Proletarskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Proletarskaja
Nástupiště stanice
Nástupiště stanice
StátRusko
MěstoMoskva
ČtvrťTaganskij
UliceTřetí Krutický pereulok
Síť metramoskevské
Vznik31. prosince 1966
Linky, přestup na do stanice Kresťanskaja Zastava
Technické informace
Typ stanicetrojlodní mělce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem9 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Proletarskaja (rusky Пролетарская) je stanice metra v Moskvě, v centrální části Tagansko-Krasnopresněnské linky. Je to významná stanice; přestupní chodbou je spojena s Kresťanskou Zastavou na lince 11.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Proletarskaja je stanice hloubená, konstruovaná podle standardního projektu; s ostrovním nástupištěm a dvěma řadami čtyřhranných sloupů. Architekti Julija Kolesnikova a Jurij Vdovin při jejím ztvárnění užili světlých barev; obklad stěn za nástupištěm tvoří bílé dlaždice, doplňovaný srpy s kladivy z eloxovaného hliníku. Sloupy pak jsou obložené bílým mramorem. Podlaha je pokryta šedou žulou a labradoritem.

Stanice má dva výstupy, vycházející každý do svého podpovrchového vestibulu. Roku 1997 byla též dobudována přestupní chodba do stanice Kresťanskaja Zastava, přestup je též možný i přes vestibuly u výstupu ze stanice.

Proletarskaja byla otevřena 31. prosince 1966, denně zde 61 860 cestujících nastupuje a vystupuje, dalších 120 300 pak přestupuje na Ljublinskou linku.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Planěrnaja Metro v MoskvěTagansko-Krasnopresněnskaja směr Kotělniki
Taganskaja Proletarskaja Volgogradskij prospekt
PlaněrnajaSchodněnskajaTušinskajaSpartakŠčukinskajaOkťabrskoje Pole Poležajevskaja BěgovajaUlica 1905 godaBarrikadnaja Puškinskaja Kuzněckij most Kitaj-gorod Taganskaja Proletarskaja Volgogradskij prospekt Tekstilščiki KuzminkiRjazanskij prospektVychinoLermontovskij prospekt ŽulebinoKotělniki