Novojaseněvskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Novojaseněvskaja
Stanice Novojaseněvskaja
Stanice Novojaseněvskaja
Původní názevBitcevskij park (do 3. července 2008)
StátRusko
MěstoMoskva
ČtvrťJaseněvo
UliceNovojaseněvskij prospekt
Vznik17. ledna 1990
LinkyKalužsko-Rižskaja
Technické informace
Typ stanicesloupová mělce založená
Hloubka pod povrchem7 m
ProjektantE. Čerňakovová
ArchitektN. I. Šumakov, G. S. Mun, N. V. Šurygina[1]
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Novojaseněvskaja (rusky Новоясеневская), dříve Bitcevskij park (rusky Битцевский парк), je stanice moskevského metra. Svůj dřívější název nesla podle nedalekého stejnojmenného parku.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Novojaseněvskaja se nachází na Kalužsko-Rižské lince, v její jižní části. Je to podzemní, mělce založená (7 m pod povrchem) hloubená stanice, navržená a postavená podle jednotného projektu. Její nástupiště je ostrovní, podpírané dvěma řadami sloupů. Ty jsou obložené tmavě růžovým mramorem, stěny za kolejemi pak obkládají zelené plasticky tvarované dlaždice, spolu s mramorem zmíněného typu.

Stanice má celkem dva výstupy, avšak vzhledem k nízké vytíženosti jednoho z nich se používá pouze západní. Ten vyúsťuje do mělce založeného vestibulu pod Novojaseněvský prospekt. Stanici denně využije 17 000 lidí, na celkovém vytížení celé sítě metra se podílí 0,2 %.

Stanice byla otevřena 17. ledna 1990, je nejmladší ze stanic na celé lince. Počítá se s tím, že sem bude zavedena linka lehkého metra Butovskaja, a to po novém úseku, který sem povede ze stanice Bulvar Dmitrija Donskogo.

1. června 2009 byla stanice přejmenována na současný název.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Новоясеневская [online]. Официальный сайт Московского метрополитена [cit. 2015-12-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-13. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Medvědkovo Metro v MoskvěKalužsko-Rižskaja směr Novojaseněvskaja
Jaseněvo Novojaseněvskaja  
MedvědkovoBabuškinskajaSviblovoBotaničeskij sad VDNCh AleksejevskajaRižskaja Prospekt Mira SucharjevskajaTurgeněvskaja Kitaj-gorod Treťjakovskaja Okťabrskaja Šabolovskaja Leninskij prospekt Akademičeskaja ProfsojuznajaNovyje ČerjomuškiKalužskaja BěljajevoKoňkovoŤoplyj StanJaseněvoNovojaseněvskaja