Malá Bystřice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malá Bystřice
Znak obce Malá BystřiceVlajka obce Malá Bystřice
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecVsetín
Obec s rozšířenou působnostíVsetín
(správní obvod)
OkresVsetín
KrajZlínský
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel316 (2023)[1]
Rozloha18,32 km²[2]
Katastrální územíMalá Bystřice
Nadmořská výška610 m n. m.
PSČ756 27
Počet domů160 (2021)[3]
Počet částí obce1
Počet k. ú.1
Počet ZSJ1
Kontakt
Adresa obecního úřaduMalá Bystřice 55
756 27 Malá Bystřice
starosta@malabystrice.cz
StarostkaLucie Kotrlová, DiS.
Oficiální web: www.malabystrice.cz
Malá Bystřice
Malá Bystřice
Další údaje
Kód obce544469
Kód části obce90042
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malá Bystřice je obec v okrese Vsetín Zlínského kraje. Je to malá podhorská obec, která se nachází v severozápadní části Vsetínských vrchů. Středem území obce protéká potok Malá Bystřička, který pramení pod vrcholem Cábu a na dolním konci obce se vlévá do říčky Bystřičky, těsně nad vodní nádrží Bystřička. Žije zde 316[1] obyvatel.

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1620, kdy byla obec zakládána poddanými z rožnovského panství a měla zemědělský charakter.

Název obce[editovat | editovat zdroj]

Název obce se v českých a německých pramenech objevuje ve formě z Bystřiček, Na Bystržicžkych, Klein Bystrzytz, Klein Bystrzitz(, Klein Bistritz, Bystřička, v místním nářečí Malá Bystřica (malobystřický). Název je odvozen od říčky Bystřice, tj. říčky s prudkým, bystrým tokem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pečeť obce Malá Bystřice

Obec vznikla roku 1620 z rozptýlených pasekářských usedlostí, které tu zakládali poddaní z rožnovského panství. Roku 1629 se již dělal rozdíl mezi Velkou (dnes Valašská) Bystřicí a Malou Bystřicí, neboť se hovoří o Bystřičkách.

Učitelé do obce zprvu docházeli z Valašské Bystřice, vyučovalo se třikrát týdně. Moravské místodržitelství rozhodlo roku 1868 zřídit dva školní obvody. Tehdy byla vystavěna školní budova Na Santově pro katolíky, evangelíci si pronajali místnost v Okluce pod kopcem Ostrým. Po roce 1874 byla škola Na Santově prohlášena za veřejnou. Škola byla zrušena roku 1971.

Polovina obyvatel Malé Bystřice byla katolického vyznání a polovina vyznání evangelického, což dokládá stav z roku 1900, kdy bylo v obci 384 katolíků a 385 evangelíků. Katolíci byli přifařeni do Valašské Bystřice a evangelíci náleželi k farnímu sboru ve Velké Lhotě. Vedle zemědělství tvořily doplňkový zdroj obživy hlavně práce v lese, tradiční výroba dřevěného nářadí, šindelů, kapesních nožů, metel a okřínů na chleba.

Od roku 1849 byla součástí okresu Valašské Meziříčí, od roku 1960 pak okresu Vsetín. V roce 1999 byl obci udělen obecní znak, kdy je na zeleném štítě kosmo položená zlatá sekera a křížem přeložená zlatá motyka. Motiv je doprovázen čtyřmi stříbrnými čtyřhrotými hvězdami. Stejné symboly jsou vyobrazeny i na obecním praporu.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Malá Bystřice sousedí s obcemi Velká Lhota (na severu), s Valašskou Bystřicí (na východě), se Vsetínem (na jihu) a s Růžďkou (na západě). V prostoru mezi vrcholem Ptáčnice a vrcholem Cáb sousedí s obcí Halenkov. Od lokality Bátrnka ve směru k přehradě potom s obcí Bystřička.

Na okolních kopcích se nachází řada chat či chatových osad. Údolí na území obce a blízká přehrada Bystřička jsou možností, jak trávit volný čas. V okolí obce se nachází málo frekventované silnice, které jsou vhodné pro cyklisty. Obcí také prochází značená turistická trasa Beskydsko-karpatská magistrála.

Santov[editovat | editovat zdroj]

Santov je osadou a součástí Malé Bystřice. Tento kopec (620 m n. m.) je oblíbeným místem turistů a cyklistů. Nachází se zde řada rekreačních chat a hospoda Santov. Je odtud nádherný výhled na Beskydy.

Santov je také místem, kde je situována památkově chráněná roubená zvonička, která je kopií původní valašské zvonice, jenž byla ovšem zničena při bojích v roce 1945. Vedle zvoničky je umístěn kříž s nápisem Dokonáno 1882 a ikona.

Nedaleko rozcestí a zvoničky je umístěn pomník padlých sovětských partyzánů Alexandry Timochovové a Vladimira Kolomackého z 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky.

Kulturní památky[editovat | editovat zdroj]

  • Roubená zvonice na Santově
  • Pomník padlých sovětských radistů z 1. čs. partyzánské brigády Jana Žižky

Přírodní památky[editovat | editovat zdroj]

360° panorama masivu Svantovítovy skály a obce Malá Bystřice
ukázat jako 360° panorama


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Burian, I., Burian, B.: Dějiny protestantismu na Vsetínsku, Vsetín 1993
  • kolektiv autorů: Okres Vsetín, Brno - Vsetín, 2002, ISBN 80-86298-09-4

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]