Andezit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Andezit
Andezit s vyrostlicemi olivínu
ZařazeníMagmatická hornina
Hlavní minerályplagioklas, amfiboly, pyroxeny, biotit, křemen
Akcesorieolivín
Texturaporfyrická, pórovitá
Barvabílá, šedá, tmavě šedá, zelenošedá

Andezit (též islandit) je výlevná magmatická hornina s častými porfyrickými vyrostlicemi minerálů. Název horniny je odvozen od pohoří Andy, kde se často vyskytuje. Andezitové lávy eruptují s teplotou 900 až 1100 °C, jejich erupce jsou často explozivní.

Jeho hlubinným ekvivalentem je diorit, do jehož skupiny je řazen. Mezi hypoabysální a subvulkanické ekvivalenty patří dioritové porfyry a lamprofyry - kersantit a spesartit. Předterciérní andezity jsou označovány jako paleoandezit, dříve též porfyrit[1].

Termín andezit zavedl Ch. L. von Buch v roce 1836[2].

Petrografická charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Andezity se vyskytují ve formě povrchových uloženin nebo malých, mělkých intruzí. Mají afanitickou, porfyrickou nebo sklovitou strukturu. Procentuální obsah SiO2 je 56 až 63 %.

Minerální složení představuje vysoký obsah živců (plagioklas), a nižší obsahy (v různých poměrech a kombinacích) křemene, biotitu, amfibolu, pyroxeny, vzácně olivínu. Porfyrické vrostlice tvoří plagioklas, pyroxeny, amfibol, biotit. U andezitů je častá metasomatická přeměna – propylitizace.

Barva andezitů může být světle až tmavě šedá, zelená, šedozelená, červená, hnědá až téměř černá. Pokud je hornina zvětralá, může mít barva odstíny žluté, okrové nebo červené barvy.

Původ andezitů[editovat | editovat zdroj]

Zdrojem produkce andezitového magmatu jsou ostrovní oblouky a divergentní kontinentální okraje, kde dochází k poklesům oceánské kůry do zemského pláště. Názory na samotný vznik, resp. původ andezitového magmatu jsou stále nejednotné. Jsou rozděleny do dvou skupin:

  • názory předpokládající primární vznik, tj. přímý vznik andezitového magmatu:
  • názory předpokládající sekundární původ andezitů z původního magmatu jiného složení:
    • diferenciace původního bazaltového magmatu,
    • kontaminace bazaltového magmatu kyselejšími horninami kůry,
    • smíchávání dvou druhů magmatu, bazaltového a granitového.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Andezity jsou podobně jako bazalty jedněmi z nejrozšířenějších vulkanických hornin, jejich blízké vzájemné propojení a podobný makroskopický vzhled může komplikovat jejich rozlišení. Vznik andezitů je spojen se sopečnou aktivitou nad subdukčními zónami, tedy s pohořími Andského typu[1].

Andezitický vrch Žarnov v pohoří Vtáčnik

Ve světě jsou známy především z lokalit v Andách, kde dodnes vznikají např. v sopkách Cotopaxi a Popocatépetl. Jiné aktivní sopky se nacházejí v Japonsku např. Fudži, nebo v Indonésii - Krakatoa[3].

V zemích střední Evropy se aktivní andezitové vulkány už nenacházejí. V České republice tvoří andezity zbytky dnes už neaktivní vulkanické oblasti v okolí Uherského Brodu, Nezdenic, Bojkovic, Bánova, též v Tepelské vysočině, v Českém středohoří západně od Třebenic[3] nebo u Rožmitálu severně od Broumova.[4]

V Karpatech na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku vytvářejí andezity případně jejich pyroklastika podstatnou část neogenních sopečných pohoří. Vyskytují se v Štiavnických a Kremnických vrších, Vtáčniku, Pohronském Inovci, Krupinské planine, Vihorlatu a Tokajských vrších. Na Slovensku se mimo toho nacházejí i v geologicky starších oblastech v Veporských a v Zemplínskych vrších[5].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Andezit na slovenské Wikipedii.

  1. a b PETRÁNEK, J. Andezit, On-line geologická encyklopedie [online]. geology.cz, 2007 [cit. 2015-02-11]. Dostupné online. 
  2. Levinson-Lessing, F. J., Struve, E. A., 1963, Petrografičeskij slovar. Gosgeoltechizdat, Moskva, s. 20-21
  3. a b GREGOROVÁ, M. Andezit, Poznávání hornin [online]. petrol.sci.muni.cz, 2002 [cit. 2015-02-11]. Dostupné online. 
  4. ZIEGLER, Václav. Lom Rožmitál u Broumova [online]. Česká geologická služba [cit. 2021-03-03]. Dostupné online. 
  5. Andezit, Minerály a horniny Slovenska [online]. mineraly.sk, 20.7.2008 [cit. 2015-02-11]. Dostupné v archivu. (slovensky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]