Partizanskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Partizanskaja
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik18. ledna 1944
Linky Sokolničeskaja
Přestup na stanici Izmajlovo
Technické informace
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem9 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památky7720046000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nástupiště stanice

Partizanskaja (Партизанская) je stanice moskevského metra. Lze zde přestoupit na stanici Izmajlovo Moskevského centrálního okruhu.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Partizanskaja se nachází na Arbatsko-Pokrovské lince. Postavena byla za druhé světové války, roku 1944 a pojmenována po ruských partyzánech, bojujících proti nacistům (současný název nese ale až od 60. výročí konce války, do roku 2005 nesla název Izmajlovskij park). Stanice je podzemní, mělce založená – hloubená, s neobvyklou koncepcí – má tři koleje a dvě ostrovní nástupiště. Toto uspořádání bylo do projektu stanice přidáno proto, aby mohli být odváženi cestující ze Stadionu národů. Stadion však nikdy nevznikl protože jeho realizaci přerušila válka. Přesto se však i dnes v dobách dopravní špičky střední kolej používá - stanice je součástí odpočinkové zóny Izmajlovský park, která je zejména ve dnech pracovního klidu intenzivně navštěvována. Nástupiště je podpíráno dvěma řadami sloupů (u posledních z nich směrem k výstupu jsou umístěny dvě sochy partyzánů); každé tak disponuje jednou vlastní řadou. Na obklad stanice byly použity keramické dlaždice (stěny za nástupištěm) a mramor (sloupy). Výstup je jeden, vede po pevném schodišti děleném střední kolejí do povrchového vestibulu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Ščjolkovskaja Metro v MoskvěArbatsko-Pokrovskaja směr Pjatnickoje šosse
Izmajlovskaja Partizanskaja Semjonovskaja
ŠčjolkovskajaPervomajskajaIzmajlovskajaPartizanskaja SemjonovskajaElektrozavodskaja BaumanskajaKurskaja Ploščaď Revoljucii Arbatskaja SmolenskajaKijevskaja Park Pobědy Slavjanskij bulvarKuncevskaja MolodjožnajaKrylatskojeStrogino MjakininoVolokolamskajaMitinoPjatnickoje šosse