Dubrovka (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dubrovka
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik11. prosince 1999
Linky Ljublinsko-Dmitrovskaja
Přestup na stanici Dubrovka
Technické informace
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem62 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dubrovka (rusky Дубровка) je stanice moskevského metra. Je zde možný bezplatný přestup na cca 400 metrů vzdálenou stejnojmennou stanici na Moskevském centrálním okruhu.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Dubrovka se nachází na Ljublinské lince. Je to hluboko pod zemí založená (se svými 62,5 m hloubky byla až do roku 2003 opravdu tou nejhlubší), ražená, trojlodní stanice s jedním výstupem vedeným ze střední lodi eskalátorovým tunelem do podzemního vestibulu. Za dekorační prvky ve stanici byl zvolen bílý mramor a pro podlahu pak žula různých barev. V prostoru nástupiště se také nachází jedna skleněná mozaika, která zakončuje zkrácenou střední loď. Název stanici dala přilehlá oblast, projektové jméno však znělo Šarikopodšipnikovskaja podle stejnojmenné ulice vedoucí nad stanicí. Otevřena pro cestující byla 11. prosince 1999, jako poslední ze stanic Ljublinské linky, její výstavba se však zahájila ve stejnou dobu jako u ostatních. Zpoždění vyvolaly ztížené geologické podmínky při výstavbě eskalátorového tunelu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Fiztěch Metro v MoskvěLjublinsko-Dmitrovskaja směr Zjablikovo
Kresťanskaja Zastava Dubrovka Kožuchovskaja

FiztěchLianozovoJachromskajaSeligerskajaVěrchnije LichoboryOkružnaja Petrovsko-Razumovskaja Fonvizinskaja ButyrskajaMarina Rošča Dostojevskaja Trubnaja Sretěnskij Bulvar Čkalovskaja Rimskaja Kresťanskaja Zastava Dubrovka Kožuchovskaja Pečatniki VolžskajaLjublinoBratislavskajaMarinoBorisovoŠipilovskajaZjablikovo