American Czech and Slovak Association

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Americká česká a slovenská asociace
American Czech and Slovak Association (ACSA)
NástupceAmerican Friends of the Czech Republic (AFoCR)
Vznik1990
Typ501(c)(4) organization a organizace podle 26 U.S.C. § 501(c)(3)
MístoWashington, D.C.
Klíčové osobyRobert Miller, prezident

Oliver Gunovsky, viceprezident

Robert Doubek, viceprezident
Dřívější názevAmerican Czechoslovak Society (ACS)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

American Czech and Slovak Association (zkratka ACSA, česky Americká česká a slovenská asociace), původně American Czechoslovak Society (ACS), byla národní organizace se sídlem ve Washingtonu, D.C., jejímž posláním bylo usnadňovat kontakty a spolupráci mezi lidmi, institucemi a organizacemi ve Spojených státech a v České republice a na Slovensku a pomáhat při přechodu k demokracii a tržnímu hospodářství v Československu po sametové revoluci, která ukončila komunistickou vládu v zemi. Byla založena v roce 1990 a v roce 1994 posloužila jako základ nového nadace American Friends of the Czech Republic (AFoCR).

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

V roce 1989 se komunistické vlády ve střední a východní Evropě hroutily. Polský odborový svaz Solidarita a popularita Jana Pavla II. pomohly prosadit volby v Polsku, které vytvořily novou nekomunistickou vládu. Maďarsko otevřelo své hranice s Rakouskem a ve východním Německu padla Berlínská zeď. Následující měsíc, 17. listopadu 1989, se v Praze konala československou komunistickou vládou posvěcená slavnost k 50. výročí uzavření českých vysokých škol nacistickou vládou v roce 1939, při níž bylo zatčeno 1200 lidí a zavražděno 9 studentů. Tato slavnost se zvrhla v pokojný protivládní protest v ulicích centra Prahy a nakonec vyvrcholila sametovou revolucí, která přinesla (bez násilí) přechod moci od Komunistické strany Československa k demokratické federativní republice.

Stejně jako v mnoha jiných bývalých komunistických zemích, i zde pád komunistického režimu vzbudil nadšení mnoha lidí českého a slovenského původu, kteří hledali způsoby, jak podpořit nově vznikající republiky při jejich přechodu k demokratické formě vlády a při přechodu k volnotržnímu hospodářství. Bezprostředně po revoluci vznikla v přítomnosti takových organizací pro Československo mezera.

Ve Washingtonu, DC, politický uprchlík z Československa Robert Miller spolu s Georgem Levendisem [1] pomocí inzerátu v deníku The Washington Post svolali ustavující schůzi American Czechoslovak Society (ACS). Schůze se konala 7. února 1990 v Georgetown Public Library a referovala na ní Hana Palec z československé redakce Hlasu Ameriky.[2]Schůze se zúčastnilo 75 osob, rozdělených na ty s českým nebo slovenským etnickým původem a bez něj. Byly přijaty rezoluce o klíčových organizačních krocích a následně byla ACS zaregistrována jako korporace v Delaware (společnost č. 2221522)[3], následně získala neziskový status podle IRS Code 501(c)(3).

Po pokojném rozpadu Československa 1. ledna 1993, nazývaném v souvislosti se sametovou revolucí "sametový rozvod", změnila ACS svůj název na American Czech & Slovak Association (ACSA).

V únoru 1993 se ACSA přestěhovala ze svých původních kanceláří na Pennsylvania Avenue 601, NW do historické budovy Investment Building, blíže k Bílému domu, na K Street 1511, NW, Washington, D.C. 20005.

V roce 1994, kdy byl kladen větší důraz na advokační roli, se ACSA stala základem nově založené a rovněž ve Washingtonu sídlící neziskové organizace American Friends of the Czech Republic (AFoCR).[4]

Popis a prohlášení o poslání[editovat | editovat zdroj]

ACSA byla přední národní česko-slovenskou neziskovou organizací registrovanou v roce 1990 v Delaware,[5] jejímž posláním bylo usnadňovat bilaterální americko-českou a slovenskou spolupráci v různých oblastech lidského snažení a napomáhat nové demokracii a reformám volného trhu. Nebyla to primárně diasporní a etnická organizace; sdružovala spíše jednotlivé Američany a americké organizace soukromého a veřejného sektoru, které sdílely zájem o bilaterální spolupráci a podporu rozvoje České republiky a Slovenské republiky v období po sametové revoluci.  

Prohlášení o poslání[editovat | editovat zdroj]

Nezisková, nepolitická, nevládní členská organizace, která:

  1. Podporovat přátelství mezi lidem Spojených států amerických a lidem Československa.
  2. Oslavujte historii a kulturu Československa a prosazujte v lidu Spojených států uznání za přínos lidu Československa ve filozofii, náboženství, vzdělávání, umění, vědě, průmyslu, diplomacii a dalších oblastech lidského snažení.
  3. Podporovat sociální, kulturní, vzdělávací, profesní a obchodní vztahy mezi obyvateli Spojených států amerických a obyvateli Československa.
  4. Podporovat a napomáhat rozvoji pluralitní demokracie a hospodářského systému volného trhu v Československu.
  5. Podporovat velvyslanectví Československa ve Spojených státech a sloužit jako zdroj a kontaktní místo pro československé delegace ve Spojených státech.
  6. Usnadňovat a podporovat spolupráci mezi obchodními a profesionálními zájmy Spojených států a Československa.
  7. Usnadňovat a podporovat spolupráci mezi americkými a československými náboženskými, kulturními, vzdělávacími, občanskými a společenskými organizacemi a jejich členy.
  8. Organizovat, sponzorovat a vést, ať už samostatně nebo ve spojení s jinými organizacemi, konference, semináře, společenská setkání a další akce, a to jak ve Spojených státech, tak v Československu.
  9. Usnadňovat výměnné programy mezi rodinami, jednotlivci a institucemi ve Spojených státech a v Československu a poskytovat pohostinství, ubytování, informace a další zdroje pro osoby z Československa navštěvující Spojené státy a vytvářet reciproční programy pro osoby ze Spojených států navštěvujících Československo .
  10. Sponzor výuku jazyků a zvyklostí čs.
  11. Podporovat a podílet se na společenských, kulturních a vzdělávacích aktivitách československých amerických organizací a dalších organizací podporujících oceňování Československa.
  12. Podporovat a spolupracovat se Společností přátel Spojených států amerických (SPUSA) a podobnými organizacemi v Československu as československými organizacemi v USA.
  13. Vytvářejte a publikujte zpravodaj a další tiskové, zvukové a video materiály.
  14. Proveďte fundraising nezbytný pro tuto misi.
  15. Provádějte veškeré další neziskové aktivity, které budou konzistentní a vhodné pro tuto misi.

Organizační struktura[editovat | editovat zdroj]

Úředníci[editovat | editovat zdroj]

  • Robert Miller, prezident a zakladatel
  • Oliver Gunovsky, viceprezident [6]
  • Robert Doubek, viceprezident a pokladník
  • Cari Votava, tajemník

Výbor pro akademické záležitosti[editovat | editovat zdroj]

Výbor pod vedením Michaela Harthilla zprostředkoval kontakty a informace na organizace zabývající se vzděláváním ve Spojených státech i v Československu a také na velké množství dobrovolníků ochotných pomoci s reformou vzdělávacího systému nebo s výukou angličtiny na školách v České republice a na Slovensku. Výbor také organizoval sběr a zasílání učebnic angličtiny, knih, videokazet a CD s jazykovými a vzdělávacími souvislostmi. Ročně ACS/ACSA vysílala do České republiky nebo na Slovensko v průměru kolem 50 dobrovolníků - učitelů angličtiny.

Výbor pro podnikání a obchod[editovat | editovat zdroj]

Výbor pod vedením Ann Elizabeth Robinsonové PhD.,[7] zprostředkoval vytvoření databází společností z obou zemí, které hledají možnosti spolupráce a obchodu, investic, společných podniků a přenosu "know-how." Výbor sloužil jako kontaktní místo pro hostující úředníky z Ministerstva průmyslu a obchodu, obchodních sdružení a zákonodárců.

Výbor pro zdraví a životní prostředí[editovat | editovat zdroj]

Výbor pod vedením Charlese P. Warra [8] nahrál rozsáhlou síť kontaktů a zdrojů informací v oblasti veřejného zdraví a ochrany životního prostředí, zejména s cílem pomoci lidem a vládním institucím v České republice a na Slovensku začít účinně řešit velmi závažné problémy v oblasti zhoršování životního prostředí, počínaje výrazným znečištěním ovzduší způsobeným silně industrializovanou ekonomikou a desetiletími výrazného zanedbávání nápravných opatření.

V oblasti zdravotnictví, kromě pomoci při vědeckých výměnách v oblasti zdravotnictví a výzkumu, dodal výbor ve spolupráci s Polskoamerickým kongresem a Nadací Olgy Havlové[9] do České republiky a na Slovensko celkem 50 přístrojů na dialýzu ledvin.

Organizační rozvoj a získávání finančních prostředků[editovat | editovat zdroj]

Výbor pod vedením viceprezidenta ACS Roberta W. Doubka [10] využil jeho zkušeností, které získal při zastupování různých neziskových projektů, neboť byl spolu s Janem Scruggsem a Johnem P. Wheelerem III. jedním z trojice zakladatelů památníku vietnamských veteránů.

Právní záležitosti[editovat | editovat zdroj]

Výbor pod vedením George P. Levendise [11] sloužil jako zdroj informací a rad pro české a slovenské organizace a odborníky, kteří se zabývali různými aspekty často zásadních právních reforem probíhajících v obou republikách.

Kulturní záležitosti[editovat | editovat zdroj]

Výbor pod vedením hraběnky Alice M. Tarnowski[12] pořádal nebo pomáhal pořádat četné kulturní akce, včetně koncertů komorní hudby, často na československém velvyslanectví nebo ve spolupráci s ním a jeho kulturním atašé.

Novinky ACS/ACSA[editovat | editovat zdroj]

Pod vedením šéfredaktorky Cari Votavy [13] a následně Julie Mazur[14] se měsíčník stal cenným zdrojem informací o bilaterální americko-československé agendě pro pracovníky soukromého i veřejného sektoru, jednotlivce i instituce se zájmem o rozvoj a rozšíření spolupráce. Šéfredaktorka ACS News a její tým vedli rozhovory s klíčovými aktéry bilaterální agendy, včetně vedoucích představitelů a úředníků jednotlivých zemí.

Národní poradní sbor[editovat | editovat zdroj]

V říjnu 1995 udělil prezident České republiky Václav Havel Charlesi Vaníkovi za jeho celoživotní zásluhy o demokracii na návrh prezidenta ACSA Roberta Millera jedno z nejvyšších českých vyznamenání, Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. [15] Akt se uskutečnil ve Vladislavském sále Pražského hradu na tradičním slavnostním ceremoniálu u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu.[16]

Hon. Paul Simon, senátor USA (D-IL), zastupoval Illinois - stát s početnou středoevropskou a východoevropskou komunitou. Významně se podílel na legislativních aktivitách Kongresu po skončení studené války, které byly důležité pro zaplnění mocenského vakua způsobeného rozpadem Sovětského svazu.

Čestní patroni[editovat | editovat zdroj]

Čestnými patrony ACS/ACSA byli velvyslanci České a Slovenské Federativní Republiky, později České republiky a Slovenské republiky .

Čestní členové[editovat | editovat zdroj]

Většina čestných členů ACSA byli členové první oficiální vládní delegace Československa, která navštívila Spojené státy krátce po sametové revoluci, v únoru 1990. Čestné členství jim bylo uděleno jako uznání jejich příslušné role v kritickém období transformace při vytváření nové vlády a tržního hospodářství.

ACS/ACSA Merit Awards[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1991 ACS každoročně uděluje ceny ACS (ACSA) za zásluhy jednotlivcům nebo organizacím v USA nebo v České republice a na Slovensku za významný přínos k bilaterálním vztahům a spolupráci.

1991 příjemci ocenění ACS Merit Award[editovat | editovat zdroj]

1992 příjemci ACSA Merit Award[editovat | editovat zdroj]

1993 příjemci ACSA Merit Award[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku American Czech and Slovak Association na anglické Wikipedii.

  1. DUNCAN, Kozusko Harris. George P. Levendis [online]. Harris Duncan LLP [cit. 2020-05-20]. Dostupné online. (Anglicky) 
  2. BOUSNAKIS, Ioannis. VOA DIGEST - 8/23/95. Voice of America [online]. Voice of America, 1995-08-23 [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 
  3. American Czech And Slovak Association, Inc. [online]. Delaware Lookup [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 
  4. About [online]. American Friends of the Czech Republic [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 
  5. American Czech And Slovak Association, Inc. [online]. Delaware Lookup [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 
  6. ARCHIVE, NCSML. Oliver Gunovsky [online]. National Czech & Slovak Museum & Library [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 
  7. LinkedIn [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 
  8. Publication Catalog of the U.S. Department of Health and Human Services. In: OFFICE OF MANAGEMENT ANALYSIS AND SYSTEMS. [s.l.]: Department of Health and Human Services, 1981. Dostupné online. S. 151. (Anglicky)
  9. History of the Foundation [online]. Výbor dobré vůle [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 
  10. DOUBEK, Robert W. Creating the Vietnam Veterans Memorial: The Inside Story. [s.l.]: McFarland, 2015. 32 s. Dostupné online. ISBN 978-1-4766-1988-0. S. 82. (Anglicky) 
  11. Attorney Referral System [online]. Fiedler Financial Management, 1998 [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 
  12. Alice Tarnowski Obituary [online]. Washington, DC: The Washington Post, 2010 [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 
  13. CARI, Votava. Cari Votava [online]. LinkedIn [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 
  14. Julie Mazur Tribe [online]. Brooklyn Book Studio [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 
  15. Seznam vyznamenaných [online]. Pražský hrad / Prezident ČR [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 
  16. LAZAROVÁ, Daniela. Czechs celebrate Czechoslovak Independence Day on October 28. Radio Prague International [online]. 2019-10-28 [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 
  17. Americans Teaching English in Czechoslovakia Learn About Themselves. The New York Times. 1991-05-01. Dostupné online [cit. 2024-05-18]. ISSN 0362-4331. (Anglicky) 
  18. Donna Evans [online]. Armeniapedia [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • "Czechoslovak Society of Arts and Sciences, Inc" [online]. [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 

American Czech and Slovak Association Newsletter, ACS News, Volume 4/1, January 1993 * American Czech and Slovak Association Newsletter, ACS News, Volume 4/1 [online]. 4/1. vyd. American Czech and Slovak Association, 1993-01 [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (Anglicky) 

  • "Situation in Czechoslovakia". ACSA sponzorovala fórum, na kterém se hovořilo o situaci v Československu. V panelu řečníků se hovořilo o rozpadu Československa a budoucích vztazích obou republik. * Situation in Czechoslovakia [online]. Washington, District of Columbia, United States: C-SPAN, 1992-09-02 [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 32238-1. (Anglicky)