Diskuse s wikipedistou:Robins7/2021

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Archivy
Archivy

Wikipedia Asian Month 2020 Postcard

Wikipedia Asian Month 2020
Wikipedia Asian Month 2020

Dear Participants, Jury members and Organizers,

Congratulations!

It's Wikipedia Asian Month's honor to have you all participated in Wikipedia Asian Month 2020, the sixth Wikipedia Asian Month. Your achievements were fabulous, and all the articles you created make the world can know more about Asia in different languages! Here we, the Wikipedia Asian Month International team, would like to say thank you for your contribution also cheer for you that you are eligible for the postcard of Wikipedia Asian Month 2020. Please kindly fill the form, let the postcard can send to you asap!

  • This form will be closed at February 15.
  • For tracking the progress of postcard delivery, please check this page.

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team, 2021.01
Dobrý den / ahoj, hlavní informace o formuláři již předal globální organizační tým, takže jen dodám, že bychom uvítali zpětnou vazbu a potvrzení o odeslání formuláře na této stránce. Předem díky. --Patriccck (diskuse) 4. 1. 2021, 15:56 (CET)

Otázka od wikipedisty Karel Janyška (6. 1. 2021, 10:27)

Pozdravte ? Tak jo.

Jsem jediným znalcem kompozitivní teorie, tedy vždy nejvyššího vědění lidstva výhradně na neutrální vědecké bázi o lidské situaci, u nás. Hayek má za ni Nobelovu cenu. Jejím středobodem je teorie spontánního řádu. Tragická neznalost totohoto vědeckého vrcholu se plně projevila při pandemii covidu. Chěl bych tady prezentovat boj s ním a to neuvěřitelně bezpečné, úspěšné, rychlé a zadarmo bázi... Dzp. --Karel Janyška (diskuse) 6. 1. 2021, 10:27 (CET)

Otázka od wikipedisty Eliška daniela (19. 1. 2021, 14:05)

muj članek je hnusnej --Eliška daniela (diskuse) 19. 1. 2021, 14:05 (CET)

Otázka od wikipedisty Míra Pangrác (23. 1. 2021, 19:39)

Dobrý den , děkuji Vám jistě budu mít dotazy technické ,postupy a podobně . Musím si to ale vše srovnat .Nejsem zdatný v práci s počítačem. Zdravím míra --Míra Pangrác (diskuse) 23. 1. 2021, 19:39 (CET)

@Míra Pangrác: Dobrý den, vítejte na Wikipedii! Určitě se kdykoliv nebojte zeptat, rád pomůžu. S pozdravem, --Robins7 (diskuse) 23. 1. 2021, 20:18 (CET)

Otázka od wikipedisty Wafikim (23. 1. 2021, 20:22)

Dobrý den, při odpovědi v diskusi s wikipedistou nemohu odeslat odpověď, po kliknutí na "odeslat" se zobrazuje pořád toto, ikdyž načítám stránku pořád dokola:

Váš komentář nelze uložit v nejnovější verzi stránky. Prosíme, načtěte stránku znovu pro zobrazení posledních změn. Děkuji za pomoc. --Wafikim (diskuse) 23. 1. 2021, 20:22 (CET)

Otázka od wikipedisty L0wiee Official (25. 1. 2021, 14:35)

Ahoj, chtěl jsem se tě zeptat, jak mám udělat takový ten "odkazový" text (prostě ten modrý text na který se dá kliknou), nějak mi to nejde. Díky --L0wiee Official (diskuse) 25. 1. 2021, 14:35 (CET)

@L0wiee Official: Zdravím. Podle editací koukám, že způsob přidávání odkazů na další stránky byl už odhalen :-). Přesto jenom dodávám, že po kliknutí na známé tlačítko Editovat, stačí označit slovo/slova, ze kterých má odkaz vést, následně kliknout na ikonku odkazu v horní editační liště (vypadá jako ležatá 8) a napsat název stránky, na kterou se má odkázat. K odkazům si jenom dovolím takovou malou radu: Pokud máte slovo, ze kterého vede nějaký odkaz a to slovo přepíšete, cílová stránka odkazu se nezmění a změní se jenom zobrazovaný text. Pro změnění cílové stránky musíte na slovo kliknout, zobrazí se okýnko a potom v něm vybrat "editovat" a napsat název nové cílové stránky (pro odebrání odkazu pak stačí ve stejném okně kliknout na "přeškrtnutou červenou ikonku odkazu" hned vedle tlačítka editovat). S pozdravem, --Robins7 (diskuse) 26. 1. 2021, 10:08 (CET)

Otázka od wikipedisty Wafikim (25. 1. 2021, 22:31)

Dobrý den, mám informaci, že bylo zasláno svolení autora k námitce porušení autorských práv na permissions-cs@wikimedia.org. Obdržel jste toto svolení? Dále jsem se pokoušel nasdílet dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku formou odkazů zde v diskuzi, ale tato zpráva nejde odeslat - po kliknutí na "odeslat" se zobrazuje pořád toto, ikdyž načítám stránku pořád dokola: "Váš komentář nelze uložit v nejnovější verzi stránky. Prosíme, načtěte stránku znovu pro zobrazení posledních změn." Jak tedy mohu splnit podmínku doložení dvou zdrojů - prosím popište postup či e-mail, kam je možné odkazy odeslat, děkuji. U článku byly stanoveny podmínky k doložení 1) svolení autora a 2) doložení dvou zdrojů - vše do určitého termínu - přesto uživatel "Draceane" článek smazal bez ohledu na dané podmínky. Děkuji za pomoc Wafikim (diskuse) 25. 1. 2021, 22:31 (CET)

@Wafikim: Zdravím. Pokud jste postupoval podle nápovědy a správně odeslal svolení autora, stačí už jen počkat na vyřízení žádosti. Já členem týmu OTRS, který se o to stará, nejsem, ale dovolím si Vás odkázat na kolegu @Janbery:, který Vám k tomuto může poskytnout lepší informace. K oné významnosti: Správně jste pochopil, že k doložení encyklopedické významnosti je potřeba o předmětu článku uvést alespoň 2 netriviální nezávislé a věrohodné zdroje (doporučuji však k přečtení i stránku Wikipedie:Významnost (hudba)). Jestli Vám to z nějakého důvodu nejde (s touto chybou jsem se ještě nesetkal, ale na diskusní stránku Vám psal kolega @Patriccck:, že to prověří a údajně Vám posílal e-mail), můžete mi zkusit vložit URL odkazy klidně i sem na mou diskusní stránku (jenom předem upozorňuji, že oficiální web (závislost) a položky v databázích (trivialita) se nedají počítat), avšak pokud by Vám ani toto nešlo odeslat, mám ještě jeden nápad. Namísto klikání na [ odpovědět ], zkuste kliknout sem a na konec stránky na samostatný řádek napsat
: <sem vložte URL odkazy k doložení významnosti> --~~~~
, kde samozřejmě "<sem vložte URL odkazy k doložení významnosti>" nahradíte právě těmi odkazy. Zpět ke článku: Pravdou je, že kolega @Draceane: už článek smazal, ačkoliv ještě běžela dvoutýdenní lhůta k vyřešení problémů. V tomto případě se jedná o jeho správcovské rozhodnutí, a nejlépe Vám to tak objasní on sám. Zatím asi nemám moc co dodat. V případě dalších dotazů nebo problémů mi neváhejte znovu napsat. S pozdravem, --Robins7 (diskuse) 26. 1. 2021, 09:58 (CET)
@Wafikim Dobrý den, ano, psal jsem Vám ohledně té chybové hlášky e-mail, ať nahrajete přílohu, jak konkrétně to vypadá a zda to stále trvá. Můžeme to dořešit tam? --Patriccck (diskuse) 26. 1. 2021, 10:12 (CET)
Stránku jsem smazal, protože mi z hlediska patroly nedávalo smysl nechávat tu něco, co je copyvio a EV to s nejvyšší pravděpodobností nesplní. — Draceane diskusepříspěvky 26. 1. 2021, 21:13 (CET)

Tým Growth se bude věnovat vytvoření funkcí pro mentory. Zapojte se!

Milí mentoři,

jedním z klíčových prvků nového prostředí pro nováčky je mentorský modul, který je umístěný na Domovské stránce. Někteří členové komunity vyjádřili svou prosbu o zavedení nástěnky pro mentory, kde by mohli sledovat aktivitu „svých“ nováčků a rovněž i požádali o další nástroje, které by jim usnadnily jejich práci.

Tým Growth Nadace Wikimedia se rozhodl tyto prosby vyslyšet, a k mentorskému modulu dotvořit funkce, které mentorům usnadní práci s nováčky. Za tímto účelem tým Growth najmul další členku týmu, která se bude věnovat návrhu těchto funkcí. Aby lépe pochopila, jak mentoři pracují a co by nejvíce ocenili, ráda by si popovídala s mentory z různých projektů formou krátkého rozhovoru. Rozhovor může proběhnout v angličtině, ruštině nebo němčině.

Pokud máte zájem tímto způsobem ovlivnit funkce, které budou pro mentory vytvořeny, prosím, vyplňte tento formulář. Na přesném termínu rozhovoru se následně vzájemně dohodneme.

Vyplnit formulář

Jakékoli otázky rád zodpovím na mé diskusní stránce.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 27. 1. 2021, 19:12 (CET)

Připomínka: Tým Growth se bude věnovat tvorbě funkcí pro mentory. Zapojte se!

Milí mentoři, milé mentorky,

jak jsem psal před týdnem a kouskem, jednou z částí nováčkovského rozhraní se stal mentorský modul. Někteří členové komunity vyjádřili svou prosbu o zavedení nástěnky pro mentory, kde by mohli sledovat aktivitu „svých“ nováčků. Tým Growth se těmto prosbám rozhodl vyhovět, a mentorům vytvořit funkce, které by jim jejich práci usnadnily.

Aby designérka při návrhu těchto funkcí lépe pochopila, s jakými potížemi se mentoři potkávají, a jakou konkrétní pomoc by uvítali, chtěla by si s nimi pohovořit z očí do očí, prostřednictvím videokonference. Bohužel se zatím neozvalo dostatečné množství mentorů – rád bych proto tuto zprávou připomenul existenci této možnosti, a požádal ty, kteří doposud váhají, aby se rovněž zapsali, a pomohli nám tak vytvořit co nejlepší nástroj.

Preferovali bychom, kdyby se tento rozhovor mohl uskutečnit bez nutnosti tlumočení (tj. v angličtině, němčině či ruštině). Neovládáte-li ovšem jeden z těchto jazyků na dostatečné úrovni, a přesto byste se rádi účastnili, můžeme zvážit tlumočení rozhovorů.

Máte-li zájem se zúčastnit, prosím, vyplňte nejpozději do 13. února 2021 následující formulář.

Zúčastnit se průzkumu

S pozdravem a přáním hezkého zbytku dne,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 6. 2. 2021, 01:01 (CET)

Otázka od uživatele 2021taksup2021: Tobiáš (jméno) (7. 2. 2021, 09:13)

Prosím dejte zpět Tobiáše na 12.9. V roce 2007 zakladatel dal toto datum, pak se nesmyslně predelalo na 2.11. Každý se řídí wikipedii i výrobci kalendářů, jinak to opravdu změnit nejde. Děkuji Vám a ještě jednou Vas moc žádám. Ani příručky o jménech nejsou zcela jednotné.

BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. Praha: Šulc a spol., 1992.: 2. listopadu Památka zesnulých; Tobiáš BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003.: Tobiáš - jméno hebrejského původu vzniklé z Towijjáh, což se dá vyložit jako "bůh dobrotivý" nebo "mým dobrem je bůh". V domáckých podobách tohoto jména mají svůj původ některá příjmení jako Dobeš nebo Dobiáš. Tobiáš má svátek 12. září.

RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? Encyklopedie křestních jmen. Praha: Libri, 2003.: Tobiáš 13. září - jména starého českého kalendáře nejčastěji užívaná v 19. a na počátku 20. století (data u jmen uvedená jsou již mnohdy neplatná); 13. června - svátek mají Antonín a Tobiáš Nejznámější a nejpovolanější osoba, soudní znalkyně v oblasti jmen, povolování jmen, je Miloslava Knappová, která v nejnovější příručce o jménech KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje na 14000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2010. uvádí: Tobiáš, jméno hebrejského původu...v překladech bibli se objevuje i tvar Tobijáš. Domácké podoby: Tobeš, Tobík, Toby, Tobiášek ap....Různá podoba tohoto jména se vyskytuje ve většině jazyků. --2021taksup2021 (diskuse) 7. 2. 2021, 09:13 (CET)

Otázka od wikipedisty Danveprek (8. 2. 2021, 10:07)

Ahoj. Potřebuji poradit. Vytvořil jsme svůj první článek a potřebuji jej urgentně upravit. Dále možná nesplňuji podmínky významnosti. Jakým způsobem mohu uvést například zdroje, články či reportáže?

Díky Dan Vepřek --Danveprek (diskuse) 8. 2. 2021, 10:07 (CET)

@Danveprek: Dobrý den. Předpokládám, že máte na mysli článek Staroměstská máslová trubička, který jste založil patrně Vy pod IP adresou. Aby zde mohl být článek ponechán, je potřeba jej co nejdříve upravit do přijatelné podoby a doložit tzv. encyklopedickou významnost. Vyřešit je potřeba oba tyto problémy. Významnost doložíte uvedením alespoň dvou nezávislých netriviálních a věrohodných zdrojů (co to znamená naleznete na tomto odkaze: WP:2NNVZ). Stačí jej vložit do článku do nové sekce Externí odkazy na konci článku. Narážím tady však na problém. Patrně se nejedná o článek o jídle samotném, ale o produktu jedné konkrétní společnosti. Kolega článek označil k urgentní úpravě z důvodu propagačního charakteru. Doporučuji si přečíst stránky Wikipedie:Encyklopedický styl a Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu a pokusit se článek podle toho upravit. V případě dalších dotazů se klidně ptejte. S pozdravem, --Robins7 (diskuse) 8. 2. 2021, 13:36 (CET)

Rafting vývoj a sport

Dobrý den,

stále se vracím k neuveřejněnému přehledu závodního raftingu, o který jsem se snažil v říjnu a listopadu 2020. Ovšem jak mám ještě dál článek upravit je mi záhadou.

(Stanislav Hájek (diskuse) 8. 2. 2021, 12:55 (CET))Hájek

@Stanislav Hájek: Dobrý den. Předpokládám, že se jedná o tento problém: Do článku Rafting jste přidával text, který byl zkopírovaný z jiných webových stránek a byl proto odstraněn. Pokud jste autorem přímo Vy, nebo vám dal autor svolení text použít, a chcete jej použít na Wikipedii, odešlete svolení týmu OTRS. Nápovědu naleznete na stránce Nápověda:Svolení autora. Je však důležité zkopírovaný text (pokud to samozřejmě OTRS schválí) upravit do encyklopedické podoby. V případě dalších dotazů se klidně ptejte. S pozdravem, --Robins7 (diskuse) 8. 2. 2021, 13:45 (CET)
Ještě jsem se podíval do vaší minulé otázky, kde jste mi psal, že jste svolení již do OTRS odeslal a bylo schváleno. Pokud je to pravda, tak v tomto případě už Vám já nemůžu pomoci, neboť s tímto nemám zkušenosti. Dovolím si Vás však odkázat na kolegu @Janbery:, který by mohl vědět víc. S pozdravem, --Robins7 (diskuse) 8. 2. 2021, 13:51 (CET)
Dobrý den, tím vším už jsem se prokousal. Původní znění jsem celé přepsal, svolení jsem odeslal a dostal kladnou odpověď. Doplnil jsem všechny odkazy na zdroje - jsou veřejně přístupné na webech, odstranil jsem odkazy na můj vlastní archiv. Takže z mého pohledu jsem udělal vše, co bylo požadováno. Nikdo jiný z oblasti závodního raftingu nic podobného nepublikoval. Co to je úprava do encyklopedické podoby jsem bohužel nepochopil. I tak děkuji
Zdravím
Hájek --Stanislav Hájek (diskuse) 8. 2. 2021, 14:29 (CET)
@Stanislav Hájek: Dobrý den, potvrzení opravdu dorazilo, text tedy můžete použít. Problém je ale ve stylu textu, mel by být upraven do encyklopedické podoby. Váš příspěvek je dostupný v historii článku, tudíž text nemusíte tvořit od začátku znovu. S pozdravem, --janbery (diskuse) 8. 2. 2021, 17:27 (CET)

Wikikytička

@Patrik L.: Ahoj, děkuji moc! Věřím, že to není poslední Dobrý článek z této oblasti… :-) --Robins7 (diskuse) 9. 2. 2021, 13:46 (CET)

Otázka od wikipedisty M.Tydla (22. 2. 2021, 12:10)

Dobrý den, Jsme fotbalový klub a rádi bychom umístili jednoduchý odkaz na náš klub. typu: https://cs.wikipedia.org/wiki/FK_%C3%9Ast%C3%AD_nad_Labem můžeme požádat o pomoc ? děkuji M.Tyl fkjuniordecin@volny.cz --M.Tydla (diskuse) 22. 2. 2021, 12:10 (CET)

Otázka od wikipedisty Haferník (3. 3. 2021, 01:22)

Pane edditore,zajímám se o nynější stav světa.Ze jména o ten koronavirus.Mám 65 let a jistě je to věk kdy už jsou v žití nějaké skušenosti.Kdysi,jak člověk vstoupil do zdravotnických institucí a jinde byl desinfekční prostředek chloramín.Po čase se od něho ustopupilo a nyní jsou desinfekce bezchlorové.Možná že ty vírusy povšechně stratily schopnost na tyto bezchlorové desinfekce reagovat.Tedy jsou rezistentní.Tedy, myslím si že by bylo načase se pokusit obnovit desinfekce z přísadou chloru.Tedy kdysi,chloramín.Je možné,že jak byl v desinfekcích chloramín tak nebyl důvod aby bylo tolik virusu v ovzduší,neb i ten odér likvidoval různé vírusy a bakterie v ovzduší.Dale zapomělo se na jednu věc.Důsledná desinfekce všeho z čím přichází člověk do styku.Tedy je tu turismus a mezinárodní letecká přeprava,cargo a pozemní.Tedy obrátka zboží ale i silniční kamionová doprava,kontejnery a lidský činitel.Prostě zapomělo se desinfikovat vše co slouží člověku,ne jen obydlí a veřejný prostor ale vše co přichází cestou zboží z různých části světa.Prostě chybí mi desinfekce jak když to zboží příjde kdekoliv do světových přístavů ale i letecká přeprava,Desinfekce vně i uvnitř.Prostě kdyby se důsledně desinfikovalo tak by jistě ten kovid stratil sílu a přestal by se množit a mutovat.Ale chce to změnu v desinfekcích,znovu se poohlédnout a zařadit do desinfekcí zapomenutý chlor jako složku desinfekčních prostředků.Sám jsem měl kovid,vím o čem mluvím.Měl jsem ještě zásoby chloramínu ale ten došel.Domnívám se že kdybych ho měl tak asi ten kovid nemám.Prostá otázka pro ty kteří tomu rozumí.Jak by zareagoval ten kovid a mutace na chloramín a desinfekce z obsahem chloru.Ví to někdo.Zdravím vás z Morávky v Beskydech. --Haferník (diskuse) 3. 3. 2021, 01:22 (CET)

Growth team newsletter #17

3. 3. 2021, 17:02 (CET)

Tým Growth připravuje nástěnku mentorů! Zapojte se do komunitní konzultace

Milí mentoři, milé mentorky,

tým Growth se rozhodl vytvořit Nástěnku mentora, která by měla mentorům usnadnit práci s nováčky za pomocí nových funkcí. Obdobně jako Domovská stránka, i Nástěnka mentora by se měla skládat z několika na sobě nezávislých modulů, které budou mentorům poskytovat různé funkce.

Připravili jsme seznam devíti různých modulů, které by mohly být vytvořeny jako součást první verze Nástěnky mentora. Jelikož není možné je v rámci první verze implementovat všechny, rádi bychom tento seznam zkonzultovali s komunitou české Wikipedie. Na základě komunitní zpětné vazby se poté rozhodneme, které moduly se stanou součástí první verze Nástěnky mentora.

Rádi bychom vás proto požádali, abyste si prošli seznam zvažovaných modulů, a zodpověděli nám celkem šest otázek. Ocenili bychom, kdybyste se vyjádřili do 23. března 2021.

Zapojit se do komunitní konzultace

Jakékoli otázky týkající se projektu rád zodpovím.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 18. 3. 2021, 18:13 (CET)

Otázka od wikipedisty LukasJef (31. 3. 2021, 13:34)

jak založit svůj článek? můžete mi prosím pomoct? --LukasJef (diskuse) 31. 3. 2021, 13:34 (CEST)

Otázka od uživatele Jessica Saluki: Wikipedista:Jessica Saluki (2. 4. 2021, 22:46)

Dobrý den. Nejde mi do stranku kterou píšu vložit obrazkl, vždy to říka, že to není moje vlastní dílo, i když ten obrazek který se snažím importovat jsem nakreslila sama, potrebovala bych pomoc Dekuji, Jessica --Jessica Saluki (diskuse) 2. 4. 2021, 22:46 (CEST)

Otázka od wikipedisty COCONUTLuky (2. 4. 2021, 23:41)

Dobrý den nechci být kritický hned na začátku své editace, ale mám stížnost na wiki vyznamenání Řád dívčího copu Vyznamenání pro wikipedistky, které podstatně přispívají do Wikipedie. A co pro muže??? Co vyznamenání Řád dlouhého vousu. --COCONUTLuky (diskuse) 2. 4. 2021, 23:41 (CEST)

Otázka od wikipedisty COCONUTLuky (2. 4. 2021, 23:17)

Dobrý den rád bych začal pomáhat na wikipedii. Ale nevím jestli není problém můj velmi nízký věk? --COCONUTLuky (diskuse) 2. 4. 2021, 23:17 (CEST)

@COCONUTLuky: Dobrý den, Wikipedie je otevřený komunitní projekt, který může editovat každý, bez ohledu na věk. Máme tu přispěvatele v opravdu velkém věkovém rozmezí a ani těch mladších není málo, takže pokud byste chtěl začít pomáhat Wikipedii editacemi článků, do toho ;). Doporučuji si pro začátek přečíst třeba Nápověda:Úvod pro nováčky, případně Nápověda:Obsah. Ať se daří, v případě dotazu/problému se na mě klidně znovu obraťte. S pozdravem, --Robins7 (diskuse) 7. 4. 2021, 09:30 (CEST)

Wikipedista III. třídy

Otázka od wikipedisty Valach78 (15. 4. 2021, 15:18)

Prosím, odstraňte malou fotku Vily Miroslava Grunty u paty galerie. Díky. Už raději nic nebudu vkládat. Loučím se. --Valach78 (diskuse) 15. 4. 2021, 15:18 (CEST)

Otázka od wikipedisty Valach78 (15. 4. 2021, 15:32)

OK. Fotku jsem ostranil. --Valach78 (diskuse) 15. 4. 2021, 15:32 (CEST)

Otázka od uživatele Jessica Saluki: Wikipedista:Jessica Saluki (4. 4. 2021, 10:32)

Dobrý den. Jak mám zveřejnit moji stránku uplně? Když to vuhledám na wikipedii tak to tam není, jenom na mé uživatelské stránce --Jessica Saluki (diskuse) 4. 4. 2021, 10:32 (CEST)

@Jessica Saluki: Dobrý den. Vidím, že jste si založila uživatelskou stránku, která slouží pro krátké představení přispěvatelů. Pro založení článku doporučuji napsat do wiki-vyhledávače jeho název, kliknout na červený odkaz a pak teprve můžete začít psát pod správným názvem článku v hlavním encyklopedickém prostoru. Můžu Vás také odkázat na stránku Nápověda:Jak vytvořit článek. Bohužel u Vámi vytvořeného obsahu nacházím zásadní problém a to sice nesplnění podmínky o tzv. encyklopedické významnosti, jednoho ze základních principů Wikipedie. Na Wikipedii může mít svůj vlastní článek pouze takové téma, o kterém existují alespoň 2 nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Podrobnější vysvětlení těchto pojmů naleznete na této stránce. Důvod je prostý. Wikipedie je encyklopedie, nikoliv seznamem, ani prostředkem k propagaci nebo zviditelňování a tak je možno psát pouze o těchto encyklopedicky významných tématech, ale i tam je potřeba dodržovat určité principy encyklopedičnosti a neutrálnosti. Pokud chcete do Wikipedie napsat článek, můžete nahlédnout na stránku Wikipedie:Požadované články, kde se můžete inspirovat. Výše uvedeného se prosím nelekněte, není to účelem – tyto základní principy slouží pouze k tomu, aby mohla Wikipedie jako otevřený komunitní projekt fungovat. A musím zmínit, že se mezi ně řadí ještě jeden, snad nejdůležitější, a to sice motto "editujte s odvahou"! V případě problémů, dotazů, či nejasností se na mě určitě znovu obraťte. S pozdravem, --Robins7 (diskuse) 7. 4. 2021, 09:53 (CEST)

Dobrý den, stále v tomto případě nechápu, kde je problém vnímám ho jen v oblasti vizuální podoby článku, neodpovídá šablonám, které Wikipedie u takových textů používá. Co se týče zdrojů, vycházím z Allgemeines künstler-lexicon Band 70,kolektiv autorů - příspěvek Roman Havlík - pro jehož sepsání jsem poskytla informace, tudíž js uvedena jako jeden z autorů, dále svou diplomovou práci a informace z mé samostatné badatelské činnosti (studium děl autora). Mohl byste prosím konkretizovat , co konkrétně je chybně. Děkuji Marahalakama (diskuse) 21. 4. 2021, 18:55 (CEST)

Otázka od wikipedisty Dlubal Software (19. 4. 2021, 15:26)

Dobrý den Robine, ráda bych zkonzultovala upozornění, že náš článek nesplňuje podmínky významnosti. https://cs.wikipedia.org/w/index.php?veaction=edit&title=Dlubal_Software&create=Vytvo%C5%99it+%C4%8Dl%C3%A1nek Domnívám se, že na Wikipedii se nachází velmi málo článků o statice a rádi bychom takový obsah postupně na wikipedii vkládali (podobný článek je např. zde https://cs.wikipedia.org/wiki/Ocelov%C3%A1_konstrukce). Určitě by takový obsah uvítali zejména studenti stavebnictví na středních i vysokých školách a jiní. Tedy aspekt významnosti zde vidím. Prosím poradíte, jak náš článek ověřit? Doposud se nám to nepodařilo ani po vložení externích zdrojů na fakulty atp. Předem děkuji za pomoc, Bela --Dlubal Software (diskuse) 19. 4. 2021, 15:26 (CEST)

Otázka od uživatele Marahalakama: Roman Havlík (21. 4. 2021, 18:36)

Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit , jak dostat text do potřebného tvaru dle pravidel, aby článek vydržel. Děkuji. Případně pokud je to jednoduché pomocí s jeho editaci. Ještě jednou děkuji. --Marahalakama (diskuse) 21. 4. 2021, 18:36 (CEST)

Komunitní konfigurace: nový způsob, jak konfigurovat funkce týmu Growth

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth v tuto chvíli pracuje nejen na nástěnce mentora, ale i na novém projektu: komunitní konfigurace. Komunitní konfigurace je novým nápadem, který by měl umožnit správcům a správcům rozhraní nastavovat, jak se funkce týmu Growth budou na daném projektu chovat. Komunita si tak bude moci například sama nastavit, kde se nachází seznam mentorů či přizpůsobit chování panelu Potřebuji pomoc, uzná-li tak za vhodné.

Rád bych vás požádal, abyste si našli několik málo minut svého času, seznámili se s tím, jak komunitní konfigurace má fungovat, a odpověděli na tři otázky, které jsem napsal na diskusní stránku k projektové stránce.

Odpovědět na otázky

Chcete-li si komunitní konfiguraci vyzkoušet na vlastní kůži, je to možné na beta verzi české Wikipedie. Pokud byste o to měli zájem, vytvořte si tam uživatelský účet, a pošlete mi zprávu na moji diskusní stránku; přidělím Vám tam práva administrátora. Poté si budete moci formulář vyzkoušet na této adrese.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 28. 4. 2021, 18:37 (CEST)

Komunitní konfigurace: nový způsob, jak konfigurovat funkce týmu Growth

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth v tuto chvíli pracuje nejen na nástěnce mentora, ale i na novém projektu: komunitní konfigurace. Komunitní konfigurace je novým nápadem, který by měl umožnit správcům a správcům rozhraní nastavovat, jak se funkce týmu Growth budou na daném projektu chovat. Komunita si tak bude moci například sama nastavit, kde se nachází seznam mentorů či přizpůsobit chování panelu Potřebuji pomoc, uzná-li tak za vhodné.

Rád bych vás požádal, abyste si našli několik málo minut svého času, seznámili se s tím, jak komunitní konfigurace má fungovat, a odpověděli na tři otázky, které jsem napsal na diskusní stránku k projektové stránce.

Odpovědět na otázky

Chcete-li si komunitní konfiguraci vyzkoušet na vlastní kůži, je to možné na beta verzi české Wikipedie. Pokud byste o to měli zájem, vytvořte si tam uživatelský účet, a pošlete mi zprávu na moji diskusní stránku; přidělím Vám tam práva administrátora. Poté si budete moci formulář vyzkoušet na této adrese.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 28. 4. 2021, 21:10 (CEST)

Otázka od wikipedisty Podpora seniorů (30. 4. 2021, 08:21)

Ahoj/Dobrý den. Právě jsem se přihlásila a ještě o jménu přemýšlím, zda uvést svoje pravé jméno... Existuje nějaká zásadní nevýhoda, kvůli které to raději neudělat (myslím třeba, že by někdo zlý mne pak mohl někde očerňovat nebo psát nenávistné texty...?) Moc obecně se sítěmi kamarádka nejsem, takže se v tomto moc neumím bránit. A pak prosím info, zda ten mail bude někomu vidět, nebo zda jde jen o mail pro případnou obnovu hesla? Moc děkuji, Jana --Podpora seniorů (diskuse) 30. 4. 2021, 08:21 (CEST)

@Podpora seniorů: Dobrý den. Volba uživatelského jména, respektive toho, zda budete vystupovat pod přezdívkou nebo skutečným jménem, je zcela na Vás. Samozřejmě lidé jsou schopni napsat cokoliv, ale proti osobním útokům přímo na Wikipedii máme účinnou technickou obranu. Můžu ještě odkázat třeba na tuto stránku. Pokud byste se rozhodla změnit si uživatelské jméno, dejte vědět a poradím vám jak na to. E-mail, který si můžete změnit v nastavení není pro ostatní viditelný, může sloužit jako pojistka při zapomenutém hesle, ale ostatní přispěvatelé Wikipedie Vám skrze něj mohou posílat e-maily – Vy uvidíte od koho email přišel, dotyčný uvidí kterému uživateli e-mail posílá, ale navzájem neuvidíte své e-mailové adresy, pokud na e-mail přímo, mimo rozhraní Wikipedie, neodpovíte. Pokud byste ale chtěla mít e-mail opravdu jen jako záložní variantu například pro ztracené heslo, můžete si v nastavení hned pod políčkem změna e-mailu odškrtnout možnost Dovolit ostatním uživatelům posílat mi e-maily. Doufám, že jsem pomohl, v případně dalších dotazů pište. S pozdravem, --Robins7 (diskuse) 30. 4. 2021, 09:35 (CEST)

Otázka od wikipedisty DXL?DL (2. 5. 2021, 23:46)

Dobrý den, mohu nějak odstranit svojí historii editace z článku? --DXL?DL (diskuse) 2. 5. 2021, 23:46 (CEST)

Otázka od wikipedisty Petr Beran XxX (3. 5. 2021, 15:40)

Dekuji zda se, že vaši podporu budu jeste potřebovat Petr --Petr Beran XxX (diskuse) 3. 5. 2021, 15:40 (CEST)

Growth Newsletter #18

17. 5. 2021, 17:23 (CEST)

Nově nasazený projekt týmu Growth: strukturované editace: přidávání odkazů

Přidávání odkazů – česká Wikipedie

Milí kolegové, milé kolegyně,

před pár dny tým Growth spustil další projekt: strukturované editace, konkrétně přidávání odkazů. Jde o doposud nejambicióznější projekt týmu Growth, který má za cíl zjednodušit nováčkům editování Wikipedie, v první fázi pomocí přidávání . Rozhraní nejdříve vysvětlí, jaké odkazy mají a nemají být přidány. Následně algoritmus vytipuje, jaké odkazy by do článku mohly být přidány a jednoduché rozhraní následně nováčkovi umožní posoudit, zda odkaz má nebo nemá být vložen. Výhodou rozhraní je, že nově příchozí může rychle zažít, jaké to je, když se jeho změny přímo projeví ve Wikipedii.

Tento projekt byl nasazen 27. května, a to celkem pro 40 % všech nováčků[pozn. 1]. Následující dva týdny budeme sbírat data, a poté vyhodnotíme úspěšnost projektu. V závislosti na tom pak rozhodneme, zda má model strukturovaných editací smysl, a zda má smysl vyvíjet další, podobné, nástroje[pozn. 2].

Na to, jak přidávání odkazů funguje, se můžete podívat v přiloženém videosouboru. Můžete si také vše sami vyzkoušet – stačí si aktivovat Domovskou stránku nováčka[pozn. 3]. Jakékoli otázky či připomínky týkající se projektu můžete vložit na diskusní stránku.

Poznámky
  1. Dalších 40 % nováčků dostane starou domovskou stránku, a posledních 20 % nedostane vůbec žádnou. To nám umožní porovnat úspěšnost jednotlivých verzí Domovské stránky, a rozhodnout tak o úspěchu či neúspěchu projektu.
  2. V tuto chvíli např. testujeme algoritmus pro vytipování obrázků. Pomocí tohoto algoritmu bychom pak mohli navrhovat vhodné obrázky do články bez obrázků, a nováčci by mohli obrázky doplňovat do článků.
  3. Aktivaci Domovské stránky můžete provést ve svém nastavení na kartě „Údaje o uživateli“; na konci je sekce „Funkce pro podporu nováčků“, kde je třeba zaškrtnout „Zobrazit Domovskou stránku nováčka“.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 31. 5. 2021, 15:56 (CEST)

Jarní Wikivšem

Vyznamenání – Jarní Wikivšem

Rozhodli jsme se, že Ti tímto udělujeme vyznamenání za úspěšné dokončení třetí osobní výzvy - Jarní Wikivšem s trošku přimhouřeným okem vzhledem k upraveným pravidlům této poslední Výzvy. Děkujeme moc za účast a za psaní článků o Simpsnových. :-) KKDAII (diskuse) 14. 6. 2021, 02:23 (CEST)

Děkuji moc, snažil jsem se, ale tak nějak jsem to pořád odsouval… :D. Ale výzvu jsem si užil. S pozdravem, --Robins7 (diskuse) 18. 6. 2021, 20:52 (CEST)

Zkušenosti nových wikipedistů: začínáme pracovat na strukturování přidávání obrázků

Milé kolegyně, milí kolegové,

je to tady, tým Growth se rozhodl začít pracovat na strukturování přidávání obrázků. Přidávání obrázků je jednou z nejčastějších činností, kterou nováčci chtějí na Wikipedii dělat – i přesto je až nečekaně složitá. Abychom to změnili, ve spolupráci s výzkumníky nadace Wikimedia byl vyvinut algoritmus, který umí k neilustrovaným článkům doporučit vhodné obrázky, které existují na Wikimedia Commons.

Tým Growth v průběhu posledního půl roku pracoval mimo jiné na zpracování zpětné vazby z poslední komunitní konzultace týkající se přidávání obrázků. Jelikož vyjádření komunity je opatrně optimistické, připravili jsme plán, jak by se dalo strukturování přidávání obrázků realizovat. Abychom maximálně předešli hrozícím rizikům, přidávání obrázků budeme implementovat po malých částech – první z těchto částí nazýváme iterace 1. Cílem této iterace bude především získávat další zkušenosti – především týkající se schopnosti nováčků psát dostatečně kvalitní popisky.

Ocenili bychom, kdybyste si připravený plán prošli, a řekli nám, co si myslíte. Budeme rádi, pokud nám pomůžete identifikovat případná další rizika, která jsme při plánování mohli přehlédnout či nedostatečně zohlednit. Vyjádřit se je možné na diskusní stránce připravovaného projektu – bylo by skvělé, kdybyste zpětnou vazbu stihli poslat do 23. srpna 2021. Samozřejmě si ji rád přečtu i kdykoli později, jen ji možná nebudeme moci plně vzít v úvahu.

Vyjádřit se v rámci komunitní konzultace Otevřít si materiály k iteraci 1

S pozdravem,
Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 15. 8. 2021, 20:50 (CEST)

Wikikytička

Děkuji, příjemně potěšilo :-) --Robins7 (diskuse) 15. 9. 2021, 18:15 (CEST)

Nástěnka mentora již je k dispozici

Současná podoba nástěnky mentorů

Milí kolegové,

přicházím s radostnou zprávou: Před malým okamžikem tým Growth nasadil Nástěnku mentorů na české Wikipedii. Odkaz na ni mentoři najdou ve svých osobních nástrojích (v pravém horním rohu obrazovky). Pokud se mentorem chcete stát, je dobrý čas pro to zapsat se na seznam – čím více mentorů budeme mít, tím méně otázek každý z nás dostane :-).

V tuto chvíli mentorům Nástěnka umožní pouze zobrazit si seznam nováčků, které mají přiřazené, spolu se základními informacemi o nich (datum registrace, počet editací, a podobně). Tyto informace se aktualizují jednou denně. Je také možné si poslední změny filtrovat pouze na mentorované – tato funkcionalita by měla fungovat v reálném čase. Už v tuto chvíli ale pracujeme na vývoji dalšího modulu: bude jím modul Nástroje pro mentory, který mentorům umožní dát si v mentorování pauzu. Bude také obsahovat odkazy na další nástroje, které mentoři mají k dispozici (například možnost převzetí nováčka).

Věřím, že se vám nástěnka mentorů líbí. Jakékoli postřehy, návrhy či komentáře si rád přečtu na diskusní stránce.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 7. 10. 2021, 21:19 (CEST)

Mapy volebních výsledků 2021 v okresech

Ahoj, píšu ti jako autorovi této a této mapy na commons. Nevím, kde se stala chyba, zda jsi mapy vytvářel ještě před ukončením sčítání, ale výsledky neodpovídají ve většině okresů jihočeského kraje a některých okresech jihomoravského kraje. Zdraví --Grtek (diskuse) 11. 10. 2021, 03:26 (CEST)

@Grtek: Zdravím, omlouvám se za chyby. Už mi psal i Draceane na Commans. Autorem té druhé mapy nejsem, z ní jsem právě bral ty informace. Ze začátku jsem si to ověřoval z jiných zdrojů, když to sedělo, tak jsem to jenom opsal… Pokud mě někdo nepředběhne, opravím to dnes odpoledne. Díky za upozornění, --Robins7 (diskuse) 11. 10. 2021, 12:46 (CEST)
Snad OpravenoOpraveno Opraveno. --Robins7 (diskuse) 11. 10. 2021, 18:46 (CEST)

Otázka od wikipedisty Jessica Saluki (23. 10. 2021, 19:33)

Kde je můj milovaný starý mentor? --Jessica Saluki (diskuse) 23. 10. 2021, 19:33 (CEST)

Growth Newsletter #19

26. 10. 2021, 20:36 (CEST)

Strukturované přidávání obrázků bude brzo nasazeno!

Přidávání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth finalizoval funkcionalitu přidávání odkazů, a rozhodl se ji nasadit na české Wikipedii nejdříve přespříští pondělí, 29. listopadu 2021. Celkem budou mít nováčci k dispozici dvacet tisíc navržených obrázků k projití. U každého z nich budou moci rozhodnout, zda do článku patří, nebo ne. Aby k tomu měli všechny potřebné podklady, budou si moci zobrazit podrobnější informace, jako například název souboru, jeho popis a popisek či články jinojazyčných Wikipedií, do kterých je vložen. Jelikož si stále nejsme zcela jisti tím, jak moc úspěšní nováčci s přidáváním obrázků budou, rozhodli jsme se omezit množství návrhů, které může jeden nováček během jednoho dne zkontrolovat.

Jak rozhraní v tuto chvíli vypadá je možné si projít v demo videu přiloženému k této zprávě. Jak je zřejmé z videa, v tuto chvíli je stále ještě část rozhraní v angličtině. Nejpozději při nasazení nováčkům ale samozřejmě vše bude i v češtině.

Pokud byste si rádi rozhraní sami vyzkoušeli, můžete se mi ozvat e-mailem na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám nástroj pro přidávání obrázků aktivuji. V případě libovolného dotazu můžete také napsat na diskusní stránku – rád na něj odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 19. 11. 2021, 15:49 (CET)

Wikipedia Asian Month 2020 Postcard

Wikipedia Asian Month 2020
Wikipedia Asian Month 2020

Dear Participants and Organizers,

Kindly remind you that we only collect the information for Wikipedia Asian Month postcard 15/02/2021 UTC 23:59. If you haven't filled the Google form, please fill it asap. If you already completed the form, please stay tun, wait for the postcard and tracking emails.

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team, 2021.01

Strukturované přidávání obrázků je již k dispozici i na počítači

Rozhraní pro přidání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

na konci listopadu tým Growth na české Wikipedii nasadil strukturované přidávání obrázků. Tím nováčkům umožnil snáze přidat do článků obrázek navržený algoritmem. Nástroj byl donedávna k dispozici pouze na mobilních zařízeních. Jelikož ale funguje dostatečně kvalitně (jen na české Wikipedii bylo přidáno přes šedesát obrázků, a jen osm z nich bylo revertováno), rozhodli jsme se jej zpřístupnit i nováčkům, kteří na Wikipedii přichází z počítače.

Tato změna pravděpodobně povede k zvýšení množství editací uložených skrz tento nástroj. Nemělo by ale dojít k výraznému nárůstu množství revertovaných či jinak závadných editací.

Pokud byste si chtěli rozhraní pro přidávání obrázků vyzkoušet sami, prosím, ozvěte se mi na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám jej aktivuji. V případě libovolného dotazu týkající se přidávání obrázku mi můžete napsat na diskusní stránku – rád odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 7. 2. 2022, 20:41 (CET)

Growth Newsletter #20

16. 3. 2022, 18:11 (CET)

Olomoucký wikisraz v dubnu 2022

Tuto pozvánku vám posíláme, protože na své uživatelské stránce uvádíte, že jste z Olomouckého nebo Moravskoslezského kraje. Pokud o ně nemáte zájem, ozvěte se mi prosím na pavel.bednarik@wikimedia.cz.

--Pavel Bednařík (WMCZ) 14. 4. 2022, 21:35 (CEST)

Olomoucký wikisraz v květnu 2022

--Pavel Bednařík (WMCZ) 23. 5. 2022, 23:05 (CEST)

Tým Growth připravuje nový projekt: Zapojte se do komunitní konzultace!

Milé kolegyně, milí kolegové,

až do současnosti se tým Growth zabýval především tím, jak nováčky přimět, aby uložili svou první editaci. Myslíme, že splnit tento cíl se nám vcelku daří – rozhodli jsme se proto posunout na další úroveň: vytvořit funkci, která nováčkům pomůže na Wikipedii se znovu vrátit, uložit další editace a postupně tak zlepšovat své editační dovednosti. Tento projekt jsme nazvali pozitivní posílení.

Připravili jsme seznam tří různých funkcí, které bychom rádi implementovali. Protože víme, že v průběhu práce na tomto projektu můžeme narazit na řadu původně nepředvídaných problémů, chceme s vámi projekt zkonzultovat co nejdříve.

Rádi bychom vás požádali, abyste si prošli naše myšlenky a zodpověděli nám celkem čtyři otázky. Ocenili bychom, kdybyste zvládli odpovědět nejpozději do 5. června 2022, kdy vaše odpovědi začneme vyhodnocovat. Vyposlechneme si ale i později odeslané připomínky či komentáře.

Zapojit se do komunitní konzultace

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 25. 5. 2022, 00:54 (CEST)