Papežská komise pro posvátnou archeologii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Papežská komise pro posvátnou archeologii
Pontificia Commissione di Archeologia Sacra
Pontificium consilium archaeologiae sacrae
„pečovat o starověká pohřebiště a zajistit výzkum, obnovu a uchování nejstarších křesťanských památek“
Sídlo komise na Via Napoleone
Založeno6. ledna 1852
AdresaVia Napoleone III
00185 Roma
PrezidentPasquale Iacobone
SekretářRaffaella Giuliani
http://www.archeologiasacra.net
Dikasterium Římské kurie

Papežská komise pro archeologii (latinsky Pontificium consilium archaeologiae sacrae; italsky Pontificia commissione di archeologia sacra) je orgánem římské kurie, který založil v 1852 papež Pius IX. za účelem podpory a řízení archeologických výzkumů a památkové péče v římských katakombách a na dalších místech raného křesťanství.

Komise koordinuje činnost Papežské římské archeologické akademie i Papežského institutu křesťanské archeologie.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznik papežské komise pro archeologii inicioval římský archeolog Giovanni Battista de Rossi, který se věnoval zejména výzkumům křesťanských katakomb, čímž položil základy církevní archeologie.[2] Na základě porovnávání písemných pramenů a archeologických nálezů objevil mnoho hrobů římských mučedníků a ve spolupráci s dalšími badateli obnovoval jejich kult.[2] Mezi hlavní de Rossiho objevy patří nejstarší část katakomb sv. Kalixta, kde identifikoval a kryptu sv. Cecilie.

Papež Pius IX. se podle jeho návrhu rozhodl vytvořit komisi pro zajištění organizace výzkumů, obnovy a ochrany raně křesťanských pohřebišť přímo v Římě i na předměstích.[2] Toto rozhodnutí podnítil zejména nově objevený komplexu katakomb sv. Kalixta, kde byla mimo jiné identifikována krypta papežů ze 3. století. Formálně byla komise ustanovena 6. ledna 1852.[2] Rozsáhlé výzkumy vedly nejen k objevům a zpřístupnění katakomb, ale v roce 1854 i k vytvoření muzea Pio Cristiano, které je v současnosti součástí Vatikánských muzeí.[3]

Dne 11. prosince 1925 papež Pius XI. udělil komisi titul „papežská“[4] a současně založil Papežský institut křesťanské archeologie, který ve spolupráci s komisí nabízí doktorský studijní program v oboru křesťanské archeologie.[5] Díky Lateránským smlouvám z roku 1929 převzala papežská komise dohled nad veškerými katakombami na území Itálie. Od té doby řídí výzkumné a konzervační práce, reguluje pravidla přístupu pro odborníky i veřejnost a určuje, ve kterých katakombách lze sloužit liturgii.[1]

Činnost komise nebyla přerušena dokonce ani za 2. světové války a krátce po ní, kdy práce pokračovaly pod vedením Antonia Ferrua S.J. S minimálními finančními prostředky bylo zdokumentováno více než 140 raně křesťanských pohřebišť po celé Itálii.[2] To mělo dopad na poznání raně křesťanské architektonické struktury v Itálii.

Po roce 2000 byla komise zmodernizována, aby bylo možné lépe poznat a pochopit fenomén katakomb. Modernizace se týkala archeologických výzkumů i památkové péče, a to nejen po technické, ale i dokumentační a provozní stránce.[6]

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Kromě organizace konferencí a vydávání početných publikací[7] pořádá instituce od roku 2018 každoroční Den katakomb, který umožňuje prohlídku nejvýznamnějších památek se speciálním programem.[8]

Od roku 1924 vydává komise ve spolupráci s Papežským institutem křesťanské archeologie sborník Rivista di Archeologia Cristiana.[9]

Komise také udržuje rozsáhlý archiv fotografií a jiné dokumentace katakomb. Tento archiv je bezplatně zpřístupněn na internetu.[10]

Seznam prezidentů[editovat | editovat zdroj]

Seznam sekretářů[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pontificia commissione di archeologia sacra na italské Wikipedii.

  1. a b Pontifical Commission for Sacred Archaeology - Profile. www.vatican.va [online]. [cit. 2023-04-17]. Dostupné online. 
  2. a b c d e The Pontifical Commission for Sacred Archaeology - Historical Notes. www.vatican.va [online]. [cit. 2023-04-17]. Dostupné online. 
  3. Pius-Christian Museum. www.museivaticani.va [online]. [cit. 2023-04-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Motu Proprio I primitivi cemeteri che istituisce il Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana (11 dicembre 1925) | PIO XI. www.vatican.va [online]. [cit. 2023-04-17]. Dostupné online. 
  5. Iscrizione – Piac [online]. [cit. 2023-04-18]. Dostupné online. (italsky) 
  6. La commissione. www.catacombeditalia.va [online]. [cit. 2023-04-18]. Dostupné online. (italsky) 
  7. Publications. www.catacombeditalia.va [online]. [cit. 2023-04-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Sesta Giornata delle Catacombe 2023 Percorsi di Pace. Sesta Giornata delle Catacombe 2023 [online]. [cit. 2023-04-18]. Dostupné online. (italsky) 
  9. Rivista di Archeologia Cristiana – Piac [online]. [cit. 2023-04-18]. Dostupné online. (italsky) 
  10. Home - Pontificia Commissione di Archeologia Sacra. www.archeologiasacra.net [online]. [cit. 2023-04-17]. Dostupné online. 
  11. Papež František jmenoval další ženy do čelných pozic v římské kurii - print - Vatican News. www.vaticannews.cn [online]. 2022-11-25 [cit. 2023-04-17]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]