusky Площадь Гагарина) je stanice na Moskevském centrálním okruhu. Je pojmenována podle nedalekého náměstí. Jedná se o jedinou podzemní stanici na Moskevském centrálním okruhu. Je zde zajištěna přestupní vazba na stanici Leninskij prospekt Kalužsko-Rižské linky.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Ploščaď Gagarina se nachází ve čtvrti Gagarinskij rajon (Гагаринский район) v Gagarinském tunelu, který byl zhotoven v roce 2001 při stavbě Třetího dopravního okruhu Moskvy v úseku mezi Ploščadí Gagarina a Leninským prospektem (Ленинский проспект). Hrubá stavba staniční haly byla již tehdy vybudována a zakonzervována, k jejímu dokončení došlo teprve před spuštěním Moskevského centrálního okruhu.

Stanice má dvě boková nástupiště a disponuje dvěma vestibuly ke každému z nich. Obě dvě nástupiště jsou propojena podchodem pod tratí, ke kterému je napojen průchod ke stanici Leninskij prospekt Kalužsko-Rižské linky metra.

Jedná se o nejvyužívanější stanici na Moskevském centrálním okruhu - od začátku provozu do začátku ledna 2024 ji využilo 83,2 milionů cestujících.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Площадь Гагарина (станция МЦК) na ruské Wikipedii.

  1. [stroi.mos.ru/news/k-momientu-zapuska-mtsd-otkroiutsia-vsie-stantsii-na-protiazhienii-zh-d-kol-tsa Dostupné online]. 
  2. Станция «Площадь Гагарина» стала самой популярной у пассажиров с момента запуска МЦК. www.mskagency.ru [online]. 2024-01-17 [cit. 2024-02-27]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


Metro v MoskvěMoskevský centrální okruh
Krymskaja Ploščaď Gagarina Lužniki
Okružnaja Vladykino Botaničeskij sad RostokinoBělokamennajaBulvar Rokossovskogo Lokomotiv Izmajlovo Sokolinaja GoraŠosse Entuziastov AndronovkaNižegorodskaja NovochochlovskajaUgrešskajaDubrovka Avtozavodskaja ZIL Věrchnije Kotly Krymskaja Ploščaď Gagarina Lužniki Kutuzovskaja Moskva-Siti Šelepicha Chorošovo Zorge Panfilovskaja Strešněvo Baltijskaja KoptěvoLichobory