Dikasterium pro laiky, rodinu a život

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dikasterium pro laiky, rodinu a život
Dicasterium pro Laicis, Familia et Vita
„uplatňuje pravomoc Svatého stolce v těch oblastech, které se týkají prosazování života a apoštolátu věřících laiků, pastýřské péče o rodinu a o její poslání podle Božího záměru a otázek ochrany a podpory lidského života.[1]
Založeno15. srpna 2016
s platností od 1. září 2016
AdresaCortile di San Damaso
SCV–00120 Città del Vaticano
Prefektkardinál Kevin Joseph Farrell (od roku 2016)
Sekretář(i)
http://www.laityfamilylife.va/
Dikasterium Římské kurie

Dikasterium pro laiky, rodinu a život (latinsky Dicasterium pro Laicis, Familia et Vita, italsky Dicastero per i Laici, la Famiglia e la Vita) založil papež František dne 15. srpna 2016 [2] s tím, že nový úřad vstoupí v život k 1. září 2016.

Zrušení dvou papežských rad[editovat | editovat zdroj]

Současně byly k 1. září 2016 zrušeny dvě papežské rady, pro laiky a pro rodinu, jejichž kompetence a funkce připadly novému dikasteriu.

Stanovy a struktura dikasteria[editovat | editovat zdroj]

Papež již 4. června 2016 schválil ad experimentum (na vyzkoušení) Stanovy nového dikasteria [3]. V čele dikasteria stojí prefekt, jehož zastupuje sekretář (může být i laikem). Dikasterium má tři sekce, vedené třemi podsekretáři:

  • sekce pro laiky má podel Stanov "povzbuzovat a podněcovat povolání a poslání věřících laiků v církvi a ve světě jakožto jednotlivců, kteří žijí v manželství, i svobodných, i jakožto členů různých sdružení, hnutí a komunit." [4] Schvaluje stanovy mezinárodních sdružení věřících nebo laických hnutí.
  • sekce pro rodinu "podporuje pastorační péči o rodinu, ochraňuje její důstojnost a dobro založené na svátosti manželství, prosazuje její práva a zodpovědnost v církvi i v občanské společnosti tak, aby instituce rodiny mohla stále lépe plnit své funkce jak v oblasti církve, tak i ve společnosti." [5] Má přímé napojení na Papežský teologický institut sv. Jana Pavla II. pro vědy o manželství a rodině.
  • sekce pro život "podporuje a koordinuje iniciativy ve prospěch zodpovědného rodičovství, jakož i ochrany lidského života od jeho početí až do přirozeného konce"[6] Je s ní spojena Papežská akademie pro život.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]