Volžskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Volžskaja
Nástupiště stanice
Nástupiště stanice
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik28. prosince 1995
LinkyLjublinsko-Dmitrovskaja
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Volžskaja (rusky Волжская) je stanice moskevského metra. Pojmenována je podle ulice nesoucí název největší evropské řeky, Volhy.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Volžskaja se nachází na Ljublinské lince, zhruba v její jižní části. Je konstruována jako hloubená s ostrovním nástupištěm bez sloupů, založená 8 m pod povrchem. Na její zakrytí byly použity mostní nosníky. Za stanicí jižním směrem se nachází kolejiště umožňující obracení vlaků. Má dva výstupy, které po pevných schodištích vycházejí do podzemních vestibulů. Na obklad prostoru nástupiště byly použity kovové obklady, na podlahu žula. Osvětlení je provedeno pomocí lamp, umístěných v prostředku nástupiště. Lavičky jsou umístěné ve speciálních žlutých „budkách“. Volžskaja byla otevřena 28. prosince 1995 jako součást prvního úseku linky mezi stanicemi Čkalovskaja a Volžskaja.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Fiztěch Metro v MoskvěLjublinsko-Dmitrovskaja směr Zjablikovo
Pečatniki Volžskaja Ljublino

FiztěchLianozovoJachromskajaSeligerskajaVěrchnije LichoboryOkružnaja Petrovsko-Razumovskaja Fonvizinskaja ButyrskajaMarina Rošča Dostojevskaja Trubnaja Sretěnskij Bulvar Čkalovskaja Rimskaja Kresťanskaja Zastava Dubrovka Kožuchovskaja Pečatniki VolžskajaLjublinoBratislavskajaMarinoBorisovoŠipilovskajaZjablikovo