Hvězdoš podzimní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHvězdoš podzimní
alternativní popis obrázku chybí
Hvězdoš podzimní (Callitriche hermaphroditica)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďjitrocelovité (Plantaginaceae)
Rodhvězdoš (Callitriche)
Binomické jméno
Callitriche hermaphroditica
L., 1755
Synonyma
  • Callitriche autumnalis
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Číslo 2 (vpravo) - zobrazení hvězdoše podzimního

Hvězdoš podzimní (Callitriche hermaphroditica) je jediný druh rodu hvězdoš rostoucí v České republice, který je vázán výhradně na submersní prostředí, tj. roste stále zcela ponořený pod vodní hladinou a na rozdíl od ostatních druhů hvězdoše nevytváří vrcholová růžice listů ani pozemní formy.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Je rozšířen téměř na celé severní polokouli, zejména od 50° severní zeměpisné šířky severněji. V Evropě roste v severním Německu a Polsku, v Pobaltí, Dánsku, Skandinávii, na Britských ostrovech a Islandu. Vyskytuje se také na severu Ruska přes Sibiř až po Dálný východ a v severních oblastech Číny. Rozšířen je také v Severní Americe, v Spojených státech, Kanadě a Grónsku. Vyskytuje se převážně v nadmořských výškách do 2000 m, v Číně i ve 4000 až 5000 m.

Severně České republiky prochází jižní hranice souvislého areálu, česká arela je od ní izolována. Tento druh byl na území republiky objeven teprve roku 1980 a později byl poznán ve dvou herbářových položkách z konce 19. století. Postupně bylo uvedeno téměř 30 lokalit s jeho výskytem, na kterých v současnosti již neroste; aktuálně je znám pouze výskyt u obce Jedlová na Poličsku (ověřen r. 2012). Sporadicky se objevuje v severovýchodních Čechách a severní části Českomoravské vrchoviny.

Roste v plytkých stojatých i mírně tekutých vodách jako jsou jezera, vodní nádrže a řeky s oligotrofní, mezotrofní, příležitostně i eutrofní vodou, může vyrůstat i v brakické voděústí řek. V ČR je pozorován hlavně v litorálu rybníků a vodních nádrží s čistou vodou. Je to konkurenčně velmi slabý druh, na stanovištích se vyskytuje převážně pouze krátkodobě.

V České republice roste především ve společenstvech fytocenologického svazu Batrachion aquatilis.[2][3][4][5]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rostlina[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá vodní rostlina která celý svůj život tráví pod vodní hladinou a plytce koření ve dnu. Bělavé větvící se lodyhy bývají dlouhé od 10 do 60 cm a tlusté asi 1 mm, jsou lysé, pouze v paždí listů mají šupinkovité chlupy. Lodyhy jsou hustě olistěné vstřícnými listy čárkovitého tvaru, mívají délku do 15 mm a šířku jen 0,5 až 1,5 mm a směrem vzhůru se ještě postupně zmenšují, protistojné listy u báze vzájemně nesrůstají. Jejich velmi tenké jednožilné čepele jsou téměř průhledné, vrcholky bývají vykrojené a mají barvu nažloutlou, bronzově zelenou až sytě zelenou.

Jednopohlavné květy bez okvětí i listenů vyrůstají v uzlinách lodyh po dvou protistojně, jejich pohlaví jsou stejná nebo opačná. Samičí mají svrchní dvoupouzdrý semeník se 4 vajíčky ze kterého vybíhají dvě jemné, brzy opadávající čnělky, dlouhé do 5 mm, které jsou z počátku vzpřímené a postupně se ohýbají nazpět. Samčí mají tyčinkunitkou o délce do 1 mm nesoucími prašník s bezbarvým pylem.

První plody se objevují v srpnu, jsou to okrouhlé nebo široce eliptické tvrdky v suchém stavu průměrně dlouhé 1,2 až 1,6 mm a široké 1,1 až 1,6 mm, ve zralosti jsou hnědé až tmavě hnědé barvy, po stranách merikarpií mají křídla široká průměrně 0,1 až 0,3 mm. Jejich 4 merikarpia (semena) jsou srostlá jen na břišní straně, proto jsou boční rýhy mezi nimi hluboké. Počet chromozomů (2n) = 6.[2][3][4][6]

Opylování[editovat | editovat zdroj]

Tato hydrogamní rostlina vykvétá od počátku července, za příhodných podmínek někdy kvete až do listopadu, k opylení i dozrání plodů dochází pod vodou. Smáčívá pylová zrna jsou víceméně kulovitá a protože nehrozí nebezpečí vyschnuté nemají téměř žádnou exinu (ochrannou vnější vrstvu). Vyprášený pyl z prašníků splývá vodou na blizny, případně se květy přiblíží k sobě a prašníky se s bliznami mohou přímo dotknout. U tohoto druhu bylo zjištěno předčasné klíčení pylu, který se pak vodou volně šíří jako propletená vrstva pylových láček. Rostlina se ve většině případů opylí geitonogamicky (pylem z jiného květu téže rostliny) nebo méně často cizosprašně (pylem z jiné rostliny).[2][3][4]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rostliny se mohou rozmnožovat vegetativně, kdy se rostliny množí úlomky lodyh které dobře zakořeňují, vytvářejí se tak celé klonální kolonie nebo pohlavně, tj. semeny.[2][3][4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Hvězdoš podzimní je jediný v ČR rostoucí druh který přísluší do vývojově původnější sekce Pseudocallitriche rodu hvězdoš. Podle velikosti plodů bývají některými botaniky uznávány dva poddruhy které definoval Richard Lansdown okolo roku 2006 přibližně takto:

  • Callitriche hermaphroditica L. subsp. hermaphroditica
tvrdky 1,2 až 1,6 × 1,2 až 1,7, křidélka široká 0,1 až 0,4 mm, hojnější jsou v jižních oblastech,
  • Callitriche hermaphroditica L. subsp. macrocarpa (Hegelm.) Lansdown
tvrdky 1,6 až 2,4 x 1,7 až 2,8, křidélka široká 0,2 až 0,8 mm, hojnější v severních oblastech areálu[2][5]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Hvězdoš podzimní se v poslední době ze svých evropských stanovišť hodně vytrácí. V České republice po svém rychlém rozšíření začal stejně hbitě mizet, někde bylo příčinou zintenzivnění rybnikářství, jinde zanikl zdánlivě bez příčin. V současnosti je v ČR na hranici vyhynutí. Proto je vyhláškou MŽP ČR č. 395/1992 Sb. prohlášen za druh silně ohrožený a Černým a červeným seznamem cévnatých rostlin České republiky za druh kriticky ohrožený.[2][7][8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b c d e f PRANČL, Jan. DP: Taxonomická revize rodu Callitriche v ČR [online]. Univerzita Karlova, PřF, Katedra botaniky, Praha, rev. 29.08.2011 [cit. 2012-05-22]. Dostupné online. 
  3. a b c d PRANČL, Jan. BOTANY.cz: Hvězdoš podzimní [online]. BOTANY.cz, rev. 22.11.2009 [cit. 2012-05-22]. Dostupné online. 
  4. a b c d PRANČL, Jan. Rod Callitriche v České republice [online]. Univerzita Karlova, PřF, Katedra botaniky, Praha [cit. 2012-05-22]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  5. a b Flora of China: Callitriche hermaphroditica [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2012-05-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Databáze C1 rostlin: Callitriche hermaphroditica [online]. AOPK ČR, Informační systém ochrany přírody [cit. 2012-05-22]. Dostupné online. 
  7. Vyhláška MŽP ČR č. 395/1992 Sb. [online]. Ministerstvo životního prostředí ČR [cit. 2012-05-22]. Dostupné online. 
  8. PROCHÁZKA, František. Černý a červený seznam cévnatých rostlin České republiky [online]. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2001 [cit. 2012-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-01-16. ISBN 80-86064-52-2. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]