Kasejovice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kasejovice (část obce))
Kasejovice
Kostel svatého Jakuba v horní části náměstí
Kostel svatého Jakuba v horní části náměstí
Znak města KasejoviceVlajka města Kasejovice
znakvlajka
Lokalita
Statusměsto
Pověřená obecNepomuk
Obec s rozšířenou působnostíNepomuk
(správní obvod)
OkresPlzeň-jih
KrajPlzeňský
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel1 387 (2023)[1]
Rozloha34,39 km²[2]
Nadmořská výška548 m n. m.
PSČ335 44
Počet domů624 (2021)[3]
Počet částí obce8
Počet k. ú.8
Počet ZSJ8
Kontakt
Adresa městského úřaduKasejovice 98
335 44 Kasejovice
mu@kasejovice.cz
StarostaIng. Václav Jakubčík
Oficiální web: www.kasejovice.cz
Kasejovice
Kasejovice
Další údaje
Kód obce557862
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Město Kasejovice (v místním nářečí Kasouce, německy Kassowitz, Kassejowitz, zastarale Kassegowitz, Tarßewitz) se nachází v okrese Plzeň-jihPlzeňském kraji. Dříve bylo město součástí Prácheňského kraje. V Kasejovicích včetně místních částí žije přibližně 1 400[1] obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o Kasejovicích je z roku 1264. Městečkem jsou od roku 1350. V této době se v okolí těžilo zlato a byl postaven kostel sv. Jakuba. Městečko bohatlo díky poloze na hlavní zemské silnici z Plzně do Českých Budějovic.

Od roku 1465 až do roku 1848 patřilo městečko k panství Lnáře. Od 17. století je v obci malá židovská populace, jež žila do třicátých let 18. století volně mezi ostatními a v létech 1730–1848 byli Židé nuceni žít zvlášť ve své vlastní čtvrti – ghettu blízko dnešní školy. Zde se soustředili kolem místní synagogy, jež od druhé světové války slouží díky Václavu Mentbergerovi jako muzeum se soustředěnými zachráněnými exponáty. Ghetto je z velké části nepoškozeno, mnoho domů je stále původních. Počet Židů v obci byl většinou kolem 150 obyvatel; tvořili v některých dobách až přes 11 procent populace.

Městečko bylo v 19. století postiženo silným vystěhovalectvím do Ameriky a do velkých měst. I místní židovstvo stagnovalo a v roce 1890 byla židovská obec zrušena a komunita zahrnuta pod město Březnici. Přesto v roce 1878 dostává městys statut města. Od této doby přímo městem vede lokální železniční trať Nepomuk–Blatná, na které se zde nachází nádraží Kasejovice. Roku 1897 byla kasejovická farnost povýšena na děkanství.

Ve své historii byly Kasejovice mnohokrát postiženy nepřízní osudu, jako například silnými morovými epidemiemi (např. 1680) a zničujícími požáry. V městě je mnoho památkově chráněných a cenných domů. Nad městem je židovský hřbitov, nepoškozený dodnes. S účinností od 1. prosince 2006 byl 10. listopadu 2006 obci vrácen status města.[4]

Části obce[editovat | editovat zdroj]

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam kulturních památek v Kasejovicích.

Příjmení Kassowitz[editovat | editovat zdroj]

Náhrobek s příjmením Kassowitz, Nový židovský hřbitov v Praze

Podle německé varianty jména města existuje aškenázské příjmení Kassowitz[5], které vzniklo tím, že v 17.-19. století si kasejovičtí Židé odnesli název svého domova ve formě příjmení, když byli nuceni se vystěhovat z důvodu drakonického familiantského zákona, především do Uher. Dnes je patrně nejznámějším nositelem tohoto jména známý francouzský herec režisér Mathieu Kassovitz, známý například z kultovního filmu Amélie z Montmartru.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]